Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Банките ще удържат данък и върху авансово изплатени лихви
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:83 « Предишна Страница 4 от 5 2 3 4 5 Следваща
БЕЗП@РТИЕН
14 Ное 2012 10:31
Мнения: 4
От: Bulgaria
"А щом, по закон, Доходите се облагат с данък, то и доходът от лихви трябва да бъде облаган!
Сиреч, противозаконно е доходите от лихви да не бъдат облагани!
Точка!"

Параграфке, има десетки доходи, които не се облагат с данък, в настоящия момент и лихвите по депозити са такъв изрично упоменат необлагаем доход, така че изобщо НЕ Е ПРОТИВОЗАКОННО !
Отделен е въпросът, че остават още много доходи, които няма да се облагат с данък, като например доходите от хазарт, тук влизат и доходите от печалби от Държавната лотария и Българския спортен тотализатор !
И ако лихвите са доходи на "мързеливци" според гербаджийските определения, то доходите от хазарт едва ли могат да бъдат наречени доходи на "работяги" и не виждам никаква логика първите да се облагат, а вторите - не !
гого2012
14 Ное 2012 11:00
Мнения: 3,185
От: Bulgaria
Тук изказването на един зам-мнистър, че на пенсионерите спестявания не им трябват, защото скоро ще умрат, изглежда ще мине не само без санкция за самозабравилия се нагъл чиновник, но без дори да привлече достатъчно внимание в обществото.

Което до голяма степен показва защо демокрацията в Западна Европа работи, а тази в България куцука на едно място.

Нищо чудно и да са го потупали по рамото и да получи коледна премия...
БСП
14 Ное 2012 11:04
Мнения: 4,755
От: Bulgaria
СГЕРБЕРЯСВАНЕ - нова дума, синоним на СГОВНЯСВАНЕ


palavnik
14 Ное 2012 12:35
Мнения: 412
От: Bulgaria
Какво иска Параграфа - той иска 1/1000 от населението на България да работи по 16-18 часа на ден, да се трепе денонощно, за да изкарва пари, а държавата да взима от техните пари и да ги дава на Параграфа и на други милиони плутократи, мързеливци и паразити да си клатят краката по цял ден и да живеят на гърба на другите.
No pasaran!
ddantgwyn
14 Ное 2012 12:48
Мнения: 8,551
От: Bulgaria
@Шако
Тъй, тъй - идиоти викаш. В Кипър 3 трилиона барела газ и края му се не види. В Туция вече копат по 1 ммлион унции злато на година чисто.
В Сърбия намериха нов Бор и осигуриха копане за още 20г напред, отделно че са пощръклели по лития - от последното америкаците им намериха находища за повече от 30 милиарда долара последните 6-7 години. Дори и щуравите гърци отварят златните мини в Родопите и почват да копат.
Само у нас руските ушанки като видят сонда и тичат да и режат гумите, щото щели сме да ставаме резервата на Европа. Само един Чернобил ни липсвал, ама него щели да ни осигурят и тогава щели да станем съвсем истински идиоти.

Вярно днес е ден на Вси Идиоти.

Случайно да знаете какво стана със златото, което се получаваше в МДК „Пирдоп“? А за това, което „Дънди Прешъс“ вадят край Челопеч? Пък после се чудим къде отишли психиатрите в държавата
Apolitichen
14 Ное 2012 13:39
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
Това не е нов данък, в България имаме най-ниския данък върху доходите, който предполага широка база на облагане", коментира Менда Стоянова. Тя отново изтъкна, че не вижда логично обяснение доходи от лихви да не се облагат или пък да се въвежда необлагаем праг, след като такъв при останалите доходи не се допуска..."
Като не бил нов данъка, що се променя закона? Дори за събирането на този данък се въвежда ново данъчно задължено лице - банките в ролята на НАП.
"Най-ниският данък върху доходите" е, защото доходите са ниски поради некъдърното управление на страната. Като се отчитат "признатите разходи" в САЩ, Англия, Германия, Франция, отношението данък към доходите е по-нисък в тези държави в сравнение с България, статистически.
"Широка база на облагане" може да предполага някой идиот. Чакам Парарагафа и Мендата да представят удържания данък-лихва върху лихвите, платени по държавните заеми, де Дянков ги увеличи с още едни 2 млрд. лв. Тогава ще се види колко широка е идиотията.
Абе, мухльо, ако депозитарят не е местно физически лице (сиреч не седи повече от 180 дни в България), банката откъде накъде ще му удържа данък по никое време - нито знае данъчната регистрация на лицето, нито носи някаква отговорност за превеждането/непревеждането на данъка, нито е страна в споразуменията за избягване на двойното данъчно облагане.
paragraph39
14 Ное 2012 13:52
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
PALAVNIK,
/:/ "Какво иска Параграфа - той иска 1/1000 от населението на България да работи по 16-18 часа на ден, да се трепе денонощно, за да изкарва пари, а държавата да взима от техните пари и да ги дава на Параграфа и на други милиони плутократи, мързеливци и паразити да си клатят краката по цял ден и да живеят на гърба на другите.
No pasaran!
..............................................................................
В голяма ГРЕШКА си!
Това, което искам е: щом ще се облагат(облагат се!!!) Доходите на физическите лица, да се облагат ВСИЧКИ доходи на физическите лица! А лихвите върху вложени от физически лица в банка пари са Доход за тези лица, нали?!
НЕ аз съм измислил данъците и Данък "Доходи", включително!
Схвана ли?!

paragraph39
14 Ное 2012 14:01
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
APOLITICHEN,
На всеки получаващ заплата, Работодателят му му удържа Данък "Доход" и го привежда на НАП!
Всяка банка има данните на вложителите си- и може да прави същото, което правят Работодателите( и да удържа Данък "Доход" върху лихвите, които изплаща- и да превежда удържаното в НАП!)! Ник`ъв проблем!
НЕ разбирам защо НЕ скача(х)те срещу Данък "Доходи" въобще, а скачате сега само срещу данъка върху лихвите от влогове в банка, които лихви са си ДОХОД за вложителя?! Банкери ли сте?!
paragraph39
14 Ное 2012 14:18
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
БЕЗПАРТИЕН,
/:/ "Параграфке, има десетки доходи, които не се облагат с данък, в настоящия момент и лихвите по депозити са такъв изрично упоменат необлагаем доход, така че изобщо НЕ Е ПРОТИВОЗАКОННО !
Отделен е въпросът, че остават още много доходи, които няма да се облагат с данък, като например доходите от хазарт, тук влизат и доходите от печалби от Държавната лотария и Българския спортен тотализатор !
............................................................................
Доходите на физически лица от хазарт, тото, лото и подобни НЕ е правилно дасе облагат, защото тези лица, играейки хазарт, тото, лото и подобни, имат и ЗАГУБИ(даже, в повечето случаи играят на загуба, НЕ печелят)! А физическите лица НЕ водят счетоводство. Така че, няма как да се установи и докаже дали Загубите на такива физически лица от играенето им на хазарт, лото, тото и подобни са по-малки от Печалбите им! И понеже там принципът е "Повечето губят- по-малкото печелят!", очевидно е, че НЕ може да се приложи събиране на Данък "Доходи" върху такива Печалби-доходи! Това го писах още когато излезе информацията за Данък "Доход" върху лихвите от вложени в банка пари!
Истината е, че Държавата(Парламентът) решава, със закон, какви данъци и в какъв размер да има!
Държавата(Парламентът) може да реши, че определени дейности са ВАЖНИ и трябва да бъдат стимулирани да се развиват- например, като НЕ се облагат с данък "Доходи"! Очевидно, ВЛАГАНЕТО на пари в банка НЕ е "дейност", която Държавата(Парламентът) да счита за приоритетна и важна- и по тази причина НЕ трябва е освободена от Данък "Доходи"! Още повече, че в Република България НЯМА, май, държавна собственост банки, а и повечето са чуждестранни- и изнасят Печалбата си! Ерго, НЯМА причини Печалбата на тези банки да са приоритет на българската държава, та да й е грижа дали ще намалеят за тези банки вложителите им-физически лица!
Схвана ли?!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: paragraph39
Justinian2
14 Ное 2012 14:19
Мнения: 8,033
От: Antigua and Barbuda
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Justinian2
detchopora
14 Ное 2012 14:29
Мнения: 18
От: Bulgaria
При второ четене на промените в данъчните закони комисията реши да разшири
допълнително прилагането на данъка върху лихвите.
Така той вече ще важи и за авансово изплатени лихви през 2012 година по депозити,
чийто падеж изтича през 2013 година.



Bъв една функционираща правова държава една такава "юридическа" нелепост (да не кажа глупост) никога не би станала действително ЗАКОН.

Една правова държава за това е там, за да гарантира, че условията по един договор (в случая за депозит) към момента на подписването му, важат непроменени до момента на приключването му.

Ясно е, че от началото на 2013 всички ново сключени договори ще бъдат за детски или пенсионерски влогове.
Но "наивниците" открили депозити в 2012 (и но рано), ще бъдат обрани.

Дали президента Плевнелиев ще сложи подписа си под този "ЗАКОН"?
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: detchopora
detchopora
14 Ное 2012 14:32
Мнения: 18
От: Bulgaria
При второ четене на промените в данъчните закони комисията реши да разшири
допълнително прилагането на данъка върху лихвите. Така той вече ще важи и за
авансово изплатени лихви през 2012 година по депозити,
чийто падеж изтича през 2013 година.


Bъв една функционираща правова държава една такава "юридическа" нелепост (да не кажа глупост)
никога не би станала действително ЗАКОН.

Една правова държава за това е там, за да гарантира,
че условията по един договор (в случая за депозит) към момента на подписването му,
важат непроменени до момента на приключването му.

Ясно е, че от началото на 2013 всички ново сключени договори ще бъдат за детски или пенсионерски влогове.
Но "наивниците" открили депозити в 2012 (и но рано), ще бъдат обрани.

Дали президента Плевнелиев ще сложи подписа си под този "ЗАКОН"?
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: detchopora
БирникЪ
14 Ное 2012 14:56
Мнения: 2,359
От: Bulgaria
Параграфе, доводите ти са малко слабички. В много държави доходите от тото и лотария се облагат. Например в САЩ.
Издиша и мотивът ти, че физическите лица не водят счетоводство и поради тази причина не могат да определят доход и да плащат данък. Пример, у нас - земеделските стопани, казвам стопани, защото има разлика между тях и регистрираните земеделски производители. Нещо за нормативно определени разходи си чул, нали ? Всъщност адвокатите водят ли счетоводство по смисъла на Закона за счетоводството ? А художници, писатели, певци и т.н. ? Изключвам регистрираните по ЗДДС.
Освен това, кой казва, че трябва да си на печалба от една дейност, за да плащаш данък за нея ? Дали всички лица, извършващи патентна дейност например, са на печалба и каква е връзката на резултата от дейността с данъка ? Само не ми излизай с мотива, че това е местен данък, щото допреди няколко години се регламентираше от ЗОДФЛ.
А това, доколко са важни рентиерството и арендата, може доста да се поспори.
Този данък не се въвежда заради някаква социална справедливост, като се твърди, че богатите ще го плащат. Нито защото според някои, при плосък данък с ниска ставка всички доходи трябва да се облагат.
Истината е, че този данък носи едни сравнително добри, бързи и лесни приходи, без да се правят никакви разходи за неговото администриране.
Тутракански
14 Ное 2012 15:10
Мнения: 16
От: Bulgaria
Сагa не можaх да разбера , лихвите по депозити преди 01.01.13 г шe са обложат ли или само часта след 0101 13 г
ако договора е например от 05.09.12 г и изтича 05.01.13 г само лихвата от 0101 до 05.01 лише се обложи или от 05.09.до 05.01
не са разбира ?
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Тутракански
БирникЪ
14 Ное 2012 15:21
Мнения: 2,359
От: Bulgaria
Тутракански, предвид обстоятелството, че не съм чел предложението, отговорям ти по принцип и по логика.
Данъкът следва да се дължи само за частта от лихвите за времето след 01.01.2013 г. при условие, че промяната в закона влезе в сила след 01.01.2013 г.
kempes
14 Ное 2012 15:53
Мнения: 4,716
От: Argentina
Всъщност адвокатите водят ли счетоводство по смисъла на Закона за счетоводството ?

E те тука му бръкна на Параграфа в ... душата.
Апропо, ха на бас, че като дойде на власт през лятото на 2013 Станишев няма да отмени този несправедлив данък ?
Apolitichen
14 Ное 2012 17:22
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
Работодателят му му удържа Данък "Доход" и го привежда на НАП!
Удържа и данък "доход", и социални осигуровки, но само след като е регистрирал трудовия договор в НОИ. Освен това работодателят при удържане издава бележка (фиш заплата) на данъкоплатеца, издава удостоверителен докумен за доходите на лицето с цел подаване на данъчна декларация, предава обощена справка в НАП и в НОИ. И въпреки тройния контрол (НОИ, НАП, Инспекция по труда), тия "удръжки" не попадат в сметките на НАП (виж работниците на баш-бизнесмена Валентин Захариев или статистиката на НЗОК, където един милион се губят).
Та как банките ще регистрират влоговете/допозитите, на които лихвата ще бъде облагаема? Как държавата ще разбере, че банката ХХХ с 1 млн. влогове на обща стойност 1 млрд. лв. и начислени лихви в полза на трети лица (включително БНБ, частни фирми, партии, фондации и чуждестранни лица) в размер на 100 млн. лв. , като е внесла в хазната 2000 лв. данък лихви е точния и правилно начислен данък?
влогове в банка, които лихви са си ДОХОД за вложителя
Я пак опитай - имам тригодишин депозит от 100 хил. лв. с падеж 25.01.2013 и начислена лихва 24 хил. лв. На 24.01.2013 тегля кредит в размер на 124 хил. лв. с обезпечение въпросния депозит. В 0:00 на 25.01.2013 кредитът става предсрочно изискуем и банката прибира всичко по депозита. Теглил съм кредит и съм си го погасил. Къде видя доход?
pehota
14 Ное 2012 18:35
Мнения: 140
От: Bulgaria
На оня свят пари няма

Е нямам думи.
Хайде сега да ходят пенсионери и да гласуват за тия циници!!!
Ама на село само ТВ се гледа, а там това и(зк|пр)азване на тоя наглец няма да го покажат.
проф. дървингов
14 Ное 2012 18:54
Мнения: 14,308
От: Bulgaria
Абсолютно съм съгласен с казанато от госпожата! Даже имам съмнения, че ме е чела тук?!
Лихвите от влог в банка са ДОХОД за вложителя! А щом, по закон, Доходите се облагат с данък, то и доходът от лихви трябва да бъде облаган!

Учителю параграфе - аз параграфа - хади сеа речи нещо за плащането на лихвите - това разход ли е? Защо да не се приспада от доходите, преди да се обложат с данък? Благодаря за напъна!
...
@ ddanggyn - вие ли питате къде отидоха психиатрите в родината?
beagle
14 Ное 2012 19:56
Мнения: 20,732
От: Bulgaria
Замфинмин Горанов играе ролята на "старши лейтенант" Жуков , а ние с "Юря", ръфаме костите на Маршал Рокосовски . Като защо ? ...
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: beagle
Добави мнение   Мнения:83 « Предишна Страница 4 от 5 2 3 4 5 Следваща