Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Оседлаха държавата, сега искат да обяздят и църквата
Добави мнение   Мнения:21 1
Pisi Misi
19 Ное 2012 19:51
Мнения: 4,602
От: Bulgaria
Доброноамерено да поправя автора, че Ловчанският митрополит не е Григорий, а Гавриил.
Manrico
19 Ное 2012 20:02
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Забележителна градация! От факта:
Бойко Борисов не е дал признаци, че би го направил. По-скоро обратното, той сгълча шефа на изповеданията, че се бърка в синодалните работи.

през предположението:
При всички проблеми, които правителството и ГЕРБ си създадоха, едва ли биха си причинили и забъркване в църковни междуособици.

до заключението:
Не е изключено онези, които оседлаха държавата, да опитат да обяздят и църквата.

и заглавието:
Оседлаха държавата, сега искат да обяздят и църквата

Направо го е смъднал бъбрека Боко. Мати-маскара са направили човека, без да им мигне окото! Ашколсун!
zdran
19 Ное 2012 21:20
Мнения: 5,272
От: Saint Kitts and Nevis
Оседлаха държавата, сега искат да обяздят и църквата

Може ли да коригирам?
Усраха държавата, сега искат да окъкат и църквата....
ideyazabulgaria
19 Ное 2012 21:39
Мнения: 154
От: Bulgaria
Хубава статия и много полезна. Много нови неща научих от "кухнята на БПЦ". Благодаря на автора. Но има една съществена грешка, направена със СДСарски уклон:
изборът всъщност е предопределен и отново вече несъществуващата ДС задочно диктува кадровата политика на църквата

Не може "несъществуваща ДС" да диктува задочно. Как и чрез кого диктува? Тезата за "невидимата ДС" манипулирала целия преход и виновна за всички беди е родена от СДС с цел да прикрият държавниците в техните редици и най вече Иван Костов,нанесли огромни щети на държавата при СДС управление, подлежащи на СЪД във всяка правова държава. Сега те остават непипнати, защото България не е правова държава.
На мястото на несъществуващата ДС сега има ПОЛИТИЧЕСКА МАФИЯ- съставена от кланове , притежатели на всички управлявали партии, начело с БПС-майката на мафията.
Останките от бившата политическа полиция в ДС сега са разпределени между тези мафиотски политически кланове и работят като техни инструменти в "битката" за политическа власт между тях и за награда това получава някой пай от тяхната олигархично-мафиотска трапеза.
Всеки клан от тази политическа мафия иска да обязди и БПЦ и си сложи "свой човек" за патриарх. Така искат да сложат и БПЦ под своята политическа шапка, както беше едно време когато БКП бе прибрала държавата и църквата под шапката си и диктуваше. Нищо не се е променило от тогава до сега вече 23 години. Все старите маниери и мислене от време ОНО. Всяка идваща партия на власт е поставяла държавата под шапката си. ББ веднага показа "амбициите си" да продължи този маниер, като постави цялата държава под мишницата си и най-вече съдебната система, за да крадат мафиотските кланове безнаказано..
В момента има две големи партии на два мафиотски клана, които водят битка помежду си за бъдещата политическа власт в държавата- БСП и ГЕРБ и техните мафии водят и битка за обяздване на БПЦ.
щурчо
19 Ное 2012 21:57
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Дребнотемия и крамоли. Всъщност, каква ще бъде бъдещата политика на БПЦ? Ще, се завърне ли отново при своя многострадален народ? Несъразмерно голямата Пловдивска епархия не трябва ли да бъде поделена със Смолянска? При положение, че смолянчани изградиха едни от най-големите и красиви съвременни църковни храмове, както на Пампорово, така и в самият град? Изобщо един владика за Родопите не е ли църковен, държавен и политически приоритет?
ideyazabulgaria
19 Ное 2012 22:20
Мнения: 154
От: Bulgaria
Изобщо един владика за Родопите не е ли църковен, държавен и политически приоритет?

Ако имате предвид Николай, той е най-обикновена мутра. Николай за патриарх означава и "мутризация на БПЦ" и тоталното и ликвидиарне. А БПЦ е най важния институт, който определя морала на обществото, пази неговата култура и традиции. Сега ни трябва патриарх, който да да поведе БПЦ в битката на българското общество за излизане от мутренско бандитския ни преход и освобождаване от "новото олигархично робство" към истинското бъдещето на България. Както навремето БПЦ оглави борбата на българския народ за Освобождение от турско робство.
Васик
20 Ное 2012 03:04
Мнения: 14,574
От: Bulgaria
Управлението на ГЕРБ е пълна съсипия. Това бедствие сигурно е Божие изпитание за нашия народ.
Lord Voldemort
20 Ное 2012 03:32
Мнения: 2,756
От: Holy See (Vatican City State)
Като се има предвид че сите висши чернодрешковци са агенти на ДС страхът някой ДРУГ да не обязди църквата ми се види безпочвен.
Чичо Фичо
20 Ное 2012 03:59
Мнения: 24,838
От: United States
От документите на сайта на БПЦ-Българска патриаршия е видно, че Калиник признава избора на 10 ноември, мака да е напуснал заседанието след него, Симеон го признава, но е болен и не може да дойде в София (живее в Калифорния, макар седалището му да е в Берлин), Йосиф признава избора и трябва да пристигне в София утре. Само Николай, Игнатий и незаконно оттеглилия подписа си от 10 ноември Григорий не признават избора на наместник-председател. Писмото на Симеон е написано на ръка на бланка, а на Калиник - на стар развален принтер. Двамата без досиета (Гавриил и Амвросий) признават избора и Гавриил (както и Галактион) е написал особено мнение против Николай.

След като Николай си остава неизбираем и срещу него са твърдо 8 от 14-те (подписалите декларацията от 14 ноември), а Йоаникий се отказва, силната фигура безспорно е Кирил. Николай е и кандидатът на Борисов, затова Кирил е и приемливият кандидат за тия, които не искат Борисов да обязди църквата.
booklearned
20 Ное 2012 03:59
Мнения: 2,529
От: United States
Има една стара приказка "Гузен -негонен бега"Отнася се най вече за комунистите

Премиерът Бойко Борисов няма да окаже влияние върху избора на нов патриарх. Това каза директорът на НИМ Божидар Димитров в коментар за скандалите в църквата пред bTV. Митрополитите казват, че изборът ще бъде ръководен от Светия дух, а Бойко Борисов няма намерение да играе тази роля, посочи историкът.


Натисни тук

ideyazabulgaria
paragraph39
20 Ное 2012 05:37
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
Целта на всяка партия е да "оседлае" , "обязди" и "язди" Държавата- за да служи Държавата на интересите на членовете и гласоподавателите и спонсорите на тази партия!
Ако някой си мисли, че, при Демокрацията, партията, взела властта и управляваща Държавата, е длъжна(?!), чрез управляването на Държавата и ресурсите й, да реализира и защитава интересите и на лица извън членовете, гласоподавателите и спонсорите на управляващата (в) Държавата партия, той жестоко и глупаво се ЛЪЖЕ!
Ерго, ако на управляващата пария е нужна подчиненост на Църквата спрямо Държавата, управляващите ще опитват да постигнат такава подчиненост- това е толкоз просто и логично! Защото, при подчиненост на Църквата спрямо Държавата, ще има и подчиненост на вярващите спрямо Държавата- нали Църквата ги ръководи и направява! А всяка партия има интерес колкото е възможно повече Граждани-Избиратели да са подчинени на Държавата- включително и чрез подчинеността на Църквата спрямо Държавата!
Впрочем, Истината е, че, като изключим атеистичните "комунистически времена", светската и клирската власт, у нас по Света, почти винаги са вървяли ръка за ръка и взаимно са се крепяли, за да имат Властта- ако НЕ доброволно и в съзаклятническа комбина, то доброзорно! , въпреки битките коя от тях да е отгоре! Даже, допреди 100-200 години, клирската власт е била винаги доминираща( с малки изключения, като в Англия, например)! В сегашни времена клирската власт е доминираща в почти целия мюсюлмански свят- а където НЕ е, започват "граждански", уж, войни там- а, всъщност, войни за власт, между различните кланове в клирската власт, или война за власт между светската власт и клирската власт! Но войни заради Властта, а НЕ заради Вярата/невярата, или "за благото на Народа"!!!
Lord Voldemort
20 Ное 2012 06:07
Мнения: 2,756
От: Holy See (Vatican City State)
Пара , поздравления.
Езоп
20 Ное 2012 07:50
Мнения: 5,087
От: Greece
paragraph39
В разплячкосана държава неразплячкосана църква трудно ще се запази. Освен ако наистина има Всевишен.
Ама като гледам наместниците му как ежедневно се "самодоказват" и какво правят, хич не е за вярване да го има...
Не че е лесно да се устои на "Шоковата доктрина" на сатанизма, банково корпоративен тоталитаризъм, ВИЖ ТУК, но те дори не се и опитват. А вместо това обслужват и шоковата доктрина, и сатанизма.
И филмът, и книгата ШОКСОВА ДОКТРИНА показват как правителствата по целия свят използват природните бедствия, икономическите кризи и войните, за да прокарат радикалните политики на свободния пазар. Клайн нарича това "капитализъм на разрухата/бедствията" (disaster capitalism) и според нея той е толкова ефективен, колкото психиатричната шокова терапия при изтриването на нашата колективна памет.

Активите на църквата ни са достатъчен повод тя да бъде изтрита още в началото на ПОДМЯНАТА, наречена "преход".
В такъв свят и в такива времена живеем просто защото на пазещите стадото им се разрешава да го изядат.
"ШОКОВА ТЕРАПИЯ" ВИЖ ТУК
Редактирано: 6 пъти. Последна промяна от: Езоп
traikokitan4ev
20 Ное 2012 08:45
Мнения: 2,359
От: Bulgaria
Възможно ли е циркът с избора на Венета Марковска да се повтори в църковен вариант?

с риск да стане банално, но пак ще припомня Любо - нека все пак не обиждаме цирковото изкуство
morkoff
20 Ное 2012 08:47
Мнения: 379
От: Bermuda
Оседлаха държавата, сега искат да обяздят и църквата

Eдно станичевско пасквилче на фона на ченгето Максим избрано на конгрес на БЕКАПЕ. Ей, срамата, бе. Срамата.
q357
20 Ное 2012 09:18
Мнения: 557
От: Bulgaria
Четете Елин Пелин, бе хора! В "На оня свят" дядо Матейко научава такива неща, с които ние сега си чешем езиците/клавиатурите/!
indiec
20 Ное 2012 12:23
Мнения: 2,356
От: Bulgaria
Все пак законът за досиетатат НЕ Е ЛУСТРАЦИЯ! Някои се опитвам да го направят = разбира се доколкото и когато им е изгодно.
ttanchev
20 Ное 2012 12:33
Мнения: 1,880
От: Bulgaria
Циркаджиите да повторят номер - абсурд.
tent
20 Ное 2012 13:13
Мнения: 1,145
От: Hungary
С плашилото ДС отвличат вниманието на българите от 23 годишните кражби и разфасоване на държавата. От друга страна , днешния продажен политически "елит" много добре знае , че няма друга по-добре организирана и дисциплинирана , задружна структура в обществото ни , която би могла да им се противопостави на разрабването на държавата , освен бившите служители на ДС . Затова е и този постоянен огън по тях. Бившите ДС / някога млади/ днес си джиткат бизнеса и използват шлифованите си в службата качества вече за свои цели, а не за склеротясали партийни активисти, като някои от тях - днес видни демосрати, ги хвърлиха на кучетата и си измиха ръцете с тях.
Разкола в църквата и днешния й хал , моралното падение там, стана не заради ДС , а заради желанието на "предприемчивите" да овладяват имотите на БПЦ, които при времената на ДС щяха да търкат наровете за подобни и други далавери.
Що се отнася до ДС и клира , мнозинството от днешните ни "политици" не могат да се мерят и на малкия пръст на един дядо Дометиан например, който по указания на разузнавателните служби е направил много за БГ. Или дори Кирил Линкълнски е направил по гръцка линия толкова , колкото два мандата на днешните пишман дипломати няма да стигнат.
Dante
20 Ное 2012 13:45
Мнения: 3,839
От: Bulgaria
Българският народ никога не е бил сериозно вярващ народ. Езичници покрити с лека христианска глазура отгоре за цвят. Фолклорът е добра илюстрация за тази моя теза. Затова и църквата му е в това състояние, не са виновни нито ченгетата от ДС, нито комунистите. С такава вяра, такава църква ...
Djok
20 Ное 2012 14:32
Мнения: 4,498
От: Bulgaria
"Възможно ли е циркът с избора на Венета Марковска да се повтори в църковен вариант?"
Дали е възможно- направо си е задължително. Етюдът вече е отигран веднъж- какъв е проблемът да се играе винаги при нужда? Още повече, че миряните са благодатна почва за манипулиране.
Не е ли странен фактът, че месеци наред са вторачени всички медии във возилото на дядо Кирил, а никой не отваря дума за возилата на депутатите. Има и общо и различно. Общото е, че и народните избраници и владиките са елита на съсловието, което представляват. Разликите са, че свещениците са 14, а депутатите 240. Че за владиците има задължителен ценз, а за депутатите няма. Че депутатите харчат парите на данъкоплатците, а клирът харчи парите на църквата, които не се събират с данъци и налози. Че църквата не разполага с пропагандната машина на държавата, а разчита на собствените си сили и добрата работа на свещениците си.
Защо изобщо си поставяме въпроса дали и църквата ще бъде обяздена? Опитите започнаха още в зората на демокрацията с Христофор Събев и агитката му, минаха през отцепниците и вторият синод, през замерването с досиета, компромати и всички налични средства в арсенала на службите.
Не разбирам защо никой не пита, а и никой не обяснява основни положения в демократичната ни държава, а именно:
Защо са толкова страшни владиците- ченгета, а не всички политици на прехода ни. Оказа се, че ако не всички болшинството са сътрудници на службите.
С какво кадровите милиционери са достойни да управляват страната, а поповете- ченгета не могат да управляват църквата?
Какво кара всички да се тревожат толкова за църковните дела, при положение, че са вярващи само докато показват тоалети на Коледа и Великден?
Кое може да събуди интереса им, освен църковните имоти... въобще средствата за изкарване парите на църквата? Какво остана неизядено и недооглозгано- църковните имоти. Е това е отговорът на въпроса защо е завишен интересът към църковните борби и кой ще оглави Българската православна църква.
Добави мнение   Мнения:21 1