Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Скандалите с научния фонд стигнаха до Брюксел
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:30 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
годю
29 Ное 2012 19:55
Мнения: 605
От: Canada
Те това е. Гюров вече има публикация в Нейчър. А тия които ще се изредите по-долу, по колко публикации имате там?
генетик
29 Ное 2012 20:06
Мнения: 2,336
От: Bulgaria
годю При наглостта на тоя тип, не бих се учудил да я впише в CV-то си
Малко повече по темата: БАН иска анулиране на сесията, с което се отказват от спечелилите проекти - знак, че не щат да имат общо с манипулациите: http://www.bas.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0079&n=001382&g=
Фондът отвръща типично по ченгеджийски - цитирам: "Надяваме се, че нямате основание да упрекнете собствените си 310 учени, бенефициенти на Фонда в некомпетентност и участие в нечисти сделки." http://www.bulfund.com/2012/11/29/до-ръководството-и-учените-в-бан/ Хем Гюров, Петров и дружинка са с двата крака вътре, хем са нагли и арогантни до безумие.
След това си постижение, продължават с "Краставицата съдържа ..." - публикуват някакъв доклад от Кортенска, за да продължат да внушават, че цялата работа е корупционна, ама от обратната страна. Ченгенца, не могат да проумеят, че независимо дали Кортенска е виновна или не, техните золуми си стоят.
––
edit: Докладът от Кортенска е на фейсбук страницата на фонда, не на сайта.
https://www.facebook.com/FondNaucniIzsledvania?ref=stream - не си правете труда да коментирате там, повечето от неудобните коментари някак изчезват мистериозно.
––
А в това време, както казва Ванина, договорите продължават да се сключват, парите да текат. Върви ги разтрогвай после.
Игнатов ще отнесе гьостерицата и той, защото не запечата фонда за истинска проверка, а остави наглите анголчета да имат достъп до документацията. Само да се намери кой да обясни на шефа му кое как е - такива съмнения в корупция неминуемо удрят и политически.
Междувремено доц. Валери Голев се оттегли от договора за наносателита: http://www.mediapool.bg/учен-се-оттегли-от-участието-си-в-проект-заради-скандала-с-финансиращия-фонд-news200120.html
Редактирано: 6 пъти. Последна промяна от: генетик
KaizerSoze
29 Ное 2012 20:11
Мнения: 5,044
От: Bulgaria
Всъщност ситуацията точно отразява сегашния манталитет на нацията ни - хората си имат сериозни основания да си правят, каквото си поискат (трябват им пари) и си го считат за абсолютно правилно.

Оня ден, някаква кифла щеше да ме блъсне на тротоара по България - вместо да се извини, ми каза троснато: "Ми господине, къде да паркирам?"


Тотална лумпенизация.
Rumi13
29 Ное 2012 20:34
Мнения: 2
От: Bulgaria
Не е ли срамота, че вместо да се потърси отговорност на виновните за това безумие наречено КОНКУРСНА СЕСИЯ-2012 и поне извинят на учените за похабените нерви и време, от НФНИ действат с извиване на ръце и лични нападки към БАН! Ръководството на Академията единствено изрази публично това, което много други учени мислят и говорят и по този начин се опита да защити и застане зад своите служители и колеги! Благодаря ви за позицията!
Mrx++
29 Ное 2012 21:19
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Освен фонда трябва да се разгледа дейността на онова университетче, наречено Библиотекарски Не знаете каква манифактура на доктори, доценти и професори по най-странни специалности се произвеждат там, за университетите нна цяла България.. И това при условие, че доцент, професор са длъжности и могат да се избират в университета, в който работят. В нашият университет има една птица, която стана доцент при Стоян Денчев по една специалност, след това професор пак там по съвсем друга. И си ползва длъжностите в нашия университет. Дали този субект не пребира пари, като раздава степени и длъжности. Случаят с Гюров е типичен. Гюров работи в НБУ, ама страва голям доктор при Стоян Денчев, в пълно нарушение на закона. Доктори, доценти и професори се правят там, където работят, като шеф на комисията и 3-4 от журито са от същото учреждение. каква е тази манифактура на доценти, доктори и професори, която е отворил Стоян Денчев. Разбира се Гюров му се отплаща с проект, както и на рецензентите. А може и сухо да пада в манифактурата.
комар
29 Ное 2012 21:19
Мнения: 1,910
От: Bulgaria
ето и един превод на статията в Нейчър

http://www.fund.nauka2010.com/Nature_bg.pdf

че май още никой вестник не я е публикувал
генетик
29 Ное 2012 21:39
Мнения: 2,336
От: Bulgaria
Марксе, кочината в библиотекарския е ясна, но и узаконена от ЗРНК. Друг интересен въпрос е, кой в твоя университет е назначил калинката и дали нейните показатели достигат. В СУ, например, за доктор е ясно какво се иска и някой, който не покрива тези критерии няма да заеме длъжност, изискваща 'доктор'. Няма да може дори да се нарича така. Същото за асистент, доцент, професор.
––
edit: когато са в научните среди, се назовават не "калинки", а "фараонки"
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: генетик
Булгуров
29 Ное 2012 21:50
Мнения: 261
От: Bulgaria
Гюров не отговори на въпросите на "Нейчър" за обвиненията срещу него, посочва научното издание.

Как да отговори? На какъв език? По какъв комуникационен канал?
генетик
29 Ное 2012 22:03
Мнения: 2,336
От: Bulgaria
или на чист шесташки български е поискал от Nature преводач на Анголски и те са вдигнали ръце от него
"сомтаймс уин, сомтаймс люн" - това е положението
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: генетик
EvaMarinova
29 Ное 2012 23:15
Мнения: 1
От: Bulgaria
Странно защо тази полемика от страна на БАН се разгаря в навечерието на битката за шеф на академията, така се печелят гласовете на недоволните учени. Ситуацията в самата академия не се отличава от тази, срещу която протестират. Че нали учените ходят по частните университети като НБУ и Библиотекарския, щото там им плащат, а иначе заплатите им са мизерни. А пък на работа няма защо да ходят, минават веднъж седмично за два часа през институтите я за кафе, я за важно заседание и бързат към частното. Защо не направят избора си - да идат само в частния университет и се откажат от БАН? Как хора със средно образование като разни секретарки и касиерки вземат професорски заплати, а работещи хора са с почти минимални заплати, както е случая с работещите в Роженската обсерватория?Дали сега академията не плаче, защото се посяга на бюджета на избраните от централното управление, като фондът за наука не е подкрепил проекти кой ще плаща на учените да работят? Нещо безкрайно странно има в целия този вой сега. Че и фондът за наука дава пари на частни фирми също май е странно, освен ако същите тия учени от БАН или университетите не са поканени в тези сдружения и фирми да изследват. Но и ситуацията в БАН мирише, какви са резултатите от сливанията на институтите, с колко си съкратиха персонала, как си повишиха заплатите и колко средства академията инвестира в проекти на кадрите си или само в джипове на секретарките?
генетик
30 Ное 2012 00:03
Мнения: 2,336
От: Bulgaria
Ефке,
или си твърде неинформирана, или преднамерена (залагам на второто).

Защо сега? Защото сега излязоха резултатите от невиждано опорочения конкурс за научно финансиране, за това, ефке.

С останалите ти приказки на махленско-чорлаво-немито ниво няма да се занимавам - кой кога ходел на работа и какво правел... желание за хапене и дракане от твоя страна виждам, при това облечено без особена интелигентност, или поне вкус.
Ако решиш да отговориш, имай предвид, че наличието или отсъствието на реакция от моя (а и от на немалко други дискутиращи) страна, както и вида на споменатия ответ, ще бъдат строго зависими от съдържанието на езиковите ти постройки.
Сполай ти, надявам се да не решиш да се подложиш на каквото те чака, ако продължаваш така.
Oraсle
30 Ное 2012 00:40
Мнения: 15,092
От: Bulgaria
За финансиране на изследването на поляризацията на зодиакалната светлина чрез наносателити трябва като начало да има уволнение - на шефа на фонда, на комисията, на министъра. Освен уволнения, по възможност трябва да им бъдат повдигнати обвинения и да бъдат съдени. При липса на таква възможност, не бих възразил кой знае колко и на обикновена саморазправа. Гадни скапани боклуци.
babajaga2-2
30 Ное 2012 02:42
Мнения: 2,734
От: Bulgaria
Ама туй БАНяджиите сте много льоши хора. Амче повлякохте и СУ-то подир вас.
Хората си бяха направили машинка (ФНИ) за печелене на дребни пари (понеже пари под 1 млн са дребни пари), а вие СЕГА‌ им бъркате в паницата. Не бива така! Такава дребнавост! Трябва уважение на висше-стоящите, само тогава ще ви пуснат и на вас някой и друг лев.
Пък и сте заяли някакъв Библиотекарски университет. Ама били произвеждали много професори! Може да им кажете само "Браво". Много скоро България ще стигне "хамериканците" по брой на професори и "ще ги задмине дори" (както пее Тодор Колев). Какво лошо има в това? Ами произвеждайте и изнасяйте. Ей нъ, Германия се замогна от износ на коли. България защо да не се замогне от износ на професори?!
babajaga2-2
30 Ное 2012 02:48
Мнения: 2,734
От: Bulgaria
А защо не поскате отчетите на вече завършилите проекти? Ще бъде "вълнуващо и феерично".
babajaga2-2
30 Ное 2012 02:57
Мнения: 2,734
От: Bulgaria
Пък и не се надявайте много на БрЮкселя. Докато свърши разследването, парите ще бъдат изядени и изпити. А може ЕС да се разпадне....
bogeo
30 Ное 2012 07:13
Мнения: 56
От: Bulgaria
http://www.bulfund.com/
bogeo
30 Ное 2012 07:14
Мнения: 56
От: Bulgaria
До ръководството и учените в БАН

Уважаеми господа,

С огорчение приемаме действията ви относно конкурсна сесия „Финансиране на фундаментални научни и научноприложни изследвания в приоритетните области“ – 2012 г.
Публикуваме копие на сключеният тази година меморандум за сътрудничество между Българска Академия на Науките (БАН) и Фонд „Научни изследвания“ (ФНИ), подписан от покойния академик Стефан Додунеков и ръководството на ФНИ.
Публикуваме също така и имената на учените в 40-те екипа, с участието на ваши институти от БАН. Това са 40% от всички екипи, участвали в конкурсната сесия. Надяваме се, че нямате основание да упрекнете собствените си 310 учени, бенефициенти на Фонда в некомпетентност и участие в нечисти сделки. До сега БАН е получил от Фонд „Научни изследвания“, без тази сесия – 65 979 303 лв. От посочената сума 35% учените от БАН са използвали за възнаграждения.
Съгласно нормативните документи на ФНИ, имате право да възразявате и да получите съответните отговори на всички поставени от вас въпроси, съгласно публикуваната за първи път процедура за възражения на некласираните проектни предложения.

Ръководството на Фонд „Научни изследвания“
Mrx++
30 Ное 2012 07:18
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Някой да ми даде координатите на Виктор Атанасов. Освен за фонда има и други неща за оправяне.
Mrx++
30 Ное 2012 07:31
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Странно защо тази полемика от страна на БАН се разгаря в навечерието на битката за шеф на академията, така се печелят гласовете на недоволните учени. Ситуацията в самата академия не се отличава от тази, срещу която протестират. Че нали учените ходят по частните университети като НБУ и Библиотекарския, щото там им плащат, а иначе заплатите им са мизерни. А пък на работа няма защо да ходят, минават веднъж седмично за два часа през институтите я за кафе, я за важно заседание и бързат към частното.
Евка нещо се е пообъркала.
1. Протестите са сега, защото сега излязоха класациите.
2. Всички от БАН са против решенията на фонда. разбира се в БАН са се оформили групи за избор на председател.
- едната група са математиците около Сендов, той подкрепя Игнатов (Сендов винаги е бил с управляващите);
- втората група са част от химиците и е около Юхновски;
- третата група са доколкото знам физиците;
Разбира се нито Сендов нито Юхновски са кандидати за председателското място.

Няма нищо лошо, че колегите от БАН четат лекции в университетите. Това даже трябва да се поущрява. А хората работят, колкото им плащат. Аз помня времето, преди 1989г., когато прозорците на институтите на БАН светеха до 22 часа. Но тогава науката беше приоритетна, а сега са магистралите.
Всичко, което пиша се отнася до точните науки, там все пак ходят всеки ден на работа. Виж уманитарите от време оно ходеха само няколко часа - през другото време казваха, че били в библиотеките.
Но и ситуацията в БАН мирише, какви са резултатите от сливанията на институтите, с колко си съкратиха персонала, как си повишиха заплатите и колко средства академията инвестира в проекти на кадрите си или само в джипове на секретарките?
А, че ситуацията мирише, мирише. Ама тя се е размирисала от главата - бат ти Бойко, министър Игнатов, министър Дянков. Това е целенасочена политика срещу научния потенциал на страната - в химията има един принцип подобното подобно разтваря. Така и в политиката на държавата, посредствениците посредственици избират.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Mrx++
Oraсle
30 Ное 2012 07:43
Мнения: 15,092
От: Bulgaria
Публикуването имената на учените участвали в комисиите няма никакъв смисъл без да бъде уточнено кой за кои проекти е решавал.
Всъщност, има смисъл - така ръководството на фонда се опитва да се скрие зад гърба им.
Вместо това, няма ли начин да бъде оповестен съставът на комисията, одобрила финансирането на проекта на новорегистрираните фирми за поляризацията на зодиакалната светлина?
Е тогава вече ръководството на фонда ще има право да каже - не ние им дадохме парите - ето тези бяха.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Oraсle
america1332002
30 Ное 2012 08:07
Мнения: 5,137
От: Bulgaria
и като светеха прозорците до 22 часа какво сътвориха тези светилници? да са взели нобелова награда? да са увеличили млеконадоя? ах, да, със спина се пребориха и водата палели, на което цял свят се смееше.
Добави мнение   Мнения:30 Страница 1 от 2 1 2 Следваща