Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Атракции за капитала
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:34 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
rmarkov
03 Фев 2013 18:45
Мнения: 245
От: United States
България няма нужда от чужди капитали, за да създаде макроикономическите условия, нужни за пълна заетост и стабилни цени.

1. Незабавно напускане на системата на валутен борд и въвеждане на фиатен лев при плаващ курс.
2. Промени в българската банкова система.
3. Премахване на всички преки и косвени данъци и такси, с изклщчение данък недвижимо имущество.
4. Постоянна правителстена програма за заетост, предлагаща преходна работа и бенефити за всеки годен и търсещ работа.
и т.н.

Царят е гол, г-н Хърсев,

http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/01/blog-post_19.html
внимателният
03 Фев 2013 19:23
Мнения: 3,095
От: Bulgaria
Мерките за подобряване на комуникацията са наистина действени и отдавна закъснели.
Необяснимо и непростимо е, че не правим нищо за привличане на хора и капитали от най- близките ни и най- богати пазари извън ЕС - руския и останалите от ОНД.
Неверния Тома
03 Фев 2013 19:33
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
Гиди задунайци ниедни!
Чарли Дарвин
03 Фев 2013 19:40
Мнения: 8,816
От: Bulgaria

Мда, положението с финансите е зле. Пък пари откъде да се вземат - да се изтупва още брашняния чувал няма вече накъде. Остава рязането на дебели гуши, та Хърсев се присетил да го тури под карантирана да ставало с поне 5 годишно предизвестие. Но не се сетил че като не могат да се режат гушите, тогаз се реже цялата шия, и тогаз гушата сама си пада барабар с главата.
Лека нощ, Емиле, приятни сънища!

Роки Балбоа
03 Фев 2013 20:14
Мнения: 880
От: Bulgaria
Емил Хърсев - за тази статия.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Роки Балбоа
Diko
03 Фев 2013 20:28
Мнения: 699
От: Austria
То и Португалия , Испания , Гърция отговарят на ключовия фактор според Хърсев за сигурността - членство в НАТО и ЕС , ама с по 40 % безработица и тепаница по площадите, офиси на чужди компании затварят.
Ключовия фактор е да ти бачкат в разумен режим социалните асансьори, да ти е ниска престъпността и корупцията, да ти е предсказуемо държавното ръководство , да притъпиш колкото можеш апетита на " предприемчивите "алчни зурли - тогава страната е предсказуема и атрактивна за капитали.
galia2
03 Фев 2013 21:10
Мнения: 1,418
От: Bulgaria
3. Премахване на всички преки и косвени данъци и такси, с изклщчение данък недвижимо имущество.

Markov,
А правителствената програма по т.4 как ще се финансира, като се премахнат почти всички данъци? И колко трябва да е дънък недвижимо имущество и защо точно той е добър?
OLDMAD
03 Фев 2013 21:26
Мнения: 45,665
От: Bulgaria
За жалост умението да (се) продаваме е трудно постижимо.

За 23 години не го ли изучихте занаята?
Щото ромските чавета го учат за ден-два, и после го доусъвършенстват в движение.
бонго-бонго
03 Фев 2013 21:33
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Главната: да се приеме закон, че всяко решение на парламента, с което се увеличават подоходните данъци, отменя се или се изменя режимът на валутния борд, или пък се променя фиксираният курс на лева, ще влезе в сила 5 години след обнародването му.

Категорично против - поне в частта за данъците.
Как може едно правителство и мнозинство да бъде лишено от възможността да има собствена финансова политика?
Kotka
03 Фев 2013 22:01
Мнения: 13,187
От: Aruba
Ала бала портокала, капитала......, ала бала портокала, ЕС, капитала......., ала бала портокала, НАТО, капитала, ала бала ......, ала бала портокала, плана РанЪт, броя си капиталЪт....... а за вас ала бала капитала...............................
Е. Хърсев
внимателният
03 Фев 2013 22:10
Мнения: 3,095
От: Bulgaria
"Главната: да се приеме закон, че всяко решение на парламента, с което се увеличават подоходните данъци, отменя се или се изменя режимът на валутния борд, или пък се променя фиксираният курс на лева, ще влезе в сила 5 години след обнародването му."

Категорично против - поне в частта за данъците.
Как може едно правителство и мнозинство да бъде лишено от възможността да има собствена финансова политика?

Предложението на г- на Хърсева е отлично по замисъл, но не е изпипано.

1/ "Законите", които задължават следващи Народни събрания, се наричат поправки на Конституцията и се приемат /променят по специален ред.
Добре, че е така, защото някой може да си гласува "закон", по силата на който ще бъде министър- председател в срок "5 години след обнародването му"

2/ Решението, според мен, е т.н. "мораторен режим" за инвестициите. За всички инвестиции, не само за чуждите, защото в противен случай въвеждаме другия основен режим за стимулиране - "ексклузивитетния", което не можем да правим като държава- членка на ЕС, а и не е целесъобразно.
Същността му е проста : за инвестициите, отговарящи на определени условия / в които обаче не влиза размерът на инвестицията! аман от подкрепа за онези, които имат най- малко нужда от нея / се запазват условията, действали към момента на извършването им.
При това, мораторният срок може да бъде и по- голям от 5 години, за да се привличат и по- рискови и дългосрочни инвестиции.
Вътрешната норма на възвръщаемост при 5 - годишен срок за откупуване на инвестицията е 17.5%, а при 7 или 8- годишен се защитават и инвестициите с IRR 12- 15%.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: внимателният
демокрад
03 Фев 2013 22:15
Мнения: 797
От: Aruba
На писанията на автора може да се даде определение - празнодумие "хърсевщини"
Buda Iskariotski
03 Фев 2013 22:21
Мнения: 646
От: Bulgaria
За цените ясно: потребителят е стиснат и гони евтиното, дори да е със съмнително качество - стига "да става".

Не е баш тъй...според цените и потребителите. Използвачите гонят евтиното, дори да е за сметка на качеството. Мерсим за такива инвеститори.
Който си разбира от работата с радост ще плати за качеството. И така ще му излезе по-евтино. Парадокс, ама само на пръв поглед. Извод - щом можем да предложим качество не е необходимо да сме евтини не трябва да сме евтини!
тъщолюб
04 Фев 2013 00:18
Мнения: 465
От: Bangladesh
Въпроса с капиталите при нас опира до липсата на бързо и ефективно правораздаване.
И мириса на зелени чорапи.
Apolitichen
04 Фев 2013 01:17
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
Публично достъпната информация е много по-важна за инвеститора
И още повече за гражданите на страната. Но преди да се превежда на някой чужд език, трябва да се види дали имаме информация, дали тя е публична и как е достъпна (възможност за подмяна на доказателства в съдебното дело или възможнст за проследяване на всеки документ при един публичен процес).
Не разбрах, Швейцария за какво се споменава. Нито гарантира сигурност по Хърсев (членство в ЕС и НАТО), нито данъците са ниски при това са различни за всеки кантон (федералното правителство не води собствена финансова политика, а консенсусна), нито евтина работна ръка, нито валутен борд. Дори и това с четирите езици не е точно така - няма патенти на италиански, съдебните решения и лекарствените досиета са на немски, без траслации на други езици. Дори няма чак толкова чужди инвеститори в сравнение с бляновете на Хърсев. Това, което най-вече предлага Швейцария, е високо квалифицирани специалисти, на които чуждият инвеститор се доверява, не толкова на държавата, а на хората. Щото тя, държавата "клекна" пред исканията на една друга държава (САЩ) и банковата тайна не е това, което беше. А у нас е достатъчно да се пуснат жълти стотинки на някой пишман-политик или икономист и те вече са развяли "оня списък", а някои искрено се радват, че са продали и държавата - "Сделката на века" - безплатния ток за Турция или в случая изгнилата царевица.
Foton Gyuro
04 Фев 2013 01:32
Мнения: 1,744
От: Bulgaria
Евала!
Meat
04 Фев 2013 03:27
Мнения: 10,675
От: Bulgaria
Всички на територята Булгаристан с имущество над 500 000 лв. подлежат на незабавна конфискация, с последващо въдворяване на същите в местата за лишаване от свобода. В резултат на което ще бъде подменена "за една нощ" цялата изпълнителна, законодателна и съдебна власт.
Fantata
04 Фев 2013 06:10
Мнения: 4,153
От: Bulgaria
Не идват разбира се. За какво да идват? Едни високи лихви по депозитите не стигат. Пък нали и това все обяснявате банкерите - риск. Няма и да дойдат в безперспективна икономика. Конкурентоспособност?
Пак да повторя: Труден, по-труден и вероятен начин за подобряването й.
Труден - някой маха валутния борд. Ама, е много труден, щото монополите-пиявици ще изпищят. Само износителите ще спечелят. Правителството ще подглася на монополите. Затова Бате Бабуин се сърди на спестяванията. Левовите могат да се втурнат към долара и еврото.
По-труден - структурни реформи. Ужас ли предизвиках? Да, точно те не се случиха в последните 23 години. Правосъдие, фалити, държавна администрация, прозрачност и малко правителство. Съвсем като тийнейджърски секс - всички говорят, но малцина знаят какво е...
Най-вероятен изход - нищоправене с трупане на дългове докато бордът сам гръмне. С него естествено гръмва и последното правителство останало без стол при спиране на музиката. Асоциации с Жан Виденов? Спокойно, този път ще е фарс. Нали така се повтаряла историята...
товарищМаузер
04 Фев 2013 09:29
Мнения: 9,625
От: Bulgaria
България ще стане много по-атрактивна за инвеститорите, ако всички административни процедури и документи са достъпни не само на български, но и на английски и руски език.

Браво на автора. Ей това е идея, при това не е толкова сложна за осъществяване. Като за начало обаче трябва да се понамалят процедурите и нормативните документи, после да се понамалят писарушките къде цял си хващат мухи по гъзо из учрежденията. Тези които останат да владеят поне един от двата езика достатъчно, за да могат да помогнат на посетителя.
Идеята има една много важна странична полза - електронното правителство ще стане " в движение".
гошо
04 Фев 2013 11:35
Мнения: 4,631
От: Bulgaria
Асоциации с Жан Виденов?


При Жан Виденов нямаше валутен борд и му гледахме сеира. Ако махнем валутния борд, нищо чудно историята да се повтори като фарс.
Роки Балбоа
04 Фев 2013 12:40
Мнения: 880
От: Bulgaria
Труден - някой маха валутния борд.

И защо да го махаме? За да можем да обезценяваме лева ли? Не сме ли достатъчно бедни и сега, че още по-бедни да станем?! Или за да може да печатим пари? Ами ако ни трябват пари има и друго решение (мисля си, без да съм тесен специалист) - събираме малко капиталец, да кажем с (преобладаващо) държавно участие, регистрираме една банка някъде в Еврозоната и почваме да вземаме заеми от ЕЦБ на 0.75%, а тук да ги пускаме на 4-5%. Готово!
Или пък, вариант 2 (самостоятелно или в допълнение с вариант 1) - сваляме гаранцията по депозитите в нашите банки от 200 хиляди на 10 хиляди. Или дори и на 5 хиляди (ако трябва искаме и настояваме за дерогация от ЕС - може и да се съгласят - не рискуват много - техните банки понамалиха собствените експозиции у нас, а ще видят уникален експеримент, който може и те да приложат при успех). Това автоматично прави банките рискови за големите вложители и те или трябва да изтеглят парите и да им търсят друго приложение или да разпределят на по-малки суми в повече банки, което пък ще накара междубанковата конкуренция да живне. А вероятно ще доведе и до създаване на нови банки, което пак засилва конкуренцията.

П.П.
А за да не стане паника и/или рязък срив, свалянето на тавана на гарантираните депозити може да стане и на стъпки, а не рязко.
Редактирано: 6 пъти. Последна промяна от: Роки Балбоа
Добави мнение   Мнения:34 Страница 1 от 2 1 2 Следваща