Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Данъчната гавра с българина вече е запазена марка
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:45 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща
Пейчо
14 Мар 2013 20:01
Мнения: 784
От: Bulgaria
Никой не смее!!!! Ха си писал, ха са ти потропали на вратата.... Ама сме пухльовциии }
фонМитенщайн
14 Мар 2013 20:09
Мнения: 247
От: Bulgaria
Освен, че цари правен произвол, т.е. много често подзаконовите актове са в противоречие с законите и не рядко с конституцията, но и цари абсолютен личен произвол от страна данъчните служители. Всеки сам тълкува както си поиска основни закони. Юридическата им подготовка е 0. И на края са стимулирани финансово за всяко открито нарушение. А най-накрая не си връщат бонусите, ако им падне акта. Някой от вас може ли да ми обясни, това данъчна система ли е или наказателна Щпиц-команда?
nikoia
14 Мар 2013 20:53
Мнения: 47
От: Bulgaria
Хайде и аз да кажа нещо ама много скандално. От 01.01.2013 безработните трябва да имат подадена декларация обр. 7 иначе платените 16.80 за здравно не отиват на място и въпреки че си платил се водиш здравно неусигурен.
И понеже много хора не са и чували за въпросната декларация сега са в шах. Ако са пропуснали срока за подаване на Д7, стават неусигурени, а ако решат да я подадат ги чака глоба от 500.00 до 1000.00 лева. Ивярвайте глобяват и окото им не мига.
Дано вестника се заинтересува от това изнудване на бедните и нещастни хора.
tatyana1
14 Мар 2013 22:37
Мнения: 4,668
От: Bulgaria
Всички данъчни закони са приети с цел да не подадеш някаква декларация и да те глобят, затова броят на декларациите се увеличава непрекъснато. Моето предложение е щом като вземат % материално стимулиране от акт; когато отправят неоснователни искания към клиентите че дължат някакви суми за невнесени данъци и осигуровки (само защото ги мързи да си погледнат данните) да им се отнема същия % от сумата на искането, не от заплатата
mary1001
15 Мар 2013 00:49
Мнения: 2,539
От: United Kingdom
Чувам от бившите си колеги в данъчното, че станало много "мазано", ама чак толкова не предполагах!

От прочетеното е видно, че трябва да си гений за да не сбъркаш в тази данъчна джунгла.
А тук, в УК ти изпращат писмо(обикновено банково бордеро), където всичко е написано, изчислено до стотинката и трябва само да се разходиш до банката, пощата или онлайн да си платиш ако искаш. Обикновено са ти написали и обяснили в листовка начините за плащане.
И няма никаква комисионна и/или такса за превода!
Шестичките(*666*) някъде да си запишат това! И още колко неща има да научат...
mick
15 Мар 2013 08:54
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Всъщност мазалото е от години.. просто нищо не се следеше както трябва. Сега когато се премина към единна сметка - всичко лъсна. И сега докато кашата се оправи.. ще мине доста време.
Forza NATO
15 Мар 2013 09:50
Мнения: 11,582
От: Bulgaria
Данъчните ... предпочитат да са чиновници, които санкционират, а не които помагат.

Кратко, ясно, изчерпателно!
fin59
15 Мар 2013 10:04
Мнения: 117
От: Bulgaria
, Така е, защо вече през годината влязло ЕГН, или ЕИК и съществуващи при тях с внесени вноски, трябва сами да преизчисляват всичко, и пак в началото на всяка година да го обявяват...
kempes
15 Мар 2013 11:16
Мнения: 4,716
От: Argentina
Данъчните не решават проблеми на гражданите.
Те са част от проблема.
БирникЪ
15 Мар 2013 11:26
Мнения: 2,359
От: Bulgaria
Журналистическа гавра с данъчните, или с всичко що е държавно, щото частното е най-убаво
(в съответсвие с политиката на издателя)

І. Задължението, ЮЛ за подават данъчна декларация, дори когато не са извършвали дейност, е съществувало доста отдавна. Далеч преди да съществува вестник "СЕГА", чиито автори едва сега са открили това страшно за бизнеса обстоятелство.
ІІ. Напълно естествено е при въвеждането на единната сметка да бъде променен реда на деклариране на данъците. Данъчните зъдължения са изискуеми в два случая:
- когато са декларирани;
- когато са установени с акт на орган по приходите,
т.е. всички данъци подлежат на деклариране, в т.ч. авансови, окончателни и т.н.
Намирането на логическата връзка между единната сметка и тоталното деклариране оставям на по-интелигентните съфорумци.
ІІІ. Сравнението със скандинавските страни, а и не само там е така, е меко казано смешно. С този бюджет на НАП - толкова ! Ако данъкоплатците искат да плащат данъци като в скандинавските страни, и НАП ще им попълва декларациите и ще им ги изпраща. Но за тая работа трябват и пари, не само желание.
ІV. Последните нововъведения на НАП имат за цел частните осигурители вече да нямат право да посочват за какъв период плащат осигуровки, както беше досега, ЗАЩОТО НЕРЕДОВНИЯТ ДЛЪЖНИК НЕ МОЖЕ ДА ЧЕРПИ ПРАВА ОТ НЕПРАВОМЕРНО ПОВЕДЕНИЕ !!! ЯСНО ?! Как така ще имаш право да избираш какво да плащаш, след като не си платил в срок ?! Що за идиотизъм ?!
Така човек може и без да подозира, да се окаже със задна дата длъжник на НАП - при това дори да няма нито една неплатена вноска.

Не е невъзможно поради човешка грешка да се случи, но да се извежда в извод е манипулиращо, да не кажа откровена лъжа.
Последното се случва, защото през годините НАП многократно променя прага на минималния осигурителен доход и процентите за различните видове осигуряване, а прибягването до професионални услуги все пак е въпрос на време и възможности от страна на самоосигуряващия се.

Не е лошо журналистите да се ограмотят относно определящия осигурителния доход и процентите орган. Неграмотност, или поредната манипулация ?
Затова данъчни съветват, че за да е уверен частният осигурител, че няма стари сметки за уреждане,той трябва да възлага на НАП да му направи ревизия за един или друг период.

Данъчни такива съвети не дават, освен ако не са данъчни консултанти или счетоводители, нямащи нищо общо с НАП. Ревизии по желание на задълженото лице не съм чул да се направи в над 20 годишна моята практика. Имаше май такава възможност преди години. Но по сигнал на работник или служител на задълженото лице ДА, прави се, след проведена селекция.
VІ. Що се отнася до получаването на информация, само чичо от село ще иде на гише. Журналистите май не са стъпвали в офис на НАП. НАП плаща едни пари да поддръжка на сайт, в който всеки средно интелигентен човек може да намери всякаква информация по всички данъчни и осигурителни въпроси. В 21 век ходенето по гишета е простотия.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: БирникЪ
havamal
15 Мар 2013 12:05
Мнения: 2,630
От: Bulgaria
Аха-писал съм и преди: бизнеса(нормалните, редовни фирми) в България съществуват ВЪПРЕКИ Държавата.
Pasi
15 Мар 2013 13:45
Мнения: 1,948
От: Bulgaria
Браво на автора и поддържам изцяло ,че реформа на процедурите е ноложителна незабавно и то насочена към МАКСИМАЛНО ОБЛЕКЧАВАНЕ ВКЛЮЧИТЕЛНО И КАТО БАНКОВИ ТАСКИ, НА НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО ДАНЪКОПЛАТЕЦА!!! Сега и пълна идиотия с цел скубане и корупционни практики. За 7 лв. данък в Долно нанагорнище трябват 4 лв. банкови такси. Отделно погасителната давност на стари и несъбрани вземания по какъвто и да е повод, и множеството документи,деклариране деклариране на едни и същи факти и обстоятелства.Къде си държат хартиите тия? За надвнесен данък от 100 лв. водих война три години.Не могат да си открият папките. Пълно безумие и като организация и като отношение и като фактически резултат.
Pasi
15 Мар 2013 13:49
Мнения: 1,948
От: Bulgaria
И още нещо. Тая тема не трябва да слиза от страниците на вестника. Поне веднъж седмично. Специална рубрика ли и НАП да отговаря. Кога ще ги стигнем ЕСТОНЦИТЕ, не американците.
БирникЪ
15 Мар 2013 13:58
Мнения: 2,359
От: Bulgaria
Паси,
немерената реч не ти се удава. Пробвай с рими, разбирам те по-добре. Или се започнал от обяд с няколко на гладно ?
Doctora
15 Мар 2013 14:51
Мнения: 19,503
От: Bulgaria
В 21 век ходенето по гишета е простотия.

..типично изявление на арогантен чиновник..
Alan Shor
15 Мар 2013 15:05
Мнения: 3,438
От: Bulgaria
Да не говорим, че в сайта на нап с лупа не можеш да откриеш каквото ти трябва. Пробвал съм с гугъл. По-лесно е- праща ме на точното място на страницата на нап. Но не и ако си на страницата да откриеш каквото ти трябва. Аз съм средно грамотен компютърно и малко над средното интелигентен . Да не говорим, че за да активираш електронни услуги пак трябва да 1. да говориш по телефона с хелпа от нап докато попълваш съответноно искане.
2 да идеш на карака до офиса да поададеш ръчно с подпис и печат наместо
3. Не можеш да изпращаш документи, които ти водат че дължиш/а ти не, т.е. да досазваш, че си платил/ по електронен път , а трябва лично да идеш на крака в офис на нап да се срещнеш очи в очи със служител.
Кой о не вярвада отвори електрононното обслужване на нап където те подканват енергично да посетиш офис на нап... тия хора живеят в 18 век.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Alan Shor
RumenS
15 Мар 2013 15:09
Мнения: 6,895
От: Bulgaria
ЗАЩОТО НЕРЕДОВНИЯТ ДЛЪЖНИК НЕ МОЖЕ ДА ЧЕРПИ ПРАВА ОТ НЕПРАВОМЕРНО ПОВЕДЕНИЕ !!! ЯСНО ?!

Т.е. да имаш достъп до здравна помощ е право? Малко че е платено, но се оказва че лесно може и да го изгубиш, ако некой Бирникъ оплеска някоя сметка?
Alan Shor
15 Мар 2013 15:10
Мнения: 3,438
От: Bulgaria
В 21 век ходенето по гишета е простотия

Би ли отговорил как да подам писмо, да ми свалите от задълженията сумите изтекли по давност, без да ходя до нап?
БирникЪ
15 Мар 2013 15:17
Мнения: 2,359
От: Bulgaria
Щом казваш Докторе, може и да е така.
А как ти ще наречеш човек, обиколил няколко колеги преди това и дошъл при теб с въпрос, на които не слуша какво му отговаряш, а ти казва какво са му казали твойте колеги преди това и какво е прочел в "Трета възраст" ? Че и акъл да ти дава ? Лично съм бил свидетел, как един доктор каза на такъв пациент:
- Който ти го е казал, той да те лекува. Напусни ми кабинета.
Дали беше арогантен, не знам. Но селски тарикати, които задават въпроси така, каквито отговори искат да получат, след което да кажат "Ти така ми каза", не понасям.
БирникЪ
15 Мар 2013 15:21
Мнения: 2,359
От: Bulgaria
Alan Shor 15 Март 2013 15:10,
пробвай по пощата или по мейла. Гледам че нашенци и от щатите изпращат такива искания.
Alan Shor
15 Мар 2013 15:27
Мнения: 3,438
От: Bulgaria
Ахаххааа Бирник,
да пробвам...може и да стане викаш...
Ходенето по гишетата е глупост вярно. Щеше да си прав ако вие предалагате всичко но лайн пък простия народ се натиска да реди на гишета...
Ти сам сипротиворечиш, просто не оставяте друг избор на човека. Камо ли да получа по емайла отговор на зададен въпрос или необоходим документ
Добави мнение   Мнения:45 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща