Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Цветя, овошки, зеленчуци
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:1452 Предишна Страница 3 от 73 1 2 3 4 5 Следваща »
Оld_ВG
19 Апр 2013 19:23
Мнения: 120
От: Saint Vincent and the Grenadines
Анастаси- качвай ги в снимка.бг да речем и от там - само с линкове.Не, че няма и други начини де, ама така хем имаш архива, хем ти е под ръка.Ако не те мързи де - щото мен много ме мързи да качвам снимки!
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Оld_ВG
Оld_ВG
19 Апр 2013 20:32
Мнения: 120
От: Saint Vincent and the Grenadines
Съжалявам, че не мога да се включа качествено, че съм изгубил някъде оригинала и сега копнах от...криво място, но.. божура си заслужаваше!
Оld_ВG
19 Апр 2013 20:42
Мнения: 120
От: Saint Vincent and the Grenadines

Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Оld_ВG
анастаси сиров
20 Апр 2013 21:12
Мнения: 9,352
От: Bulgaria
.
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: анастаси сиров
Hateras
21 Апр 2013 01:08
Мнения: 1,777
От: Bulgaria
Сиров, от локалния диск няма да стане директно да ни пожеш снимки. Виж Олд_БГ какво те съветва.
Оld_ВG
22 Апр 2013 17:25
Мнения: 120
От: Saint Vincent and the Grenadines
Абе тук някой разбира ли от пръскане - след много напъване, успях да докарам моите начални познания до там, че череши, ябълки и сливи, се пръскат долу горе с едно и също нещо и по едно и също време, което ме устройва.От тук нататък, в която и аптека да влеза - все различни неща ми препоръчват и съм ги отсвирил.В нета - същата работа, ако има 100 препарата - съветите са да се ползват 200.В няколко сайта четох - ааабцелютно различни съвети!
Някой може ли да пусне една препоръка за скромно ползване, но практическа - до 3-4 пръскания на година, кога и с какво. От собствен опит!!
Блгдр предварително!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Оld_ВG
Калки
22 Апр 2013 20:05
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
Няколко снимки от моята градина.

Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Калки
Калки
22 Апр 2013 20:05
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
Калки
22 Апр 2013 20:06
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
Калки
22 Апр 2013 20:17
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
За пръскането използвам основно бордолезов р-р и/или Дитан (манкоцеб). Това срещу разни плесени, мана и т.н. Срещу листни въшки и други гадове - Децис. Пробвал съм и с Б-58, същата работа.

С това пръскам и кайсията, крушите и прасковите. И доматите. Общо взето - успявам да се справя с болестите. Моите са млади фиданки и са много капризни. Внимавай да не пръскаш когато цъфтят, че няма да вържат нищо.
кифла
22 Апр 2013 20:49
Мнения: 1,807
От: Bulgaria
Оld_ВG
22 Апр 2013 17:25

Ако позволите "собствен" опит, прилаган от Съседа, Господ здраве да му дава. След кратка консултация с него - Съседа, каза, че ако още не са пръскани трябва да направите "микс" от Скор, Децис и Топсин, защото "със сигурност са болни". Тази смеска 3 пъти през 10-ина дена. Иначе през ранна зима и ранна пролет трябва пръскане със син камък. Има разлика и дали пръскате костилкови, или семкови.
Оld_ВG
22 Апр 2013 21:44
Мнения: 120
От: Saint Vincent and the Grenadines
Аааа благодаря за двете последни мнения!
Тези препарати дето ги споменавате в различни комбинации даже съм ги чувал!
Че не са пръскани и са болни дръвчетата - ясно, до сега не съм се занимавал и ще трябва явно да ги "лекувам"!
Просто чак сега ми се отдава да се занимавам и аз с такива неща.
Калки, в моята градинка още не мога да покажа ценни екземпляри, но се надявам до десетина дни и това да стане, щото аз съм на около 780 метра над морското равнище и може би е рано.
Иначе с удоволсттвие ще споделям - и моя личен опит и каквото съм научил, но обещавам - само проверено или от доверени хора!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Оld_ВG
Оld_ВG
22 Апр 2013 21:50
Мнения: 120
От: Saint Vincent and the Grenadines
Уффф,
ама Калки - това в средата на първата снимка да не би да е магнолия "нигра"???
Ако е така - моля, пиши условията при теб какви са - купих си две магнолии и сега ще ги засаждам- стелата и грандифлора, но много искам и една такава, но не сам сигурен дали ще издържи на по балкански условия - височината казах, а иначе - климатични условия - Пасарелски хълмове.
Какво мислиш?
Калки
22 Апр 2013 22:42
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
в моята градинка още не мога да покажа ценни екземпляри, но се надявам до десетина дни и това да стане, щото аз съм на около 780 метра над морското равнище и може би е рано.

Е, аз съм само на 520.

Магнолията ми е експеримент. Не знам кой точно вид е, но 'грандифлора' е бяла, така че може и да е 'негра' (демек - афроамерикана ...
Едни съседи много успешно отглеждат същата, а аз досега я държа в саксия. Другата седмица - след 1 май - мисля да я сложа най-после в земята. Противно на общоприетото, магнолиите могат да виреят и ако не са на заветно място
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Калки
Оld_ВG
22 Апр 2013 22:51
Мнения: 120
От: Saint Vincent and the Grenadines
Другата седмица - след 1 май - мисля да я сложа най-после в земята.

Блазе ти!
Ако приемеш - един съвет.
Изкопаваш по големичка дупка и отстрани и слагаш стиропорени листове, а отдолу - пясък за дренаж.Поне 40-50 см да са листовете от стиропор надолу.
При зазимяването - отгоре талаш примесен с пръст.
Така се осигурява поне на корените да не измръзват, а колкото и да отиват надолу - там не замръзва почвата.Талаша отгоре пази. Засаждаш я на място което е по на завет.Магнолията не търпяла резки температурни разлики и ветрове.Това разбира се е от прочетено по форуми и съвети от цветари. Собствен опит - нямам, споменах го.
Уф и аз редактирах - но това за завета ми го споменаваха всички до които се допитах!
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: Оld_ВG
Simplified Solutions
23 Апр 2013 07:20
Мнения: 35,462
От: Bulgaria
Магнолията на Калки изглежда да е Magnolia liliiflora "Nigra" или хибрида M. x. soulangeana (дребна е снимката), студоустойчиви са и не и трябва топлоизолация на корените. Отглеждат се отдавна в цяла Европа на север от нас.
Но да я засади на завет (!), защото листата и са чувствителни и от ветровете краищата им засъхват, изсъхналото се троши и постоянно изглеждат опърпани и болнави. Идеалното място е на завет, светло, но не на припек, сиреч на шарена сянка през лятото.
Засаждането в градината - задължително след като прецъфти!

Понеже Калки вече се оплака от глинестата почва в двора, нека дупката да е малко по-голяма от контейнера, на дъното да сложи речен пясък за дренаж, а около балата да запълни със смес от по-рохкава пръст и пясък да речем 3:1. Ако наблизо има рекичка или дере - ей там е идеалната почва за градините!

Като я засади, да я подхрани леко с амониева селитра, а от юни до август - с комбиниран тор NPK с повече калий и фосфор (примерно 8:24:24), ако иска догодина да му цъфти обилно.

ПП - NPK в различни съотношения се продава във всяка агроаптека, в Сортови семена и подобните им магазини за селскостопански препарати. Както се вижда от названието, съдържа азот, фосфор и калий.

ППП - Сега видях за стиропоровите листове - в никакъв случай за никое растение! Така спирате развититето на кореновата система, господа, а почвата топли през зимата. Спомнете си какво е зимник - помещение в земята, което е прохладно през лятото и топло през зимата.
Редактирано: 4 пъти. Последна промяна от: Simplified Solutions
Калки
23 Апр 2013 08:21
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
Благодаря, Симпли. И аз горе-долу така си представям засаждането, но не знаех, че трябва да изчакам прецъфтяването.
За завета - на съседите, на 150 м от мен, малко на по-високо и съвсем на открито, насред поляната, чудесно им вирее съвсем същата магнолия. Имат и две грандифлора, но са по-малки. Това ме е окуражило и съм си избрал сравнително по-открито място. Ще видим.

Оld_ВG
23 Апр 2013 12:22
Мнения: 120
От: Saint Vincent and the Grenadines
Ето от това място се запалих по магнолиите

Симпли, може би не съм описал точно - отдолу на дупката за засаждане на магнолията има само пясък за дренаж, няма стиропор.
Стиропора отстрани възпрепятства измръзването на почвата около стеблото и плитките корени близо до повърхността - знае се, че земята замръзва на около 20-30 см, което именно се избягва, защото отгоре стои талаша с пръст и по този начен се образува нещо като шапка на кореновата система на растението.
А тя е отворена надолу - да си расте докъдето иска.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Оld_ВG
Simplified Solutions
23 Апр 2013 13:58
Мнения: 35,462
От: Bulgaria
Е, тези магнолии са Сулангеана! Един французин с фамилия Суланж е създателят на хибрида.

Ооообаче...
Стиропора отстрани възпрепятства измръзването на почвата около стеблото и плитките корени...


Замръзването на почвата, Олди, става отгоре надолу, а не отстрани и този стиропор не го възпрепятства, но със сигурност възпрепятства развитието на кореновата система настрани. Не знам кой ти е дал тоз съвет, но такова нещо не се прави! Още повече, че у нас корените на които и да е растения не измръзват в земята. Измръзванията са само по надземните им части. Повярвай ми, занаят.
Мулчират се някои видове растения около шийката, по-екзотични се увиват целите, но точно тези магнолии прекрасно си растат и без такива глезотии.

Калки, имам от двата вида на обекти край морето и, ако не са на завет, им се случва това, което ти написах горе. Не знам какви ветрове духат при вас, но щом при съседите са добре, значи и у вас би трябвало да са.

Оld_ВG
24 Апр 2013 21:35
Мнения: 120
От: Saint Vincent and the Grenadines
Повярвай ми, занаят.

Вярвам ти Симпли!
Както казваше Коломбо - това обяснява всичко!

И както и Коломбо се връщаше - ъъъ, все пак, какво ще попречи след като отгоре има мулч и той пази, замръзналата отстрани почва /ако ще да е и десетина сантиметра само/, да предаде температурата си в съседство - демек по хоризонтала?Т.е., да замръзне почвата под мулча?
Не го приемай лично - просто съм такава натура.
Съмнителна!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Оld_ВG
Добави мнение   Мнения:1452 Предишна Страница 3 от 73 1 2 3 4 5 Следваща »