Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
На какво е празник 24 май?
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:70 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »
щурчо
23 Май 2013 20:59
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Това вече е ден за размисъл.
ablepsia
23 Май 2013 21:18
Мнения: 26,566
От: Bulgaria
народът ни впрочем също има готова пословица: "от ума си тегли"

Няма. Народът ни има Подвързачов, който толкова сполучлио е превел заглавието на Грибоедовата комедия, че след няма и век преводът се приема вече като народна мъдрост, превърнал се е в крилат израз. Да споменем с добра дума и Подвързачов на този светъл празник и да се поклоним и нему!
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: ablepsia
Restroom_Attendant
23 Май 2013 21:23
Мнения: 131
От: Netherlands Antilles
Много точна публикация. Когато кретените осъзнаят, че са кретени с низш начин на мислене, а не надарени богоизбрани с висши мисловни функции, ще настъпи постепенно изтрезняване и започне преструктуриране на ценностната ориентация.
mercury
23 Май 2013 21:29
Мнения: 6,675
От: Bulgaria
Къде сте, бе, цанцугери!
бонго-бонго
23 Май 2013 21:58
Мнения: 26,313
От: Swaziland
С тази си статия, Алек Попов доказа, че основателно е член на БАН!
mercury
23 Май 2013 22:25
Мнения: 6,675
От: Bulgaria
Аз пък мисля, че проблемът, който разглежда г-н Попов, е породен от малко по-различни причини, социални в същността си. Особено щом се дава за пример Захари Стоянов - дръзновеното ученолюбиво овчарче революционер, израстнало до положението на значим публицист и литературен патриарх. И именно това овчарче, за което знанието е ценност, си позволява да нарече "учените глави" цанцугери. Цанцугер е любима думичка и на Ботев - идиотът, тръгнал с 200 души да освобождава България. Идиот, защото, видите ли,
действия, лишени от промисъл, са обречени на провал
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: mercury
Timas
23 Май 2013 22:44
Мнения: 633
От: Austria
Де ги сега повече "идиоти" като Ботева и Апостола ?
Такива ни трябват днес.
Честит празник , Българи ! Най-българския. !Той ни отличва от другите народи.
Пазете езика ни, както предците са го пазели по манастири,читалища, в скринове.
Бойко, Мойко, мистър Клийн , Зельо, Теменужкин и не знам кои си- за тях никой няма да си спомня след няколко години , ама внуците ни и децата им ще декламират : "Аз съм българче". Че ти иде да удариш не една , а ракия с индиго.Чак тъщата ти заприличва на Райна княгиня, мамка му.
mercury
23 Май 2013 22:44
Мнения: 6,675
От: Bulgaria
трябва да се замислим за всичко онова, което ни пречи и спира да превърнем познанието в действие


Това, което пречи на днешните цанцугери да превърнат познанието в действие, е надмеността и самомнението им, които на фона на социалния им статус ги правят жалки.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: mercury
Васик
23 Май 2013 22:56
Мнения: 14,574
От: Bulgaria
Интересно щеше да е, ако Попов беше казал на какво е празник 11 май.
бонго-бонго
23 Май 2013 23:33
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Интересно щеше да е, ако Попов беше казал на какво е празник 11 май.

Бърза справка показва, че Алек Попов е завършил Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“ и българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски".11 май е патронен празник на въпросната гимназия.
внимателният
24 Май 2013 00:10
Мнения: 3,095
От: Bulgaria
На какво е празник 24 май?
Като се замислим, е празник на действието

Тцъ.
На буквите е... ако се замислим
hamel
24 Май 2013 00:24
Мнения: 65,681
От: Bulgaria
На буквите е.
Пошъл Тошев
24 Май 2013 01:17
Мнения: 2,701
От: Bulgaria
Есето на Алек (мой познат от студентските години) оспорва опозицията "революционери--просветители" и в това дебатиране е именно и неговото съдържание. Аз смятам, че тази опозиция е естествена и не трябва да бъде отричана, демонизирана или пренебрегвана. Полемиката е по своята същност политическа и би трябвало да специфизира практическото и концептуалното: не винаги, по-скоро, много рядко просветителят и революционерът са едно и също лице. Революцията е преди всичко идеологизираната практика на насилието и занаят/технология на премахването на другомислещия, докато просветителството е хуманистичен дискурс, който не следва непременно да мутира в революция. Бихме могли дори да спекулираме, че революцията и просветителството са антиподи дотолкова, доколкото рефлектират различни битийни модуси. Но разговорът е дълъг и не му е тук мястото.
Чичо Фичо
24 Май 2013 02:03
Мнения: 24,838
От: United States
Авторът поставя въпроса неправилно. Мъркюри е по-точна в първото си изречение, по по-натам е оплела ужасно конците.

Според Попов българите не могат да свържат знанието и действието поради "дуализма, заложен в светогледа на българина от дълбока древност": знанието е от Бога, действието - от дявола; хората на действието презират граматиците и цанцугерите.

Още тук може да се възрази, че примерно за о. Паисий простотата на българите е по-мила на Бога от учеността и лукавството на гърците; многознанието е от лукаваго, не от Бога.

В действителност обаче душевността на съвременните българи се сформирала в ново време и не носи разпознаваеми черти от "дълбока древност". Проблемът на българите не е, че са "дуалисти", а че са егалитарно селско-плебейско общество. Това се дължи за османското робство и загубата на военно-земевладелския елит (с неговата "офицерска" чест), на професионалната интелигенция и писмената култура (с което почти се изключва културната приемственост с доосманското време; българинът не знае прадядо си и по мое време в 70-те гг. още не беше вкоренена традицията на фамилните имена), на търговското съсловие и градския живот. Егалитарното плебейско общество не признава авторитети и не умее да ги излъчва. За българите през формационното му време държавата е османският девлет с девширмето, диш хакъ и беззаконието на разбойниците, вярата и църквата са фанариотските "вълци", учението е равносилно на преставане да бъдеш българин и почтен - "пази, Боже, сляпо да прогледа". Ученото е чуждо, не е наше. Нашето - това е рапоня, това е потника. Чуждото - това е съсела, копчеведа.

Захари Стоянов е талантлив писател и калпав чиляк (изучавал съм го, а и съм от у-ще "Захари Стоянов" (основно). Израсъл в първобитния свят на "хаджийската" къшла във Варненско (живели са край- и в днешното с. Тополи, община Варна, а не в същинска Добруджа), Джеджев не успява да преодолее комплекса си пред гражданите и пред израслите в по-интелигентна среда. Харесва най-много Бенковски, подобен нему по среда. Геният на завистта (Елин Пелин) е геният на егалитарното общество, което не търпи издатините. Всички знаем това от форумния си опит толкова добре, за да трябва да ходим по-далече.

Съотв. решението на проблема не е там да "съединим знанието с действието", както метафизично предлага Попов, а да възстановим способността си да излъчваме/признаваме авторитети и да им се доверяваме. Българите някога били високоорганизиран народ, самото дело на старобългарската просвета е пример за това - то е дело на нетипично висоокобразовани и "хиперактивни" владетели-визионери, ръководещи организиран и дисциплиниран народ-winner (пардон, че това звучи малко фашистки...)

Попов не е историк и явно не може да осмисли фактите на образуването на бълг. народност и разпространението на българската преславска азбука - "кирилицата" и преславския език - последният факт е сравним с "испанизацията" на Америка или с русификацията на Сибир, това е факт с "имперски" мащаби. При това мирни имперски - не военни, не търговски, а духовни.

Щом проблемът е в селско-плебейското общество, решението му е в "урбанизацията" и просветата. Недостатъчната цивилизованост се лекува с повече цивилизованост. Дерапонизацията днес е историческа задача (като борбата с богомилството в 10 и 13 в., за който предпочита таказа образност).

Мъркюри, Ботев е вероятно най-религиозният български писател и най-голям моралист, а също е бил и на "ти" с по-развитата тогава цивилизация. От същата кръвна група е и Вапцаров.

Бих искал да завърша с "Върви, народе възродени" или "Хаджи Димитър" на английски, но няма - книжката ни излезе, има я на pdf на нашия сайт gergananyc.com. Днес (вчера) Нели беше наградена от министерството на просветата с почетно отличие "Неофит Рилски" за работата си като ръководителка на бълг. училище "Гергана" в Ню Йорк. Ето и на това е празник 24 май, на двата милиона българи на запад, на които възлагаме частична надежда за спасението на духовна България от чалгата и рапонирането.


Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: Чичо Фичо
Darby
24 Май 2013 03:25
Мнения: 1,997
От: Bulgaria
"по-детерминирани", "да се изпорти", "образование и просвета" (синоними?)
Нещо в изказа не ми харесва, но може би издребнявам, знам ли.

Честит празник на всички! Дано да го има още дълго-дълго време! И да сме живи и здрави да го празнуваме !
doma
24 Май 2013 03:43
Мнения: 21
От: Bulgaria

Захари Стоянов е талантлив писател и калпав чиляк[/quote Аий стига бе Фичо, еваларка за останалта част от поста ти...ама за Захари така да се изкажеш, не ти прави чест.Та нали... не мямам думи! Опитвам се да кажа , че Захарий Стоянов е ИНТЕГГРАЛНА част от съвременната Българска държава. Тва възстание дето води до освобождение, СЪЕДИНЕНИЕ , ЛИТЕРАТУРА дет се вика квот се сетиш...с други думи недей така по българските големи мъже на новата ни държавност. С уважение doma
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: doma
SvSophia
24 Май 2013 06:26
Мнения: 36,140
От: Bulgaria
11/24 май е празник на ПИСАНОТО СЛОВО на български език, тъй като "Голи са без книги всичките народи".
Защото:

1. В начало беше Словото, и Словото беше у Бога, и Бог беше Словото.
2. То беше в начало у Бога.
3. Всичко чрез Него стана, и без Него не стана нито едно от онова, което е станало.
4. В Него имаше живот, и животът беше светлината на човеците.
5. И светлината в мрака свети, и мракът я не обзе.


Словото се превъплъщава. И в действия. Но впоследствие. Действията следват Словото, а не го предхождат.

Честит празник на всички!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: SvSophia
SvSophia
24 Май 2013 06:32
Мнения: 36,140
От: Bulgaria
Захари Стоянов е талантлив писател и калпав чиляк.

Аий стига бе Фичо, еваларка за останалта част от поста ти...ама за Захари така да се изкажеш, не ти прави чест.

Напротив. Ако трябва да се изказваме обективно и информирано - точно е казано. Човек, който може да си позволи да напише, че Левски би бил щастлив да е адютант на Фердинанд... Харесва ви или не ви харесва, това не е единственият талантлив писател, който е бил "калпав чиляк" (като политическо/обществено поведение на моменти) в историята на световната литература. Едното не е комплементарно на другото. И талантливите не са непременно светци.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: SvSophia
Mrx++
24 Май 2013 08:18
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
фактите на образуването на бълг. народност и разпространението на българската преславска азбука - "кирилицата" и преславския език - последният факт е сравним с "испанизацията" на Америка или с русификацията на Сибир, това е факт с "имперски" мащаби. При това мирни имперски - не военни, не търговски, а духовни.
Фичо е прав. Да не забравяме, че Българиа дълги векове е била една от трите империи в Европа - Византийската, Франкската и след това Германската и Българската империи. И е била единствената славянска империя. Това е най-славното време на България, като православна славянска империя, която дава азбуката на другите славянски народи.
Тук някои се бълничкат с разни прабългари, мирмидонци, и какви ли не,които са оставили само името на държавата. От тяхната култура и език, религия, не е останало почти нищо. А те се оказаха, че по-малко от 1% в нашата кръв. Може би в унгарската и северо-италианската кръв да има повече прабългарска кръв.
Ние сме били велика империя, като православна славянска империя - населението е било славянизирано, както впрочем и населението във Франската и Германската империя германизирано.
За съжаление Западът, с изключение на научните среди, съвсем не желае да популяризира тази историческа истина. А и много у нас, осбено след 1989г. се юрнаха да пишат исторически фантасмагории за българите - нещастниците Добрев, Цветков, Бакалов.
дъртреалист
24 Май 2013 09:07
Мнения: 11,678
От: Bulgaria
Честит празник!
Най-българския празник!

Благодарност към Редакцията за новия автор на високо ниво, дано го виждаме по-често!
Именитият автор разглежда един исключително интересен аспект на ключово културно явление за българския народ.
Ключов, днес, е и конкретният разгледан проблем.
може би трябва да се замислим за всичко онова, което ни пречи и спира да превърнем познанието в действие

Държавата ни е пълна с майстори по бизнес мениджмънт, даже имаме и много специалисти по публично управление, но тяхното знание НЕ се използва в политическото управление на държавата.
Интересно е коя е причината за това.
Тя определено не е народопсихологическа.
Колкото и да ги тегли форумните мизантропи към такава диагноза.
Pisi Misi
24 Май 2013 09:08
Мнения: 4,602
От: Bulgaria
Чичо Фичо е много по-прави от Алек Попов.
Честит празник!
А Захари Стоянов наистина е великолепен автор и кофти човек.

Добави мнение   Мнения:70 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »