Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Преходът като апотеоз на кича, в който се изгубихме
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:42 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща
The Bulgarian Lion
01 Ное 2013 18:59
Мнения: 13,869
От: Antarctica
И есето на Ясен Бориславов е кич. Е, има тук таме правилни попадения...
findbringer2
01 Ное 2013 19:45
Мнения: 761
От: Bulgaria
Всичко е кич, затова - ОСТАВКА ВЕДНАГА!
aver4e
01 Ное 2013 19:59
Мнения: 12,201
От: Bulgaria
Кучето касичка наистина е кич. Както и всичкия жанр през последните 20 и няколко години на фона на "Опасен чар"
Дорис
01 Ное 2013 20:48
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
автентични надписи от типа "Железните бедра на профсъюзите ще устоят на натиска на Чърчил"


Дръзвам да се усъмня в автентичността на цитирания надпис.

Също така си позволявам да препоръчам на автора стар есеистичен хит на Сюзан Зонтаг - "Notes on "Camp", 1964 г., за доизясняване на некои тънкости.

И главното: не забелязвам да е регистрирана чудовищната мултиплицираност във всякакъв реален и виртуален вид и материал на шедьоври, която ги отдавна ги е превърнала в предмети на най-евтиния, масовия кич за всеки дом или там... офис. Като едно време железните креватни табли със замъци, езера и лебеди.

Хм... Спомням си по повод птиците една заклеймена много преди Демокрацията статия във в. "Народна (тогава) култура", садистично наречена "Да доубием белите лебеди". Главен заклеймител - писателят Ст. Ц. Даскалов. Което я направи хит сред уманитарната интелигенция. Трябва да е била твърде кощунствена спрямо кича. Струва ми се, била е донейде пътепоказателна, ама на - забравила съм я...
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Дорис
Денебал
01 Ное 2013 20:59
Мнения: 302
От: Bulgaria
Особено отблъскващ е хранителният кич. Сиренето от палмово масло е точно такова нещо. Същото може да се каже и за пилетата.


Малко объркване на понятията. Кич и менте или продукт, неотговарящ на определени параметри, не е едно и също и разликата е доста голяма. Кичът може да бъде купен или не в зависимост от критериите на потребителя, а ментето го продават като истински продукт и вземат пари за нещо, което е имитация и потребителят е излъган генерално.
виждащ
01 Ное 2013 21:03
Мнения: 1,285
От: Bulgaria
Отново ли тъжен плач за загубените кринолини на баба в мутро-барока?.
Бедното дясно, не му ормъзна да се изтъква колко е възвишено и да се самосъжалява.
Apolitichen
01 Ное 2013 21:23
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
става кич, когато турската сувенирна индустрия я тиражира и я изложи за продан на сергиите
Знаех си аз, че пазарната икономика е кич. Тръгнала да ми прави еднакви болтове и гайки, по калъп. Лишва човека от творчество при завиването на един винт.
Пък ако се погледнат банкнотите, там кичът направо се е развихрил - върху им тиражирали ликовете на духовни хора, които биват мачкани, мазани с потни и мръсни ръце от простолюдието. Ужас! И още не са забранили парите!
За да си извадите най-банален документ от общината като свидетелство за наследници, плащате на касата 10 лв. Това е лист хартия, който излиза от принтер и цялата процедура отнема по-малко от минута. Какво в тази административна услуга струва 10 лв.? Това е административен кич.
Аха, ама то и картината е лист хартия, върху която някакъв интелектуалец е нахвърлил небрежно некакви щрихи, от които само той си разбира, па се и цигани за няколко стотачки.
Дали в основата на кичът не стои невежеството, а проявата му е в отношението към труда на другите? Защото зад този "най-банален документ" стои защитата на правата. Няма нужда удостоверението да се рисува на скъпа хартия, ентелектуално, когато регистърът е изряден, държавата е изрядна. Само беден ентелектуалец може да умува, че някой му обслужва правата, още по-лошо, че вечно някой трябва да го обслужва.
ескимос
01 Ное 2013 21:26
Мнения: 1,588
От: Bulgaria
Често съм се питал защо българското общество в годините на прехода се оказа така отзивчиво към кича

и това са същите тези българи създали най-старото златно съкровище в света
и положили основите на европейската цивилизация...
преместихго
01 Ное 2013 21:27
Мнения: 1,420
От: Angola
Кичът е халтура, а ментето - сурогат
Nafarr
02 Ное 2013 00:15
Мнения: 2,780
От: 0
Ами не е само преходът, най-важните моменти в живота на човека неотменно са белязани от върховете на кича:
- раждане
- кръщене
- прощъпулник
- причастие
- първият ден на училище
- последният
- абитуриентският бал
- войнишко изпращане, когато го имаше
- годеж
- сватба
(тук някои от поводите могат да се повторят няколко пъти, раждане на дете и всичко, което следва до сватбата и т. н. му)
- пенсиониране
- смърт
- помен

Ще ми се някой всезнайко да може да го оспори.

Който кич вади, от кич умира.

Авторът би могъл, поне свенливо, да спомене и доброволния кич или т. нар. кич волонтер, ако е чувал и чел за него, де...
Май човекът е запознат повече с кич енволонтер, наричайки го безобиден. Но и кич волонтерът не е непременно опасен!

Кич, по скромните ми наблюдения, е всичко, което те умилява.


Дорис
02 Ное 2013 01:17
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Nafarr, съгласна съм, представете си, с изброеното в списъка като "свещен извор" на инстинктивно духовно опиране на материалния кич. Макар че има човеци с различни понятия и заобикалят кога тактично, кога не общоприетите ритуали.

Сюзан Зонтаг ще ви е интересна. А може за е вас да е изминат етап.ata
02 Ное 2013 02:54
Мнения: 2,197
От: Bulgaria
Автора е кичозен.
Това означава, че дъвка думата "кич" дълго, неразбирайки, че това му трие зъбите дори и докато пише.
Няма и да се сети да поиска данък от читателите за това.

.
67AF
02 Ное 2013 03:12
Мнения: 17,775
От: Tuvalu
Църковната сувенирна индустрия, както и туристическата винаги са били Мека-та на кича.

Две големи разлики с онзиденшното писание на Ламбовски. От повтарянето на думата "кич" тя щастливо се обезцени - дори в краткото битие на горното творение. Думите в българския език опасно девалвират, изтъркват се в движение и престават да имат значение. Езикът свещен на моите и вашите деди ще се наложи да мине през иглени уши за да стигне до моите и вашите деца. Ашладисана демокрация на милиционерски и комсомолски пръчки - ами нали това е идеята на ашладисването, да имаш здрава основа, на която да се прихване опитомената, облагородена клонка. Купуването на избори било кич - ами не е, престъпление си е, има си думичка. Образът на вожда на опаковката на тунквана вафла - пропаганда и агитация, макар че малко намязва на онези картонени кутии с фотографии на изчезнали дечица по тукашното ми нашенско. Търсят човека, вероятно. Съдружието между БСП, ДПС и "Атака" било кич - ами не е, политическа сделка е, сговор го наречете, изкуство на възможното.
Изобщо, впечатлението е, че авторът е имал да запълни едиколкоси реда и понеже е нямал с какво, е включил автоматичното повторение и отупал брашнения чувал с общите модни фрази.
А кичът... Аз си имам няколко любими кичозни предмети. Една брошка от ламарина, на която позлатата отдавна се е изтъркала, зеленото стъкло изобразяващо изумруд е издраскано, иглата не попада в скобата си. Подарък на баба ми от татко, с пари от неговата собствена спестовна касичка, за да се накипри майка му за първия му учебен ден. Моето по-малко детенце ми поднесе на същата горе-долу възраст пръстен, също ламаринен, също със зелено камъче от пластмаса, намерено незнайно къде съкровище. Та сега си имам комплект. Мога да им се умилявам колкото си искам, абсолютно честно съзнавайки измамната им бижутерска същност. Само не ми ги пипайте! Защото всеки път като отворя кутията, става Коледа!
ata
02 Ное 2013 03:27
Мнения: 2,197
От: Bulgaria

67AF
02 Ноември 2013 03:12

.

А да знаех къде е броеницата на прапрадядо ми, която откраднаха от селската къща преди 6-7 години.... с пушката щях да си я взема.

.
67AF
02 Ное 2013 04:08
Мнения: 17,775
От: Tuvalu
Ата, ти пази пушката! Аз имам щик в наследство, съвсем истински, ще основем дружинка! На неизгубилите се в кича. Няма начин да не дойдат още хора. Първо ще си върнем езика. После ще си извадим империята на духа, дето казва Фирмин, ще я отупаме от праха и онова, що е полепнало по нея. Ще продължим да вадим изгубените в кича, като Мазай зайците. Няма начин да няма начин!
риболовец 5
02 Ное 2013 08:20
Мнения: 3,280
От: Bulgaria
Преди години на това за което пише Ясен Бориславов му казвахме "ерзац". После дойде Иван Славов и приехме "кича" . Щото добре звучи "да закича Москвича" може би!
Дорис
02 Ное 2013 09:08
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
КИЧЪТ КАТО АПОТЕОЗ НА ПРЕХОДА

Та - един спомен от юли ли беше, август ли... "Свободата води народа на барикадите" бе в поредицата, както - писа тогава Ясен Бориславов - "Площадни задявки с Дьолакроа, както и пърформанси на отделни тв журналисти, изявени писатели, писателки и манекенки, явно водени от едно чисто човешко желание за публична изява, бяха не по-малко колоритни от вездесъщия Йоло Денев.. А маските на Бея, Гея и Злодея - "Пародията е модерна интелектуална игра, която предполага известен социален и културен интегритет у публиката, както и способност за иронично и дистанцирано самовглеждане."

Ъ? Пърформанси, колоритни интелектуални игри, социален и културен интегритет, иронично и дистанцирано самовглеждане? Древната колкото и елинската трагедия пародия - модерна игра?

Та те, значи, не бяха кич, а?

Единственият автентичен, абсолютно автохтонен елемент, мен ако питате, бе появата на тоалетна чиния (поради затруднения в инсталирането на клекало) на площада на рухналата държавност - и увенчаването й с един натурален венец на природата - гъзът на "политика" Росен Марков.

Хей, младеж, хей, хейЙ, здравейй!:

Гърди си с рози накичи,
на младини се насити
и с пълна чаша пий наслада,
че няма да си вечно млада!

На младост младостта цени,
цветята росни откъсни
и с пълна чаша пий наслада,
че няма да си вечно млада.

И за целувка дай уста,
кога увехне младостта.
Ще ти е спомена отрада,
че си била на младост млада.Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: Дорис
Даскал Цеко
02 Ное 2013 11:46
Мнения: 7,537
От: Tuvalu
Ата, ти пази пушката! Аз имам щик в наследство, съвсем истински, ще основем дружинка! На неизгубилите се в кича.

Кръщелниче,
Пишете ме и мен у четата! За байрактар вече не ставам, ама за писар/летпоисец и най-паче за ковчежник съм се утепАл. Вземам само 10% от съдържимото на ковчежето.
ПП: От дядо ми пазя една вехта калъчка. Знам също така и как се прави мини атомна бомба в домашни условия.

Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Даскал Цеко
Bradatko
02 Ное 2013 14:41
Мнения: 4,273
От: Bulgaria
67AF
2013-11-02 03:12:31


Няма начин да не дойдат още хора. Първо ще си върнем езика. После ще си извадим империята на духа

Присъединявам се веднага!
Ако ме щете де...
Пък и джепане още ще се намери.
Дано да не потрябва!
Mars Attack
02 Ное 2013 14:43
Мнения: 12,996
От: Bulgaria
Цялата история на т.нар. преход може да бъде видяна като апотеоз на кича

Ако не беше много тъжно, щеше да е смешно ! Ама не е, и точно там (ни) е трагедията като нация и общество на тоталната чалга.

За автора
Дорис
02 Ное 2013 14:49
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Ако не беше много тъжно, щеше да е смешно ! Ама не е, и точно там (ни) е трагедията като нация и общество на тоталната чалга.


Марсюше:

БУДЬТЕ ПОКОЙНИЧКИ!

Охи, ахи, вздохи, страхи…
Так нельзя найти покой!
„От китчей,... падучей,... плахи!,...
- только полис страховой!”
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Дорис
Добави мнение   Мнения:42 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща