Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Поне 130 000 българи ще трябва да довнасят данък за доходите си
Добави мнение   Мнения:3 1
Milestone
18 Ное 2013 15:00
Мнения: 181
От: Bulgaria
ВМЕСТО ДА ИЗПИШЕМ ВЕЖДИ...

Новият режим се въвежда с привидно благородна цел - да се даде възможност на тази група данъкоплатци да ползват отстъпка при преждевременно плащане на оставащия за довнасяне данък. Размерът на облекчението няма да е голям, тъй като отстъпката от 5% се полага само за оставащия за довнасяне данък.

Редакцията, Танче, съвсем изтрещяхте бе... Напишете поне как се вадят очите, щото това с отстъпката ми изглежда... отстъпка. Какво ли не прави(пише) човек за пари.
aazz
18 Ное 2013 15:51
Мнения: 576
От: Bulgaria
Ваденето на очите е, че като си преведеш парите за данък в единната сметка на НАП, НАП-а ще ти засмуче парите за стари задължения, ако имаш такива и после пак ще им дължиш данък. А когато възложителят ти удържа и внася данъка, това няма как да се случи. Има обаче друг момент: Ако някой от възложителите ти по граждански договори, авансово ти е внасял данъка прз деветмесечието и е подавал Д1, но НАП му е прибирал парите от единната сметка за нещо дуго, в един красив момент може да се окаже, че ти дължиш пари за данъци, които вече са ти удържани и нито ти, нито възложителя ти си имат на хабер, че не са платени. Изобщо, системата така я заформиха, че каквото ти поискат, да им го даваш без изобщо да се замисляш, защото няма как да разбереш какво точно дължиш.
Тръндафилка
18 Ное 2013 16:07
Мнения: 1,086
От: Bulgaria
пример за причиняване на главоболие за данъкоплатеца - получен през последното тримесечие 200 лева хонорар (горе-долу толкова например плащат за рецензия на дисертация, на проект във ФНИ, и др. подобни). Нормативно-признати разходи - 50 лева. Удръжки за осигуровки - зависят от другите доходи на данъкоплатеца, за простота да приемем, че заплатата му е над 2200 лева и поради това не дължи осигуровки върху хонорара. Тогава ДОД върху хонорара е 15 лева. Ако това е единственият "нетрудов" доход за годината - отстъпката от 5% е 75 стотинки. А банковата таксичка за внасяне на данъка сигурно ще е поне левче Но основно главоболието се причинява от загубеното време за внасяне на данъка Дори данъкоплатецът да е имал и други "нетрудови" доходи през предходните тримесечия, може да предпочете да загуби 2-3 лева "облекчения", вместо да си губи времето. А можеше да има избор - който иска, да си плаща сам данъка за последното тримесечие и да ползва "облекчението", който предпочита - да му го удържат авансово.
Добави мнение   Мнения:3 1