Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Конфискацията на престъпно имущество блокира напълно
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:29 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
z-men
04 Дек 2013 19:50
Мнения: 1,891
От: Bulgaria
Защо трябва да спира гледането на делата??? Решението на КС може спокйно да ги анулира ако те са приключили преди неговото излизане и му противоречат. Ако са в синхрон с тълкувание на КС те просто си остават в сила.

Или трябва правосъдната ни система да боксува напрекъснато за да няма ефективно правораздаване.
фортинбрас
04 Дек 2013 20:22
Мнения: 883
От: Bulgaria
Спряха делото за конфискация на имущество на Галеви от Кюстендилския окръжен съд, по искане на адвокатите им във връзка с внесеното от омбудсмана във ВКС искане за приемане на тълкувателно решение във връзка с отменения закон за конфискацията.
Заради изчакване на решението на ВКС, до момента са спрени общо 41 дела за конфискация с искове на обща стойност 41 млн. лв.


Всяка държава си има мафия, само мафията в България си има държава.И Омбудсман.

Извадиха добрата стара противоконституционна артилерия – за отстрелване на закони с подзаконови актове (тълкувателни решения). Чрез тази магистратска афера се нарушава разделението на властите, и на съда (съдебната система) се дава законодателна функция в нарушение на чл. 8 във връзка с чл. 4, ал. 1 от Конституция на Република България.
Чл. 8. Държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна и съдебна.
чл. 4. (1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.

Ежко Бежко
04 Дек 2013 20:40
Мнения: 233
От: Bulgaria
Ебаси и измислената държава и законите в нея
Don
04 Дек 2013 20:50
Мнения: 19,057
От: Bulgaria

Тоя закон - за конфискацията - по начало противоречи на конституцията и на всеобщата декларация за правата на човека. То беше ясно, че не може да се очаква работоспособна процедура в тези рамки, продиктувани от очевидно болшевишки стремления.
Не там е решението на казуса.
редник
04 Дек 2013 22:07
Мнения: 9,547
От: Bulgaria
Тълкувателното решение има силата на закон...

Това не го знаех - мислех, че законите се прават само от Народното събрание...
z-men
04 Дек 2013 22:25
Мнения: 1,891
От: Bulgaria
Тълкувателното решение има силата на закон...

Това не го знаех - мислех, че законите се прават само от Народното събрание...


От 1803 година, делото Марбъри против Медисън, в правния свят съществува концепцията според която Върховният Съд, Конситуционният Съд, или съответния еквавилент, може да отменя закони като противоконституционни както и че дадени решения имат статут на закон или конституционнен акт.
paragraph39
04 Дек 2013 22:42
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
Т. нар. "Гражданска конфискация"- която е различна от Конфискацията по чл. 37 от НК!- НЕ трябва да има връзка с извършено престъпление!
Ако има извършено престъпление, НЯМА нужда от тази Комисия, тъй като има Прокуратура и обвиняващ прокурор, който има право да поиска конфискация на имущество (по чл. 37 от НК), както и да направи запор на цялото или на част от имуществото на Обвиняемия, като гаранция за бъдещото му конфискуване!
Т. нар. "Гражданска конфискация" се основава на очевидно голяма разлика между имущество и законни доходи( и платени данъци върху тях) на притежателя му, която разлика проверяваното лице НЕ иска или НЕ може да докаже от какво произлиза! И НЕ става въпрос за Наказателно право и наказателен процес( и Наказание по НК!), а за Административно право и административно-наказателен процес(под съдебен контрол!), при който Жалбоподателят трябва да докаже основателността на жалбата си- а ако няма Жалба, административният акт се изпълнява! Сиреч, този, на когото му се конфискува имущество чрез т. нар. "Гражданска конфискация, той трябва да докаже законността на доходите, с които е придобил имуществото ВПОВЕЧЕ от декларираните (в данъчната декларация) негови доходи! Отделно може да му се търси отговорност за НЕдекларирани доходи или НЕплатени данъци!
deneb
05 Дек 2013 00:30
Мнения: 11,416
От: Bulgaria
Ако има извършено престъпление, НЯМА нужда от тази Комисия, тъй като има Прокуратура и обвиняващ прокурор, който има право да поиска конфискация на имущество (по чл. 37 от НК), както и да направи запор на цялото или на част от имуществото на Обвиняемия, като гаранция за бъдещото му конфискуване!


Доказването, Пара, доказването ги мъчи.
А отделен е въпросът, че такъв закон е удобен заместител на бездействието и безсилието на държавата да упражни правомощията си по наказателния закон години наред. И това не важи само за нашата държава.
Не може да има престъпна дейност, от нея да е придобито имущество, а да няма престъпление.
И забележи, притурката за административно нарушение изисква да има влязъл в сила акт, с който то е установено, а за престъплението - не.
Що така различна философия в двата случая?
Ще рече - законът няма единен фундамент, няма принцип, въз основа на който се преследва незаконно придобитото имущество и това е предостатъчно за горните и повече от тях разсъждения, но досега работих и се уморих от глупости, та да коментирам и тези.
Lord Voldemort
05 Дек 2013 04:15
Мнения: 2,756
От: Holy See (Vatican City State)
Ей , да си обичате държавицата , калпазани !
TRIF
05 Дек 2013 04:30
Мнения: 467
От: Bulgaria
Мда... Държава ли казахте? Каква държава кви 5 лева?
Такова животно на територията няма! Едно време казваха" Куче влачи - диря няма" .
Сега и куче има и диря ама пък държава няма. Бре да му се невиди късмета!
otvrat
05 Дек 2013 06:46
Мнения: 22,522
От: South Africa
излиза, че и един и същи тричленен съдебен състав само за един месец е разчел закона по различен начин.

Това може да е голяма новина за един незапознат човек, но е нещо съвсем естествено и нормално в съдебната практика. Законите се тълкуват от съдиите, а те са нормални хора и могат да ги тълкуват погрешно или правилно. Точно затова съществуват тълкувателните постановления на ВС, за които, между другото, не се казва, че "имат силата на закон", а че са задължителни за съдилищата. Тълкувателните решения унифицират прилагането на закона, но за спирането на делата не е виновен ВС, защото бави постановление, а самите съдилища, които са длъжни сами да тълкуват закона и да го прилагат - дори и погрешно.
left_attack
05 Дек 2013 08:00
Мнения: 119
От: Bulgaria
Конфискацията на престъпно имущество блокира напълно
Типичен пример за неправилен български. "блокира" какво блокира? Правилното е "е блокирано".
left_attack
05 Дек 2013 08:04
Мнения: 119
От: Bulgaria
Между другото карилкатурата на Комарицки, наподобява карикатурите през 50-те на Тито и на американските империалисти. Никога не е късно някой да се орезели, особено като му заповядва чорбаджията.
дядо Илия
05 Дек 2013 08:50
Мнения: 353
От: Bulgaria
Ха сега викайте,че съдебната власт била независима! Върнаха се червените на власт и почнаха да спират комисията по досиетата, изземането на престъпно получени благ и т.н.Тъжна история- нпрекъснато правим една стъпка напред, но две назад!
БирникЪ
05 Дек 2013 09:40
Мнения: 2,359
От: Bulgaria
Всеки средно интелигентен човек, какъвто без съмнение е омбудсманът и всеки съдия, може да си отговори и на двата въпроса на омбудсмана.
Първият:
...дали за конфискация е нужно да има връзка между престъплението, за което е осъден този, от когото се иска отнемане, времето на престъпната дейност и придобитото имущество. Т.е. трябва ли да се доказва, че парите, спечелени от наркотрафик например, са отишли за купуването на точно определен имот, чиято конфискация се иска.

Категорично НЕ.
Вторият:
...достатъчно основание ли е да не е установен законен източник на доходите за придобиване на имуществото през проверявания период, за да има основателно предположение, че имуществото е с престъпен произход.

Категорично ДА.
Законът трябва да е насочен срещу всички, които не могат да докажат източници на доходи и платени данъци върху тях. Неплащането на данъци е престъпление.
Съвсем друг е въпросът, а той е: трябва ли въобще да съществува такъв закон и такава комисия, при условие, че с ревизионен акт, който подлежи на съдебен контрол, може да бъде безспорно установено и доказано различие между доходи и имущество и стандарт на живот, без да се правят обосновани предположения за престъпления и доходи от тях ? Т.е., влязъл в сила ревизионен акт да бъде достатъчно основание за конфискация на имущество ?
Potormo
05 Дек 2013 09:54
Мнения: 153
От: Bulgaria
left_attack

Не "блокиранО", а "блокиранА". Блокирана е конфискацията, а не имуществото.
otvrat
05 Дек 2013 10:09
Мнения: 22,522
От: South Africa
Категорично НЕ. Категорично ДА.

Въпросите не са толкова прости, за да се дават категорични отговори. Особено въпросът за конфискацията. Ако става въпрос за конфискация като допълнително наказание - наистина няма нужда да има връзка, защото законът не я изисква. Но в конкретният случай закона третира самото имущество като престъпно. Казусът е доста по-сложен, защото лицето може да има и легален бизнес. И в повечето случаи е така. Следоателно, как ще докажеш, и трябва ли да доказваш, че за закупуването на имот са отишли парите точно от нелегалният, а не от легалният бизнес? И как точно се определя сумата, спечелена от престъпна дейност? Защото ако не са доказани, като присвоявания и кражба, за действия в миналото може само да се предполага.
Законът трябва да е насочен срещу всички, които не могат да докажат източници на доходи и платени данъци върху тях.
Кой по-точно закон? Тази теза е твърде соц. и игнорира презумпцията за невинност. Никой не е длъжен да доказва откъде има доходи, или че доходите му не са от престъпна дейност. Това трябва да го докажат разследващите. А неплащането на данъци е престъпление, да, но за да се търси данък, трябва да се знае прихода и този приход пак трябва да се докаже от този, който търси данъка. Ако един безработен има скъп имот и кола и твърди, че са от заеми, печалби от тото или дарение, какво правим тогава?
БирникЪ
05 Дек 2013 10:38
Мнения: 2,359
От: Bulgaria
Отврат,
Никой не е длъжен да доказва откъде има доходи, или че доходите му не са от престъпна дейност. Това трябва да го докажат разследващите. А неплащането на данъци е престъпление, да, но за да се търси данък, трябва да се знае прихода и този приход пак трябва да се докаже от този, който търси данъка. Ако един безработен има скъп имот и кола и твърди, че са от заеми, печалби от тото или дарение, какво правим тогава?

Явно не си бил обект на данъчна ревизия като физическо лице и затова си го написал.
Доказването на доходи и платен данък става с подадена данъчна декларация и платежно нареждане (вносна бележка). В НАП има всичко.
Ако ги няма там, значи лицето няма доходи, или има укрити такива.
Имуществото също може да се установи, в т.ч. и на членовете на семейството. Достъп до съответните информационни системи има.
Могат да се установят и доста разходи, финансовите потоци и т.н., но да не се впускам в подробности.
Т.е. данъчните ще докажат всичко.
Ако не се харесва резултатът, има съд. Но там трябва да се оборят данъчните с доказателства, ако може разбира се. Друг е въпросът, защо ако тези доказателства съществуват, не са представени в хода на производството.
А за заеми, тото, дарение и т.н. да не говорим. Лесно се проверява и доказва наличието им или възможността да бъдат направени.
жана д`арк
05 Дек 2013 10:53
Мнения: 26,641
От: Bulgaria
Тук май съвсем са се объркали двата щата Тълкувателно дело №7/2013 г. Натисни тук има за задача да даде отговор на въпрос, свързан с отменения вече Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Мисля, че лесно се схваща разликата и от неюристи - в отменения закон става дума за престъпна дейност, т.е. трябва да е налице извършено престъпление, чрез което деецът се е обогатил с определено имущество. Въпросът на омбундсмана наистина е лесен, но след като е налице противоречива практика, то следва да се прибегне и до нейното уеднаквяване чрез Тълкувателно решение. Представете си следната хипотеза - млад мъж има закупен на негово име апартамент от родителите си. Няколко години след придобиването му, мъжът започва да се занимава с наркотрафик, печели пари, купува имоти. Въпросът е - при отменения закон, чието наименование дори говори ясно, че се отнема само придобитото от престъпна дейност имущество, следва ли да се отнеме и апартаментът му, който е придобит преди започване на престъпната дейност и не със средства, придобити от нея? Отговорът е - не, следователно между придобиването на имущество и престъпната дейност следва да има причинно-следствена връзка. По друг начин стои въпросът със сега действащия Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. Съгласно разпоредбите му не е необходимо да е налице извършено престъпление по НК, за да бъде обявено едно имущество за придобито по незаконен начин. Но и в този случай трябва да се търси отговор на въпроса - следва ли да се търси причинно-следствена връзка между незаконните действия и имуществото, което следва да бъде отнето в полза на държавата.
Колкото до спирането на делата в очакване на тълкувателното решение, Пенчев е прав - няма законно основание за подобно нещо. Спиране се предвижда само когато се чака произнасяне на Конституционния съд по приложим по делото закон /чл. 229, ал. 1, т. 6 ГПК/. Това за ВКС и тълкувателните им решения не е предвидено.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: жана д`арк
Musashi
05 Дек 2013 11:42
Мнения: 198
От: Bulgaria
Истинското решение е само едно - принципът "От престъплението не се печели!". Ако се възприеме този принцип, всичко става ясно и справедливо. Съдът, който осъжда престъпника, определя една завишена нагоре сума, която се предполага, че престъпникът е спечелил от своето престъпление. След това тази сума се отнема от престъпника. Не виждам никаква да се натоварва съда да следи кои неща са придобити с пари от престъпна дейност и кои не. Просто се пристъпва към принудително изпълнение и се използват всички активи на престъпника за погасяване на тази сума. И готово!
БирникЪ
05 Дек 2013 11:58
Мнения: 2,359
От: Bulgaria
Представете си следната хипотеза - млад мъж има закупен на негово име апартамент от родителите си. Няколко години след придобиването му, мъжът започва да се занимава с наркотрафик, печели пари, купува имоти. Въпросът е - при отменения закон, чието наименование дори говори ясно, че се отнема само придобитото от престъпна дейност имущество, следва ли да се отнеме и апартаментът му, който е придобит преди започване на престъпната дейност и не със средства, придобити от нея? Отговорът е - не, следователно между придобиването на имущество и престъпната дейност следва да има причинно-следствена връзка.

Чакай малко.
млад мъж има закупен на негово име апартамент от родителите си

Източниците на доходите са на родителите. Това лесно се установява. Защо въобще юристите усложнявате нещата ?
Престъпление е неплащането на данъци. Защо трябва да се доказва и друго престъпление, наркотрафик например, или сводничество. Укриването на доходи и неплащането на данъци лесно се установява при физически лица. Придобиването на имущество също. Къде е проблемът ? Или трябва да е сложно, за да не бъде лесно ? За да има работа за съдии, прокурори, адвокати и чиновници ?
Добави мнение   Мнения:29 Страница 1 от 2 1 2 Следваща