Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Битката за Украйна - шахматна партия на минно поле
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:34 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
gemedji
24 Фев 2014 20:05
Мнения: 3,750
От: Andorra
И независимо от това революционната романтика може да доведе само до "голям взрив". Последствията от който няма да се ограничат само с Украйна.

Ха! И „Шпигел“ четат форума.
gemedji
24 Фев 2014 20:08
Мнения: 3,750
От: Andorra
Слабите места на американската стратегия



се състоят в това, че Украйна с нейното 45-милионно население е прекалено голяма, за да може да бъде лесно интегрирана в западния свят с помощта на малки трансферни суми, както стана с бившите прибалтийски републики от Съветския съюз. Освен това украинското общество е дълбоко разделено. Слабите икономически региони в западната част на страната са бастионът на националистите. Големите производства, като предприятията на металургията, машиностроенето и други големи заводи, се намират на изток и техният пазар е именно Русия. Руският език се използва постоянно дори и в столицата Киев. Милиони руснаци живеят в източните райони на страната и на полуостров Крим, който бе даден по съветско време на Украйна през 1954 г. против желанието на местното население. В пристанището Севастопол пък се намира Черноморският флот на Русия, който е трън в очите на украинските националисти и приятелите им от Америка.

Есенцията ,според мен. Дали няма да обявят и „Шпигел“ за комуняшки?
Die Hexe
24 Фев 2014 20:34
Мнения: 7,841
От: Bulgaria
Каква голяма разлика в нивото на двете статии по темата днес. Показателно.
Don
24 Фев 2014 21:03
Мнения: 19,057
От: Bulgaria

Убедителен опус, солидно написан и внушаващ доверие към автора.
Amazon
24 Фев 2014 21:05
Мнения: 5,842
От: Congo, the Democratic Republic of the
Немците както обикновено са право в десятката.
Втора смяна
24 Фев 2014 21:11
Мнения: 4,072
От: Bulgaria
"Ние трябва да се погрижим разпадането на съветската империя, ако то се случи заради вътрешните противоречия в нея, да не бъде съпроводено със силен взрив, а с тихо поскърцване", заяви през септември 1981 г. тогавашният американски министър на отбраната Каспър Уайнбъргър.


Хал хабер си нямат, така и не разбраха нито какво и защо стана, нито какви ще бъдат последиците.
mi6osp.
24 Фев 2014 21:15
Мнения: 5,428
От: Bulgaria
Майдан е само прологът на "Украинска трагедия"...
The Bulgarian Lion
24 Фев 2014 21:33
Мнения: 13,869
От: Antarctica
Писаното го бива , като за западна статия.
Han
24 Фев 2014 21:58
Мнения: 18,932
От: Bulgaria
Мда, почнаха да падат маските.
Американските "приятели" на Украйна искат да я натикат в хаос и фашизъм, преследвайки няколко цели:
- контрол върху снабдяването на Германия с газ от Русия
- прерязване на пряката връзка между Германия и Русия от прибалтийски пинчери + полски и украински пудели
- граждански войни в Европа под носа на Русия и Германия
Фрау Меркел е принудена да се съюзи с Путин, с когото имат договорка Германия да управлява Европа, а Русия - Евразия (до зоните на Китай / Индия / Иран)
Очертава се повторение на ситуацията преди ВСВ, засега в хладен вариант, с тенденция за сгорещяване, само че този път май рамо до рамо ще се бият германци и руснаци срещу атлантистите от САЩ и Англия.
Ако агресивната Атлантида я кара така, нищо добро не я очаква Европа...
Душко
24 Фев 2014 21:59
Мнения: 11,027
От: Austria
Руснаците са ГЕНИАЛНИ СТРАТЕЗИ и шахматисти !
2 глави над немците и 3 над афро - саксонците !
Фашистите , либерастите и демократите свършиха мръсната работа !
Владимир Владимирович ще спаси БЕлите Хора в Украина - Рускоговорящите от варварите както Освободител !
Гениални ходове !
StrikeEagle
24 Фев 2014 22:05
Мнения: 21,073
От: Bulgaria
контрол върху снабдяването на Германия с газ от Русия
Туткалчев
24 Фев 2014 22:12
Мнения: 30,781
От: Bulgaria
От гледна точка на американския стратег най-опасни са "германско-руският сговор" и "съгласието между Европа и Русия, насочено срещу изтласкването на Америка от континента"

Което обаче очевидно не става. Става замисленото отвъд Голямата локва с помощта на местните европейски подлоги - Прибалтика и Полша. Големите европейски страни отново са в ступор пред американската наглост. Така е било винаги след Дьо Гол, на когото му спретнаха окупацията на Сорбоната и го свалиха, с което разчистиха пътя за безбрежното блюдолизничество на западните политици пред Америка. И сега е така. Ето ги, те вече са подготвили споразумението за асоцииране с ЕС. Бързат, докато още цари пълна бъркотия, за да няма връщане назад. Всичко е предварително подготвено и изчислено.
Никакъв германо-руски сговор не се задава и в помине. Единственият шанс на Русия е тясно стратегическо сътрудничество с Китай, Индия, Иран и Казахстан.
Дорис
24 Фев 2014 22:13
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Натисни тук - Casper the Friendly Ghost.

Каспър Уайнбъргър в небето над Москва на път към Киiв; или обратното

анастаси сиров
24 Фев 2014 22:14
Мнения: 9,352
От: Bulgaria
А дано и леля Гели чете куманистический Шпигель !
Чете,Приятел4е,чете.Все пак това е Шпигел.
Аз съм не толкова изненадан от трезвата оценка на Шпигел,а от самият факт на препечатването й в нашия любим вестник.
Щото ми беше омръзнало от клишета за "борба за свобода на украинците"(като че ли са били вързани).
Поздравявам редакцията.
beagle
24 Фев 2014 22:15
Мнения: 20,732
От: Bulgaria
На Запад сетиха топлата вода...
Къде бяхте вчера бре, та да напълните кухата лейка на Външна комисарка Аштън, поне ???...
Сащката дипломатка Нюланд, не коментирам дори...
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: beagle
Meat
24 Фев 2014 22:15
Мнения: 10,675
От: Bulgaria
Есенцията ,според мен. Дали няма да обявят и „Шпигел“ за комуняшки?


Ка щяло, все едно да обявят "Стършел" за комуняшки, но уей!
Eisblock
24 Фев 2014 22:53
Мнения: 9,157
От: Iceland
Колкото и нескромно да е, в предните ми два опуса от вчера вечер - "Пирова победа" Натисни тук и днес на обяд Натисни тук написах същите работи, дори малко по-разширено от позволената, тясна "политкоректна" пътека на Шпигел.

Der Spiegel минава за "ляво ориентиран" и в своите си рамки изнася не малко интересни неща. Би било любопитно да се проследи какво излиза в изданията на "десния консервативен бастион" - ежедневника Die Zeit. Друго доста любопитно и добре списвано седмично издание за политика, икономика и пр. е Focus. Но има една нова, осмелила се да се надвеси в последните години извън прозорците на диктата, фракция в предсказуемия ландшафт на немските печатни и онлайн издания - това е Compact-Magazin. Имат също много интересни видео клипове от ежемесечно провежданите сказки. Последно написаха, че Кличко, освен че не знае добре украински, е и ЦРУ-марионетка, а "активистите" не го обичали, защото принадлежал към старата банда разбойници. За заклети марксисти пък, със съответната закалка, е подходящ берлинския вестник TAZ. Но в последно време се е проскубал сериозно.

Анализът, видно от преведената статия на изданието Der Spiegel в този понеделник, е сериозен, умерено поднесен и даже да има някакво пристрастие (има го), то се поднася по начин, отличаващ се силно от възприетото в тези координати.
Туткалчев
24 Фев 2014 23:09
Мнения: 30,781
От: Bulgaria
Айсблок, прочетох постинга ти от вчера и с повечето неща съм съгласен с изключение на едно, но може би най-важното: не виждам никаква перспектива в обозримо бъдеще на съюз между Германия и Русия. За целта е необходим лидер на Германия от съвършено друг мащаб, а не такъв като булинка Меркел. Това не е Вили Бранд, не е Аденауер, не е Дьо Гол. Това е една патка, която не вижда по-далеч от спадналия си бюст.
Така че остави тези надежди.
Slava
25 Фев 2014 01:42
Мнения: 10,564
От: Bulgaria
Какво да пише Шпигел, директно да признаят, че не им се дават милиарди и за Украйна ли ?
ПлесNick
25 Фев 2014 09:05
Мнения: 2,020
От: Bulgaria
Преди ден експертът по изборни системи М. Константинов публикува в "24 часа" статия за приетия от НС нов Изборен кодекс! В началото на писанието му (в края на 3-я абзац) той казва, във връзка със смяната на властта в Киев, че "...винаги е за предпочитане властта да се сменя с бюлетини, а не с калашници." В мой коментар му зададох два въпроса, които ми се струва за уместно да повторя и тук, в този форум:

1. Чии бяха калашниците, които смениха Янукович с Турчинов?

2. Как да сменяме ПРЕДСРОЧНО властта с бюлетини, а не с калашници, в случая когато тя упорито НЕ ЖЕЛАЕ да бъде сменяна, и не насрочва САМА предсрочни избори?

Вторият въпрос, зададен с повече думи, може да бъде и развит така:

Можеха ли украинците (тези, дето искат да сменят Янукович) вместо да горят мегдана си, а на края и да стрелят, да се САМОорганизират, и да вземат да си САМОнапечатат нещо като "бюлетини", да си ги САМОраздадат, и ВСЕКИ, който го желае, да САМОнапише отгоре на бюлетината "Оставка! Предсрочни избори!", да си сложи името, ЕГН-то, и след като я копира в три екземпляра, да прати оригинала на “бюлетинката” в украинската ЦИК ! От трите копия № 1 – да прати на Посолството на ЕС в Киев, № 2 - на американската легация, и № 3 - на Посолството на Русия, пак в Киев! Като в учтиво придружително писмо ЛИЧНО помоли трите Велики сили да направят паралелно броене - на онова, което украинската ЦИК ще прави, на база на оригиналите на "бюлетините"!

МОЖЕХА, и още как! И можеше да се окаже, че желаещите промяна (в т.ч. и смяна на Президент, Парламент, Прокурор, и прочие..) наистина са болшинство (=мнозинство), т.е. наистина са повече от 22-23 млн. човека (приемам за вярно че Украйна има 47 млн. население), и въпросното вишегласие беше удостоверено и от трите Велики сили, то със сигурност предсрочните избори щяха още ноември-декември м.г. да бъдат насрочени!!!

Ама не би! Не стана така! Оказа се (с цената на една сотня убити, и още десетина сотни - ранени...), че по-лесно им беше на несъгласните с властта украинци да излязат на майдана и да започнат палежи на сградите там, барикади да трупат и да (се) опушват с миризливи гуми! По-лесно им беше да си съсипват хубавата столица, а накрая - и да се изпозастрелват един-други като кучета!

Ако янките и западняците от Западна Европа предпочитат така да се уреждат нещата в Украйна, НЕКА НЕ СЕ ЧУДЯТ ЗАЩО много от населяващите сегашна Украйна ще предпочетат да станат гражданин на Руската федерация! И да кажат: F (E)U! F U(SA)! В политкоректен превод: Майната му на Евросъюза, майната им и на Щатите!
щурчо
25 Фев 2014 10:17
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
..."германско-руският сговор"...

Най-доброто нещо за българските национални интереси.
Добави мнение   Мнения:34 Страница 1 от 2 1 2 Следваща