Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
На вниманието на модератора
Отиди на страница:
  Мнения:189 « Предишна Страница 10 от 10 8 9 10
жана д`арк
16 Авг 2014 21:43
Мнения: 26,641
От: Bulgaria
маргаритка2
16 Авг 2014 21:24


Нервите са дефицит в днешния тотално объркан свят. Светицата имаше смелостта да поиска ред и дисциплина поне в нашия малък виртуален свят, който сме създали заедно с усилията на немалко хора - редакция, модератор, участници във форума. Всеки от нас има право да попита, да потърси сметка ако счита, че нещо не е наред, и никой, ама никой не може да ни отнеме това право. Позицията /прощавай 67-ма/ - вие сте на гости и като не ви харесва - вън, е напълно неприемлива
Хектар
16 Авг 2014 22:02
Мнения: 89
От: Iran, Islamic Republic of
Позицията [...] вие сте на гости и като не ви харесва - вън, е напълно неприемлива
--- Съгласен съм! Жана ще го формулира по-добре като юрист (аз съм го учил не като юрист, а като администратор, и не на български), но според мен форумът на "Сега", като част от СМИ, подлежи на хипотезата за compelling public interest (приоритет на обществения интерес над частния) - тоест, може да си частна електроснабдителна компания, но не можеш да кажеш "на ония скапаняци от квартала на баира няма да им подавам ток" - като си се регистрирал пред местните власти като електроснабдител, поел си ангажимент и към хората на баира. Или, ако си собственик на ресторант, не можеш да кажеш "черните няма да ги пускам - мой си е ресторантът". Можеш да кажеш "няма да пускам без вратовръзка", но не и "няма да пускам черни" (черният може да си купи вратовръзка, но не и нова кожа - освен ако не е Майкъл Джаксън).
--- Но: казвате "Тя позвъни на 112, но 112 в това време нямаше." Имаше, как да нямаше. Всички нарушители бяха своевременно банвани – вероятно по правилото, че е забранено да се пише на латиница (а в "смесените" никове има и латински букви. Макар че... хм... повечето псевдоними май са на латиница. ). Както и да е – като звъни човек на 112, той не псува лекарите, пожарникарите или полицаите (поне не веднага) и не ги заплашва със съд (поне не веднага) а иска помощ.
--- Много съм учуден, че има затвор до 3014 година. Няма педагогически смисъл в такива присъди. Ако човек е наказан за седмица-две, дори за година – вероятно ще си изчака наказанието и ще си вземе поука, за да си запази стария псевдоним и изградената с него форумна персона. Но щом ще е до живот – тогава наказаният има всички стимули да разбишка форума.

Редактирано: 4 пъти. Последна промяна от: Хектар
маргаритка2
16 Авг 2014 22:22
Мнения: 21,348
От: Bulgaria
Така или иначе атаката може да се смята за успешна, доколкото Св. София спря да пише.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: маргаритка2
sybil
17 Авг 2014 04:18
Мнения: 979
От: Bulgaria

Моля секция Помощ да се ползва по предназначението й! В момента отново се размива фокуса й! Пишете с конкретни сингали или питания, свързани с модерацията.

Налагането на наказание или не, както и продължителността му, е по преценка на модератора, не на потребителите - защото и често потребителите не са наясно с цялата история на нарушения, опити да се заобикалят банове, сигнали по имейл и прочее. Вечен бан, предвиден в правилата, в случая означава голям брой години, тъй като налагането на бан изисква да се въдеде конкретен срок.
Желанието да има ред и спокойствие е нормално и мога да разбера някои реакции, свързани с гняв от проявите на тролове, но това не е оправдание за остър и обиден тон към редакция или модератор или заплахи, нито за приписване на злонамереност и тенденциозност, при положение, че само през последния месец са наложени десетки наказания на тролове.
Тъй като модераторът не е автоматичен бот, няма как да е онлайн непрекъснато, нито как предварително да предскаже и пресече подобни атаки като имитации на никове - нито да бан-не предварително хипотетични имитации, които не са регистрирани. Нито има как да промени самостоятелно начина на регистриране във форума. Това изисква намесата и преценката на много други хора, съответно - доста повече време, но върху това се работи понастоящем, както вече писах.
Моля потребителите да са наясно с функциите на модератора и възможностите му за намеса, които са свързани с проверка, редактиране на постинги и налагане на санкции при необходимост, не с цялостни промени във форума - те, отново подчертавам, изискват много повече време и намеса на други хора.



Редактирано: 1 път. Последна промяна от: sybil
SvSophia
17 Авг 2014 08:16
Мнения: 36,140
От: Bulgaria
Уважаеми форумни приятели,
Защо се подвеждате от наивни обяснения за някакви си "нерви" - за никакви "нерви" не става дума, все пак форумът не е животът ни. Иде реч - вероятно и оттук идват и разминаванията ни със Сибил, към която нямам нищо лично - за разбиранията ни за статута ни в този форум. Аз не смятам - за разлика от други форумци, че тук сме "на гости". Когато съм предоставила лични данни при регистрацията си във форума и съм приела и спазвала правилата му, на практика съм сключила договор. Този договор съм се старала да спазвам стриктно, но - оказва се - той се тълкува някак си едностранно, като ангажимент на форумците единствено. Примерно - допълнително модериране в сянка, съпроводено с участие във форума с два различни ника и пр. неприемливи за човек, който иска да живее в правилата, двойни стандарти.
Бъдете здрави и умни.
С обич
София
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: SvSophia
sybil
17 Авг 2014 11:51
Мнения: 979
От: Bulgaria

Потребителските имена във форуми не са лични данни, по тях не може да бъде идентифицирано физическо лице, нито могат да са обект на защита в смисъла на непредоставяне - те са видими за всички по силата на избора на самия потребител; нито са регистрирани като търговска марка. Те са псевдоними, които на практика крият реална самоличност или данни за човка зад тях. Такъв ник може да съществува в много други форуми и мрежи, както и сходни в този форум - моят собствен ник е сходен, почти идентичен, макар на латински с този на потребител Сибила, което е напълно случайно - аз не съм знаела за наличието на такъв друг ник. Нарушението в случая е имитацията с цел злепоставяне и разпалване на вражди, но точно затова тези регистрации не са оставени да действат, наложени са санкции при установяването на нарушението - съжалявам, че невинаги това може да се случи веднага, но физически не е възможно непрекъснато следене, а при пореден опит онзи ден бяха наложени в рамките на минути. По принцип във форумите, както и във социални мрежи като Фейсбук се действа по този начин при опити за имитиране/кражба на потребителско име - след подаден сигнал, той се проверява и се блокира потребителското име. Автоматично е гарантирано във форумите само да не може да се регистрира абсолютно идентичен ник на вече наличен - този с букви на друг език не е технически такъв. Какво означава за Вас в случая защита на лични данни не разбирам и ако смятате, че по някакъв договор форумът/вестникът, който го поддържа, е длъжен да гарантира, че никой няма да имитира ника Ви или да регистрира сходен, това не е вписано като условие или задължение на вестника никъде, доколкото аз знам, но ако приемате, че трябва да бъде осигурено, то принципите и начина на регистрация не се определят или въвеждат от модератора, така че следва да се свържете с редакцията на вестника, а не да нападате модератора с обидни постинги.
Продължаващите намеци за скрита модерация и прочее предполагат позоваване на факти или подаване на сигнал, в случая са подмятания с компрометиращ характер и могат да се тълкуват като нарушения на правило 1.10 - насърчаване на форумни конфликти. Както са сериозни нарушения постинги със заплахи към модератора, обидно съдържание, големи букви и прочее, така че следваща подобна проява ще доведе до продължителен бан.

Редактирано: 4 пъти. Последна промяна от: sybil
w201
17 Авг 2014 12:44
Мнения: 2,013
От: Peru
sybil
И последният Ви пост има привкус на едва ли не извинение или оправдание към определен форумец.
Моля Ви аршинът да бъде един за всички.И за светици и за девици и .....
sybil
17 Авг 2014 15:18
Мнения: 979
От: Bulgaria

Последният ми постинг цели да изясни неща, които са повдигани като теми/въпроси и по този начин повлияват и останалите потребители и не смятам, че трябва да остават неадресирани. Споренето с модератор и влизането в ролята на модератор в сянка са нарушения, така че предупреждавам и Вас!

Тъй като явно темата се ползва не по предназначението на тази секция, а за спорене, нарушаване на правила 1.2 и 1.7 и чат, тя ще бъде затворена.

Следващи подобни прояви от страна на който и да е потребител ще водят до директно налагани санкции - без следващи предупреждения!

Редактирано: 1 път. Последна промяна от: sybil
  Мнения:189 « Предишна Страница 10 от 10 8 9 10