Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Левицата търси елегантен начин да отмени преференцията
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:49 Предишна Страница 2 от 3 1 2 3 Следваща
LSSt
29 Май 2014 09:22
Мнения: 4
От: Bulgaria
Аман от некадърни полит-инженери в България. БСП пак се изложи и серивира служебна победа другиму за пореден път. А уж "Гордостта на Мая" трябваше да осигури едва ли не служебна победа за Столетницата.
https://stefanovl.wordpress.com/2014/05/29/%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8/
Firmin
29 Май 2014 09:47
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
"Сега" обаче научи, че преференцията ще бъде модифицирана, ако не и изцяло премахната, защото такива са нагласите в БСП.


Аман от нещастници, дето намират в настоящата криза възможност да се изтъпанят пред камери и журналисти и важно-важно да ръсят тъпните си. Така и този "депутат".

Нищо и няма на преференцията. Трябва да има преференция. С нисък праг. Премахването и има за своя перверзна цел единствено да демотивира избиратели с лично мнение и предпочитания, извън тези на ръководствата на партиите, на които симпатизират или в които членуват. Перверзията става още по-отблъскваща, когато някой я аргументира с това, че видите ли такива избиратели сред опонентите ни преобладават и така пораженията (сред тях) от демотивация ще са по-големи.

Техническото осигуряване на вота с преференция е друг въпрос. И по дизайна на бюлетината има какво да се помисли. А най-много има да мислят некадърниците в избирателните райони и секции, които не са обяснили на симпатизанти и съратници как да упражнят вота си и да изразят автентичната си воля. "Който изпраща в битка неподготвени, ги предава" (Конфуций)
GaySergey99
29 Май 2014 09:51
Мнения: 84
От: Ukraine
ТИЯ дни ще се разсмърди и заради откза на Миков-пияндето да работи по референдума за избирателната система.
Какви преференции, какви 5 лева - да се гласува електронно!
Сгугню
29 Май 2014 09:55
Мнения: 15,094
От: Rwanda
Асол и Фирмин
Именно това е проблема, а не Изборния кодекс или Мая Манолова.
Асол
29 Май 2014 09:58
Мнения: 47,690
От: Bulgaria
Сгуги, ако си спомняш, още преди референдума за АЕЦ Белене, тук обсъждахме темата за преференцията с нисък праг и този модел имаше много почитатели. За мен това е най-добрият вариант за избор и веднага се възползвах от това си право
независим
29 Май 2014 10:08
Мнения: 2,390
От: Israel
Ако имаме грешка, тя е, че приехме частично текстове за преференцията, предложени от ГЕРБ.

Точно така, другарю Кутев, ГЕРБ са виновни!
Zmeja
29 Май 2014 10:18
Мнения: 35,948
От: Bulgaria
Кофти работа! За РБ преференцията е повече от добра, а за БСП - лоша до немай къде. Егаси разкраченото положение!
Firmin
29 Май 2014 10:21
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
а за БСП - лоша до немай къде


Защо да е така? Обясни ми.
Потапов
29 Май 2014 11:00
Мнения: 1,220
От: Bulgaria
Социалисти отчетоха като грешка призива си по време на кампанията да не се използва преференцията, вместо да агитират да се отбелязва лидерът например.

Не си спомням да са призовавали за това, но подмолно работеха в тази посока. Например в сайта им не беше публикувана листата на партията и който е искал да се осведоми за кандидатите е трябвало да разчита на сайта на ЦИК. Само че там освен имена друго няма. И как човек да се осведоми относно г-жа Лаверн например, заради която явно е цялата драма с "Любимец 15".
Ясно ми е, че не само от листата зависи изборния резултат, но поне и там да се бяха постарали. Ами Илияна Йотова е по-куха лейчица и от Мая Манолова. Курумбашев долу горе се вписва. Пирински е сложен заради избирателя от третата възраст, но нали нарочно го бяха изтеглили от листите за Народното събрание - санким подмладяваме състава и изведнъж хоп - ами нямаме други свободни играчи. А по-надолу единствения разпознаваем кандидат беше проф. Пантев, който поне е забележителен оратор.
И да ви кажа "Любимец 15" ми се струва неочаквано попадение, особено като го сравня с Лавернката и наглата й родителница.
Та гласувам с две ръце преференцията да остане и даже да се разшири в посока цялостно пренареждане на листата от избирателя. При машинно гласуване - това няма да е никакъв проблем.
БСП показаха, че не се интересуват от мнението на избирателите си, в резултат на което избирателите им на свой ред показаха, че не се интересуват от БСП.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Потапов
delta15
29 Май 2014 11:17
Мнения: 177
От: Bulgaria
Трябва да го направят доста бързичко, защото като гледам много им се клати под краката. Иначе определено тази преференция им изигра супер лоша шега. Ясно е, че хората, гласували за БСП не са искали този 15 да отиде в Европейския парламент. Просто не са разбрали. Което говори за слаба информационна кампания и да, определено тъпи избиратели. Но мисля, че и при другите партии има нещо подобно.
Другар
29 Май 2014 11:21
Мнения: 1,682
От: Bulgaria
А най-много има да мислят некадърниците в избирателните райони и секции, които не са обяснили на симпатизанти и съратници как да упражнят вота си и да изразят автентичната си воля. "Който изпраща в битка неподготвени, ги предава"

Другарю, в село Шишковци, в което лично др. Мая обясни на хората как да гласуват и след това каза:
Аз им обясних как изглежда европейската бюлетина, как да гласуват на 25 май. Хората в Шишковци са интелигенти и грамотни, те разбраха много бързо как да гласуват на 25 май.

Натисни тук
от 86 гласа за Партията са дадени 15 преференции за др. Неков (съвсем сакрално - 15 преференции за 15ия в листа 15), 2 за др. Станишев, 1 за др. Йотова и 2 за др. Пирински.
Натисни тук

SirJorje
29 Май 2014 12:07
Мнения: 9
От: Bulgaria
Ало, партийците, това е гласът на народа. Защо не искате да го чуете?
Относно грешките: някои избиратели не могат да четат на български. Да махнем писмеността а?
Ace_
29 Май 2014 12:22
Мнения: 2,248
От: Bulgaria
@Другар

Евала за линковете! Да се види нивото на Мая, БСП феодалите и врътливата им природа.

Неков е много по-подходящ от Лаверн и феодалната и майка. Интересно ми е дали ще се намери журналист, който да я попита с какви очи ще отиде евродепутат след целия скандал с крепостните миньори, купуването на гласовете им и кървавата и майка - робовладелец.
dabedabe
29 Май 2014 12:53
Мнения: 19,395
От: Antarctica
При една добра система с преференции, в кръгчетата вдясно трябваше да се слагат не чавки или Х, а числа ( не непременно само едно) които да преподредят списъка. Ако си написал примерно в позиция 15 единица, то в твоята бюлетина номер 15 все едно минава на първо място в списъка, а първият на петнадесето. Ако си написал 3, петнадесетият става трети, а третият петнадесети. Справедливо е, но е сложно и се затруднява броенето. Налага се електронно такова. Не разбирам защо се бави електронното гласуване, то би довело до икономии. И до справедливи резултати. Преференцията ще намали тежестта на купените гласове. Нали това искаме?
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: dabedabe
Firmin
29 Май 2014 13:09
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Аз съм за ПРЕФЕРЕНЦИАЛНА РЕВОЛЮЦИЯ!

Ето как. Нека всеки избирател да има право да посочва преференции на брой до броя на мандатите в избирателния район (в случая - страната) от ВСИЧКИ, ПОВТАРЯМ - ВСИЧКИ, листи. Например, СЕГА мандатите бяха 17 - 5 преференции в листа А, 7 преференции в листа Б, 3 преверенции в листа Л, по една преференция в листи Х и Ъ - общо 17. Така ще мога от всички листи да подбера и подкрепя, като гражданин и избирател, своя модел за представителство на страната или пък на избирателния район или пък на общината. 17 читави, зад които бих застанал. Зад ВСЕКИ ЕДИН ОТ 17-ТЕ. Защото съм го ... избрал.
Другар
29 Май 2014 13:29
Мнения: 1,682
От: Bulgaria
Нека всеки избирател да има право да посочва преференции на брой до броя на мандатите в избирателния район (в случая - страната) от ВСИЧКИ, ПОВТАРЯМ - ВСИЧКИ, листи.

Въх, другарю, съпикясай се и се повърни! Ами че ти предлагаш вариант на мажоритарна система, известна като Plurality-at-large voting! А ние мажоритарния вот го отхвърлихме отдавна, даже и референдум по въпроса не искаме да направим. Я си представи, че на тези избори по твоята система всичките 680 838 тъпи и подкупени от НПО избиратели на ГЕРБ бяха посочили техните 17 кандидата, а умните избиратели си гласуваха за който им харесва. Щяха да отидат 17 гербаджии в ЕП, да пази Господ! Прочети и как Иван Салабашев е манипулирал такава избирателна система! Плюй си в пазвата 3 пъти и кажи три пъти "Отричам се"! Ако не помогне, да идеш на ходжа да ти бае против уроки!
Firmin
29 Май 2014 13:38
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
всичките 680 838 тъпи и подкупени от НПО избиратели на ГЕРБ


Преди да ми бае ходжата ще се пробвам да поема риска, че не всичките 680 838 избиратели на ГЕРБ са тъпи и подкупени от НПО избиратели на ГЕРБ. Както и по другите листи. Защото идеята е обединеният плуралистичен вот да надделее над концентрирания моновот.

Иван Салабашев с неговата манипулация не ме притеснява. Академична е. Виж, че някоя местна мутра на местни избори ще напише списък със "своите" съветници и ще го раздаде, малко ми притеснява, да.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Firmin
Федя
29 Май 2014 13:43
Мнения: 7,159
От: Bulgaria

"Сега" обаче научи, че преференцията ще бъде модифицирана, ако не и изцяло премахната, защото такива са нагласите в БСП.


Аман от нещастници, дето намират в настоящата криза възможност да се изтъпанят пред камери и журналисти и важно-важно да ръсят тъпните си. Така и този "депутат".

Нищо и няма на преференцията. Трябва да има преференция. С нисък праг

С една добавка. Преференцията трябва да стане ЗАДЪЛЖИТЕЛНА. Тогава посочваш този, който трябва да бъде "водач" според теб.

При една добра система с преференции, в кръгчетата вдясно трябваше да се слагат не чавки или Х, а числа ( не непременно само едно) които да преподредят списъка. Ако си написал примерно в позиция 15 единица, то в твоята бюлетина номер 15 все едно минава на първо място в списъка

Интересно предложение, при това става и за дългите листи на националните избори.
- от ляво Номерата на партиите в квадрадче (за приемственост )
-От дясно - едно кръгче - и в него един номер в него. (по твое желание).
Пък ако искате съвсев да проработи преференцията, листата се пренарежда в ЦИК според броя преференции за всеки един.
Федя
29 Май 2014 13:43
Мнения: 7,159
От: Bulgaria

"Сега" обаче научи, че преференцията ще бъде модифицирана, ако не и изцяло премахната, защото такива са нагласите в БСП.


Аман от нещастници, дето намират в настоящата криза възможност да се изтъпанят пред камери и журналисти и важно-важно да ръсят тъпните си. Така и този "депутат".

Нищо и няма на преференцията. Трябва да има преференция. С нисък праг

С една добавка. Преференцията трябва да стане ЗАДЪЛЖИТЕЛНА. Тогава посочваш този, който трябва да бъде "водач" според теб.

При една добра система с преференции, в кръгчетата вдясно трябваше да се слагат не чавки или Х, а числа ( не непременно само едно) които да преподредят списъка. Ако си написал примерно в позиция 15 единица, то в твоята бюлетина номер 15 все едно минава на първо място в списъка

Интересно предложение, при това става и за дългите листи на националните избори.
- от ляво Номерата на партиите в квадрадче (за приемственост )
-От дясно - едно кръгче - и в него един номер в него. (по твое желание).
Пък ако искате съвсем да проработи преференцията, листата се пренарежда в ЦИК според броя преференции за всеки един.
Другар
29 Май 2014 14:27
Мнения: 1,682
От: Bulgaria
ще се пробвам да поема риска, че не всичките 680 838 избиратели на ГЕРБ са тъпи и подкупени от НПО

Не знам дали в Партията подобно мнение е рисково, но в този форум е!
Добави мнение   Мнения:49 Предишна Страница 2 от 3 1 2 3 Следваща