Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
БСП не е въодушевена от идеята на лидера си за задължителен вот
Добави мнение   Мнения:7 1
генек
08 Юни 2014 20:10
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Интересно - преките уж наследници на тоталитаризма не са въодушевени, а падналите от Марс демокрадци се радват...
------------------------
Сайтът на Генек
lamoza22
09 Юни 2014 08:02
Мнения: 4
От: Bulgaria
Президентът Росен Плевнелиев заяви, че подкрепя задължителното гласуване, но настоява за референдум
Ми тогава за какъв беше онзи референдум...?
ПлесNick
09 Юни 2014 08:09
Мнения: 2,020
От: Bulgaria
След Тунджеровите простотии вчера (БНР, "Неделя 150", които простотии се възпроизвеждат и в коментирания тук материал на "СЕГА" ("..задължителното гласуване щяло било да намали нам' що си на твърдите ядра..." на партиите - като че изборите се правят само за твърдите ядра, а не за всичкия електорат!) най-смисления коментар от юрист по въпроса за задължителното гласуване даде вчера (пак по "Неделя 150" Йонко ГРОЗЕВ! Не съм му фен (нито на на Р/ай/Б/ерите/), но пичът бе абсолютно прав - гласуването не е равнозначно на записаното в Конституцията: "българските граждани имат право да избират държавните и местни органи", т.е. да избират депутатите в Народното събрание и съветниците в общинските съвети, а чрез тях (индиректно) - и другите "органи", разположени под НС и под общинските съвети! И аргументите му бяха 100% юридически! Наистина железни аргументи - самият Йонко Грозев заяви, че няма кой от Конституционния съд да намери каквито и да било контра-аргументи на неговите, ако случайно се стигне до разглеждане на казуса в Конституционния съд... Който се интересува от детайлите на Й.Грозевата аргументация да ходи и я търси при него - аз не мога да я възпроизведа по памет, а и не е редно! Тук ще приведа моя аргумент ПРОТИВ грозната манипулация, която Манолова Майя (или пък Мая хлебна), Четин Казак и М. Миков непрекъснато пробутват, а именно - слагат знак за равенство между наричаното от тях "право" на гласуване и същинското право, записано в чл. 42, ал. 1 на Конституцията - правото на гражданите да избират държавните и местните органи! Изредените функционери на БСП и ДПС безсрамно лъжат и баламосват, че не можело "правото" на гласуване да станело задължение! Гласуването (=гласоподаването) НЕ е право, а само технологията, само инструментът на гражданите да упражнят конституционното си право да избират (фиксирано в чл.42, ал.1 на Основния закон)! Помните ли как беше преди 25 години на събранията на ППО-то или на ОФ-то в квартала? Подлагат на гласуване дали другарят Пешо да стане секретар на ППО/председател на ОФ - и всеки от нас имаше правото да избере какво от трите възможни варианта да каже по предложението: "ЗА", "ПРОТИВ" или "ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ"! (Оставям настрана въпроса, че 99.99% от присъствуващите на събранието шушумиги все първата опция предпочитаха...) Ама трябваше физически, телом, да присъствуваш на събранието за да избереш една от трите опции! А не да ходиш за гъби! И сега е така - дотътри си г...за до урната, па избирай каква бюлетина да пуснеш - ЗА, ПРОТИВ (задраскай всички партии) или ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ (не драскай нищо, пусни я бяла)! ЗАДЪЛЖИТЕЛНО си дотътри гъ..за, физически, реално или виртуално - чрез дистанционно гласуване! Купи си електронен подпис па гласувай ако щеш и от Северния полюс! Или прати писмо-молба до посолството да ти пратят с наложен платеж книжа за гласуване, попълни си ги дома (ЗА, ПРОТИВ или ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ) и ги пращай обратно в посолството (а чрез него - до ЦИК), но пак за твоя сметка!!!!
Така че въпросите за задължителното и електронното (по-точно дистанционното) гласуване, на които Президентът (и ГЕРБ - чрез Близнашката "подписка" иска чрез референдум да им отговорим, са прости, елементарни въпроси, и въобще не е нужен референдум за тях! Чрез елементарни, прости текстове в Изборния кодекс те могат да получат отговори, които да са приемливи за 99 % от българите у нас и по света!!! Третият въпрос на Плевнелиев (и ГЕРБ) - за мажоритарно избиране на ЧАСТ от народните представители е пълна тъпня ! Каква част (от 2 до 239 депутата, е все част от цялото - 240!)? Или въпросът е пълно мажоритарно избиране (и то в 2 тура) на депутатите в НС, на съветниците в общинските съвети, на съдиите, прокурорите и шерифите (началниците в РПУ), или въобще не се поставя такъв въпрос! "Мажоритарен" елемент е евфемизъм за прееб....ката, която партийните клики ни устройват от 25 години насам! СЪЩИНСКИЯТ ВЪПРОС за референдум е само един: СЪГЛАСНИ ли сте да се запише в Конституцията и право на българските граждани да отзовават депутатите, съветниците, съдиите, прокурорите, шерифите, след определен (12-15 месечен) "изпитателен" срок! Те да се избират както си искат - пропорционално, мажоритарно или микс от двете, но да знаят, че още от ден първи на мандата им ще трябва истински да работят за изпълнение на всичко онова, което са обещавали предизборно, и заради което са получили доверието! Защото ако не го изпълняват ще бъдат ОТЗОВАНИ! Депутатите от управляващото парламентарно мнозинство ще бъдат отзовани, съветниците от управляващото съответния кмет мнозинство ще бъдат отзовани, съдиите, прокурорите, шерифите ще бъдат изритани... Само такава УГРОЗА за истинска, действена отговорност, подотчетност ( на Запад и викат ACCOUNTABILITY| може да накарат избираните да работят в полза на избирателите! Всичко друго е прах в очите ни!!! И бетониране на 25-годишното статукво за поне още 25 години!
tatyana1
09 Юни 2014 09:30
Мнения: 4,668
От: Bulgaria
Как може да караш хора които НЕ ИСКАТ да правят нещо да го правят насила и да се очаква от това да излезе нещо добро? Няма д цитирам за хубостта дето.., или за коня на реката. Можеш да накараш задължително хората да ОТИДАТ до избирателната секция, но да гласуват?
аиг
09 Юни 2014 11:56
Мнения: 2,070
От: Bulgaria
Аз си мислч, че много хора, които сега не гласуват, защото не смята, че ще променят нещо с гласа си, биха приели задължителния вот. Дори само заради това, че така ще намалее значението на ДПС.
boboran
09 Юни 2014 12:19
Мнения: 123
От: Bulgaria
Всички налапаха въдицата за задължителен вот
а никой не иска да помисли че на БГ е нужен
образователен ценз при упражняване на вот
Justinian2
09 Юни 2014 12:25
Мнения: 8,033
От: Antigua and Barbuda
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Justinian2
Добави мнение   Мнения:7 1