Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
имитиран псевдоним
Добави мнение   Мнения:21 1
аменеменема
20 Юли 2014 23:16
Мнения: 9,138
От: Bulgaria
Уважаеми модератори,
Регистрираният днес КаквотоТаквоз – от тези, които непрекъснато се появяват под все нови и нови имена – е регистрирал, също днес, и псевдоним, който изглежда като моя, но съдържа буква на латиница. (Моят е изцяло на кирилица.)
Такова действие е на практика присвояване на форумна самоличност и очевидно цели да имитира мои появи във форума. Моля да имате това предвид, още повече, че и засега нищо не пречи това да се случва много пъти с когото и да е. А вероятно и вече се е случвало.
За да се избегнат подобни ситуации, добре би било автоматично да се проверява и недопуска регистриране на псевдоними, които изглеждат еднакво с вече действащи във форума.
Ловкия
20 Юли 2014 23:34
Мнения: 56,087
От: Ghana
Нема автоматично!
Няма кой да следи форума 24/7!
Сибил не е машина, а жив човек.
Затова е рубриката Помощ, да се пускат сигнали.
Същото казах и в темата...
67AF
21 Юли 2014 01:50
Мнения: 17,775
От: Tuvalu
По-лесно е да се оплаче някой. Привет на б7!
аменеменема
21 Юли 2014 02:03
Мнения: 9,138
От: Bulgaria
Нема автоматично! Няма кой да следи форума 24/7!
Автоматично значи именно да го прави не човек, а скриптът, който извършва регистрацията. Така ще има по-малко проблеми и за модератора, и за форумците. Логиката на нужната за случая програмна проверка не е сложна.
Hateras
21 Юли 2014 02:18
Мнения: 1,777
От: Bulgaria
По принцип аменеменема е прав, една такава проверка е необходима и не твърде сложна.
Но имам съмнение, че баш в момента няма кой да я разпише и вгради в съществуващия форум.
67AF
21 Юли 2014 02:19
Мнения: 17,775
От: Tuvalu
Логиката на нужната за случая програмна проверка не е сложна.

Изначално си помислих, че при по-длъжки псевдоними ще е дълго, но като се погледне какво с какво може да се замества, отпадат многото варианти. =)
str8
21 Юли 2014 02:31
Мнения: 102
От: Niue
Функцията за недопускане на подобни никове, използващи приликата между латински и кирилски символи, се мъдри от години. И с опитите за чертички, и с ASCII. Защо не е реализирана все още?

Нема торове морове порове. Има превантивни действия. Не може в един от най-сериозните български форуми (доколкото може да се каже, че са останали все още такива) да се регистрира по един реален новак на ден, а в същото време да се позволява миниране със спящи 10 ника на ден. Като го видиш, че е напраскал сума ти никове накуп - спри ги предварително накуп, кво има да ги чакаш да се издънят един по един.

Функцията с потвърждаването на пощите не работи коректно. При първа регистрация се изисква, но при редактиране на имейла - не. Това означава, че всеки притежател на домейн може да направи минимум 999 регистрации на различни мейли ( а на практика - неограничен брой), след което да замени имейлите за регистрация с несъществуващи.
независим
21 Юли 2014 14:11
Мнения: 2,390
От: Israel
Ами тебе те нема, какво искаш
Ловкия
21 Юли 2014 19:09
Мнения: 56,087
От: Ghana
str8
21 Юли 2014 02:31

Абе ти нещо си много светнат май, а?
аменеменема
21 Юли 2014 20:15
Мнения: 9,138
От: Bulgaria
отпадат многото варианти
Всъщност изобщо няма нужда да се разглеждат варианти.
    Ето как може да стане това, което предлагам.
    Най-напред се прави таблица коя буква или цифра на коя друга прилича, имайки предвид и латиницата, и кирилицата, и други знаци, които по принцип се допускат в имената. Например латинското A си прилича с кирилското А, а и с гръцкото Α, подобно е за E, O и пр. Някъде има много подобия, например I (главно латинско), l (малко латинско), 1 (цифра), Ι (главно гръцко), | (вертикална черта) – ето поне 5. Трябва да се вземат предвид и подобия, произтичащи от своеобразието на българския стил в кирилицата: напр. лат. g, u, m и n у нас се възприемат и като кирилски д, и, т и п (така и се печатат, ако ползвате български шрифт).
    За всяка такава група от знаци се избира един „каноничен представител“, няма значение кой именно: той представя всеки знак от групата. На практика това означава, че на всеки знак от всички допустими за образуване на име знаци се съпоставя той самият или някой подобен нему. Имаме проста таблица за превеждане на знак в (същия или) друг знак.
    Така сега всяко име може да се приведе в „каноничен вид“, заменяйки всеки знак в него с каноничния му представител от таблицата. Например всяко от lionO1, 1ioпОI, IiопО| и т.н. се превежда в lion01. По този начин имаме, наред с всяко име във форума, още една дума, която е каноничното съответствие на това име.
    Всичко това се прави веднъж, отнапред и е съвсем просто.
    Накрая, проверката на заявено от нов потребител име става също просто. Заявеното име се привежда в каноничен вид и ако полученото име вече се среща в списъка от приведени имена, заявеното не се допуска. Например някой заявява пор-1 (кирилица и цифра), то се превежда в nop-1 (латиница и цифра) и се отхвърля, ако последното вече го има като каноничен вариант (на реално форумно име nop-I (само латиница), да речем).
    Това е. Методът и реализацията му са крайно прости. Таблицата на съответствия между знаци може да се допълва с времето, ако се появи нужда – това не влече никакви други промени. Дано има кой да свърши това полезно за всички нещо. Мога и аз, ако ме покани някой
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: аменеменема
Botev2014
21 Юли 2014 20:34
Мнения: 16
От: Afghanistan
Ако попаднете в нормален съд и пледирате за нещо подобно, съдията ще ви изгони от залата веднага, защото не можете да докажете, че това е вашият псевдоним.
Дори и една буква да е на латиница това прави нов човек, напълно различен от вашата особа.

Пример за по-лесно решаване на ребуса.
Някой ме е оплюл, ама яко и то в пресата, но там не е името ми Иван Ботев, а Ботю Иванов. Всичко, което е написано е срещу мен е срещу мен, зная го до болка, че е така и че са ме оакали яко.
Завеждам дело и първият въпрос на съдията е да се представя и да докажа самоличността си с документи.

Тогава,... Краят остава за вас, или гузен негонен бяга.
аменеменема
21 Юли 2014 22:54
Мнения: 9,138
От: Bulgaria
Botev-не-знам-колко-си, не знам защо говориш за гузност, но сигурно ти си знаеш. Може би защото си регистриран днес и си го правил безчет пъти. Дрънкай си за съдилища, нищо че няма връзка с нищо тук.
Botev2014
22 Юли 2014 01:15
Мнения: 16
От: Afghanistan
Да ви го кажа по-иначе. Като децата сте, или сте се вдетенили.
ТОВА е само един форум за забавление, гъдел и запълване свободното време.
Вие на сериозно ли приемате форумите?
67AF
22 Юли 2014 04:45
Мнения: 17,775
От: Tuvalu
Това е. Методът и реализацията му са крайно прости. Таблицата на съответствия между знаци може да се допълва с времето, ако се появи нужда – това не влече никакви други промени. Дано има кой да свърши това полезно за всички нещо.

А може ли да се забрани в псевдонима да има други знаци, освен на кирилица и латиница? Таблицата още ще окъсее.
cekyko
22 Юли 2014 14:08
Мнения: 1,827
От: Bulgaria
67AF 22 Юли 2014 04:45

А може ли да се забрани в псевдонима да има други знаци, освен на кирилица и латиница? Таблицата още ще окъсее.


И цифри. Някои си държат на цифрите.

аменеменема
22 Юли 2014 14:32
Мнения: 9,138
От: Bulgaria
А може ли да се забрани в псевдонима да има други знаци, освен на кирилица и латиница?
Някакви разумни ограничения със сигурност трябва да има, че Уникод е твърде голям Би могло например кирилица, латиница, цифри, шпация и някои препинателни знаци. Ако има (както сега) шпация, имам предвид точно шпация, не други варианти на „whitespace”, каквито има още няколко. А под кирилица – нашите и най-много още руските букви (ы и э), без ударения и без добавките, каквито има в другите езици с кирилица. Бих добавил и гръцката азбука: класическа, широко използвана не само за гръцки език, а и съседска и у нас живеят много гърци. Пак без ударенията – всичко 49 букви, общо малки и големи.
Голем_Червен_Боклук
22 Юли 2014 15:21
Мнения: 7
От: Bulgaria
Знаете ли колко комбинации можете да направите с английската азбука, с българската, а и с цифрите?
Математиката в този форум май е доста "сензитивна област", а и червените бяха посредствено умни и техните поколения сполучливо поеха щафетата по трасето на дееволюцията, демонстрирайки я перманентно.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Голем_Червен_Боклук
67AF
22 Юли 2014 15:45
Мнения: 17,775
От: Tuvalu
Знаете ли колко комбинации можете да направите с английската азбука, с българската, а и с цифрите?

Как мислиш, дали по-малко или повече ще са комбинациите, ако към английската и българската азбука с цифрите се добавят още десетина азбуки?
Това още даже не е и математика, а логика. Давай, ти си на ход!
СеСеСеРеняк
22 Юли 2014 18:07
Мнения: 4
От: Netherlands Antilles
За да превърнеш логиката в математика, разходи се до Майкрософт Ексел на чичо ти Бил Гейтс и няма да сбъркаш.
Нищо по-добро от ЕКСЕЛ още не е направено.
onzi
22 Юли 2014 21:50
Мнения: 9,528
От: Bulgaria
Нищо по-добро от ЕКСЕЛ още не е направено.


ексел не е сериозна програма, както и останалите от мс офис. за елементарни сметки не става, например таблица с някакви си там 2-3 милиона записа посмъртно не мож я вкара в ексел. а разните му базички (мисля, че дори и access) се справят, че и за още питат.
Jecko
22 Юли 2014 22:51
Мнения: 274
От: Aruba
Виж какво става по-горе и ще сфанеш накъде отива влака. Екселът не е само математика, но и графични изображения и още доста Майкрософтски анджъклъми, пред които разни Юбунтовце и други селски програми са на края на мрачната галактика.
Добави мнение   Мнения:21 1