Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Социалният министър заплаши служебно да увеличи минималните осигуровки
Добави мнение   Мнения:12 1
Патагонец
18 Авг 2014 19:22
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Третият заместник Румяна Георгиева съобщи, че през септември започва набирането на кандидати по програмата "Старт в кариерата", към която има изключителен интерес. До момента има над 1400 млади хора до 29 г. без опит, които искат да работят в администрацията. Това е с около 400 повече от ресурса, но Георгиева обясни, че ще се постараят да намерят място на всички.

Тези младежи още отсега са изгубени за всякаква реална и перспективна работа и кариера.
mick
18 Авг 2014 20:51
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
МРЗ и Минималните осигурителни прагове убиват икономиката в държавата. Правят така, че в много бизнеси да остават само назначените капиталисти и мутри. Щото нормален човек, такъв който иска да спазва законите, като си направи сметката и се отказва.

С тези ограничение, държавата казва на безработните: Няма да работите за по-малко от МРЗ и МОП.. Ще стоите гладни и безработни. Разбира се веднага насреща идват тарикатите и предлагат работа уж на 2, 4, 6 часа..

Ето ви вариант: Премахнете МРЗ и МОП. Премахнете обаче и банковата тайна за данъчните. Така фирмите няма да имат големи черни каси и няма да могат да крият толкова много обороти. Няма да крият и заплатите.


brightside
18 Авг 2014 21:36
Мнения: 1,856
От: Bulgaria
Добре, но да се увеличат и минималните заплати, да се регламентира минимално почасово заплащане и трудът след осем часовия работен ден. А държавните служители да си плащат осигуровките. Онези, които не са в държавния сектор да не са им крепостни, че да плащат и заради тях!? Навсякъде назначени партийни протежета с привилегии.
Здравка
18 Авг 2014 21:57
Мнения: 16,150
От: Bulgaria
mick, предложеното от теб е нож с две остриета. Много хора и без това мигрират от регионите с висока безработица към тези с възможност за намиране на каквато и да е работа с приемливо заплащане на труда. При премахване на МРЗ и ЗОП те пак няма да останат там, където нямат шансове да си намерят работа. Кой и какво ще работи в малките населени места, дори и за 200-300 лева? Нали трябват образование и квалификация за всичко, различно от метене на улици и пасене на добитък. Кой що-годе образован и квалифициран остава на село? Единственото, което може да се случи е при отпадането на МРЗ и ЗОП е спад в заплащането и там където има работа.
Don
18 Авг 2014 22:05
Мнения: 19,057
От: Bulgaria

Не разбирам логиката на лицето, турило заглавието на дописката.
Служебното определяне на минималния осигурителен праг е част от стандартната процедура на социалното договаряне. Тогава, когато в даден бранш не се постигне договорка за този праг, в прерогативите на действащия министър е определянето му. Нищо екстраординерно.
Още по-малко толкова апокалиптично, колкото се струва на клетия дописник.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Don
mick
18 Авг 2014 23:02
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Здравка
18 Август 2014 21:57

В краткосрочен план сигурно заплащането за някои неквалифицирани професии ще спадне, но пък така много повече предприемачи ще създадат бизнеси/щото ще им излизат сметките/, безработицата ще се намали и като естествен резултат от това, ще се вдигнат заплатите.

Сега имаме на някои места огромна безработица, и в същото време искаме да има минимално заплащане. Това е против пазара. Така се гонят нормалните предприемачи, тези които искат да спазват законите.

В момента бюрокрацията по изплащането на заплатите е огромна. Малките фирми десет пъти премислят дали да назначат човек или не. Някой ако започва бизнес и иска да назначи първите си няколко работника.. разходите изведнъж скачат непропорционално, бюрокрацията също.. Дали ще има човек 2 или 20 работника бюрокрацията е еднаква... Големите фирми си имат отделни хора да се занимават с това, но малките..


gorro
18 Авг 2014 23:32
Мнения: 396
От: Bulgaria
В краткосрочен план сигурно заплащането за някои неквалифицирани професии ще спадне, но пък така много повече предприемачи ще създадат бизнеси/щото ще им излизат сметките/, безработицата ще се намали и като естествен резултат от това, ще се вдигнат заплатите.

mick-чо
Съвсем приятелски!
Спри да постваш същите глупости за нещо което не разбираш. Минималните заплати в бг са такива, че и да се удвоят, само до добро ще се стигне!
Иначе не просто фирмите работещи за вътрешния пазар са обречени! Държавата е обречена, че ще остане само материал като теб - обработен да вярва в "божествената ръка" на пазара. За вярата има други места - църквите, джамиите, синагогите...
Нали знаеш приказката за оня дето учел магарето си да не яде?
Но да оставим, чисто човешкото измерение на въпроса: не бъркай предприемачеството с мутренски или посткомунистически фирми.
Здравка
18 Авг 2014 23:57
Мнения: 16,150
От: Bulgaria
Дали ще има човек 2 или 20 работника бюрокрацията е еднаква... Големите фирми си имат отделни хора да се занимават с това, но малките..

Малките частни фирми, в каквато работя аз от 12-13 години имат абонамент за обслужване - счетоводни къщи, фирми по трудова медицина и за каквото се сетиш откъм задължителни държавни нормативи, изискващи квалифицирана и компетентна помощ за дебрите на бг бюрокрацията. Услугите са по джоба на всеки бизнес, евтино е, има интернет в края на краищата, 90% от административното ни облужване и задължителното за нашата дейност като справки, статистика, финансова и др. документация осъществяваме он лайн. Е, няма при нас мотаещи се и кафепиещи без време стринки и чичковци човъркащи колите си през работно време.
Работила съм преди това в държавни големи и средно големи фирми - забрави. Кутия с кламери да ти потрябва, то заявка, то склад за канцеларски материали, пък склададжийката назначена с връзки и пие кафе когато и кефне В склада пожарникарят и е забранил да пуши, чакаш по половин час в коридора оная да се нашматка и наклюкари...Заплатата ми сега е почти два пъти по-висока отколкото бяха моята + нейната тогава, както и да смяташ инфлационен индекс за 12+години, пак съм по-добре и не се дразня от подобни екземпляри, защото при нас не виреят.
mick
19 Авг 2014 09:04
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Здравка
18 Август 2014 23:57

Значи, ето един пример - на село, човек има 20 декара земя да речем и иска да вземе един, двама работника от селото да му помагат.. Къде там ще намери фирма която да му смята заплати, да му движи документите.. цялата бюрокрация? От една страна ще трябва да дава пари на фирмата, след това ще губи време...

Някой ще каже така не се прави бизнес - трябват най-малко 500 декара да речем, трактори и т.н. тогава не е проблем да се назначат няколко човека и счетовотството не е проблем..

Даже и в малък град да е, пак има допълнително разходи за бюрокрация 50-100 лева на месец, счетоводството отделно. А там това е пари. Има загуба и на време. Затова там никой и не се и опитва да назначава хора. Всичко е на ръка и толкова. И повечето са в сивия сектор, за да компенсират бюрократичните разходи. Щото те са съществени при малко назначени хора и при ниски заплати.

XYZxyz
19 Авг 2014 09:27
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
При това масово укриване на доходи и неплащане на данъци и осигуровки, МРЗ и минималните осигурителни прагове са нещо необходимо. Подобно е положението и с плоския данък. Тези дето най-много пищят против МРЗ и минималните осигуровки, най-много укриват доходи. Защо едни да си плащат данъци и осигуровки върху пълния размер на доходите си, а едни пищящи, които често имат по-високи доходи от плащащите данъци и осигуровки в пълен размер, да плащат само върху някаква минимална сума, а на това отгоре да оревават орталъка как безработицата се увеличавала, как икономиката се задушавала и т.н.? Очевидно, че няма такова нещо. Може наистина някой пишман-бизнесмен дебеловрат демократ и да му дойде нанагорно, но такива не стават за бизнес. При това не се прави една много проста сметка, че средствата събрани от данъци и осигуровки под една или друга форма пак се връщат в голямата си част към хората в България. Има и нещо друго - поради голямия процент на укритите доходи и съответно неплатените данъци и осигуровки, сега се процента за данъци и осигуровки е по-голям, т.е. тези суми пак се плащат, но някои пищящи сега плащат по-малко, а спазващите закона плащат повече. Другото, което се забравя е, че работещите като цяло губят от укриването на доходите с сумата, която трябва да платят работодателите, но всеки се спасява поединично и си мисли, че нещо печели, а може да се окаже, че даже и той сам по себе си губи от неплащането на данъци и осигуровки.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: XYZxyz
XYZxyz
19 Авг 2014 09:34
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
Една от главните причини в България да сме зле е плащането на ръка. Не случайно навсякъде по света има държава, има правила, има закони, има наказания за неспазването им и т.н. Който не може да работи по правилата да не се захваща. Какво значи имал 20 декара и плаща на ръка, било загуба на време да спазва законите и т.н.? Това означава, че някой хем иска да се ползва от ползите от това, че има държава, хем да не си плаща за това. Е, няма как да стане без държавата да отиде на зле, т.е. почти всички да отидат на зле, както е в България.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: XYZxyz
Здравка
19 Авг 2014 14:05
Мнения: 16,150
От: Bulgaria
Значи, ето един пример - на село, човек има 20 декара земя да речем и иска да вземе един, двама работника от селото да му помагат.. Къде там ще намери фирма която да му смята заплати, да му движи документите.. цялата бюрокрация? От една страна ще трябва да дава пари на фирмата, след това ще губи време...
в
Абе стига бе, ти искаш да ми кажеш, че като викна две циганчета да разчистят мазата, трябва да им връчвам граждански договор и да го регистрирам в НАП . Никой няма нужда да ходи никъде. Фирмите сами те намират, има си интернет, дори и на село. Документите и без това ги разписва работодателят. А му ги пращат готови в електронната поща. Стига с това село, не сме в Занзибар. Приятели избягаха на село от градската лудница , купиха си стара къща, пътуват до града за работа всяка божа сутрин и мрънкат, че професиите им не позволяват работа от дома.
Прощавай, но от бюрокрацията и необходимата и излишната с която се сблъскват фирмите у нас, аз май разбирам доста повече. Не питай старило, питай патило.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Здравка
Добави мнение   Мнения:12 1