Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Съединението временно спасява трона на княз Батенберг
Добави мнение   Мнения:17 1
hubavetza
05 Сеп 2014 19:32
Мнения: 3,500
От: Bulgaria
Бре, статия по история, която не е писана от Петрински! Доста хубава статия!
traikokitan4ev
05 Сеп 2014 20:53
Мнения: 2,359
От: Bulgaria
да, без котка този път...
не е зле!
blomar
05 Сеп 2014 21:30
Мнения: 314
От: Canada
Ако на трона беше останал Батемберг сега България щеше да има излаз на Бяло море и да владее Одрин. От къде ги взеха тези малоумници от Кобург Гота?
Oraсle
05 Сеп 2014 22:56
Мнения: 15,092
От: Bulgaria
Текст за Съединението без пропаганда в услуга на друга държава.
IvanM
05 Сеп 2014 23:29
Мнения: 2,228
От: United Kingdom
Кобург Гота е британската кралица. Нашичките са от унгарския клон Кобург Кохари, нищо че носят голямата фамилия
VOCI
06 Сеп 2014 07:45
Мнения: 28,177
От: Antigua and Barbuda
чичата
06 Сеп 2014 08:01
Мнения: 5,225
От: Bulgaria
тук май не става въпрос за история, а за пристрастие/ т.н.българска историческа наука, продължава да дреме на люлчината си песен, подиграна в споровете на дядо ми либен с дядо ми генчо/ в 21 век българите така и не разбраха, по чие решение матушка проливА кървища и окупира санстефанската територия от европейска турция, защо на берлинския конгрес влашко и сърбия добиха независимост, а княжеството ни автономия, автономност за румелия и кючек за македония; кой и как ще доизнася недоносените български политици във военното им и административно израстване до ниво, да не се срамуват благодетелните берлински конгресмени от игнорирането на султанската администрация и заместването и с недодяланите нашенски "политически"мъже; защо и глухият цар знаеше, че в духа на турската управленска традиция султанът финансираше протурски чорбаджийски партии във филибе и солун, чрез жизнената си полицейска агентура в средите на бившите ни наивни до безобразие гладни хъшове и им сочеше конака си в софия; че актът на съединението е политически ход на султана с цел повод за наказание на княжеството с въвеждане на аскер гарантиращ васалните функции на софия или дори понижаване на статута му до този на филибе/ и друго: насеченото лице на паметника на стефан стамболов, пред военния клуб, не е жалейка, а е предупреждение към продажните ни политици
ruff
06 Сеп 2014 09:03
Мнения: 3,415
От: Bulgaria
"Бре, статия по история, която не е писана от Петрински!"

но в същия стил! което обяснява защо петрински продължава да се изявява в историческата колонка. явно политика на този вестник е да се неглижира всичко българско. включително чрез пренебрегване на определени исторически събития, или представянето им в определен контекст. както в случая - Съединението, като опит да се запази короната на Алекасандър Батемберг?! разбрахте ли СЕГА какво точно се е случило? на гърба на въжделенията на българския народ за обединение на всички земи, населени с българи! та още веднъж, ако не сте разбрали идеята на автора и на този пасквил - съединението е направено по този начин с цел запазване короната на княза! щото ако бяха слушали руския цар, нямаше така да стане, а по-добре!!! ма като сте прости да не слушате Матушката, така ви се пада!
май спирам да чета тая газета. да газета, не вестник.

ПП та да обърна внимание относно неглижирането на важни за България събития - понеже от 1-ви до 7-ми септември историята ни е бедна на събития, или са достатъчно незначителни, петрински в редовното си четвъртъчно упражнение по литература ни занимаваа с неща от изключително значение, нетърпящи отлагане с поне 2-3 дена. но все пак не с донските казаци, за съжаление. макар че ще е обидно да не го направи поне след около месец. защото ще е свързано с изявите точно на тези казаци в Добруджа.
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: ruff
StrikeEagle
06 Сеп 2014 11:19
Мнения: 21,073
От: Bulgaria
Текст за Съединението без пропаганда в услуга на друга държава.

Ми тя "другата държава" е била против Съединението,
заплашвала с окупация,
изтеглила си пияндурниците от Българската Армия и
насъскала сръбските православци да нападнат България.
После платила едни дисаги златни рубли на задунайците за преврат срещу княз Батенберг.
...
Прочее - да живей България!
popangelov
06 Сеп 2014 14:20
Мнения: 18,928
От: Bulgaria
изтеглила си пияндурниците от Българската Армия


Която преди това създали, въоръжили и обучили.

nikolay_rs
06 Сеп 2014 15:22
Мнения: 11,720
От: Bulgaria
Брях. Тази статия е изненада по-голяма от това рускиня да ти каже "извинявай" на ол-инклузив бюфет.
хикса
06 Сеп 2014 17:51
Мнения: 5,046
От: Bulgaria
статия по история, която не е писана от Петрински!


Да, Петрински поне знае историята и си развихря въображението там, където нещата са по-неясни. А тука е пълно с бисери от сорта на приятелстнвото на Захари с Ботев от хъшовските им години.
w201
06 Сеп 2014 18:59
Мнения: 2,013
От: Peru
Защо Русия пречи на Съединението ?
Натисни тук
Бъчи
07 Сеп 2014 01:55
Мнения: 169
От: United States
Откъс от статията на Стефан Стамболов, от по-горната свръзка:

"На този въпрос може лесно да се отговори, щом направим една повърхностна анализа върху нравствената самостоятелност на нашата интелигенция. При тази борба за съхранението (на) самостоятелността на Отечеството нашата интелигенция се е поделила тъй: първий ред се състои от хора, снабдени с инициатива и твърда решимост, които се въодушевляват и ръководят от идеята за съхранението на истинската народна независи­мост и самостоятелност, като са в същото време твърдо убедени във високонравственнноста и ползотворността на тази идея. Към тази интелиген­ция принадлежи болшинството от нашата инте­лигенция начело с днешното правителство.

Подир това следват личности, които не при­тежават твърди политически убеждения и на кои­то е се едно каквото и да бъде управлението в Оте­чеството им, стига само техните лични интереси да не бъдат докачени. Тези хора, без всякакво по­нататъшно разсъждение, са обаяни от блясъка на грубата сила на руското правителство и очакват от него всичко добро за България. Към този ред не принадлежат мнозина.
Последний ред обхваща ония хора, които се явя­ват много пo-активно в полето на политический жи­вот, отколкото тези във вторий ред, които не се ръководят от никакви високонравствени принципи, а мерят народните интереси според своите лични. Те не се спират пред никакви средства, за да мо­гат да си постигнат целта, държението (на) власт­та. Те се обявяват и коленичат пред величието на грубата сила и се стремят да й се представляват угодни и приятни, за да може тази груба сила да ги умилостивява, те са готови да вършат всякакви бе­зобразия, да направят престъпления, да предадат Отечеството си, само да имат милостта на по-силний. От този род са напр. Каравелов, водителите на бившата Источна Румелия — лъжесъединистите."

И нека сега се замислим кой от горните типове хора не е, а и няма да бъде в обозримо време в съвременно българско правителство.
А защо ли стана така...
бонго-бонго
07 Сеп 2014 02:23
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Похвала заслужава редакцията, че е решила да вдигне нивото на писанията с историческа тематика.
Ще коментирам, обаче, една доста спорна теза на автора:
Иван Стефанов Гешов, лидер на партията, но и доказан англофил, свиква митинг в Пловдив на 1 април 1884 г. и виждайки какво искат хората, изкрещява:
"Да живее Русия!"
Едва ли е забравил, че обича Англия. Просто се опитва да се качи на вълната на народния подем. Митинги за подкрепа на съединението стават и в Княжество България.


Англофилството на Гешов не бива да ни оставя в в съмнение, че Гешов е един от не-кресливите и умерени, но все пак доказани русофили в българската политика. В контекста на събитията , описани в статията, може би не е зле да се напомни, че той напуска Пловдив, за да бъде назначен за Управител на Народната Банка от правителството на Драган Цанков, като русофил, той е назначен в третото правителство на Каравелов, което желае да нормализира отношенията с Русия след августовския преврат от 1886 г., а след като Русия скъсва дипломатически отношения с България през 1886 г., той подава незабавно оставка и старателно избягва да заеме какъвто и да е политически пост чак до падането на Стамболов през 1894 г. Голяма е неговата роля за постепенното нормализиране на отношенията с Русия при правителството на К. Стоилов, да не говорим за участието му в едно от най-русофилските български правителства в коалиция със Стоян Данев.
овца последна
07 Сеп 2014 07:55
Мнения: 2,011
От: Bulgaria
Сега в Украйна не е ли същото ? Защо БГ политиците имат двойни стандарти за съединенията?
boby1945
07 Сеп 2014 17:36
Мнения: 4,915
От: Bulgaria
Май сме единствената страна в която "натурално" има политическо делене на русофили и русофоби...
В нито едно от останалите балкански дърави няма такова деленеие, което не попречи на Сърбия, Гърция и Румъния, последната особено, да си решат териториалните проблеми основно с помощта на Русия....
Докато у нас русофобите за 60 години на власт, 1887-1947, доведоха страната България до три национални катастрофи 1913, 1919, 1947, до 4-ри загубени войни, 1/3 от територията призната още от султана, загубена завинаги, 250 000 убити, бедност и глад башка.... сега пак раздават акъл....
Добави мнение   Мнения:17 1