Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Грехът да изглеждаш добре в матрицата
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:30 Предишна Страница 2 от 2 1 2
Drug
22 Сеп 2014 07:11
Мнения: 8,635
От: Bulgaria
"Устойчивите стереотипи: богат ли си, няма как да си спечелил честно, значи си престъпник. Бедните са винаги морални, стига да не са от малцинствата"
***
Признавам бая четене падна докато намеря връзката в края на статията с подзаглавната квинтесенция. Разсея ме някак си късата поличка на началната учителка дето няма начин да не е морална, пък съобразно социалния статус едва ли е богата. Дънките и обеците пък символ на богатсво ли са или на морал? Сетих се обаче за един богат българин спечелил честно - спечели от тотото. Ама не можал да остане морален за дълго. Местните мутри му взели париците. Сигурно има и други печеливши дето са сменили самоличност и местожителство само и само да запазят морла си. И за тях авторката е права. За калабалъка от богати обаче стереотипа си е съвсем на място. Липшсата на морал у бедните пък е по-скоро оправдание за липсата му у богатите. Ама както казваше един: как да бъдеш беден, но морален след като всички други не са? Не че представлява особен интерес, но авторката от богатите ли е, или просто си заработва морално прехраната?
len
22 Сеп 2014 10:55
Мнения: 5,045
От: Bulgaria
Ей, намериха си дъвка медиите!
Dax
22 Сеп 2014 12:00
Мнения: 4,462
От: Norway
Който има и най-малка представа за това, колко е тежък трудът на българския учител, необходимостта да се опитва да обуздае развилнелите се нехранимайковци ученици /нашите деца!/ всеки ден и всеки час, той би могъл да разбере колко морален и принципен е изборът на това момиче - с тези свои дадености, с които би могла да се реализира навсякъде, където има шефове-мераклии / а това означава наистина навсякъде!/ - да избере пътя на учителка.
Морализаторите в случая са или са пълни лицемери, или / едното не изключва и другото / пълни идиоти.
Prophecy
22 Сеп 2014 12:51
Мнения: 682
От: Bulgaria
Наред с лиричното отстъпление по темата, има и още нещо ДРУГО по въпроса:

http://www.vsekiden.com/158321

"Хубавата даскалица крие гадже богаташ, вози я с джип на работа"

Поздрави на форумците, коментирали досега!
Prophecy
22 Сеп 2014 13:03
Мнения: 682
От: Bulgaria
... (по автора) става "ясно колко навътре сме в матрицата на собствените си закостенели стереотипи, които нямат нищо общо с модерния свят, към който уж се стремим, а са патриархално-балкански соц. на възраст от поне 50-60 години насам. И как основният проблем не е в държавата, а това в собствените ни глави" ... ТОВА е положението с ОНОВА в главите ни!
reporter
22 Сеп 2014 13:25
Мнения: 1,098
От: Bulgaria
Аз пък в общи линии приемам изводите на авторката. Дори мисля, че статията е една от най-добрите в този сайт. Може не всичките ни стереотипи да са от времето на "соца", но той наистина затвърди най-лошите ни предразсъдъци.
Prophecy
22 Сеп 2014 13:54
Мнения: 682
От: Bulgaria
reporter, Нямам нищо против тезата на Автора, но все пак "ТОВА е положението с ОНОВА в главите ни" в днешния смисъл на понятията, т.е. ЧЕ НЕ Е ЛОШО, АКО преди да се коментира нечия теза, да се попита "Гооглето" за туй-онуй по проблема - просто защото тезата на Автора се "извлича" от конкретен случай, но се обобщава "по принцип"!
Dax
22 Сеп 2014 15:51
Мнения: 4,462
От: Norway
"Хубавата даскалица крие гадже богаташ, вози я с джип на работа

Profecy (Простлиси),

Джип в БГ-то има всеки средностатистически кебапчия.
Или ІТ специалист с 4000 лв. заплата.
Или професор/доцент който чете лекции в някой университет в чужбина.
Или ..... и т.н.
Освен това джиповете биват нови / най-често на лийзинг / и втора ръка - за по 5-6 000 лв.
Толкова за "Богаташа".
А момето заслужава похвала за това, че вместо да си седи в къщи и да ходи по педикюри, маникюри и фитнеси се е нагърбило да ти учи децата които, както и моите, съвсем не са цвете за мирисане.

И не вярвай на всичко написано - у нашия двор на стената на сайванта пише "х.й " а като погледнеш вътре - само едни дърва и нищо друго.
Пенчо бре
22 Сеп 2014 17:29
Мнения: 20,364
От: Bulgaria
Чак после си дадох сметка, че невзрачното ми дребно телосложение, с коса до кръста тогава е било облечено в избелели дънки, обикновени гуменки и едри обици до раменете
А учителката на първокласниците няма нищо общо с това!

Но пък е разкрита причината за злото!
И после се чудим защо и обществото ни тъпче все на едно място от години.
Добави мнение   Мнения:30 Предишна Страница 2 от 2 1 2