Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
България грее в ЕС със социалното си равенство
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:43 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща
ВладиГео
25 Сеп 2014 21:16
Мнения: 3,701
От: Bulgaria
Прехвърлянето на отговорността между работници и работодатели замъглява първопричината за бедите на България през годините на прехода, а именно неговата криминална природа.

Криминалната природа на прехода е следствие, а не първопричина.
Първопричината е феодалната конституция, която не допуска народа до участие в политиката.
Премахне ли се причината, народът бързо ще поправи и последиците.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: ВладиГео
nikolay_rs
25 Сеп 2014 21:16
Мнения: 11,720
От: Bulgaria
близо половината от българите живеят в тежки материални лишения. По този показател България е несравнима с никоя държава в ЕС.
Аз затуй викам да се сравняваме с онези топ 10 държави които не си плащат глобите за паркиране в Ню Йорк.
ВладиГео
25 Сеп 2014 21:45
Мнения: 3,701
От: Bulgaria
Уважаеми г-н Терзиев! По скромното ми мнение, Вие имате ум, ерудиция и перо; досега сте направили многобройни констатации и сте задали множество въпроси. Простете, но нима не разбирате, че както в живота има само два завоя: "надясно и наляво" или, ако предпочитате "по часовниковата стрелка и обратно на нея", за да изключим алюзиите с ляво-дясно, така и на всички въпроси в политиката има само два отговора. Единият е "положението ни харесва и не искаме да го променяме", а вторият - "нетърпимо е, но не можем да направим нищо". Ако стигнете до извода, че верният отговор е вторият, нататък е по-лесно. Запитвате се защо не можем?, отговаряте си някак, после пак се питате и така ...
boboran
25 Сеп 2014 21:47
Мнения: 123
От: Bulgaria
Г-н Терзиев бихте обяснили какво разбирате под производителност на труда.което е в основата на вашите статия
kaily
25 Сеп 2014 22:01
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Графиката е шокираща
Firmin
25 Сеп 2014 22:03
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Терзиев, този път
Firmin
25 Сеп 2014 22:27
Мнения: 33,549
От: Bulgaria

kaily
25 Сеп 2014 22:01
Мнения: 29,142
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Графиката е шокираща


За кого, kaily? За мен, например, не. Защото ми се налага да следя тези данни по една или друга причина. Данните, всъщност, са още по-жестоки. Иди на сайта на НСИ. Статистически данни - Социално включване и условия на живот - Индикатори за бедност и социално включване. Проследи ги на ниво области (това е най-ниското ниво, по общини данни няма). Ще видиш, че има области, които са в много по-тежко състояние от това, което предполагат средните за страната стойности. СЕГА размисли върху това, че в самите области с най-лоши показатеи има общини с още по-тежко положение, а в тях населени места с още още по-тежко ... Защо те карам да мислиш за това ли? Защото така ще осъзнаеш, че има цели местни общности, които са не поразени, а буквално смазани от бедност и мизерия. С всички съпътстващи бедността и социалното изключване ... "екстри". Тези "екстри", за които ти пиша не са линейни ефекти. От едно ниво надолу ефектите и въздействията са катастрофални - бързи, необратими, опустошителни. Но за това на избори никой не говори, нали? Затова вдигнах палчета на Терзиев. За поставянето на фактори и ефекти в една рамка. Няма как при ТАЗИ социална и икономическа структура и ниската ни обща производителност свръхблагосъстоянието на малцина да не резултира в мизерията на мнозина. Това е ЦЕНАТА НА НЕРАВЕНСТВОТО (по Стиглиц) по ... български.
wreckage
25 Сеп 2014 22:32
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
Това е ЦЕНАТА НА НЕРАВЕНСТВОТО (по Стиглиц) по ... български.


И не само по български. Тенденцията е световна(по Пикети).
unperson
25 Сеп 2014 22:32
Мнения: 6,088
От: Bulgaria
Сега българите се готвят за избори, сякаш става дума за нормална парламентарна демокрация. Само че колкото е нормална икономиката, толкова е нормална и политическата система. В нея избирателите са точно толкова фигуранти, колкото и излъчените от тях изборни органи. Няма такива избори, които биха отменили властта на "центъра", т.е. на кукловодите, на които им е

все едно дали ще дърпат конците на Арлекин или Пулчинела


Прав си Терзиев но си много жесток! Имам нужда да вярвам че някой е по-добър от другия, и избирам това да бъде Пулчинела. Ще гласувам за него. Долу Арлекин!
ВладиГео
25 Сеп 2014 22:44
Мнения: 3,701
От: Bulgaria
Г-н Терзиев бихте обяснили какво разбирате под производителност на труда.което е в основата на вашите статия

Коварен въпрос
Казано иначе, обемът на произведената продукция само от производителността на живия, наемен труд ли зависи, та само доходът на работника да стои нисък при ниска добавена стойност за единица работно време? Нарастването на добавената стойност не зависи ли и от други фактори, като производителността на капитала?
А казано простичко, защо винаги намалява доходът на работника, дори когато се труди над човешките възможности, но не и доходите на онези, които са предпочели да си купят яхта вместо по-производителна машина?
Пенчо бре
25 Сеп 2014 22:57
Мнения: 20,364
От: Bulgaria
Светослав Терзиев
Firmin
25 Сеп 2014 23:04
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Да ви припомня ... Натисни тук

beagle
25 Сеп 2014 23:04
Мнения: 20,732
От: Bulgaria
Криминална е природата, но не просто - на "прехода",
а на неговият Политически проект и "Практическо осъществяване" във времето ...
Вече сме на четвърт век, Светльо - повод да сверим способността си за Самооценка, но не би, че и не забелязвам ...
ПлесNick
25 Сеп 2014 23:12
Мнения: 2,020
От: Bulgaria
Добра статия! Добри коментари под нея! Ама след като прочетох статията и коментарите, си задавам въпроса: Е, й? Какво да правим за да излезем от това статукво? КАК да се отървем, ако въобще е възможно, от въпросния "център за управление на държавата" ? Има ли въобще алтернатива той ? Или ще е така докато свят светува ?
kaily
25 Сеп 2014 23:13
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
За кого, kaily? За мен, например, не.

аз съм от най-бедната община в най-бедния край на най-бедната държава, така че няма нужда да ми го обясняваш, от десетилетия следя какво става, а и в столицата не съм в елитен квартал, така че и тук се сблъсквам с подобности, но в родния ми край в последните години единствените новини са за смърт и нищо друго, в 1 клас има по 20 циганчета и 1 българче, измират не само пенсионери, но и млади хора, внезапно

А болницата, голяма, просторна, пълна с лекари, сега е реновирана от някакъв местен, който от години е забогатял в чужбина и направил дарение, обаче няма лекари, има само няколко, двама санитари и 2-3 сестри, това е.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: kaily
ВладиГео
25 Сеп 2014 23:16
Мнения: 3,701
От: Bulgaria
Проследи ги на ниво области (това е най-ниското ниво, по общини данни няма)

Има, но не ги публикуват. А за никакво ниво не се публикуват данни за брутния национален продукт. Не че ще сбъркаш с много, ако при определянето му делиш БВП на три или, за прегледност, го умножаваш по 0,33.
Но колкото и детайлно да обрисуваме катастрофата, няма да стигнем до никъде, без да зададем въпроса: "Наистина ли ни харесва да е така и ако не, то какво именно ни пречи да променим нещата?"
Асол
25 Сеп 2014 23:17
Мнения: 47,690
От: Bulgaria
Ако смисълът на протестите бе само да съборят от власт Пламен Орешарски, толкова по-зле за уж събуденото ни гражданското общество. Сега можем да се споглеждаме конфузно и всеки индивидуално да внимава да не изпадне от другата страна на уравнението, какъвто ни е навикът открай време


А, де! Е, да де!
kaily
25 Сеп 2014 23:19
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
"Наистина ли ни харесва да е така и ако не, то какво именно ни пречи да променим нещата?"

Коментарът след теб ти дава ясна причина какво ни пречи, болшинството българи са наследствено обременени да се делят по партиен признак, а друга голяма част са успешно манипулирани и лесно манипулируеми да се делят, разделяй и владей, сега надолу пак ще почнат ежби за герберугите и педеругите и така до края на нашия свят
ВладиГео
25 Сеп 2014 23:23
Мнения: 3,701
От: Bulgaria
аз съм от най-бедната община в най-бедния край на най-бедната държава

Чакай, Чупренье не е ли резерват и официално? Или чакат населението да падне под 500 души
ВладиГео
25 Сеп 2014 23:56
Мнения: 3,701
От: Bulgaria
болшинството българи са наследствено обременени да се делят по партиен признак

Устойчивата привързаност към една или друга група е характерна за всички общества. Проблемът не е в нея, а в конституцията, която предопредели и узакони държавата ни като предприятие - диктатура на върхушките в групите, получили тази привързаност. И, разбира се, в самото ни примиряване с диктататурата, култивирано от столетията робство
kaily
26 Сеп 2014 00:00
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Конституцията не разделя форума, той сам се разделя непрекъснато и не съм от Чупренье, но си много близо
Добави мнение   Мнения:43 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща