Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Само с вдигане на социалните осигуровки не става, трябва и реформа
Добави мнение   Мнения:12 1
beagle
22 Окт 2014 21:57
Мнения: 20,732
От: Bulgaria
Оптимизирането на всяка система е един вид преодоляване на разрушителните напрежения вън и вътре в нея ...
Желана промяна е възможна, само след качествени изменения в по-голямата системна среда ...
Преплитащите се процеси и дейности за сваляне на напреженията в секторната система, провокират дълбоко системата на самото Общество ...
Съответно, те стават присъщи на сборното си понятие, за Политическа реформа в него ...
Случи ли се тя, останалото е лесно - всичко по секторите влиза, в своето време ...
Правилото, Авторе е :
Преди всяка секторна реформа, трябва да държим Ключа към нея - необходимата Политическа реформа - тя е и предпоставката и условието за успех...
Животът доказва това правило почти автоматно, то е постулата на всяка Реформация...
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: beagle
Neopol
23 Окт 2014 02:59
Мнения: 5,944
От: Bulgaria
Всяка стока се създава от четири основни фактора за производство - суровини, капитал (машини, сгради), труд, предприемачество. Всички те формират стойността й, т.е. вземат дял от цената й. С развитието на технологиите и концентрацията на собствеността върху средствата за производство, делът на капитала и предприемачеството в стойността (цената) на стоката расте, а този на труда пада. Въпреки това за целта на пенсиите продължава да се облага само труда, при това регресивно - най-ниските доходи се облагат най-много, а високите са освободени от облагане. Отделно, че заетостта на работоспособното население не надхвърля 50 %.

За каква реформа на пенсионната система говорим при това положение ? Говорим за ликвидацията на пенсионната система и пенсионирането, като такива. За отнемане на една относително кратко исторически просъществувала социална придобивка.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Neopol
podanichka
23 Окт 2014 07:20
Мнения: 211
От: Bulgaria
Защо стремежа е да се намалят пенсионерите, а не заетите в администрацията, която е толкова раздута и все се увеличава?
Както шоково бяха променени условията на 3 категория, така и сега да се премахнат "социалните придобивки", т.е. привилегиите на 1 и 2 категория с изключение на миньори, подводничари, летци, парашутисти както е в нормалните страни. Хубаво че напускат, но да им се дават пенсиите при навършване на 65 години както останалите. Ако беше толкова лошо нямаше да има такъв наплив за тези системи.
podanichka
23 Окт 2014 07:23
Мнения: 211
От: Bulgaria
Максималния осигурителен доход въобще трябва да се махне, тогава всички осигуровки биха станали драстично по-малки. Сега процентно сравнено с доходите бедните плащат много повече от останалите.
malinas
23 Окт 2014 09:10
Мнения: 1,374
От: Bulgaria
Да се намалят социалните плащания за циганите и за тяхната раждаемост. Колкото повече деца толкова по-малко пари.Да не им се позволява да оставят децата си за отглеждане. Да не се отпускат инвалидни пенсии на цигани докато не се докаже, че са наистина нуждаещи се.
XYZxyz
23 Окт 2014 11:49
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
то при друга отдавна желана мярка - държавните служители най-сетне да поемат личните си осигуровки - щедро се дава хоризонт за изпълнение 2015 или 2016 г.

Който го е казал, явно няма понятие за какво става въпрос. Да поемат сами полагащата се част от осигуровките си, най-силно желаят самите държавни служители, защото те са ощетените в случая. При такъв вариант обаче ще се случат няколко неща:
- държавата ще трябва да намери повече пари за заплати на държавните служители, примерно с около 1,8-1,9% повече от досега
- вноските за осигуровките на държавните служители ще нарастнат с около 7,7% /това като обем са същите 1,8-1,9% от предишната точка/
- НОИ ще трябва да плаща по-високи обезщетения на държавните служители, по-високи с около 1,8-1,9%, примерно при болест и т.н.
- НОИ ще трябва да плаща по-високи пенсии на държавните служители - пак по-високи с около 1,8-1,9%
В крайна сметка държавата няма сметка да го направи, нали затова го въведе преди години и не бърза да върне нещата по стария начин.
БирникЪ
23 Окт 2014 11:50
Мнения: 2,359
От: Bulgaria
Отново продукция на ФОНДАЦИЯ ИПИ, която ни обяснява, че предложените варианти от Христосков не струват. Ние това го знаем, и не е необходимо някакви фондационери непрекъснато да манипулират с влиянието на размера на осигурителните ставки върху икономическата активност.
Инвалидните пенсии и раннопенсиониращите се наистина са проблем на пенсионната система, но не и най-големият.
Големите проблеми са свързани с политиките, провеждани под натиска на разни НПО, в това число и посочените фондации. Тези проблеми са:
- Демографския срив. Сега се пенсионират набори от 50-те години, които са почти два пъти по многобройни от навлизащите сега на пазара на труда. И тази тенденция се задълбочава от емиграцията. Допълнително този проблем се утежнява от високото нива на маргиналната раждаемост, която не създава качествен потенциал от бъдещи управленци, производители и потребители;
- Емиграцията. Липсата на перспектива за реализация в страната, особено за високообразовани млади хора, следствие на картела между държава и бизнес за поддържане ниска цена на труда в името на имагинерните привличане на инвестиции и конкурентноспособност. Оттук и ниската база за осигурителни вноски;
- Бизнесатмосфера. Лошата структура на българския бизнес е следствие на неговата професионална некомпетентност, призната дори от бизнесорганизации като БСК. Според тях около 80 % от бизнеса в България няма необходимото образование и подготовка с която да развива високотехнологични производства с висока добавена стойност. Поради това, с малки изключение като IT-сектор и фармация, целият останал бизнес е търговия, строителство, туризъм и селско стопанство;
- Ниско качество на образование, следствие непрекъснати реформи и екперименти в него. Изследванията даказват, че голяма част от учащите са полуграмотни, а това не е предпоставка за развитие на високо технологичен бизнес, който да създава висока заетост, а оттам и потребление;
- Реформите, пряко касаещи приходите в НОИ, в т.ч.:
1. Намаляване размера на осигурителните ставки, което не доведе нито до прокламираното увеличаване на заетостта, нито до изсветляване на икономиката, както твърдяха неолибералите от фондациите ИПИ и ОО;
2. Създаването на "втория стълб" ( ДЗПО ) допълнително лиши от приходи НОИ, като ги пренасочи към пирамидите, наречени универсални и професионални пенсионни фондовете.
Решенията, които следва да се предприемат са политически, а не чиновнически като увеличаване на възраст и ставки на осигурителни вноски.
Ако нямам работа, може и да ги предложа.
XYZxyz
23 Окт 2014 11:54
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
Това, което трябва да се направи го знаят всички, които са запознати с системата на осигуряването, но няма да стане. Примерно трябва да се спре прехвърлянето на пари от едни осигурени към други. Трябва да се спре прехвърлянето на пари от осигурени към неосигурени. Трябва да се разделят помощи от плащания след осигуровки и т.н. и т.н. Това са основните неща, но най-основното е да се промени модела на осигуряването поради демографската катастрофа в България. Досегашния модел работеше добре, когато населението нарастваше, но при демографската катастрофа, в която демократите вкараха България след 1989-та година, този модел трябва да се изостави и да се отиде към друг модел, с всичките недостатъци на новия модел.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: XYZxyz
dobadoba
23 Окт 2014 14:01
Мнения: 5,891
От: Bulgaria
За някои повишаването на вноските е самата реформа.
На вноските за пенсия и безработица.
На здравните.
На ДОД.
И така, до края на света!..
kaily
23 Окт 2014 14:20
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
25 години реформи и колко по-режете толко по-късо става
Mr.Self-Destruct
23 Окт 2014 14:43
Мнения: 1,670
От: Bulgaria
Нема да се плашите - Бойчето ще оправи нещата
Apolitichen
23 Окт 2014 20:32
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
Всяка стока се създава от четири основни фактора за производство - суровини, капитал (машини, сгради), труд, предприемачество
Знаех си аз, че циганите са баш бизнесмените в икономиката: суровини-жица; капитал-ножица; труд-катерене; предприемачество - поглед към небето.
С развитието на технологиите
Хм, тях Господ ги развива.
най-ниските доходи се облагат най-много, а високите са освободени от облагане.
Това по отношение на кой данък е вярно? ДДС, акциз, ДОД, имотен данък?
Грешните хипотези създават сбъркани конструкции. Сега остава "солидарността" да я заменим с "споделяне на активите" и да се задръстим с морално-остарели технологии как вече стана с автомобилите.
Добави мнение   Мнения:12 1