Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
25 банки от еврозоната са в криза
Добави мнение   Мнения:4 1
Mr Moonlight
26 Окт 2014 19:41
Мнения: 1,844
От: Bulgaria
Пишете пълни глупости. Тествани са 4 гръцки банки (виж списъка на сайта на Блумбърг). От тях само Алфа банк (която има клонове и у нас) го е издържала. Другите 3 Eurobank Ergasias (formerly Eurobank EFG), The National Bank of Greece (NBG) и Piraeus са се провалили. У нас те притежават дъщерните дружектва Пощенска банка, ОББ и Пиреос съответно. Гръцките майки-банки имат 9 месеца да си оправят капитала. ЕЦБ няма да ги остави да фалират за разлика от БНБ. Дъщерните им дружества са отделни юридически лица и също няма да фалират.
blomar
26 Окт 2014 21:13
Мнения: 314
От: Canada
Само 25!!! Частният дълг в Европа надвишава 3-4 пъти БВП на континента. Това означава, че банките са източени и въпрос на време е да се сринат.
ПлесNick
27 Окт 2014 07:52
Мнения: 2,020
От: Bulgaria
Бломаре, Бломаре-е-е!
Как ще се сринат бе - ами нали си имат ЕЦБ! Тя, от 2008 насам, два или три ТРИЛИОНА еврета напечата, и (почти) без лихва ги раздаде на 600-те т.нар. системни банки в Европата! И така им даде възможност да отразят всеки run on the bank, за всяка от въпросните 600 банки!!! И спаси от линч банкSTерите, които управляват въпросните 600 банки! Наричам ги в този форум банкSTeрите защото до 2008 те съвършено умишлено (АЛЧНОСТ - да си раздават огромните бонуси в края на годината) профукаха ресурса, отразен счетоводно в дясната страна на балансите на поверените им банки, за да накупят като актив, отразен в лявата страна на балансите им, "лайна в целофан"! За въпросните "лайна в целофан" т.нар. пазари в един момент казаха, че всъщност нищо не чинят, че са кръгла НУЛА!!! Че трите А, присъдени им като рейтинг от бандитските рейтингови агенции (всички американски), са пълна ЛЪЖА! Въпросните "лайна в целофан" бяха главно американски, но имаше и гръцки, испански, португалски...

Редактирано: 1 път. Последна промяна от: ПлесNick
Mr Moonlight
27 Окт 2014 13:32
Мнения: 1,844
От: Bulgaria
Оказва се, че положението с гръцките банки е по-добро и необходимият допълнителен капитал е минимален. Най-зле е най-старата банка в света (италианска), но тя е така от няколко години.

В Гърция формално тестовете не издържаха трите най-големи банки, но ако се отчетат и средствата привлечени през 2014 г., само Eurobank Ergasias и National Bank of Greece се нуждаят от 291 млн. евро допълнителен капитал. Оказва се, че Alpha Bank A.E. и Piraeus Bank SA са си научили урока и са готови да посрещнат предизвикателствата на ЕЦБ. Тестовете включваха финансовите резултати за 2013 г. и в тях не се отчитат средствата привлечени от банките през тази година.
Италианска е банката с най-голям дефицит - Monte dei Paschi, на която не ѝ достигат 2.1 млрд. евро.
Добави мнение   Мнения:4 1