Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Съдебните заседатели - ако ще са партийци, по-добре да ги няма
Добави мнение   Мнения:15 1
StrikeEagle
24 Ное 2014 20:54
Мнения: 21,073
От: Bulgaria
Едно време беха САМО ПАРТИЙЦИ.
beagle
24 Ное 2014 20:55
Мнения: 20,732
От: Bulgaria
Безусловно и без остатък - системата на политическо общуване е карикатура...
Атанас Димитров
24 Ное 2014 20:56
Мнения: 23,428
От: Palestinian Territory, Occupied
Едно време беха САМО ПАРТИЙЦИ.


Те и сега са партийци, бе
Термина ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ беше въведен първо от ГЕРП. Все едно има НЕполитическа партия
mick
24 Ное 2014 21:53
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Няма ли външен контрол, независима организация/съд, прокуратура, други органи/.. значи, че тая организация зависи само от парите, приятелите и роднините - просто защото те винаги съществуват и хората, когато няма външен контрол, се съобразяват с парите, приятелите и роднините... Човещина...mick
24 Ное 2014 21:55
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Атанас Димитров
24 Ноември 2014 20:56

мн. партии, ж.
1. Обществено-политическа организация на хора с общи интереси, цели и идеология. Консервативна партия.
2. Прен. Разг. Човек или хора, които мислят еднакво с други или имат еднакви интереси. Ти си от моята партия.
3. Част от музикално произведение, предназначена за един инструмент или един певец.
4. Една завършена част от игра. Шахматна партия.
5. Разг. Подходящ кандидат за женитба. Тя не е партия за тебе.
Begemot
24 Ное 2014 22:30
Мнения: 4,428
От: Bulgaria
Едно време беха САМО ПАРТИЙЦИ.
С едно време ли ще се оправдаваме и живеем? Впрочем, при цялата неприязън към тоталитаризма и диктатурата, абсолютно невъзможни бяха такива нива на мафиотщина, престъпност, корупция и властово безхаберие.
eklesiast
24 Ное 2014 22:48
Мнения: 1,462
От: Holy See (Vatican City State)
СЪДЕБНА ВЛАСТ


Чл. 117.
(1) Съдебната власт защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата.
(2) Съдебната власт е независима. При осъществяване на своите функции съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите се подчиняват само на закона.
/Конституция на РБ/

Партийната ЗАВИСИМОСТ на съд. заседатели е нарушение на Конституцията!!!
/Както всичко останало в държавата!/
volog
25 Ное 2014 09:27
Мнения: 3,826
От: Reunion
В партийността сама по себе си няма нищо лошо. Един премиер, напълно политическа личност, може да ти разплаче майката /или пък да рита топка с тебе/, стига да те вземе на мушка, но ето колко власт сме му поверили.
Проблемът е, че назначенията се правят по-тъмно /справка разговорите на Борисов/ и с цел още повече власт за някои кръгове. Като шансовете да се пръкне някой свестен са сведени до нула.
Така че, Съдебните заседатели - ако ще са партийци, по-добре да ги избираме с право на отзоваване
Logan
25 Ное 2014 10:20
Мнения: 38
От: United States
Logan
25 Ное 2014 10:54
Мнения: 38
От: United States
Към автора на статията.
----------------------------------
Не Ви познавам г-жо/ г-це, но забелязвам ,че Ви напоследък " налучквате " болките на съдебната власт, но понеже сте зависим журналист/ наемен работник на тр.договор/ статийте Ви са полувинчати. Вие добре го знаете това и аз не Ви се сърдя. На всеки доморасъл ,наемен журналист му се позволя само толкова, другото същественото от статията се съкращава.
Моята болка е ,че това което правите е малко, по-скоро малко за Вашия вестник, за вестник изобщо. Искате ли Вие и Вашият вестник да стане по-значим, Вие като колумнист, макар и вещ по теми за съдебната власт ме попитайте как да стане това. Лесно. Бръкнете дълбоко в раната на българската съдебна власт. Доста ще я заболи, и понеже болката ще бъде нетърпима, особено нетърпима и ЕС ще го разбера това и ще нареди да започне лечението. Каква е диагнозата на болната съдебна власт ? Ще Ви я кажа, попитайте ме, на разположение съм. Не е в ЗСВ, не е в КРБ нито в смешните тема за съд.заседатели и вещите лица / бил съм 10 год. съд. заседател и толкова вещо лице /.Юрист съм, питайте, искам да помогна на България, макар и от много далече.
ManfromUtopia
25 Ное 2014 12:11
Мнения: 1,468
От: Bulgaria
Каква е диагнозата на болната съдебна власт ? Ще Ви я кажа, попитайте ме, на разположение съм.


Е, добре де, питаме те.
Кажи я.
Posleden
25 Ное 2014 13:31
Мнения: 327
От: Bulgaria
партийните квоти вече се прилагат съвсем


Какво означава "вече се прилагат?", та съдебните заседатели се предлагат и избират на партиен принцип и квоти още от далечната 1995-1996 г.- поне аз оттогава още знам за тази практика, а може да е била и отпреди, ако някой помни кога е започнало това, може да потвърди.
И досега не е било проблем? СЕГА защо е проблем? Как даден ОбС ще избере лица за заседатели... кой ще ги избира- отделните общински съветници, или председателят на ОбС? Или кметът ще ги предлага самолично? Или ще правим избори за заседатели?
бонго-бонго
25 Ное 2014 16:18
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Термина ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ беше въведен първо от ГЕРП. Все едно има НЕполитическа партия


Ей това комунистите не могат да се въздържат да не лъжат дори и без особен смисъл. Когато не могат да краднат, лъжат. Направо патология! Още дедо Методи Кусев отбеляза тази техна прилика с циганите:
Лъжата за катунарина е социална потребност, без която за него е немислимо да води своя социален живот – с гуляй и без труд. Оттук иде поговорката „лъже като катунарин”. Катунаринът, като последователен социалист, е враг на труда.
justice_1
26 Ное 2014 19:32
Мнения: 1
От: Bulgaria
Уважаема госпожо (госпожице) Дачкова, би било прекрасно ако преди да напишете материала си, поговорите със съдебни заседатели, с представители на техните Съвети (каквито има във всеки съд). Казвам се Емилия Николова и съм председател на Съвета на съдебните заседатели в СГС. Акцентирали сте на един от проблемите на т.н. в литературата "институт-съдебен заседател". От няколко години поставяме на вниманието на обществото проблемите на съдебните заседатели - ниски критерии за подбор, липса на наредба, отсъствие на регламент за права, задължения и отговорности, изключително смешно (унизително) заплащане, липса на обучение, липса на закрила, пълно неглижиране на проблемите ни от страна на компетентните институции – ВСС, МП, Народно събрание. Би било добре, когато поставяте пред широката публика въпроса за заплащане в рамките на 40 лв. на ден, да знаете, че чакаме с часове за започване на съдебните заседания и когато те започнат в болшинството от случаите завършват за час и ние получаваме по 4,90лв. за деня. Има месеци, в които съдебните заседатели нямат заседания и нямат възнаграждения. Има години, в които годишното ни възнаграждение е между 250 и 400 лв. - за участие в съдебни заседания и произнасяне с присъди за убийства, за държане и разпространение на наркотици, за данъчни престъпления, за блудства, изнасилвания и какво ли още не. Добре ще е когато пишете на тази тема да чуете и другата страна. Ние казваме – ако ще сме статисти, по-добре да ни няма.
enlil
27 Ное 2014 14:25
Мнения: 372
От: Bulgaria
У важаема Госпожо Николова,
Ми щом смятате (от името на всички, предполагам), че е по-добре да ви няма, кой (какво) ви спира да си отидете всички вкупом!? Описали сте битието на съд. заседатели в материален и духовен аспект с покъртително-апокалиптични краски. Които в очите на нормалния човек не са нищо повече от основания за доброволен отказ от поетия, така да се каже, гражданско-обществен ангажимент. Съобразно общоприетите разбирания за достойнство и почтенност. Искате да ни внуште, че сте мъченици, отдали душа и сърце за каузата на истината и справедливостта (нещо, което се твърди от всички представители на държавната власт, без изключения). Но ако това е вярно, защо тогава толкова много държите на по-доброто заплащане и всички останали благинки, които изброявате. Според вас, те очевидно не съответствуват на количеството и качеството положени самопожертвувателни усилия. Свеждащи се общо-взето до това, да спите с отворени очи на съдийската маса. Ако имате някакъв що-годе рационален (разумен) критерий за приноса на съд. заседатели в усъвършенстването на съдебната практика, дайте да го приложим и да видим с колко процента се е повишило интелектуалното и нравственото съдържание на постановените актове тъкмо благодарение на вас. Разликата между вас и американското съдебно жури е тази, че по тия земи е практически невъзможно да се намерят дванадесет честни и смели хора, които да се произнесат върху вината на обвиняемия. Независимо от неговото място в престъпната, политическа или финансова иерархия. Ръководейки се единствено и само от фактите...Личната изгода при нас е винаги приоритет. Затова сме на тоя хал.
Добави мнение   Мнения:15 1