Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Корупцията и безнаказаността доведоха до още 655 трагедии на пътя
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:22 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
mehudi
08 Яну 2015 20:08
Мнения: 695
От: Bulgaria
ами да се запитат и защо се дават подкупи. да кажем нарушил съм. съгласен съм, че тр да ме глобят. ама освен глобата ми отива и половин ден за висене в кат и вероятно и още половин ден там. има един ненормален катаджия (за съжаление шеф, или бивш шеф) - казва се стратиев - който казва, че висенето в кат било част от глобата и хората да си правят сметката дали ще си загубят и деня във висене !!!!! за какво са сините талони към книжката в 21ви век ??!! и тн и тн недомислици.
FuFighter
08 Яну 2015 20:41
Мнения: 1,603
От: Bulgaria
Крайно време е да опростят процедурите по констатиране и налагане на административни наказания. Що за идиотщина са тези актове, наказателни постановления, връчвания, издирвания и простотии! Ако се констатира нарушение - да се праща тикет по пощата с 14 дневен срок за плащане. Естествено - с обратна разписка. Ама не си бил сменил адреса? Твой проблем. Ти си длъжен да даваш актуалния си адрес. И който има неплатени глоби, да не може да ползва държавни и общински услуги - няма детски, няма помощи, няма служебни бележки. Щом не си изряден към държавата, тогава и тя няма да е изрядна.
Сега съвсем се разпасаха - повече от половината шофьори гледам си говорят по телефона без хендсфри. Сума и идиоти дори по тъмно карат без фарове, да не говорим за джигитите и пияните, които са ощастливени от факта, че КАТ обявяват предварително къде ще дебнат, за да може успешно да ги заобиколят. И какво се получава? Пиян може да те хванат само ако направиш ПТП!
Meat
08 Яну 2015 22:26
Мнения: 10,675
От: Bulgaria
повече от половината шофьори гледам си говорят по телефона без хендсфри.


Значително по-разумно е да си гледаш пътя. А авторът изкърти няколко хиляди плочки с констатацията, че ранените са хиляди.
alin
08 Яну 2015 23:33
Мнения: 10,233
От: Bulgaria
И 8 години не са малко за човек, който убие дете на пешеходна зона, но ето колко време мина от случая в Стара Загора, където всичко е ясно

И след като всичко е ясно, защо трябваше "многоуважаемата" прокуратура да сключва споразумение с престъпника? Тъпанари!
Apolitichen
08 Яну 2015 23:52
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
Според статистиката на Пътна полиция основната причина за тези произшествия са карането с несъобразена скорост и неправилното изпреварване.

и
Основни причини за катастрофите са "недооценяване на пътните и атмосферните условия, движение с несъобразена и превишена скорост, несъобразяване на скоростта от страна на водачите със състоянието на пътните настилки, недооценка от водачите на собствените възможности и тези на управляваното МПС и техническата му изправност; както и на управление в нетрезво състояние в късните вечерни и нощни часове".

От всичките причини, коя е основната причина?
А това "недооценяване на пътните условия" е направено от КАТ или от архитекта, де е курдисал търговски обекти насред кръстовище? И как се определя несъобразената/превишена скорост на паднал автомобил в канавката при опит да избегне препятствие на пътя (напр. неправилно паркирана полицейска или друга кола)?
palavnik
09 Яну 2015 02:25
Мнения: 412
От: Bulgaria
Недооценяване на пътните условия в европейска държава през 21-ви век е тотална глупост, която означава, че основанта причина за пътните произшествия са директно лошите пътища и косвено пак лошите пътища, които съсипват автомобилите.. След като данъкоплатците плащат луди пари за винетки, пътен данък, акцизи в бензина и пр. трябва да се криминализира неподдържането на пътищата според средноевропейските норми и калпаво направените пътища.

Причините за автопроизшествията според мен са следните:
1. Според статстиката 20%-30% от произшествията стават от умора вследствие на недоспиване. (Тоест прекалено дълго шофиране без почивка, луди съседи, лаещи по цяла нощ кучета и под.)
2. Лошите пътища - защо в Германия пътните произшествия не са повече, въпреки че няма ограничение на максималната скорост?
3. Истината е, че говоренето по телефона, макар и с хендсфрий, разсейва достатъчно, за да караш "на автопилот" докато говориш. Шофьорите, които съм виждал да говорят и шофират, са напълно неадекватни на пътя.
4. Жена-шофьор. Известна столична професорка откровено е заявила на катаджиите, че жените не могат да карат назад. Е как взимат книжка тогава? Освен това жените имат по-бавни реакции и по-лошо ориентиране в пространството.
5. Неопитност - преди да ми даде колата баща ми ме накара да му бъда шофьор в продължение на 10000 км. Е сега имам навъртяни над 500000 км и само няколко чукнати ламарини и счупени фарове и мигачи.
6. Характер - има много шофьори, които нямат чувство за самосъхранение и други, които смятат, че светът се върти около тях, което си е характеропатия.
7. Автомобилни дефекти - в България се купуват ефтини и стари коли. Освен това се слагат стари или не много качествени гуми, накладки и пр.
8. Бавното шофиране - то приспива. Бавно шофират слабоподготвените и неуверени в себе си водачи. И безмозъчната пропаганда им дава увереност, че са прави. Не, не са прави да карат с 60, когато ограничението е 90.
9. Безхаберните водачи - На пътя трябва да си предвидим. Не може да си се залепил зад камиона и да не го задминаваш, въпреки че имаш прекрасна възможност за това. Не може да се изнасяш вляво за завой вдясно, сякаш си тир.
10. Некадърно и безмислено поставени значи, спирки на градския транспорт, маркировка и под. (А може би умишлено).
11. Неподготвеност - провинциалистите са виждали трамвай само на снимка и като го видят, не знаят как да реагират.
12. Полицаите не са там, където стават катастрофи, а там, където се печелят парички.

Къде остана бързото шофиране? Според статистиката най-внимателни на пътя са бързо, но разумно шофиращите водачи - тоест не спазват ограниченията, но са напрекъснато нащрек и са готови за всякакви изненади на пътя.

Къде са обаче най-многобройните жертви.
1. Според последното изследване на европейски учени 50% от раковите заболявания се дължат на изгорелите газове на автомобилите.
2. Първата причина за инвалидизиране в световен мащаб са болките в гърба. Най често те се причиняват от дълго седене в най-неудобната и лоша за гърба поза - шофьорската.
3. Дългото седене зад волана предизвиква лошо оттичане на кръвта в малкия таз. Оттам и проблеми с ерекцията, безплодие и под.
4. Умрелите полицаи предизвикват често използване на спирачките - частиците от феродо и гуми са доста канцерогенни. Те се издигат до четвъртия етаж и едва над седмия изчезват напълно.
5. Изгорелите газове на автомобилите излизат през ауспусите - долу ниско, където са гърдичките на децата.
6. Безпричинно бавното шофиране изнервя, задръстванията - също, лошите пътища - също.
7. Всяка година у нас умират около 75000 души от болести, свързани с обездвижването. Тоест по-бързо шофиране, по-крокто време обездвижен.

Сигурно има и още.
Бъдете здрави и карайте бързо, но внимателно.
дъртреалист
09 Яну 2015 09:52
Мнения: 11,678
От: Bulgaria
Цялата организация на държавата е направена да е корупционна.
КАТ - също.
Например глобите - са безумни.
Не може липса на гражданска отговорност - 1 ден закъснение, да струва 500 лв. Или закъснение за техн. преглед, също ми се е случвало, довчера автомобила е бил здрав, днес вече не е. Да е 50, 100 да е глобата, ама ... 550...? Направо ти прилошава и естествено, че си щастлив да минеш с 50...
И пак четем глупости, че шофьорите виновни..., че давали... Трябва с желание и кеф да платят една заплата - за нищо?
Един познат се подхлъзна на леда при завой, с 5 км/ч, и - страничен удар смачка колата в крайпътно дърво, викна полицията заради каското, а те, за да го накажат, че ги разкарва, го жулнаха 100 лв за несъобразено каране... Щото от шока не се сетил да почерпи...
Машина за пари.
Пикачу
09 Яну 2015 09:52
Мнения: 8,152
От: South Africa
Палавник, би трябвало да ти платят хонорар за полезната лекция.
Лошото е, че никой няма да си направи труда да я дочете докрай, щото нали, българинът казва : "Акъл не ща, пари ми дай !"
Та само за тебе ще добавя и една
т. 13 "Раздаването на шофьорски книжки на откровени илитерати и потомствени олигофрени ."
Иначе казано, правенето на фалшиви дипломи за Осми клас се е превърнало в индустрия, при това от сто индоевропейци един или двама са карали шофьорски курс.
Което пък генерира още един мощен финансов поток към джобовете на инструктори, ДАИ и Полиция.
За последсвията...ти вече си го казал по-горе !
dobadoba
09 Яну 2015 09:58
Мнения: 5,891
От: Bulgaria
Нищо не се споменава за културата на шофиране...
FuFighter
09 Яну 2015 10:21
Мнения: 1,603
От: Bulgaria
Дъртреалист, не виждам закакво недоволстваш. Никой не е казал, че автомобила изведнъж е станал неизправен. Но до съответна дата трябва да се прудстави на преглед, за да може тефн.годност да се удостовери с документ. Същото е и с ГО - знаеш кога изтича, имаш една година да си направиш организацията да отидеш на съответните местя. Не си забравяш рождения ден, нали? Е, това е същото.
XYZxyz
09 Яну 2015 10:48
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
Според статистиката на Пътна полиция основната причина за тези произшествия са карането с несъобразена скорост и неправилното изпреварване.

Така де, КАТ винаги може да използва "несъобразената скорост" като причина за всяко едно произшествие, тъй като за това понятие "несъобразената скорост" определение реално няма. Може да се каже, че несъобразена скорост е скоростта, с която си шофирал или шофираш или катаджийското виждане, че несъобразена скорост е скоростта, с която си шофирал, когато е станало произшествие, т.е. преди да стане произшествието скоростта не е била несъобразена, но ако стане произшествие, скоростта според КАТ изведнъж става несъобразена и няма никакво значение, че си се движил с скорост под разрешена скорост и си се съобразил с всичко, за което човек може да се сети. От тук нататът всякава статистика на КАТ става безмсилена или по-скоро вредна, защото скрива истинските причини за произшествията на пътя. Всичките тези случаи на "несъобразена скорост" би трябвало да отидат към истинските причини за произшествията, но тогава ще лъсне, че някой не си е свършил работата и най-често това ще е КАТ, както и тези, които трябва да поддържат пътищата.
XYZxyz
09 Яну 2015 10:52
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
дъртреалист 09 Януари 2015 09:52
Един познат се подхлъзна на леда при завой, с 5 км/ч, и - страничен удар смачка колата в крайпътно дърво, викна полицията заради каското, а те, ..., го жулнаха 100 лв за несъобразено каране

Пореден пример за безумната несъобразена скорост, понятие въведено от КАТ, което няма определение. Никога не можеш предварително да определиш с каква скорост да шофираш, за да не се окаже, че шофираш с несъобразена скорост. Единственият вариант е да не се движиш, т.е. скоростта ти да е нула.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: XYZxyz
дъртреалист
09 Яну 2015 11:26
Мнения: 11,678
От: Bulgaria
не виждам закакво недоволстваш
а бе... формалната страна е ясна.
Но не е ясен садизма, с който те цапардосват за очевидна дреболия. Преди години ме държаха 3 часа на пътя да съм си сменял крушката на фара...
За същото са ме пускали без проблем и в Германия, и в Турция. И за по-сериозни неща са ме пускали - с предупреждение, при очевидна липса на умисъл от моя страна...
А формулировката несъобразена скорост просто трябва да се забрани за употреба, ако няма следствие, или ясни и безспорни доказателства.
XYZxyz
09 Яну 2015 11:37
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
дъртреалист 09 Януари 2015 11:26
А формулировката несъобразена скорост просто трябва да се забрани за употреба, ако няма следствие, или ясни и безспорни доказателства.

Няма и не може да има определение за "несъобразена скорост" освен кръгово определение - несъобразена скорост е скоростта, когато не е съобразена ...
И не може да се забрани, защото тогава статистиката на КАТ ще стане доста близо до реалността, а това не е в интерес нито на КАТ, нито на управляващите.
Не знам според КАТ колко от произшествията и смъртните случаи са поради "несъобразена скорост", но ако са примерно 50%, а всъщност 40% са към да кажем неподдържан път и останалите 10% са заради нещо несвършено от КАТ, тогава ще излезе, че КАТ са виновни при всичките тези случаи на "несъобразена скорост", защото не са затворили пътя или не са си свършили някакво друго задължение.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: XYZxyz
водопроводчик
09 Яну 2015 15:26
Мнения: 18,847
От: Bulgaria
"Неправилно изпреварване", значи. Демек?
Има ли катаджия в България, който да смята, че да минеш по трамвайната линия или в насрещното за да се пласираш двайсетина коли по-напрад, е "неправилно изпреварване"?
Има ли катаджия в България, който да смята, че при образувала се колона, по-задните да изпреварват по един, по двама-трима от по-предните, е "неправилно изпреварване"?
Evasion
09 Яну 2015 16:34
Мнения: 17,258
От: Korea, Democratic People's Republic of
Има ли катаджия в България, който да смята, че да минеш по трамвайната линия или в насрещното за да се пласираш двайсетина коли по-напрад, е "неправилно изпреварване"?

Има. Глоби ме (с фиш) точно за това на кръстовището на "Ботев" и "Сливница", когато правеха кръговото на "Лъвов мост" и задръстването беше до "Клокотница".
Пикачу
09 Яну 2015 16:37
Мнения: 8,152
От: South Africa
т. 13 "Раздаването на шофьорски книжки на откровени илитерати и потомствени олигофрени ."
Иначе казано, правенето на фалшиви дипломи за Осми клас се е превърнало в индустрия, при това от сто индоевропейци един или двама са карали шофьорски курс.
Което пък генерира още един мощен финансов поток към джобовете на инструктори, ДАИ и Полиция.
водопроводчик
09 Яну 2015 16:39
Мнения: 18,847
От: Bulgaria
Има.
Прати го в Красна поляна.
ЛУКоф
09 Яну 2015 17:44
Мнения: 2
От: Bulgaria
От всичко чуто, прочетено, осмислено и т.н. не можах да разбера ползата от дневното каране със светлини. С колко се намалиха инцидентите по пътищата? Защото ползата за Лукойл ми е ясна. Вредите за екологията, джоба ни и държавата - също. Към това ако прибавим лобисткия закон, който затруднява вноса на горива, липсващия пълен митнически контрол върху всички резервоари за горива на Лукойл става ясно, че държавата не е нашата, а на Лукойл. Да ни е честито!
izumena
09 Яну 2015 17:46
Мнения: 86
От: Bulgaria
Палавникът е готов за СА. Забранете на жените да шофират и жертвите ще намалеят на 0. Като си започнал, давай смело-колко камшика се полагат при женско шофиране? саудитците се задоволяват с 15. повечето тежки катастрофи с жертви са направени от мъже-водачи. Вземи почети малко сухата статистика.
Тъй като в Германия подобни възгледи няма, затова и няма подобен дял на произшествията. За сметка на това ефективни механизми за налагане на санкции. Затова българите, които живеят в Германия са примерни шофьори, а германците, живеещи в България не са. Тук всеки знае че ще му се размине, а ако не, ще си плати или ще скатае.
FuFighter
09 Яну 2015 18:13
Мнения: 1,603
От: Bulgaria
ЛУКоф
09 Януари 2015 17:44

Това са тънки и дребни сметки. Колко смяташ е разхода заради твоите пуснати целодневно фарове? Жълти стотинки. Ползата е безспорна - виждаш идиота отдалеч
Добави мнение   Мнения:22 Страница 1 от 2 1 2 Следваща