Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Българското кино е в миналото
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:40 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
генек
16 Яну 2015 19:34
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Меко казано - разочарован съм... Преливащо озлобление на човек, смятащ се за неразбран... А дали не са го разбрали вярно и са го използвали точно?
------------------
Сайтът на Генек
deli
16 Яну 2015 19:51
Мнения: 442
От: Bulgaria
Ако не беше дошъл 9 Септември, още щеше да пасещ овцете в с. Йоглав.
Неверния Тома
16 Яну 2015 20:06
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
Много хора с възрастта губят таланта си. Не се примиряват и обвиняват другите - комунистите, фашистите, колегите, публиката.... А жалко!
Доверчивия
16 Яну 2015 20:12
Мнения: 561
От: Bulgaria
Българското кино е в миналото

Българското кино е по-живо от всякога. НПО-сценаристите и тиквоартистите удариха киното в земята, и сега животът е бетер кино.
Пройчо
16 Яну 2015 20:49
Мнения: 1,846
От: Bulgaria
Съгласен съм с горните мнения! Георги Мишев наистина е един гиниален режисьор, но като интелектуалец е едно голяма разочарование! За съжаление това се отнася за по - голямата част от интелигенцията и може би затова сме на това дередже!
Столетницата била измъкнала хората от селата и ги пратила в градовете?! Доста тъпо! В Гърция нямаше столетница ама от 11 милиона гърци, 3,5 живеят в Атина.. Тъпо, Седларов! Нямало било филми за Георги Марков, ами филм за Сергей Антонов и един съсипан живот няма ли да има?
Suzi1946
16 Яну 2015 20:51
Мнения: 472
От: Bulgaria
Може ли някой да ми отговори: напоследък чувам, че първият бълг. филм е " Българан е галан". Аз зная, че първият бълг. филм е "Калин орелът". Каква е истината ?!
aver4e
16 Яну 2015 20:56
Мнения: 12,201
От: Bulgaria
Замислих се...проф. Вучков не е написал даже един роман
Гл.ас. Духчев
16 Яну 2015 21:07
Мнения: 969
От: Bulgaria
Както обикновено - голямо удоволствие е да прочетеш нещо от Георги Мишев.
Благодарности на Анита Димитрова за интервюто!
Доверчивия
16 Яну 2015 21:29
Мнения: 561
От: Bulgaria
***
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: sybil
Дорис
16 Яну 2015 21:42
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Георги Мишев наистина е един гиниален режисьор


Нещо не съм дочула, май - за режисьор, камо ли гИний, той самият не претендира.
Дорис
16 Яну 2015 21:45
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
чувам, че първият бълг. филм е " Българан е галан".


За "галан" не знам. Вж, "Българан е галант" наистина е първи бг /така е още по-късо и спретнато, нали, Сузи?/ филм.
Пройчо
16 Яну 2015 22:06
Мнения: 1,846
От: Bulgaria
Нещо не съм дочула, май - за режисьор, камо ли гИний, той самият не претендира.

Добре де, грешка! Явно гЕниален сценарист.. е, хайде да не е гениален ама наистина филмите му са велики.. заедно с лафовете:
"За кучета и котки може, а за прасета не може?"
Damage_case
16 Яну 2015 22:13
Мнения: 1,839
От: Bulgaria
".... Имаме ли филм за писателя дисидент, убит от тайните служби на моста в Лондон?...."

Слава Богу, че заснемането на подобна щуротия би срещнало множество трудности заради наложителния Лондонски мизансцен и би било доста скъпо, иначе досега някой перко щеще да ни е сервирал подобна фъшкия.
Db21v
16 Яну 2015 22:24
Мнения: 181
От: Bulgaria
Авторе , за вълнуващата нежност в "Селянинът с колелото " , за особения, макар и отминал вкус на "Вилна зона"

“… Какво означава да каниш населението масово да пише романи? …”

Този „лаф”,недоумение и мое , по-скоро да влиза във филма „Имало едно време” ,че си е върховна глупост на Идейниците си
Гл.ас. Духчев
16 Яну 2015 22:34
Мнения: 969
От: Bulgaria
Доверчивия 16 Януари 2015 21:29
О-о-о-о-о, но Вие четете, а не само духате?

Ааа, не! Чак толкова доверчив не съм. Четенето ми стига.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Гл.ас. Духчев
Firmin
16 Яну 2015 22:59
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
А най-конкретният е "било каквото било". Или "имало едно време". Защото родното кино е вече в отминалата приказка. Не трябва да забравяме, че едно общество може да живее без изкуство. Без необходимост от изкуство.


Кое време, драги господин Мишев? Кога бе разказана тази отминала приказка? Кое общество бе без необходимост от изкуство? Това, което СЕГА сочите през рамо с укора на залеза си? А не си ли противоречите? Да, онова общество имаше нужда от светли и смешни, малко тъжни често, приказки. Ха днес разкажете ... приказка. Няма на кого.

Прочее, дайте си кураж, господине! Старостта и смъртта чакат всеки един от нас. Нетърпеливо. Надпреварвайки се в нетърпението си. Коя да ни посрещне първа. Що ви бе да преживеете ОНЗИ си страх, а да срещнете ТОЗИ? Бил сте един ... Езоп, невям? Със смеха и мъдростта му, оказва се, подтискали сте робски страх? Ами ... получи се. Опитайте пак. Със смях и присъщата му мъдрост СЕГА преодолейте човешкия си страх от старост и смърт. Оставихте стойностни неща, сам и с други, част от които днес вече ги няма. Възползвайте се. Не всекиму е дадено. Помислете за това колко трудна е утехата на тези, които си нямат.
Patriot1965
16 Яну 2015 23:25
Мнения: 6,184
От: Cape Verde
"Калин Орелът" е първият български филм заснет след идването на комунистите на власт.
Patriot1965
16 Яну 2015 23:25
Мнения: 6,184
От: Cape Verde
"Калин Орелът" е първият български филм заснет след идването на комунистите на власт.
Doctor Neboli
17 Яну 2015 12:22
Мнения: 838
От: Bulgaria
Каквото и да приказвате Георги Мишев е една епоха! Част от Българското кино, което наистина остана в миналото ни като недооценявана гордост, заедно с филмите на Братя Мормареви например. Някога критиката ги оценяваше като "битови", но къде са сега онези "модерни" творби около които шумяха скритите "таланти" на "съпротивата"?! Борците за "модернистична форма", всъщност бяха плоски имитатори на западните образци. Ако към тези "битови" прибавим и филмите на Хайтов, историческите суперпродукции, "Апостолите","Време разделно", "Мера според мера" и др. ще получим Великото кино на един малък народ, който никога повече няма да има шанса да огледа себе си и рода си от екрана...
plam111
17 Яну 2015 16:12
Мнения: 162
От: Bulgaria
Когато талантливи актьори станаха преподаватели, театъра се напълни с некадърници. Когато се прави кино на базата на слаба литература, слаби сценарии киното пропада. Когато певците започнаха да композират, стихоплетстват и аранжират, да не продължавам...
Изкуството иска много професионалисти и всеки да си свърши своята работа, а не да прави всичко, за да препечели повече. Дори в Холивуд, като плащат най много на артистите, забравиха за другите творци, останаха без сценаристи и нямат хубави филми напоследък.
Който владее средствата за разпръскване до масите, владее целия бизнес. Шансът на киното у нас е в БНТ, но със сегашното антибългарско ръководство няма шанс. Щом всичко стойностно се дава след 22:00, какво да говорим???
Гладиатор
17 Яну 2015 23:18
Мнения: 8,326
От: Bulgaria
Филмите му не са лоши. Харесвам ги. Но Дами канят, завърши тъпо -- накрая големи лиготии бяха, и той май, макар и малко, е закачил от детската болест на киното ни.
Детската болест на кинорежисьорите е смайващата им склонност към оригиналничене. Рядко можеш да видиш наш филм, история, разказана по естествен и спокен начин -- у нашите филми все някакви крайности , екстравагантности, изг_зици, все неща, които рядко или никога не се случват в живота, а кинорежисьорите ни ги пробутват като мяра за това какво било у нас, едва ли не. Въобще т.н. ни интелигенция притежава някаква странна склонност да се опиянява от думите си, поведението си, даже дрехите си.... тая мания я прехвърля и в творбите си. затова и малко от творбите им стават.
Питал съм доста културоиди. За какво е културата ... Почти винаги, отговорите бяха в посока ... "ама много е важна " ама от изключително значение е " ... Харно, викам, така е . Но в кое се състоие изключителното и значение... Какво е значението на филм или книга или театър, където има само зрелища, т.е. вид цирк и забава, щоу. Е ли туй т.н. култура. Или някаква откачена история, с неясно послание или с никакво послание.
Та да използвсам случая, да поговорим за т.н. култура. Първата грешка е в наименованието. То не е на роденм език, значи словото не може да отправи точното послание към душата и съзнанието. И заради това културоидите буквално не знаят какво правят и с какво точно се занимават, а държавата пръсна доста много пари за безсмислени творби. Правилното наименование е просвета и възпитание (вместо култура) Когато използваш тези рони думи всичко е ясно и си идва на мястото, възбужда точните центрове в съзнанието, чрез които да се обозначи в душата смисълът на изреченото словото.
Всяка творба трябва да е с принос относно просвещението и възпитанието на отделния човек, мисленето му, а с това и на обществения ум. Няколко целенасочени творби, могат да се превърнат дори в т.н. психологическа операция, т.е. да насочат съзнанието и умовете в определена посока. А общуването и поведението и възпитанието са податливи на явлението зараза, заразата не е само вирусна .....
Нашите кинажии и култороиди, за жалост, вменяваха чужди ценности и се отричаха от родните ни добродетели -- в много от филмите се величаеше женското разголване и нвечистотоплътното женско поведение, любов към парите, славата. Българските образи често бяха предстввяни с просташко държание, обратно чуждите се величаеха. Никкава централна идея да се просвети и възпитат в обществото разбирания, че жената трябва да е чиста, а не разголена пачавра, да почита и висша ценност за нея да е майчинството, а не кариеризма, че мъжът трябва да държи на думата си, да не лъже и мошенничества, да обича труда да не лентяйството.
Върхът на цялата ну културоидна мисъл бе налагането в училище произведението на Алеко -- Бай Ганьо. Главната идея показана чрез някакво съчинено просташко поведение на един образ, е че сме някакви нисши същества, а в Европа и дори Сърбия живеят някакви ... е-хе - е ( Сръбски митничар се държи достойно и вика на бай Ганя "Оти се прайш на еб_ан у главо, бе .." ) С бай Ганьо израстна поколение чуждопоклонници и такива отричащи, дори срамуващи се от родното и своите. Докато сърбите, примерно действаха самобитно и със самочувствие в различни области, нашите културоиди ( не просвещенци или будители) подражаваха, като папагали -- и на руснаци, особено на западняци... Естествено подражателите трудно могат да бъдат съзидатели. Та зарова у нас малко се създава, нещо свое, самобитно, а се стреми да подражава на чуждото, най-вече на западното -- такава идея, волно или неволно вмени Алеко на народа ни. Не че е виновен -- просто разказче за забавление, от типа на Мистър Бийн. Но англичаните не ще накарат народа си да го изучава и да му вменяват че Мистър Бийн е английски събирателен образ и ред такива малоумни определения, дошли от развинтеното въображение на комплексарите, закърмени с Алековите идеи. ДоАлековото поколение българи, бе инакво.
Самия факт, че родната ни просвета е допуснала такава литературна творба за всеобщо изучаване, говори, че литературата ни, просветата ( културата) ни въобще не са наясно за това, ккаво е предназначението им за обществото.
------------
Какви филми е добре да се създават -- гледайте Недадените, на Вито Бонев, мисля се казваше режисьорът. Изключително премерен филм, с нито една екстравагантност, всички образи бяха показани в достойна светлина, дори лошите, и с нито един не бе нужно да се срамуваш че си българин, за разлика от редица другио образи и поведението им, в руги творби . Недадените е истински просветно-възпитателен филм. За такива филми пари не се пестят. За жалост бяха пръснати милиони за безсмислени филми, допуснати от филмовата ни общност, които никого и нищо не възпитаха, нито няучиха, обратно внедряваха в умовете на народа ни обременености и комплекси... нещо като духовно самозаколване на обществото с обществените му пари за просвета, изродила в нещо, наричано с неясната и нещо незначеща за душата ни дума << култура >>
--------
Целта на писаното е добронамерен и здрав показ на кривиците в просветно-възпитателните обществени дейности -- кино, литература, театър, музика и прочие, както и значението и смисълът на съществуването им.
За жалост, у нас все още са на такова ниво, че е валидно казаното в Златоструй "Доброто незнание е по-полезно от лошото знание" , т.е. по добре без никаква просвета, отколкото с такава просвета и възпитание (култура)
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: Гладиатор
Добави мнение   Мнения:40 Страница 1 от 2 1 2 Следваща