Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Министърът на финансите вече няколко пъти казва, че изтеглянето на 16 млрд. лева дълг през 2015-2017 г. е неизбежно.
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:24 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
ПлесNick
24 Фев 2015 20:19
Мнения: 2,020
От: Bulgaria
Ама този член 69-ти нали е в Закона за бюджета за 2015 - нека сключва споразумение за емисия на дълг до тавана на разрешения му с този именно закон размер на дълга за 2015! Защо се е разбързал за 2016 и 2017 година ? Евтини били парите на капиталовите пазари сега! Ми догодина, и по-догодина ще са ОЩЕ по-евтини - драгия Mario DRAGHI цял трилион евро печати да го излива ей-така, ДАРОМ, в 600-те системни банки на Евросъюза! Зад окена също печатат! Да не говорим за жълтите кредитори от Поднебесната - и те имат бол долари за раздаване като евтини кредити! ДГД Горанката и патронът му - "банкянското селянче" (цитирам дословно, по самия Боко!)
otvrat
24 Фев 2015 20:35
Мнения: 22,522
От: South Africa
Когато Орешарски искаше 1 милярд, 800 милки бяха за плащане по стар дълг, а 200 - резерв за извънредни харчове. Тогава в парламента се изреди плеяда нереализирани счетоводители-гербаджии да обясняват, че това е краят на държавата, и че не можело правителството да разполага с 200 милки без да каже за какво ще ги харчи. Приемаме, че е правилно. Сега говорим за няколко милиарда без всякакви разчети за харчене. Президентчето също бе много гласовито. Върна бюджета със същите доводи. Къде е Бен Търпин сега, да ни обясни фалцетно, че правителството трябва да си събере приходите, а не да взима нов дълг?
beagle
24 Фев 2015 20:48
Мнения: 20,732
От: Bulgaria
Абе хора, да има за всички, бре - като затуй са заемите ...
Krivcho
24 Фев 2015 22:28
Мнения: 1,658
От: Bulgaria
Поствам публикувано и прочетено в нета,с което напълно се солидализирам,а и внася яснота за заема от 16 милиарда.Яснота,която пишман финансиста Горанов така и не можа да внесе.
Като експерт, години работил по изготвянето на бюджети и отразяването им в т.н. консолидирана фискална програма обяснявам:
дългове се изплащат единствено и само при падеж. Това не са потребителски кредити, за да ги платите кога да е.
Друг важен момент е, че тези дългове се оформят като специален вид ценни книги, които се търгуват на специализирани борси.
За това НИКОГА, ще го повторя НИКОГА някой разумен финансист не обсъжда защо са му някой и друг милиард в повече,
още повече когато средносрочната му цел е членство в еврозоната и свързаните с това финансови и бюджетни показатели.
Българският екип работи изключително успешно на тези пазари. Има ли нужда от допълнителни обяснения дали е обмисляно
придобиване на собственост върху наши дългови книжа? Освен това програмата е тригодишна. Това дава възможност за няколко
едновременно възникващи положителни финансови резултата: един дълг - една комисионна за посредника;
дългосрочна програма=предвидимост и ниски лихви=добър кредитен рейтинг; взима се дълг в евро, а се покрива дълг в долари,
което при сегашната тенденция на пазарите ще доведе до нетна икономия в левове. Това са основните предимства.
И накрая: държавен дълг може да се реализира единствено и само при приемане на съответните разпоредби по
Закона за държавния бюджет. Каквото и да Ви обясняват друг начин просто НЯМА!!! От къде съм сигурен?
Много просто - Валутният борд все още не е отменен, а да се надяваме и че няма да бъде. При това положение заемът би могъл
да е и за 1000 милиарда билиона гигалиона, но ако в Бюджета пише 200 милиона ще може да ползваме единствено и само толкова.
За това смисълът на този заем е предимно имиджов, а финансовите ползи са вторичен положителен ефект.
И накрая: не, в никакъв случай не одобрявам Горанов като финансов министър, аз си знам защо, но този заем е силен и
ясен положителен сигнал към финансовите пазари, поради което трябва да се подкрепи.
pigeon2
24 Фев 2015 22:43
Мнения: 1,180
От: Bulgaria
За статията
За обясненията на Кривчо, специални благодарности, дано повече хора да ги прочетат и да се ограмотят!
маргаритка2
24 Фев 2015 22:52
Мнения: 21,348
От: Bulgaria
И аз за Кривчо.

Т.е. цитата.

някой разумен финансист не обсъжда защо са му някой и друг милиард в повече,


не е нужно да си разумен финансист и да учиш години... Това е принципът на всяка елементарна курва.

един дълг - една комисионна за посредника;
дългосрочна програма=предвидимост и ниски лихви=добър кредитен рейтинг; взима се дълг в евро, а се покрива дълг в долари,


чудесно, ама това не ми е личния борсов посредник, това са парите на старците, бебетата, циганите и всички нещастници, дето сме посредата им.

И накрая: държавен дълг може да се реализира единствено и само при приемане на съответните разпоредби по
Закона за държавния бюджет


Това нещо Дянков го сменяше на всеки 6 месеца, нима е възможно и на три?!?

За това смисълът на този заем е предимно имиджов


А?!? Мерси!
otvrat
24 Фев 2015 23:15
Мнения: 22,522
От: South Africa
дано повече хора да ги прочетат и да се ограмотят!


Прочетох и се полуограмотих. Значи тове е брилянтна финансова операция, за която не сме дорасли. Ама колко точно са падежите тази година, какви резерви имаме, какви пари имаме да получаваме, колко ще бъдат приходите, защо не се увеличи вътрешния дълг (което е далеч по-добре от външен), какъв е предвиденият растеж, за да го върнем и много, много други неща не разбрахме. Затова ограмотяването не е пълно. Ще трябва още.
Apolitichen
24 Фев 2015 23:36
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
"
още повече когато средносрочната му цел е членство в еврозоната и свързаните с това финансови и бюджетни показатели
." Че този дълг не се тегли от европейски банки, а от частни. Къде е връзката между европейското членство и частната печалба!?
Освен това нали пазарът бил свободен - дълг може да се договаря и на вътршния пазар, и китайския пазар ( откъдето са най-много инвестициите). Значи, за една обществена поръчка от един милион лева се съдим в Европейския съд. Тук, 16 млрд. лева се вземат на тъмно, досущ като кражба
Барем някой умник да обясни: Защо дългът ще се обслужва под юристдикцията на Великобритания? Да не би Горанов да взема личен дълг като използва името "България"?

П.П. Ако законите ни не отговарят на финансовите пазари, няма да се занимаваме с тях, така както не се занимаваме с ракетостроене. Дано някой друг не се присети и там да ни вдига имиджа и рейтинга - отма са ни пограбали с дърти хвърчила серия F16.
Krivcho
24 Фев 2015 23:36
Мнения: 1,658
От: Bulgaria
маргаритка 2
22:52

Това нещо Дянков го сменяше на всеки 6 месеца, нима е възможно и на три?!?

Съгласен съм с това Ви опониране и довод,но все пак за подобни подмени в бюджета е необходима актуализация,а тогава със сигурност "белия автобус" няма да бъде един.
Firmin
24 Фев 2015 23:40
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Krivcho, тези, твоите, ги слушахме и от Милен Велчев навремето. А, мерси! Нема нужда!
Аbaddon89
24 Фев 2015 23:43
Мнения: 957
От: Bulgaria
16 млрд. дълг, който ни трябвал защото ....
Тук обикновено се отговаря - за да се плаща по стари дългове, някои, от които били още от времето на Тодор Живков. Други казват и колко милиарда ще се изплащат по години, но общата им сума май беше 11,7 млрд, а за останалите 4,3 млрд. или се мълчи, или мъгляво се споменава, че ще финансират бюджетния дефицит. Остават неясни много неща, например, защо новия дълг е значително по-голям от предишния? Защо с нов дълг не се изплаща само главницата, а лихвите да си ги покриваме? Защо се планира бюджетен дефицит, а не се планира бюджетен излишък? Какво налага да има дефицит? И т.н. и т.н. Вместо това, Горанов и Борисов, казаха: 16 млрд. ни трябват и толкоз.
Аbaddon89
24 Фев 2015 23:51
Мнения: 957
От: Bulgaria
Krivcho 24 Февруари 2015 22:28
.... взима се дълг в евро, а се покрива дълг в долари,
което при сегашната тенденция на пазарите ще доведе до нетна икономия в левове.

Това не го разбрах.
Само 12,8% от външния ни дълг е в долари. При това курса на долара спрямо еврото се повишава, което означава, че само ще загубим, ако изплащаме дълг в долари, с нов заем в евро.
Fantata
25 Фев 2015 00:33
Мнения: 4,153
От: Bulgaria
Госпожата е нахвърляла куп думи за хонорара. Въпросите са следните:

1. Горанов има ли мандат да запише подобна сума в договор? Той го внася за ратифициране. За какви дефицити може да се говори, когато дефицит се гласува с бюджета. Или това е рефромата - нарушаване на бюджетния процес в името на едни пари.
2. Редно ли е Народното събрание да се ангажира със заеми за неосъществени и незаконни дефицити? Ами, да вземем заем за негласуваните дефицити за 50 години напред! Защо само за две?
3. Герб и набедените реформатори наистина ли мислят, че това е реформа? Смесване на финансирането на дълг и дефицит с цел заобикаляне на бюджетния процес?

Оставка!
щурчо
25 Фев 2015 01:40
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
При нашите условия това означава да съсредоточим мерките, свързани с бюджетните пари, не толкова към намаляване на дефицита, а към ефективност и влагането им в сфери, които ще осигуряват икономически растеж.

Едното не пречи на другото...
ПлесNick
25 Фев 2015 06:54
Мнения: 2,020
От: Bulgaria
Прав си Фантата,

[size=3]О - С - Т - А - В - К - А !!!! [/size=3]

ЧЕРВЕН КАРТОН за банкянското селянче и за наглото му финансистче!!!! И за оня с пакетите здраве за бедни, за богати, за чакащи и пререждащи!!! И за третия, дето американски аероплани щял бил да купува за хатъра на задокеанските господари на Плевньо евроатлантика!!! И за целия им управленски екип дето за 100 дни една работа не можа да свърши според гръмките им обещания!!!!

Горанов е пълен глупак, или пък нас прави на глупаци! Ми вземи та сключи с тези 4 банки (или други банки) едно споразумение САМО за емитирането на разрешения за 2015 г. дълг, и запиши вътре клауза, че за всеки 50 базисни точки от рискова премия, която ни нахлузят автоматически ще получават 50 гласа "ПРОТИВ" при ратификацията на споразумението! Респ. ще си намаляват шансовете пак с тях да се сключи споразумение за обслужване емисиите на дълг през 2016 и 2017! И да ги видим дали тези 4 банки колко чинят, колко добри дилъри са! Ако наистина пласират емисията на приемливо ниско лихвено равнище, добре! Ако не е приемливо - НЯМА ратификация!

И пак да повторя основното от първия си пост - ако таз година парите са ЕВТИНИ на международните капиталови пазари, то ДОГОДИНА ще са ОЩЕ ПО-ЕВТИНИ, а пък за 2017 направо ДАРОМ ще ги раздават! Така че НЯМА НИКАКЪВ СМИСЪЛ да бързаме!

(Смисъл има само за Горанката и Патрона му да бързат, и за колкото се може по-голяма емисия да се договарят - та да попрецункат още в следващите месеци една тлъста комисионна /kick-back/ от 4-те банки, да профукат постъпленията от заема /the proceeds/ за саниране, асфалтиране и за прочие схеми за пълнене гушите на техните обръчи от фирмите, което крадене, обаче, ще е скрито зад най-благородни но само привидни каузи!)
alin
25 Фев 2015 07:18
Мнения: 10,233
От: Bulgaria
Министърът на финансите вече няколко пъти казва, че изтеглянето на 16 млрд. евро дълг през 2015-2017 г. е неизбежно.

Евро ли станаха вече?

Значи утре вече ще може да се чете за нови задължения на държавата за 32 милиарда. А вдругиден ще станат и 32 милиарда евро. И т.н.
Evasion
25 Фев 2015 11:02
Мнения: 17,258
От: Korea, Democratic People's Republic of
Постнатото от Krivcho може и да е вярно, може и да не е - не ми стига апаратурата над раменете, за да преценя. Но като познавам герберите, мога да направя обосновано предположение, че ще теглят този заем, за да окрадат колкото се може повече от него. Мерсим за вниманието.
Cardozo e Sa
25 Фев 2015 18:42
Мнения: 3,429
От: Bulgaria
За това НИКОГА, ще го повторя НИКОГА някой разумен финансист не обсъжда защо са му някой и друг милиард в повече,


Това е ГЛУПОСТ, ще повторя това е ГАЛАКТИЧЕСКА ГЛУПОСТ! Тоз, който плаща дълга (или негов представител) задължително е включен в процеса на обсъждане, особено пък с този дет ша са облажи от кредита. ГЕРБерастите и техните клакьори се опитват да обвият в тайнственост процеса на вземане на особено тъпи решения, налагащи невероятна тежест на хората, като започват да намесват "специализирани пазари", "кредитен рейтинг" и др. слова, които дълбоко не разбират.

Cardozo e Sa
25 Фев 2015 18:42
Мнения: 3,429
От: Bulgaria
едновременно възникващи положителни финансови резултата: един дълг - една комисионна за посредника;


Това е още една ГЛУПОСТ! Комисионната се договаря в относителни единици, така че броят на дълговете няма значение, ама като се желае неистово да се краде се измисля какво ли не, разбира се, съответно на милиционерския интелект.

Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Cardozo e Sa
Cardozo e Sa
25 Фев 2015 18:55
Мнения: 3,429
От: Bulgaria
И накрая: държавен дълг може да се реализира единствено и само при приемане на съответните разпоредби по Закона за държавния бюджет.


ЗДБ е различен за всяка финансова година, така че не е необходимо още сега да се залага на т.нар. "3-год. програма". Детето ти иска да му платиш таксата за обучение (и университет) за следващите 3 год., пък то поема ангажимент да слуша, да учи повече, да повиши успеха си, да започен почасова работа. Ти му викаш: абе, не е ли по-добре да ти платя само за 1-вата година, а след като изтече да направим кратък преглед на постигнатото от теб, както и степента на изпълнение на обещанията и чак тогава да видя дали да плащам за 2-рата год. и т.н.

Това е контролът. След 1-вата година да видиш докъде са я докарали ултратъпанари като Бочко, Горанов и Стринка Свинка, които са заети да разясняват това-онова, без да разбират елементарни неща. Това даже е обидно тази въздебела дама да ти обяснява за "тол такси", този прекрасен плеоназъм. Но вродената й тъпотия не й позволява да види гредата в собственото си очо, докато разяснява на народа "сложни" неща.

drenski
25 Фев 2015 19:01
Мнения: 2,615
От: Bulgaria
Не бива да се притесняваме от величината на дълга. Дълговете се плащат от порядъчните хора, сега те са вече демоде.
Добави мнение   Мнения:24 Страница 1 от 2 1 2 Следваща