Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
И ищец, и ответник могат да бъдат осъдени, без да разберат
Добави мнение   Мнения:11 1
FuFighter
24 Фев 2015 21:27
Мнения: 1,603
От: Bulgaria
Не знам дали някъде я има тая велика глупост с призовки, призовкари и щуротии. Би следвало да се обърне процеса така, че всеки гражданин да има интерес да си актуализира адреса, тъй като ако не го е актуализирал, всичките му съобщения от всякакви инстанзции и служби ще се считат за връчени на обявения. Сега всякакви не ги знаеш къде живеят, укриват се от призовкари или шикалкавят...
маргаритка2
24 Фев 2015 21:39
Мнения: 21,348
От: Bulgaria
Не би трябвало да е възможно

Т.е. не е редно според мен.

Ама и адвокат ли няма? Едната страна изобщо не знае???
маргаритка2
24 Фев 2015 21:46
Мнения: 21,348
От: Bulgaria
Мисълта ми е, че в това няма никакъв смисъл - щом не го разберат и двамата. И то едновременно.
deneb
24 Фев 2015 22:51
Мнения: 11,416
От: Bulgaria
Би следвало да се обърне процеса така, че всеки гражданин да има интерес да си актуализира адреса, тъй като ако не го е актуализирал, всичките му съобщения от всякакви инстанзции и служби ще се считат за връчени на обявения. Сега всякакви не ги знаеш къде живеят, укриват се от призовкари или шикалкавят...

Ами обърнат е. Накратко:
Постоянен, настоящ адрес - връчване - няма те - залепване на уведомление - книжата се считат връчени, сроковете текат-заседание-решение-втора инстанция (евентуално)-решение-влизане в сила-изпълнителен лист(при осъждане)-съдия изпълнител-запори, възбрани-изпълнение.
Толкоз. Процесът приключи.
В горния случай, ако си ответник физическо лице, ти се назначава особен представител от съда.
Ако има неправомерни действия при връчването, е предвиден процесуален ред за защита, дори и при влязло в сила решение, но и за това си има срокове.
Аbaddon89
24 Фев 2015 23:59
Мнения: 957
От: Bulgaria
Не знам дали някъде я има тая велика глупост с залепване на призовки от призовкари? Би следвало да се обърне процеса така, че всеки гражданин да знае, че има дело, на което трябва да се яви. Това е особено актуално поради многото българи постоянно живеещи извън България, но постоянния им адрес не е променен, въпреки че на този адрес не е ясно кой живее или дали изобщо живее някой. По различни причини човек може да не живее на този постоянен адрес и вероятно това важи за поне 30-40% от българските граждани, като повечето от тях са извън България.
FuFighter
25 Фев 2015 06:45
Мнения: 1,603
От: Bulgaria
Да се поставим и на мястото на другата страна - как примерно може да защитим правата си, ако ответникът е минал в нелегалност?! Иначе оная глупост, че видите ли ищеца бил неоткриваем, не мога да я коментирам. Обърнал се към съд, а после не знаел бил...
deneb
25 Фев 2015 07:07
Мнения: 11,416
От: Bulgaria
Аbaddon89
24 Фев 2015 23:59
Мнения: 927
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

И за това си има ред и начин, за който иска да не е неоткриваем.
Все пак законът и държавата не могат да издирват всеки, ако не се намира на адресите си или на тях няма други лица, които да приемат призовки и съобщения.
Съдът издава разпореждане за уведомяване чрез залепване на съобщение, едва когато многократно ответникът е потърсен на адресите си в продължение на поне един месец и очевидно те не се обитават или пък не отваря (и последното е възможно).
Както вече писах, ответникът не е без защита и в този случай, тъй като съдът му назначава особен представител, а ищецът понася разноските за него.
Доколко може да бъде ефективна тази защита е въпрос, изцяло зависещ от конкретиката на делото (без ответника често колегата не може да си изясни фактологията на делото, а и да представи доказателства, с които ответникът може би разполага), но не е лишен от нея.
От друга страна, сам се е лишил от възможност да се уведоми за евентуален процес срещу него (ако действително отсъства продължително и не е оставил адрес за кореспонденция). Какво повече да иска?
vse_oshte_jiv
25 Фев 2015 09:52
Мнения: 346
От: Bulgaria
И аз бях осъден от банка като гарант по кредит и разбрах от съдебния изпълнител година и половина след това. През цялото време съм живял на постоянния си адрес. Това за мен сложи точка за доверие в българското правосъдие и в банковата система. Никакви кредити и никакви поръчителства. И далеч от съдилища. Да живее демокрадстовото. Смешници и циркаджии. Но пък всеки народ си заслужава управниците.
Патагонец
25 Фев 2015 10:15
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Никакви кредити и никакви поръчителства. И далеч от съдилища. Да живее демокрадстовото. Смешници и циркаджии. Но пък всеки народ си заслужава управниците.

Това с поръчителствата го имаше и при социализЪма. На банките тази варварска практика им харесава и я прилагат и досега.
Apolitichen
25 Фев 2015 12:18
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
Да се поставим и на мястото на другата страна - как примерно може да защитим правата си, ако ответникът е минал в нелегалност?!

Например умрял, взел чуждо гражданство или само съдът го опущил до ЮАР (как братя Галеви). НИКАК.
Cardozo e Sa
25 Фев 2015 18:29
Мнения: 3,429
От: Bulgaria
Постоянен, настоящ адрес - връчване - няма те - залепване на уведомление -


Виждал съм залепено примерно днес уведомление с гордо записана дата 23-II-2015 г. Тоест, гнили ябълки има и при призовкарите. Ама не се изненадвам, след като измамници са съдиите, прокурорите и особено адвокатите, що и някакви нещастни куриери да не са развалени?

Добави мнение   Мнения:11 1