Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
В края на краищата блатото поглъща и Андрешко
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:22 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
Firmin
27 Фев 2015 23:58
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Този "ерудит" как спомена Андрешко и го отписах. По това ги разпознавам. Че разбирането им за Андрешко е по дефинициите на съдия-изпълнителя.
ablepsia
28 Фев 2015 04:52
Мнения: 26,566
От: Bulgaria
Фирми, струва ми се, че в неговия случай не си съвсем прав. Юрий казва "и Андрешко" - мигар не е така? Това блато засмуква всички ни - неусетно, но неотменно.

Редактирано: 1 път. Последна промяна от: ablepsia
Simeonee
28 Фев 2015 05:31
Мнения: 288
От: Bulgaria
И тоа ентелегент "драматург" май все пак не е чел разказа "Андрешко". Макар че заглавието допуска двусмислено тълкуване, в текста по-долу Андрешко се споменава именно в новговорския негативен смисъл - само във връзка с хитруванията на безочливите театрални директори.
То да бяха само такива като Каролев (в съвсем недвусмислено заглавие на друга статия в СЕГА).
И божем завършилият бълг. филология "културолог" Ал. Кьосев говореше за пагубната андрешковщина. Очаквам Андрешко да стане синоним на безочлив човек, русофил, путинофил и терорист.
карагьозов
28 Фев 2015 07:03
Мнения: 3,770
От: Bulgaria
В края на краищата блатото поглъща и АндрешкоЗвездите му го говорят.
Тимур и неговите командоси
28 Фев 2015 20:20
Мнения: 1,659
От: Bulgaria
Очаквам Андрешко да стане синоним на безочлив човек, русофил, путинофил и терорист.

Той отдавна е - но само сред една част на обществото ни. Селянин, който поради ограничения си кръгозор не знае що е финанси и защо трябва да се плащат данъци, пък и не го интересува.
Това, че съдия изпълнителят е показан като завършен простак, не променя смисъла - ето, преди седмица в Русе протестираха срещу възпитан съдия-изпълнител. Причината - иска да им вземе ипотекирани от продавача жилища. Не защитавам мошеника, който е направил далаверата, но жилищата са продадени на около 50% от пазарната цена. Как някой тогава не се усети и не направи проверка? Напротив - всички си счупиха краката да се включат в далаверата. После обаче съдия-изпълнителят и държавата като цяло им е виновна.

Естествено, Андрешко е идолът на всички, които не искат да плащат осигуровките си, да издават касови бонове, да си плащат билета в трамвая, да си върнат кредита, взет от банката, да платят на работниците си договореното... С две думи - на всички селски тарикати. Обаче се сърдят, че еди-какво си станало вече платено и държавата не искала да поеме изцяло разходите. А пари - само от будалите?
Намесването на Русия си е типично "да, ама вие биете негрите" и няма нищо общо с разказа. А да харесваш или не един свръхолигарх, натрупал десетки милиарди по незаконен път, е въпрос на личен избор.

Дали Андрешко е терорист? Не, просто е хулиган. Какъв би бил един шофьор на такси, който закара и остави през нощта извън града служител на НАП, дошъл да направи на следващия ден ревизия на магазина на негов приятел? Герой?
маргаритка2
28 Фев 2015 20:44
Мнения: 21,348
От: Bulgaria
Не, Тимуре.

Андрешко в случая е обикновен монополист.
маргаритка2
28 Фев 2015 20:55
Мнения: 21,348
От: Bulgaria
.
Монополист по транспортните услуги, да уточня, че не знам дали всички се сещат.
ivo kunchev
01 Мар 2015 05:48
Мнения: 5,363
От: United States
Очаквам Андрешко да стане синоним на безочлив човек, русофил, путинофил и терорист.

Аз пък очаквам любимия Андрешко да стане символ на обичлив човек, путкинофил и тракторист!! По този начин този класически герой ще запълни празнината в българската култура, в българския бит, а така също и в транспортния отрасъл!!!
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: ivo kunchev
Azia
01 Мар 2015 08:12
Мнения: 1,115
От: Italy
, kunchev!
velin_velinov
01 Мар 2015 08:29
Мнения: 1,682
От: Bulgaria
http://becksssss.blog.bg/zabavlenie/2012/11/03/andreshko.1016641
Azia
01 Мар 2015 08:35
Мнения: 1,115
От: Italy
velinov, стахотен линк, мерси!
Е това си избрах от към финала:
"Защото аз отдавна осъзнах гениалната истина, написана от Елин Пелин в "Андрешко" преди толкова много време и успях да изгоня с ритници дребния селски тарикат от мислите ми.
Не му позволих да се превърне във философия и да управлява живота ми."
Mrx++
01 Мар 2015 10:21
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Автор: becksssss
В ония години пропагандата така беше обърнала нещата с хастара навън, че даскалите ни набиха в тиквите, че Андрешко е положителният образ в разказа, а дебелият господин с кожуха - отрицателният. Единият беше въплащение на добронамерения пролетариат и човекът от народа, а другият - черното зло и събирателен образ на Системата и Държавата, чиято единствена цел е да мачка бедния, изстрадал народ.
Ами хубаво са ти набивали в тиквата, ама тя е останала празна. Разбира се, че е така, когато една система оставя голяма част от народонаселението си да не може да си плаща данъците, както е било тогава, пък и сега, или тока и парното, както е сега (преди 1944г. селата нямаха ток, а за парно не бяха чували и в София). Тогава съпротивата на тази система са андрешковците. И сега виждаме какво ни дерат бирниците, преди 1989г. имаше само един данък ДОО от 10%, всички други осигурявания не влизха в заплатите. Пък по-горните са се възхитили от писанията на тзои екземпляр.
Firmin
01 Мар 2015 10:37
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Пак си прочетете "Андрешко" на Елин Пелин. Няма да ви забави. Къс е. Пък дано видите какво е вложил класикът в него. Ако са ви останали очи. За ... човещината.
Как децата на тази страна "да четат с разбиране" (PISA), щом родителите им не могат. Как нацията да е единна, когато дефиниращи народопсихологията и образи имат различен ... прочит. Верно, време разделно е. Аз съм си избрал Андрешко, писах по-горе, да деля. С кои съм и с кои не съм и няма да бъда.
Дорис
01 Мар 2015 10:52
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Андрешко е типичен потомък на някогашните хайдути, срещу които, надявам се, Тимур като комендант на командоси няма нищо против. Условията и нагласата в България тогава не съответстват на условията за хайдутлук - освободителен или в защита на сиромасите - и Андрешко, набутан икономически и политически в блатото, се оправя с неправдите сам-самин, както може. При това рискът да пати от човещината си му е ясен. Положително е лежал в пандиза.

В разказа няма абсолютно положителен, нито абсолютно отрицателен /въпреки шубата/ герой. И двамата са естествен резултат от икономическо-политическите уродства на системата.

И все пак симпатиите... Честита баба Марта, Андрешко!
ivo kunchev
02 Мар 2015 06:06
Мнения: 5,363
От: United States
И двамата са естествен резултат от икономическо-политическите уродства на системата.

От начина на поднасяне на горния текст, оставаме с впечатлението, че икономическите и политически уродства са присъщи на една политико-икономическа система. По времето когато Елин Пелин пише "Андрешко", България е парламентарна монархия. В момента България е парламентарна република, разликата не е много голяма.Значи, ако по Андрешковото време системата в България е била уродлива, то това означава, че и сегашната е също така противна.Което пък извиква асоциация, че единствената вярна и чудесна политическо-икономическа система е тази, която водеше БКП начело с бай тодар. А това пък означава, че списвователката на цитата по-горе все още не може да прежали любимата си класово-политическа система.Което е твърде показателно. И уродливо...

Редактирано: 1 път. Последна промяна от: ivo kunchev
ivo kunchev
02 Мар 2015 06:17
Мнения: 5,363
От: United States
Освен ако, разбира се колежката не е имала предвид, че ВСЯКА политико-икономическа система е уродлива, защото е просто човешка. Моето мнение е, че това трябва да се преглътне. Иначе няма да е човешко...
67AF
02 Мар 2015 07:24
Мнения: 17,775
От: Tuvalu
ivo kunchev
02 Мар 2015 06:06
От начина на поднасяне на горния текст, оставаме с впечатлението,

Кои оставате с такова впечатление? Често ли се броите? Това заразно ли е?
Да да ми бяха разказвали едно време колко ще е страшна фразата "Трябва да му се помогне — не може инак!"... Де да бяха споменавали в анализите колко е човечен и демократичен е изреклият "Е, ама чакай, жено селяшка — властта се лесно не лъже! Пипа тя — здраво пипа! За вас камшик, руски камшик — така ще се оправите… Станахте пияници, пропаднахте, развалихте се — ще станете неспособни данъкоплатци и ще съсипете държавата. Ах, защо нямам повечко власт! Ангели ще ви направя." Може би щях по друг начин да порасна, ама едва ли...
Хм, този "руски камшик" как се определя в сегашното позициониране на русофили и русофоби относно демокрацията, някой знае ли опорната точка???
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: 67AF
donald
02 Мар 2015 09:01
Мнения: 871
От: Aruba
Je suis Андрешко
Firmin
02 Мар 2015 09:40
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Чудя се, с кои очи съзирате ... политическото в "Андрешко". Там политическо няма. Там има архетипи, които в най-добрия случай бихме определили като социални. Затова и Елин Пелин ги е поставил сами в нощта, на пътя, с конете и под звездите, в една каруца. За да са си те. Да не им се "пречи" в изявата. Само дето там, в нощта, Андрешко кара колата и силите са изравнени в антагонизма им. Да привеждаме цитати няма смисъл. Целият разказ е цитат. Не можеш да отнемеш, няма нужда и да добавиш. Нужното е казано и оставено на съда на читателя и времето. На чия страна отсъжда авторът, то е ясно.
suhar
02 Мар 2015 13:37
Мнения: 6,222
От: Bulgaria
В културата няма ясни критерии. Зависи кой какво каже. И затова понякога наподобява на гнездо на осите, змиите и скорпионите.
Гео
02 Мар 2015 17:54
Мнения: 1,965
От: Bulgaria
.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Гео
Добави мнение   Мнения:22 Страница 1 от 2 1 2 Следваща