Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Пропастта между богатите и бедните региони вече е безнадеждна
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:82 Предишна Страница 2 от 5 1 2 3 4 Следваща »
Пикачу
07 Мар 2015 07:56
Мнения: 8,152
От: South Africa
А като финансист не мога да не отбележа и манипулациите с весдесъщия БВП.
Според статистиката от 1990 до днес БВП е нарастнал 2,5 пъти, а населението е намаляво с 25 %.
С други думи, производителността на труда е нарастнала неимоверно и това би трябвало да ни радва.
Да , ама не !
Да видим какво е това , което вдига до небесата нашето БВП:
- АУРИС , големият медодобивен комбинат, който прави няколко милиарда $ от експорт на...сурова мед. Къде е уловката - можеше тая сурова бед да се преработи в кабели, кондензатори и пр., което да даде доходи на 10 пъти повече заети, но не дава...
. Дънди Прешъс Метълс, добиват на злато малко по на Запад от Съединение. Същата картина - мижава концесия , 15 млн.лв на фона на над милиард експорт.
- Нефтохим Бургас - продаден на руската мафия от Костов на цена по-малка от стойността на оградата му. Акцизите му са непознати, обикновено работи на загуба.
В тоя дух, най-дебелата почвена покривка в света произвежда само зърнени култури, без животновъдство, зеленчуци, плодове и технически култури, за радост на Нора Ананиева и други десетина компрадори и латифундиери.
Хубавите ни курорти са свърталище на лондонските пияници и лузъри, зарадзи ниските си цени, което пък е за сметка на робския персонал от нещастни българи.
Всички печеливши бизнеси като ЕРП-та, Мобилни оператори, Тотализатора са в ръцете на европейски шмекери, които на плащат и мижавите данъци и осигуровки на България.
Да продължавам ли ?
БрюкселСофия
07 Мар 2015 08:50
Мнения: 375
От: Belgium
***
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: БрюкселСофия
mick
07 Мар 2015 08:51
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Форумци.. нали знаете - каквото сам си направиш друг не може да ти го направи...

Докато имаме симвличен данък имоти.. докато имаме банкова тайна за данъчните - пропастта между бедни и богати ще се увеличава, мизерията ще се увеличава, парите никога няма да стигат, ще караме само на внос. Колкото и пари да се налеят от Европа или от държавата ще отиват най-вече за безумни глупости и вдигане на цените на имотите, без това да маха мизерията.. мизерията ще става все по-голяма. Всеки собственик на панелка в София ще се радва на това че панелката му струва 100-150 хил. нищо, че работи за 400 лева заплата. Живее в мизерен вход, последно почистван преди 20 години. Оплаква се, че няма пари за асансьор.. и в същото време сменя телефоните си през година с най-нови модели.. има 2 коли които държи в градинката пред блока. Всъщност това се отнася не само за собствениците на панелки.. Само за справка - 100 хил. лева това са 25 годишни заплати по 400 лева някъде. А какво да кажем за тия имотите за 100 хил евра.. дето също се оплакват че нямат пари и пак не си чистят даже входовете? Че и сега държавата ще им санира безплатно жилищата???

Държавата в тая територия помага на богатите мързеливци.. и тарикати. Собствениците на земеделска земя например не плащат данък имоти, а са едни от най-богатите в държавата. Някой нарочно промени дефиницията за богат човек.. не било този който има най-много, ами новата дефиниция е - който има най-голям доход.. и се получават интересни неща - човек с имоти за 1 милион се оплаква, че няма доходи и иска държавата да му помага. Други с жилища за 100 хил. искат държавата да им ги санира, щото те били бедни. Да имаш собственост оценяваща се на 100 средни заплати и да се оплакваш че си беден, че и държавата да ти помага, като взима от тези дето нямат собственост... По-голяма наглост няма от това.

Да отнемеш от този който няма и да дадеш на този който има - всъщносто това е реално сегашното безплатно саниране. Е няма как това да е справедливо, че и държавата да просперира. Хората които нямат, но имат доходи, т.е. квалифицираните ще избягат от тая територия.


Уилт
07 Мар 2015 09:01
Мнения: 6,053
От: Bulgaria
Както и да е, какъв ресурс има в Северозапада, та да идат инвестиции? Точно с човешките ресурси там е много зле и спиралата се завърта, та става все по-зле.


Тази сутрин попаднах на някакъв репортаж за родопско село. Хората не се оплакват, младите са по гурбет, пращат пари, къщи правят.
Значи там не са зле с човешките ресурси.
БрюкселСофия
07 Мар 2015 09:06
Мнения: 375
От: Belgium
***
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: БрюкселСофия
банда
07 Мар 2015 09:10
Мнения: 7,015
От: Bulgaria
annetaz
07 Мар 2015 03:53
Мнения: 1,228
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
-------------------
Абсолютно!!!
Неверния Тома
07 Мар 2015 09:17
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
МИКИ,
Разбрахне че завиждаш на хората с панелки. Не го повтаряй!
tatyana1
07 Мар 2015 09:26
Мнения: 4,668
От: Bulgaria
Държавата се е съсредоточила върху еврофондовете и всичко се върти около тях. Европа естествено подкрепя само проекти които са от европейски интерес- път от Западна Европа за Гърция, Турция, в краен случай- от Турция към Румъния. Парите се изсипват по тези направления и най- вече в София. Северът, не само северозапад, се явява излишен и запада. А пък колкото повече пари се изсипват в София за подобряване на условията, толкова повече народ се струпва и условията за живот стават по- лоши
В.Каменов
07 Мар 2015 09:28
Мнения: 2,523
От: Bulgaria
mick,

Голяма киша си забъркал рано сутринта
cardinal
07 Мар 2015 09:29
Мнения: 484
От: Afghanistan
Драги форумци, всички сте прави, ама не знам доколко е смислено да се прави подробен анализ на причините за дългия път към смъртта на един мъртвец. БГ-то е мъртвец и каквото и да теоретизираме, няма да го върнем към живота. Точката на невъзврат беше премината някъде по време на Крадливия Симо и неговия Милен Велчев. От този момент нататък дори да се беше спряло да краде, да бяхме извън НАТО и ЕС, да бяхме скъсали концесиите, пак просто щяхме да удължим агонията. Симо и тези след него просто скъсиха силно агонията. За мъртвия или добро или нищо, знаете. Така че кажете нещо добро за БГ-то. Аз лично съм още тук, не защото съм повлиян от песента на Камен Во, а защото ме мързи да се вдигна и пак да бъхтя някъде другаде. Просто пропилях най-продуктивните си години тук. Няма да допусна да се случи това и на децата. Те се спасяват навън без значение къде - Лондон, Москва, Улан-Батор, кой където иска, само да не е тук. На мястото нищо му няма, ама племето е прокълнато. София или Видин - без значение.
Минавам от тук
07 Мар 2015 09:45
Мнения: 5,214
От: Bulgaria
Странна ми е оценката и аргументните на ИПИ Ама точно невидимата ръка на пазара води до този дисбаланс!
банда
07 Мар 2015 09:53
Мнения: 7,015
От: Bulgaria
cardinal
07 Мар 2015 09:29
Мнения: 265
От: Afghanistan
Скрий: Име,IP
------------------
Дано не си прав, но май си, защото и аз си мисля същото доста често.Досега жалките опити за вяла съпротива изглеждат точно като последни конвулсии на жертва с прерязано гърло.За обрат в положението трябват моментални и много радикални мерки, за каквито няма май никакви предпоставки.Нито вътре в страната, нито извън нея.Последната надежда е някакви грандиозни сътресения в международен план, белким и при нас се създадат предпоставки за сериозни промени в положителна насока.Ако ли не......името може и да остане,но само то.И за съжаление, това е по вероятния сценарий.И въпреки всичко въпрос на лично достойнство е ако си отиваме, да бъде поне с някаква съпротива, а не като овце.
cardinal
07 Мар 2015 10:03
Мнения: 484
От: Afghanistan
И въпреки всичко въпрос на лично достойнство е ако си отиваме, да бъде поне с някаква съпротива, а не като овце.


За съпротивата и личното достойнство съм абсолютно съгласен. Но нека да го правим с топки и малко на инат, а не сравнявайки някакви измислени показатели, събрани от измислената ни статистика и опитвайки се да ги вкараме в измислен икономически модел, наложен от измисленото племе на американците.
mick
07 Мар 2015 10:03
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Да не забравя и ролята на МРЗ в увеличаването на пропастта между бедните и богатите райони.

Увеличаването на МРЗ увеличава пропастта, противно на идеята да защити работещите.


Данък имоти не трябвало да се използва за управление на миграционните процеси. Така, е - смисълът на данъка е много много по-голям. Данък имоти е част от данъчната система на държавата и тя - трябва да се използва за това, да управлява икономиката на държавата, а не както е сега - само да се ползва за да се съберат само едни пари и то от хората които най-малко викат - данъците са - парите да се събират справедливо, според богатството и доходите. В момента заради изкривяване на облагането в полза на богатите собственици.. резултатът е - неизползване на имотите ефективно, а те са основните активи на държавата.

Толкова много проблеми създава тази небалансираност в данъците, че ми е чудно как не ги виждате. Писал съм ги по-горе в линка. Един от тях е огромната миграция към големите градове и липсата на обратна миграция. Друг - че инфраструктурата остава неподдържана, липса на работни места.. Ето - в провинциалните градове, няма много хора, те са се преместили в София да речем... обаче там инфраструктурата има нужда от поддържане, обаче с какво да се поддържа? данък имоти е символичен, а другите приходи на общините са недостатъчни. В София - е по-различно, тъй като идват постоянно нови хора, има много работни места, бизнеси.. отделно какви ли не европейски програми - има доста пари и данък имоти там не е толкова важен. НО - даже и в София малките улички не са пипани от 20 години. Правят се ремонти само на големите булеварди и толкова. Кварталите са под всякаква критика.

Ако имаше нормален данък имоти, то провинцията щеше да стане много по-привлекателна, защото щеше да има добра инфраструктура и там, като сложим по-евтиния и спокоен живот спрямо София... и наистина тогава фирмите щяха да са изкушени да работят в провинцията. Сега макар и да има разлика - в цените.. то тя не е достатъчна за качеството на живот и бизнес което предлагат. Та основното е - липсата на адекватен данък имоти води до липса на добра инфраструктура в провинцията, от добро качество на живот.. . При селата е същата работа/имат толкова много земи в землищата си.. но какво от това няма данък земеделски земи/гори/.

Всъщност инфраструктурата не са само пътищата, това са и училищата, болниците.. транспорта..

Има и друго държавата вместо да поддържа и изгражда националната инфраструктура раздава пари на богати пенсионери и други собственици дето сега се пишат социално слаби - 4.5 милиарда на година от държавния бюджет отиват за това вместо в инфраструктура или реална икономика. Или пък раздава субсидии на богати собственици. Транспортните връзки са под всякаква критика.. е че то е нормално една фирма да предпочете София вместо провинцията, след като няма добри пътища и железници. Само си представете част от тия 4.5 милиарда да отиват в инфраструктура всяка година.. Че то всички магистрали бихме могли да построим за 1 година, без помощ отвън. Ще можем да направим другата година основен ремонт на цялата национална пътна мрежа.. ще можем да си поддържаме националната инфраструктура в много добро състояние. Няма да има значение дали човек ще живее в София или в провинцията. Няма да има нужда от безумни ТОЛ такси за автомобилите/макар, че се отказаха засега от тях/

Когато всеки собственик започне да си плаща за услугите които държавата и общината прави за него.. тогава може би можем да намалим неравенството.. сега всичко се прехвърля на работещите и консумиращите.
















Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: mick
suhar
07 Мар 2015 10:06
Мнения: 6,222
От: Bulgaria
Сухарът като предвиждаше тия неща, на жълтите павета си говорихте за Левски и ЦСКА.
банда
07 Мар 2015 10:24
Мнения: 7,015
От: Bulgaria
В нашия квартал си имаме един квартален алкохолик-Стойката.Като почина мйка му,спря да работи, почна да виси само в кръчмата, и я подкара на разпродажба от апартамента.Днес телевизора, утре хладилника и.т.н. Известно време имаше някой лев в джоба, докато разпродаде всичко, и остана гол като пушка.Сега живее от кофите и подхвърленото от комшиите.От 25г. всички правителства в България провеждат същата "политика". Обаче Стойката поне я започна тая политика след като умря майка му, а " нашите" хубусници я правят докато сме още тука.Което няма да е още дълго.
Manrico
07 Мар 2015 10:27
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Ако сега ти кажа какво мисля, ще ме заточат до 3015 година, дай си имейла да ти обясня кой има грижата по света да създава качествени хора

Мейлът си ми е в профила. Грижа на държавата за образованието трябва да има и у нас все пак има безплатно държавно образование, включително и в Северозапада. Ти по-добре кажи друго нещо, за което и друг път съм питал - ако си кмет на община в Северозапада или просто активист и искаш някоя фирма да построи завод или цех в твоята община, с какви аргументи би ги убедила, че за тях е най-добре да построят завода именно в твоята община, а не на друго място в България или в друга държава в ЕС или в Китай или в Югоизточна Азия? Някой друг ако може да отговори, моля да заповяда.
Zuckersusser
07 Мар 2015 10:33
Мнения: 267
От: Bulgaria
Идеите на "икономисти" тип ИПИ ни докараха до тук. И продължават да дават акъл, наместо да се скрият някъде!
Китанчев
07 Мар 2015 10:39
Мнения: 404
От: Aruba
Спомням си преди години, китайците се опитаха да инвестират в една община във Видинско стотина милиона долара в земеделието, но местните не поискаха да работят, а искаха само да цоцат, завъртяха андрешковски далавери и китайците загубиха вложените милиони!
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1597811
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Китанчев
Zavinagi CSKAR
07 Мар 2015 10:55
Мнения: 9,630
От: Bulgaria
След 20 години всички българи ще живеем в София а от София до границите ще е пустош...
Добави мнение   Мнения:82 Предишна Страница 2 от 5 1 2 3 4 Следваща »