Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Защитниците на царя предлагат нова институция - "Българска корона"
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:31 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
генек
09 Мар 2015 19:15
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Институция???
---------------------
Сайтът на Генек
Гого
09 Мар 2015 19:29
Мнения: 336
От: Canada
Интересно с какви средства боравят тези "царски защитници"? Няма ли конституция тази държава и няма ли органи, които да следят за нейното НЕнарушаване? И ако са "партия" дали се отчитат за "дарените" средства........ и много други въпроси трябва да се зададат!
А най-вече - Няма ли кой да им бие един шут в задника на тези идиоти?
67AF
09 Мар 2015 19:34
Мнения: 17,775
От: Tuvalu
Според поддръжниците на тази идея Симеон Втори продължава да е носител на короната, дадена му от църквата, тъй като няма официален акт на абдикация и е редно да намери място в държавния протокол, подобно на патриарха. От висотата на тази своя функция той ще може да осъществява дипломатическа дейност, да поддържа контакти с кралските фамилии по света и да изпълнява ролята на специален пратеник на България.

Ох, ще имаме църковен цар в републиканска България, в която Църквата е отделена от държавата???
Патриархът, главният мюфтия и главният равин - ясно какво правят, но се ограничават в рамките на съответната традиционна религия. А църковният цар какво ще прави в държавния протокол? Ще благославя - кое точно? Ще кръщава? Ще опява (пу-пу-пу, да не се налага)? Как си представят тези мили хора институцията "църковен цар" след кончината на вече немладия Симеон, защото всички сме смъртни?
Друго ако не, но джумбиш ще падне!
Овчаря
09 Мар 2015 19:40
Мнения: 9,787
От: Bulgaria
От висотата на тази своя функция той ще може да осъществява дипломатическа дейност, да поддържа контакти с кралските фамилии по света и да изпълнява ролята на специален пратеник на България.


Да обикаля, да се срешка, но не на държавна издръжка.
генек
09 Мар 2015 19:56
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Господинчото НИКОГА не е коронясван! Аман от неграмотни и нахални лакеи... Имало е Търновска конституция, в нея е отбелязано КАК се определя владетелят, как се коронясва, кога... Само дето дядката не отговаря на тия изисквания. И си остава престолонаследник - без свой такъв. Пак по тая конституция...
-------------------------
Сайтът на Генек
Ганий
09 Мар 2015 20:00
Мнения: 15,029
От: Bulgaria
В най-скоро време очаквам да се издигне официално идеята и за друга нова институция `Тиквеник`, защото неофициално институцията `Тиквеник` отдавна е реалност - всеки може да се убеди, поглеждайки във всеки един независим информационен проробовладелски извор...
BaliBali
09 Мар 2015 23:39
Мнения: 5,739
От: Bulgaria
Гердиков много го уважавам, няма никакво тщеславие в този човек, и е много шеговит и позитивен. Любимец ми е, но в политиката се искат и други качества.
unperson
10 Мар 2015 00:00
Мнения: 6,088
От: Bulgaria
Няма ли кой да им бие един шут в задника на тези идиоти?

Защо толкова грубо? Предлагат нещо хората - ние любезно го отклоняваме. Защото откакто си имаме Боко, нищо друго не ни трябва.
BaliBali
10 Мар 2015 00:20
Мнения: 5,739
От: Bulgaria
Генек, мисля че не сте прав. Не съм специалист по история, но нали знаете фразата "Кралят е мъртъв. Да живее кралят." В династическата традиция няма такова нещо като празен престол. Веднага престолът се унаследява. Според тази парадигма кралският статус се придобива с първата глътка въздух на престолонаследника, веднага след последната глътка въздух на неговия баща. Когато царят е непълнолетен, му се избира регент. Но Симеон е цар. По-точно бивш цар. Дали е имало коронация няма значение, не го бъркайте с встъпването в длъжност на президента, монархът има това право по рождение. Все пак най-вероятно е имало, но в по-тесен кръг, гръмка официална церемония не е била предпочетена, заради военното време. Предполагам просто... Ще видите, вярвам, когато английската кралица почине, как в същия час всички ще почнат да титулуват Чарлз като крал, а досегашния херцог на Кембридж, Уилям, ще стане принц на Уелс, тоест престолонаследник.
От друга страна има една друга парадигма, която гласи "Няма дом, няма корона", така че сте прав за наследниците на Симеон - те не са престолонаследници и няма да станат царе, освен ако България не стане пак монархия. В миналото тази норма се е използвала за бивш крал в случай, че примерно друг крал завладее териториите му или узурпатор го свали от престола и го прогони, нещо подобно на второто се е случило и у нас.
Редактирано: 6 пъти. Последна промяна от: BaliBali
ЗЛАТИЯ
10 Мар 2015 00:35
Мнения: 7,057
От: Bulgaria
Ей,има един тип хора-не могат без господар,камшик и клетка!
Лакеи по душа,блюдолизци по призвание!
rorik
10 Мар 2015 00:51
Мнения: 15,950
От: Bulgaria
Ей,има един тип хора-не могат без господар,камшик и клетка!
Лакеи по душа,блюдолизци по призвание!


Ей , има една държава , дето си носи името от колко векове. Изчезвали са империи , тя се е смалявла , но все се е казвала България.
Дошло е време пак да изчезват империи, държави, ... и тази държава дали ще има Президент, Цар , Султан,Император , ...когато, както му дойде времето , все трябва да я има!
Нещо против.
ЗЛАТИЯ
10 Мар 2015 00:56
Мнения: 7,057
От: Bulgaria
Да имам против България да пребъде?!
Желая го от сърце и душа!
Ама монархия ?!
С таквиз пишман царедворци?!
Е,не!
Родината ми заслужава повече!!!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: ЗЛАТИЯ
engels!
10 Мар 2015 06:40
Мнения: 8,710
От: Bulgaria
член на комитета в защита на Симеон Втори. В него влизат 113 общественици, политици, журналисти, спортисти и др.

Щом бройката вече не е "повече от 100", а конкретно число (113), би трябвало някъде да ги има поименно. Аз нищо не успях да намеря, някой може ли да даде линк
velin_velinov
10 Мар 2015 06:46
Мнения: 1,682
От: Bulgaria
обругаван от днешните почитатели на ладите и уазките във властта.
Дедо Цар се сдуши отлично с тези хора по време на Тройната коалиция - защо ги ругаят сега?!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: velin_velinov
komar1
10 Мар 2015 08:02
Мнения: 7,007
От: Bulgaria
ъхъ...и аз от завчера им търся имената..Та..Който може- да помага.. Благодаря предварително
генек
10 Мар 2015 08:20
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
БалиБали,
само цитати от Търновската конституцдия:
34. Следъ смъртьта на Князя, Наследникътъ му встъпва на престола и незабавно се распорежда за да се свика Великото Народно Събрание, предъ което той дава следующата клетва:
"Кълнъ се во име Всемогущаго Бога, че свято и нерушимо ще пазя Конституцията и законите на Княжеството, и че въ всичките си распореждания ще имамъ предъ очи само ползата и доброто на Княжеството. Богъ да мие на помощь."
Никакво ВНС не е обявявало Симеон за цар!!!
А за "наследниците":
37. Господствующа въ Българското Княжество вера е Православно-Християнската отъ Источно Исповедание.
38. Българский Князь и потомството му не могътъ да исповедватъ никоя друга вера, освенъ Православната.
Така че - няма цар, няма коронясване, няма наследници... И слава Богу...
---------------------------
Сайтът на Генек
BaliBali
10 Мар 2015 08:57
Мнения: 5,739
От: Bulgaria
Съжалявам, че не разбирате, впрочем коронацията не винаги е съществувала в историята като ритуал, достатъчно е било едрите феодали в една държава да провъзгласят и признаят някого за техен крал. По-късно е измислена като сакрална церемония, но няма нищо общо с правото на монарха. Търновската конституция също така казва, че след смъртта на царя, цар става неговия наследник, всичко друго е условности и церемониал. Пак бъркате церемониала с монархическото право, понеже пренасяте представата си от републиканското устройство. Монархът е помазан от бог по рождение и народно събрание не може да определя дали някой има права или няма, ако ме разбирате какво ви казвам. Самия Симеон казва, че е помазан при кръщенето си като княз Търновски, тоест престолонаследник, и като такъв той става цар веднага след смъртта на баща си. Прочетете ако имате време примерно тази историческа статия в две части:
http://istorianasveta.eu/pages/posts/ceremonija-po-koronacijata-na-frenskite-krale-1-1036.php?g=74
http://istorianasveta.eu/pages/posts/ceremonija-po-koronacijata-na-frenskite-krale-2-1037.php?g=74

И още нещо, никой от царете преди Симеон не е бил коронясан, нито Фердинанд, нито Борис. Имало е сигурно църковна церемония и толкоз. Впрочем не съм съвсем сигурна къде точно и кога, но и Симеон е правил такава церемония, но вече в изгнание. Не знам доколко е имало смисъл от нея. Все пак по това време той вече е бил бивш цар, свален такъв и прогонен и вече е действало правилото - "Няма дом, няма корона."
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: BaliBali
ogo
10 Мар 2015 09:51
Мнения: 1,098
От: Bulgaria
Имам предложение за най-многобройната и официално непредставена група да се създаде институцията - "Български гъзоблизци"
генек
10 Мар 2015 10:33
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Коронацията СЪЩЕСТВУВА в Търновската конституция. Което означава, че е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА... Пък и нали правите разлика между претенциите на гражданина Борисов и вожда Охо-Бохо? Вождът ще грохне два-трима с боздугана по главите и - готово... Ама "царят" има мерак д аизглежда и законен...
--------------
Сайтът на Генек
генек
10 Мар 2015 10:37
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Помазан по рождение?
Фердинанд?
Бали Бали,
ясно ми е, че в желанието си да защитите незащитимото като типичен монархист се опитвате да минавате на някаква иреална база /свещени права, свещенйа личност и т.н. али-бали/. Като откровено подритвате конституцията - законът, който е НАД царя...
Минава пред някой монархически клуб, тук не върви...
Имайте си увлеченията, но моля - не извъртайте. При това някак си обидно за мен - доста елементарно, подценяващо и малкото ми интелект...
-----------------------------------
Сайтът на Генек
komar1
10 Мар 2015 10:44
Мнения: 7,007
От: Bulgaria
или " Български пампероносци"...Че май бая от подписалите и те са на памперси
Добави мнение   Мнения:31 Страница 1 от 2 1 2 Следваща