Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Дъното на Здравната каца
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:38 Предишна Страница 2 от 2 1 2
Атанас_Ванев
23 Мар 2015 13:06
Мнения: 211
От: Bulgaria
Наясно съм, че един политолог ще го каже доста по-професионално. И съответно ще го разберат само други политолози. Аз се опитвам да го кажа така, че да е разбираемо от повече хора. Затова и давам такива примери...
zzz07
23 Мар 2015 13:10
Мнения: 5,983
От: Luxembourg
Колеги, става дума за мафия, за нищо друго. Българска мафия. В случая лекарска. Никога няма да я преборим. Докато има 3 милиарда за опоскване, ще я има и нея.
Атанас_Ванев
23 Мар 2015 13:16
Мнения: 211
От: Bulgaria
Относно статията - знам, че подобна система - със самоучастие (франшиза) има в Швейцария. Дали води до намаляване на разходите? Според мен - не. И няма и как - има ли събрани на куп чужди пари, винаги се намира начин да бъдат "усвоени" - независимо дали осигурителя е частен или държавен. Има само едно решение - "Семашко++". Лекуващите не трябва да имат пряк интерес (от конкретно извършена дейност), стимулът (затова е "++" в името - "Семашко" беше зле със стимулите) трябва да бъде по непряк начин. Който успее да измисли какъв да бъде този непряк стимул ще реши проблема.
Редактирано: 4 пъти. Последна промяна от: Атанас_Ванев
Атанас_Ванев
23 Мар 2015 14:41
Мнения: 211
От: Bulgaria
Относно илюзията, че частните застрахователи могат по-добре да контролират разходите, ето какво казват самите частни застрахователи:
Д-р Мими Виткова (председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване) обвини здравните заведения за това, че "творчеството" им да си прибират нерегламентирани пари е надминало възможностите на застрахователите да регулират такива процеси. Те настояват държавата да посочи какво може да ценообразуват лечебните заведения и за какво хората трябва да заплащат от джоба си.

Здравни застрахователи потресени от болничните тарифи

http://money.bg/news/id_971667957

а също и тук (+ видео):

http://news.ibox.bg/news/id_1115370150

Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Атанас_Ванев
Apolitichen
23 Мар 2015 14:57
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
В етатистката система на "безплатно" разпределение икономическите интереси на производителя и на потребителя съвпадат. И докторът, и пациентът имат интерес към максимално скъпа здравна услуга, без значение нужна ли е тя.
Това е повече от глупаво! Нито медикът е "производител", нито пациентът е "потребител", още по-малко има съвпадение на "икономическите им интереси".
Медицината все още не "произвежда" безсмъртие. Сиреч каквото и да прави, пациентът рано или късно умира. "Пазарът на здраве" годишно обхваща само 25% от населението (2 млн. души), от които 5% "производителят убива" (100-110 хил. души умират) и други 5% "производителят ги абонира задължително" (80 хил. годишно са новодиагностицираните пациент с хранични заболявания - деабет, тумор, шизофрения и т.н.). Сиреч, производителят поради естеството на дейността си руши сам пазара. Това не е икономика!
Пациентът, в общия случай (като се изключат фалшивите заболявания с цел да се запази и/или придобие някоя социална привилегия), изобщо не е потребител. И пари да му дават, и с промоции да го облъчват, няма сам да отиде и да поиска да му направят мозъчно-черепна операция или да му "отрежат орган". В тая система няма "потребител", който да "повишава търсенето" на "отрязване на органи" или на лекарства (ако беше така, по-сторите лекарства, пеницилен, карбамазепин щяха да са с космически продажби ... кат на Кока-Кола ).
И медикът, и пациентът по различни причини нямат интерес към "максимално скъпа здравна услуга". За пациентът съществува риска да не се възстанови никога от тази "скъпа здравна услуга". За лекарят, преразходът на ограничения бюджет ще го остави безработен.
Но ... посредниците имат интерес. Търговски дружества (болници, аптеки, търговци на лекарства), здравни мениджъри, застрахователи и тям подобни консултанти. При търгашеството колкото е по-скъпа "стоката", толкова е по-висока комисионната.

Ще чакам другия път докторът по икономика да се пробва със "скъпо платените услуги по сигурност". Кой има интерес да се унищожи боеспособна техника и да се купят "дърти хвърчила" (морално остаряла техника). Може да пробва и с "икономика на бежанеца" или икономика на "коалицията на желаещите".
Тимур и неговите командоси
23 Мар 2015 16:26
Мнения: 1,659
От: Bulgaria
Apolitichen


И аз не разбрах защо пациентът има интерес от "максимално скъпа" услуга, а не от "максимално качествена". Тоест, каква ми е далаверата на мен всеки месец да ме гледат на скенер, докато почна да светя в тъмното?
Обаче освен посредниците огромен интерес имат и разпределителите, каквато е в случая Здравната каса.
Тимур и неговите командоси
23 Мар 2015 16:31
Мнения: 1,659
От: Bulgaria
Случайно, поради дело за развод, в съда се разбра каква е заплатата на пловдивски лекар: 18`126 лв. месечно (217`513 лв. годишно).

И това е само официалната естествено, парите "на ръка" не се отчитат. А ги има, особено в хирургията.
Атанас_Ванев
23 Мар 2015 17:48
Мнения: 211
От: Bulgaria
... посредниците имат интерес

Безспорно! Но за да защитят този интерес те имат нужда и от по-скъпи физически изпълнители (лекари, лекарства и технологии). Иначе няма как или много по-трудно ще обосноват и своите високи цени. Логиката е, че ако посредника взема определен процент (или надценка) от цената, колкото по-висока е тази цена, толкова повече остава за него (20% от 100 са 20, но от 200 са 40). Т.е. споменатите търговски агенти, макар и да изглежда, че в краткосрочен план имат интерес от по-евтини изпълнители (което се изтъква като техен плюс - заради този свой интерес те щели да натискат цените надолу), всъщност, в дългосрочен план, техният интерес е от все по-високи цени. И както се вижда от практиката, те успяват да наложат този свой дългосрочен интерес навсякъде по света (и най-много там, където има широко поле за частна "изява", напр. САЩ). Как точно и защо се случва това е предмет на икономически изследвания, но фактите ясно показват, че се случва.
Атанас_Ванев
23 Мар 2015 17:52
Мнения: 211
От: Bulgaria
...Във всеки случай, ако без лекари и лекарства не може, то ролята и съответно делът на посредниците може сериозно да бъдат редуцирани. Което няма да е малко. ...Поне за начало.
Атанас_Ванев
23 Мар 2015 18:01
Мнения: 211
От: Bulgaria
И аз не разбрах защо пациентът има интерес от "максимално скъпа" услуга, а не от "максимално качествена".

Предполага се, че двете са синоними в търговски смисъл (поне в една пазарна среда би трябвало да са). Ако аз съм си платил застраховка, която покрива лечение да кажем до 5`000 лева, имам интерес да ползвам максимално възможна сума от тях, примерно търсейки най-скъпата (луксозна) болница, която да се вмести в този бюджет. Имаше наскоро един случай с една родилка, която си мислела, че щом се е застраховала, може да отиде в болница, в която раждането струва 10`000 лева. И отишла. Съответно родила и платила, но после се оказало, че застраховката й не била баш точно такава и няма да й върнат парите. И така...
doodle
23 Мар 2015 19:38
Мнения: 777
От: Bulgaria
"Липсващото дъно на Здравната каца
е икономическият интерес на потребителя ..."

Не е познал.
Липсващото дъно на Здравната каца е икономическият интерес на предоставящия здравна услуга.
Потребителя няма икономическо отношение към здравеопазването.
Здравето не е стока.
Cardozo e Sa
23 Мар 2015 20:09
Мнения: 3,429
От: Bulgaria
Казва се франшиза, франчайз или самоучастие на осигурения. Идеята е самият осигуряван да плати сериозна част от цената на всяка ползвана услуга, за която плаща осигурителят.


Идеята вече беше лансирана от Анна-Мария Борисова (онази министърка, дето беше намерена на един завой). Слабите мозъци се съсредоточиха в "завоя" и не успяха да разберат, че тя беше най-умният министър на здравеопазването. И днес има отвратително тъпи журналисти или лидери на мнение (Ива Николова, Мадам В, Т. Буруджиева, Мирослава Радева и др.), които "припомнят" за "намирането на министри по завоите".

Та Анна-Мария беше определила този % на 20. Каза, че е готова да спори за %, но не и за механизма, т.е. задължително трябва да има доплащане от пациента. Тогава Бочко I Тъпи извади оставката от джеба и рече на пърхащите репортьорки в кулоарите на МС: "Министърът на здравеопазването подаде оставка", а в залата Анна-Мария Борисова даваше пресконференция с Дянков как ще започне доплащането за всички здравни услуги и явно не знаеше, че вече е подала оставка.


Cardozo e Sa
23 Мар 2015 20:20
Мнения: 3,429
От: Bulgaria
Преди дни чухме, че техническите системи за контрол на достъпа (сканиране на личната карта на всеки приет пациент), макар скъпо платени, едва внедрени, и вече са пробити (приемат копия от лични карти за истински)


Не фотокопия, а на Word да набереш т.нар. "машинен код", който е на личната карта и си готов. Но тук има далавера — да се закупят четци от наша фирма. Облажилите се от далаварета си имат имена: др. Румена Тодорова – изключително тъпа, бездарна и крадлива управителка (бивша) на Здравната каца и др. Тома Томов – гнусно леке, глуповат и зализан, брокер-подмазвач, уреждащ ИТ фирми, които да източват Здравната каца.

Така, че това не е никакъв опит за внасяне на честност в с-мата, а нагло източване на Кацата.


Cardozo e Sa
23 Мар 2015 20:31
Мнения: 3,429
От: Bulgaria
Решения има, няма решимост. Смелост за реформи имат само малцината със знания и опит, уверени, че са прави и ще успеят, даже ако 96% от нацията реват от страх.


Само дето нещата са малко по-сложни и ще трябва да мине някоя друга година преди да се оправят нещата дори да се въведе доплащане. С-мата е напълно разбита. В частните кабинети също няма нормално отношение лекар-пациент. Изключение правят лекарите, които са работили в чужбина или са били на специализация там. Единствено те знаят как се работи с пациенти, но ще се научат...


Тимур и неговите командоси
24 Мар 2015 18:20
Мнения: 1,659
От: Bulgaria
М-да... Преглед на 5Д скенер - стойност 5000лв. Тоест, пациентът трябва да доплати около 1700лв. Какво са тези пари за редовия български пенсионер?
И аз си мислех, че съм "десен". В сравнение с някои тук съм направо комунист и щом си купя куче, ще го кръстя Че Гевара.
Cardozo e Sa
25 Мар 2015 16:40
Мнения: 3,429
От: Bulgaria
М-да... Преглед на 5Д скенер - стойност 5000лв.


Глупости! 1-во скенерът се казва ПЕТ (от позитронно-емисионен томограф) и 2-ро цената е 2000 лв. Но трябва да се има предвид, че това е едно от най-скъпите изследвания по принцип. В Б-я такива апарати има 2 – в Александровска и Св. Марина (Варна). За година минават около 3000 и нещо пациенти. За сравнение годишно се правят около 500 хил. хемодиализи (на приблизително същия брой пациенти).


Тимур и неговите командоси
25 Мар 2015 18:33
Мнения: 1,659
От: Bulgaria
Да, моя грешка - цената е 3000 лв. без контрастното вещество. С него - 3500 лв. В сумата, която цитирах първия път, са включени и други неща.
Та само хиляда лева да доплатиш - колко му е?
Добави мнение   Мнения:38 Предишна Страница 2 от 2 1 2