Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Заплакала е гората
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:26 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
Сърдитко-Петко
31 Мар 2015 20:17
Мнения: 712
От: Bulgaria
Ако живеехме във времената на социализма, някой възторжен поет би възпял песента на моторните триони и победата на човека над дивата природа

Ако паметта не ми изневерява, по онези времена основно залесяваха, а не сечаха гори. Ама може и да бъркам - не съм дългогодишен планинар
RumenS
31 Мар 2015 20:41
Мнения: 6,895
От: Bulgaria
Ако паметта не ми изневерява, по онези времена основно залесяваха, а не сечаха гори.

Ми обяснението е просто, преди соца пак сме имали капитализъм и съответно след него не остават гори за сечене, а трябва да се залесява.
wreckage
31 Мар 2015 20:42
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
Това е адски притеснителен материал.
q357
31 Мар 2015 20:53
Мнения: 557
От: Bulgaria
Валентинеее, не те знам, колко годишен си бил по времето на соца, но лично аз по това време бая фиданки съм посадил, без да съм запален планинар!
Жоро14
31 Мар 2015 21:28
Мнения: 755
От: Bulgaria
възторжен поет би възпял песента на моторните триони

Г-н Крантев, да не забравяме че социализъмът остави гори, за да могат демократите да ги експортират пазарно!
Песента на моторните триони я възпяват износителите бе, бате!
cisco
31 Мар 2015 21:37
Мнения: 7,737
От: Italy
При соца дори за едно отсечено дърво можеше и да полежиш 5-10 години....
Tulip
31 Мар 2015 21:56
Мнения: 388
От: Bulgaria
Да му имам сравнението ... хубаво, ходил, констатирал, заболяло го... кво набърка социализма и гората бе, байно? Май страда от гъбичен див феодален капитализъм... не от соц песни.

Предводител на команчите
01 Апр 2015 00:02
Мнения: 12,354
От: Bulgaria
Отбелязаното от Сърдитко-Петко и други е така, но мисля, че става дума просто за неудачна словесна фигура на автора, така че по-спокойно ...
Описаното в статията е самата истина. Тя, прочее, е още по-страшна. Но е опасно да се навираш там, къде-къде по-готино е да броиш делфини ...
Шумът на резачките се превръща в кресчендо с помощта на рева на мотори, атевета, жипки и джогани. В Люлин планина не остана едно животно, дърветата са на изчезване, хижа със 140 места е овъглена останка. Около Големата икуна над Вакарел след закриването на поделението има само цигански катуни с резачки, върволица от камиони с трупи, а хижа Арамлиец може да се намери само чрез разкопки. Примерите са безброй и навсякъде ...
Редактирано: 4 пъти. Последна промяна от: Предводител на команчите
ablepsia
01 Апр 2015 04:02
Мнения: 26,566
От: Bulgaria
неудачна словесна фигура на автора


Много меко казано, Команч!
Описаното в статията се отнася за преди социализъма. И поетът наистина го е описал (затуй са го и гръмнали, щото срещу такива неща се е бунтувал) преди социализъма - как пък никой от вас се е сетил - щото по време на социализма масово се залесяваше:

А там, във гората,
израсли железни тръби.
Комини израсли в гората.
И със рапидно-стоманни зъби
заръфал снагата й
гатер.


Eisblock
01 Апр 2015 04:54
Мнения: 9,157
От: Iceland
Писал съм тук не веднъж за видяното из Рила и Родопите, за циганските катуни по превала към Батак, за изсечената гора повсеместно там и оставената 20-30м ивица покрай пътя за да не прави впечатление оголената планина. Както и наброените дървовози с ремаркета натрупани до горе със поредната порция унищожена гора!

Ако държавата в лицето на шайките "политици"-скакалци искаше, не представлява голяма трудност да се озапти това и редица други БЕДСТВИЯ ръфащи и унищожаващи България! Но не - това не е възможно поради изплувалата утайка на обществото, колкото и семпло да бе преди то, утайката си е Утайка! Тя минава за "модерен", "съвременен" "елити" чийто скелет образуват т.нар. "политици" - глутница хищници под чужд контрол.

Статията е добра и ситуацията е още по-трагична от тази в 20-ната реда. Да, сравнението е тъповато и съм сигурен, че авторът по стар тертип е решил да бъде "политкоректен" защото си е мислел, че така ще бъде по-възприета и пусната в някой вестник. Истината обаче е, че соца залесяваше. Такъв, онакъв, под съветски надзор - да, но държавата като цяло беше СТОПАНИН!

Докато за сегашните псевдо-демократи, жалка пасмина мекерета, слуги на световните Паразити-сатанисти това не може да се каже! Както по-горе споменах - тези са по зли и са глутница Хищници дооръфващи снагата на България!

Прокълнати да сте до краят на Вечността, гнусни паразити!
Fafner
01 Апр 2015 09:11
Мнения: 506
От: Bulgaria
Туристическите пътеки са изчезнали в голяма част от страната (в случая трябва да се потърси отговорност за мълчанието от страна на ръководството на Българския туристически съюз). Маркираните дървета отдавна са изсечени.

Абе, те пътеките са си там, ама не може да ги намери човек поради отсечените дървета с туристическа маркировка на огромна площ - все едно си сред пустинята. И какво да каже БТС, като дори властта не може (или не иска) за озапти башибозуците из планините?
suhar
01 Апр 2015 09:23
Мнения: 6,222
От: Bulgaria
Виновен ни е социализмът, турското робство и най- вече Василий II Българоубиецът.
Предводител на команчите
01 Апр 2015 09:27
Мнения: 12,354
От: Bulgaria
ablepsia и останалите, хващате се за дреболия. Не ми се занимава да правя литературен разбор на текста, но никъде в него не откривам желание на автора да представи социализма като време, унищожително за горите. Не това е поантата на текста, нито пък "скритото внушение".
Апропо, социализмът остави България като държава, заемаща третото място в Европа съгласно площта от територията, заета от гори. Пред нас бяха само Румъния и Полша - пак соц-държави.*
Прочее, политиката на масово залесяване започва далеч преди това - в първото десетилетие на XX в. Правителството на Фердинанд осъзнава нуждата от него и отпуска стипендии на много млади българи да учат на запад и най-вече във висшето училище по горски науки в Тарант (Саксония). "Тарантската школа" е толкова мощна у нас, че традицията й може да се проследи далеч напред във времето, дълбоко в социалистическия период. Именно тя е в основата на залесяването у нас най-вече с иглолистна дървесина, което нерядко противоречи на естествените природни дадености и води след себе си редица екологични проблеми (например осушаване на цели региони).
Както и да е. Някъде около 1907 г. е поставено началото на масовата залесителска дейност. Самият Фердинанд нерядко е из страната, лично давайки пример и засаждайки дървета. Отпор на тази държавна политика - за залесяване, но и за съхраняване на малкото останало по онова време - дава мощна "дървена" мафия, която не се свени да убива вкл. държавни служители - един от най-тъжните наши паметници е този на разложкия хълм Голак (с може би най-красивата гледка към Пирин в цялата страна) - на младия и блестящо образован Симеон Петаларов, който завършва в Германия и се връща като лесничей в България, за да срещне смъртта си през 1916 г. Независимо от това държавата успява постепенно да залесява и да увеличава горския фонд.
Разбира се, големият "пробив" в това отношение дойде по соц-време, като основните причини са две: ликвидирането (както в много други сфери) на всякакви "мафии", "мафийки" и пр. (или най-малкото тези, които изпитват желание да функционират извън рамките на държавната машина), но най-вече безумно евтината вносна дървесина от Големия брат (СССР и по-точно Русия и още по-точно Коми), която ликвидира нуждата от собствен дърводобив и позволи изграждането на гигантски дървопреработвателни предприятия като Лесопромишлен комбинат (сега Фазерлес) не къде да е, а на Дунав (логично), насред безлесна Добруджа. Именно благодарение на Големия брат Румъния, Полша и др. соц-държави възстановиха горския си фонд.
След социализма? След социализма - както при почти всичко останало - нещата станаха катастрофални. Ама нищо, не е важно да има гори и и природни ресурси тази земя. Важно е да се жичкаджийства, да се носят Аdibas-и и чат-пат да се оди на г@зокъпанье в Гръчко. Щом това е възможно, останалото да иде в кереча. Бъдещето на децата ни - също.
___________________
* Тук не влизат Швеция и Финландия, територията на които така или иначе е практически само гори и сред тях тук-таме обезлесени острови. Към днешна дата вече сме доста по-назад в класацията.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Предводител на команчите
RumenS
01 Апр 2015 09:51
Мнения: 6,895
От: Bulgaria
Важно е да се жичкаджийства, да се носят Аdibas-и и чат-пат да се оди на г@зокъпанье в Гръчко. Щом това е възможно, останалото да иде в кереча. Бъдещето на децата ни - също.

Да, другото е следствие. Такива сме си.... сбъркани.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: RumenS
hamer
01 Апр 2015 10:12
Мнения: 10,867
От: Bulgaria
Tulip
31 Март 2015 21:56

Прочел си ми мислите
виждащ
01 Апр 2015 12:36
Мнения: 1,285
От: Bulgaria
преди понеже управляваха "селяни" и "каскети" имаше гора.
Сега пак се върна "офицерската аристокрация" и пак се почна със сечта.
Който не е учил история, може да си спомни аферата с рилските гори
Предводител на команчите
01 Апр 2015 12:46
Мнения: 12,354
От: Bulgaria
преди понеже управляваха "селяни" и "каскети" имаше гора

Днес вкл. селяните и каскетите секат, та пушек се вдига. Щото всеки селянин и каскет гледа да трансформира гората в кво-да-е-TDI, галакси-таб-последен-модел, 624-инчов талавизор сос скайп или четиристаен итонг-апартамент от 75 квадрата барабар с асансьорната, стълбищната и тротоарната площ.
бонго-бонго
01 Апр 2015 12:56
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Предводител на команчите 01 Април 2015 09:27
LEFT
01 Апр 2015 13:11
Мнения: 1,343
От: Bulgaria
Няма гора, няма български плодове и зеленчуци, няма промишленост, няма животновъдство - какво остаna - само бетон и мръсотии.
Иво Георгиев
01 Апр 2015 15:31
Мнения: 35
От: Bulgaria
Мда - "Хрупат козиците"- Натисни тук
Иво Георгиев
01 Апр 2015 15:35
Мнения: 35
От: Bulgaria
Нещо не стана преди : Натисни тук
Добави мнение   Мнения:26 Страница 1 от 2 1 2 Следваща