Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Слънчевата педагогика не е децата да учат на плажа
Добави мнение   Мнения:8 1
генек
19 Апр 2015 19:05
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
И като изплуват едни амбициозни блондинки, тип Дамянова... Дето знания нямат, опит нямат, деца нямат - ама имат желание да работят... По каквото ще да е - пари да падат и името да се вее...
--------------------
Сайтът на Генек

Perseus
19 Апр 2015 20:54
Мнения: 2,726
От: Bulgaria
Като изключим Монтесори и Валдорф, останалото са някакви щуротии за напълно изстрещяли хора и даже и не бива да бъдат официално разрешени. Против съм промиване то на мозъците на децата по какъвто и да е начин. Трябва да се развиват, а не да слънчасват.....
маргаритка2
19 Апр 2015 21:10
Мнения: 21,348
От: Bulgaria
Звучат ми като някакви секти.. повече от половината предложения.

Сегашното образование явно е нехуманно, щом новите са под общ знаменател "хуманни"
eneq
19 Апр 2015 23:00
Мнения: 223
От: Bulgaria
За съжаление, описанията на всички споменати педагогически системи (без Озарената, която очевидно е авторска на въпросната дама, героиня на репортажа, и затова не знам нищо за нея) са, меко казано, некоректни. Сугестопедията да д-р Георги Лозанов не е метод за запомняне на голямо количество информация, в педагогиката на Мария Монтесори сърцевината не е сензомоториката, демократичното училище на Яков Хехт изобщо не прилича на училището, което познаваме, и главното в него не е, че може "да не се влиза в часове"... общо взето, описанията са, като това в заглавието.
Сърцевината, същината на хуманните педагогически системи е в това, че те се отнасят към детето с любов, уважение, внимание и доброта. За разлика от доминиращата у нас педагогическа парадигма, идеалът на която е всички ученици да седят мирно, да мълчат, да изпълняват бързо и точно подадените команди, и да бъдат колкото се може по-еднакви - по интелект, поведение, външен вид и т.н. В хуманните педагогики се подкрепя различието, творчеството, самостоятелното вземане на решения и поемането на отговорности, личностното развитие... а не запомнянето но голямо количество информация
SvSophia
20 Апр 2015 05:18
Мнения: 36,140
От: Bulgaria
Откога разни, никому неизвестни, състоящи се от неизвестно кого и платени от още по-неизвестно кого, фондацийки и непеошни мамици са страна по въпросите на българското образование и на какво законово основание, та трябва да ни се набиват в главите щурчавите им идейки?! Още впрочем като се прочете в началото на статийката, че "философията на Щайнер" се препоръчва като идеологически фундамент на началното образование..., ми к`во да четеш по-нататък?! Кому са нужни подобни пропагандни мат`риалчета, питам си се, и с какава цел се набиват в канчетата (щото не зная колко нормално мислещи мозъци са останали на територията) на българските "подяремни животни" (цитирам П. П. Славейков)?!
67AF
20 Апр 2015 05:37
Мнения: 17,775
От: Tuvalu
"Дори да направиш частно училище, си длъжен да използваш същите учебници и разпределение на учебното време и след това същите инспекторки те проверяват дали си предал учебния материал по същия начин, както в другите училища. На практика с действащия закон никога не може да се направи едно истинско Валдорфско училище с цялата му прелест", добавя Любов Миронова. Тя е скептична, че с новия закон за училищно образование нещо може да се промени, но все пак не изключва и такава възможност. Времето ще покаже.

Предполагам, че дамата ще бъде крайно учудена, ако узнае, че в Канада има и Монтесори училища, и Валдорфска педагогика, но ЗАДЪЛЖИТЕЛНО учениците трябва да усвоят училищната програма за връстниците си и да положат съответните държавни изпити (които са в определени класове, а не само в края на обучението). Няма не искам, няма да се развивам самостоятелно, няма самостоятелен избор на математика или рисуване, защото ако учениците не покрият нормативите, училището получава жълт картон, на следващата година - червен. Това правило важи както за частните, така и за държавните училища. Все пак някаква защита на децата от техните родители и "озарени" лели трябва да има!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: 67AF
malinas
20 Апр 2015 09:20
Мнения: 1,374
От: Bulgaria
Ако децата в клас са не повече от 10, няма нужда да правят какъвто и да било вид училище.Учителите сами ще работят с всяко по едно отделно. Но при тази система на 1 учител, 6 класа с по 28 ученика - няма начин да разбере кой каки таланти притежава.
duende
20 Апр 2015 13:01
Мнения: 69
От: Bulgaria
Много добра идея е да се обсъждат разните пед. системи (разбирани като начини "децата да учат неща" ЕДНОВРЕМЕННО. Независимо дали имате усещания, реално знание и аргументи за или против качествата на която и да е било от представените пед. системи, аз лично съм безкрайно благодарна, че хората от ФРУД са успели да направят такъв форум и се надявам да има такива форуми всяка година. И за всички видове пед. системи. Особено в България, където имаме спешна нужда от обществено съгласие по 2 въпроса "защо и какво учат децата в България?" и нямаме никакви живи носители на знание и умения как се постига обществено съгласие за каквото и да било. Щото от 60 години сме зарязали гражданското образование.
Добави мнение   Мнения:8 1