Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Парламентът призна изтреблението на арменците, но не и геноцида
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:81 « Предишна Страница 4 от 4 2 3 4
Medovina
25 Апр 2015 14:04
Мнения: 704
От: Bulgaria
Изтребват се хлебарки.
Стайнбек
25 Апр 2015 19:46
Мнения: 21,409
От: Bulgaria
Масови протести в САЩ, заради това, че Обама не произнесе думата "геноцид"

"Искаме Обама да признае срама си!", "Обама обеща да признае геноцида, а сега изведнъж отказа за произнесе думата", "Геноцидът си е геноцид, както и да го наречеш", бяха само някои от думите на участниците в митинга в Лос Анджелис, в който взеха участие над 50 хил. души.

Обама нарече изтреблението на арменците в Османската империя през 1915 г. "първото масово убийство на XX век", като обаче се въздържа да използва термина "геноцид" - нещо, което той прави през 2008 г. "Арменският геноцид е неоспорим и широко документиран факт", отбелязва по време на предизборната си кампания тогава Обама.


http://svetoven.pogled.info/amerika/news/64031/Masovi-protesti-v-SASHT-zaradi-tova-che-Obama-ne-proiznese-dumata-genotsid
БСП
25 Апр 2015 20:11
Мнения: 4,755
От: Bulgaria
Масови протести в САЩ, заради това, че Обама не произнесе думата "геноцид"


Да признае геноцида в Хирошима и Нагасаки?
Capricornus
25 Апр 2015 21:01
Мнения: 683
От: Bulgaria
Всяка държава, която претендира за суверинитет върху цялата си територия носи отговорност за живота на гражданите си. Ама те се разболели, ама те решили да си ходят, няма значение. Че е геноцид, геноцид е. Проблемът е в това, че истината е най-излишното и вредно нещо в политиката. Когато всеки гледа да си скрие престъпленията и да изтъкне чуждите, е трудно да се очаква обективност. САЩ призна ли геноцида срещу индианските народи? Те са ликвидирали на 100% дестки народи със своя култура, език, обичаи и то съвсем преднамерено, планувано и безжалостно изпълнено. Това си е тройна преварка геноцид. За САЩ ние, българите, сме едни псуващи се индиянци, които вместо със заразени одеяла, ни ликвидират със заразена ценностна система. И то много успешно. Според американски източници в Ирак са „изтребени“ между 2 и 4 милиона граждани, като най-висок е делът на децата по времето на ембаргото, включително и за лекарства. България си навлече тежък грях с подкрепата си за това ембарго, но признаването му е невъзможно днес.
Защо САЩ не признават геноцида на арменците в Турция? Защото обичат Турция и турската история? Едва ли.
Според мен кукловодите забиват ръждив гвоздей в една от раните на Турция за да и напомнят, че един ден ако се прави на независима, може да признаят и кюрдското право за самоопределение. Един важен казус може да възникне ако ООН (САЩ) вземе мерки срещу Турция и се създадат условия, да принудят Турция да плаща репарации на арменците, също както германците още плащат на евреите.
Т.е. формолировката има значение. За нас стана за пореден път ясно, че не може да има достойнство в държава, чието население има приоритети: банани, екскурзии в чужбина, маркови западни стоки, правени в Китай и американски филми.
СТИГА СТЕ ОБВИНЯВАЛИ ПОЛИТИЦИТЕ! ТЕ СА ОТРАЖЕНИЕ НА ДУХОВНАТА НИЩЕТА СРЕД ЦЯЛОТО НАСЕЛЕНИЕ, РЕЗУЛТАТ НА ПРЕХОДА, КОЙТО УСПЯ! ТЯХНОТО ПОВЕДЕНИЕ Е РЕЗУЛТАТ, А НЕ ПЪРВОПРИЧИНА НА УПАДЪКА НА НАЦИЯТА.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Capricornus
onzitam
25 Апр 2015 23:55
Мнения: 4,334
От: Bulgaria
Дайте да говорим нормално. България няма щастливата възможност да е на 1000 километра от Турция, а граничи с нея. Българската и турската икономика са свързани, както и добросъседските ни отношения във външнополитически план! Тогава защо трябва да дърпаме магарето за опашката, за нещо което се е случило преди век и което не ни касае???
Имам много добър приятел арменец. Той има верига от магазини и снабдява цялата си продукция от Турция. Няколко цеха му шият на ишлеме и човекът се радва на добра търговия. С него разговаряхме скоро и той ми каза, че е имал роднини жертви от този геноцид, но в момента си работи добре с турците, уважават го и са коректни към него.
- "Ние свикнахме да живеем с миналото, а настоящето осигурява храната на децата ми и бъдещето им" - така ми каза арменският ми приятел.
Знаете ли колко пъти са воювали англичани и французи? Знаете ли колко французи са избили англичаните и колко англичани са били убити от франсетата? Знаете ли колко територии са минавали от едното кралство към другото и обратно?
Да, но сега двете държави живеят и си сътрудничат в една общност, чиято основна ценност е: "Заедно в различията"! Докато в България търсим гордост и опорни точки в някакво минало - наше и чуждо, нищо добро няма да ни чака! Само напред и нагоре!!!!!!
Гладиатор
26 Апр 2015 01:24
Мнения: 8,326
От: Bulgaria
Capricornus 25 Април 2015 21:01
Защо САЩ не признават геноцида на арменците в Турция? Защото обичат Турция и турската история? Едва ли.
Най-големия геноцид в историята на човечеството е избиването на над 90 000 000 индианци, от емигрантите в Северна Америка . Това е по изследвания на американци, има книги и др, писмена по въпроса.
Така че, може да се разсмърди много, ако почнат да си мерят геноцидите
Devil
26 Апр 2015 03:04
Мнения: 3,559
От: Bulgaria
България играе по свирката на САЩ, както и Европа. Въпросът с арменския геноцид се решава едва сега, заото Турция не играе по свирката на САЩ и се сближава с Русия. Няма добро и зло, има каквото ти кажат от САЩ. Е, понякога то съвпада с общочовешките ценности.
ablepsia
26 Апр 2015 03:51
Мнения: 26,566
От: Bulgaria
не забравим всички заедно да отдадем почит на загиналите геройски стотици хиляди чада на Турция в битката край Чанак кале.


Загинали в битка войници, Хасане, е едно, а клането на стотици хиляди мирни хора - жени, деца, старци, при това многократно и последователно - е геноцид. Не подменяй подличко темата както с въпросчето си навремето кога Яворов бил написал "Арменци". Тогава го е написал, защото още тогава Турция започва последователно да изтребва арменския народ. Това престъпление се нарича геноцид.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: ablepsia
Стайнбек
26 Апр 2015 07:11
Мнения: 21,409
От: Bulgaria
Официално от Анкара: България очерни историята на Турция


Оттук нататък отношенията с южната ни съседка ставали негативни


Турското външно министерство реагира на приетата декларация от българския парламент, която осъжда насилието над арменците в Османската империя отпреди 100 години. Южната си съседка отхвърли определението, което Народното събрание даде на събитията от 1915 година. В петък българските депутати приеха декларация, в която се говори за „масовото изтребление“ на арменците и която определя 24-и април за „Ден в памет на жертвите“, съобщава Анадолската агенция.В събота вечерта турското външно министерство направи изявление, в което определи декларацията като „очерняне“ на турската история, инициирано от „ултранационалистическата, ксенофобска и расистка партия Атака, която се обявява и срещу евроатлантическите ценности“. Ведомството отбелязва, че партията „има антагонистично отношение към Турция“.

„Несъмнено това решение ще има негативни последствия за турско-българските отношения. Българският посланик в Анкара, който бе поканен в министерството, бе предупреден за това“, се казва в съобщението. Българският премиер Бойко Борисов пристигна в парламента преди вота и се намеси в окончателния вариант на декларацията, като замени израза „геноцид“ с „масово изтребление“, посочва турската информационна агенция.

http://www.faktor.bg/novini/balgariya/43926-ofitzialno-ot-ankara-balgariya-ocherni-istoriyata-na-turtziya.html
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Стайнбек
engels!
26 Апр 2015 07:30
Мнения: 8,710
От: Bulgaria
onzitam
25 Април 2015 23:55
Тогава защо трябва да дърпаме магарето за опашката, за нещо което се е случило преди век и което не ни касае???

Пфу, да се снишаваме, че има още месо за износ
Имам много добър приятел арменец. Той има верига от магазини и снабдява цялата си продукция от Турция. Няколко цеха му шият на ишлеме и човекът се радва на добра търговия. С него разговаряхме скоро и той ми каза, че е имал роднини жертви от този геноцид, но в момента си работи добре с турците, уважават го и са коректни към него.

Така и трябва. Съвременниците нямат вина за събития от преди век. Но Турция, като държава, трябва да признае геноцида над цивилното население. Както съвременна Германия осъди престъпленията на нацизма.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: engels!
bajTan
26 Апр 2015 08:55
Мнения: 874
От: Bulgaria
До onzitam 25 Април 2015 23:55
Хайде да не бъркаме нещата. Едно е политика на дадена държава, друго е отношението между хората. Да ви припомня, че оцелелите от Баташкото клане са били спасени от комшиите им турци. Хубаво казваш "Напред и нагоре", ама без разчистване на миналото ... няма ни "напред", ни "нагоре". За това и ние вече 25 години сме все "назад и надолу". Това е цената и ДВЕТЕ СТРАНИ само да кажат едно "ТАКА БЕШЕ" и едно ИСКРЕНО ... "Съжаляваме". Ако не е искрено - не се получава = Без разкаяние няма прошка и въпросът остава открит. За това е много важна формулировката дали ще е "изтребление" или "геноцид" - при всички случаи трябва да бъде приемлива и за ДВЕТЕ страни, ако има добро желание за разбирателство - ще се намери точния термин. В основата на проблема е липсата на желание от турска страна да оценят жертвите си като на "мирно население", а не като "бунтовници" които са си получили заслуженото /според турската гледна точка/.
Стайнбек
26 Апр 2015 09:14
Мнения: 21,409
От: Bulgaria
Уникално от друг форум:

ние сме ДРЕСИРАНИ да мразим турците в интерес на "освободителката".
kosatka
26 Апр 2015 09:18
Мнения: 4,332
От: Bulgaria
Всички държави, които са извършвали геноцид над собствените или чужди граждани и народи трябва да признаят фактите и да носят отговорност за това.
И САЩ спрямо индианците, и Турция спрямо българи, арменци, гърци, Британската империя в Индия и Китай, Израел спрямо палестинците Русия ако щете ако има такъв доказан спрямо народи в Руската империя и СССР и т.н.
Както го направиха германците след ВСВ.
Въпросът е принципен, защото днешна Турция все още не е изоставила неоосманската си доктрина и политика и това да оправдаваме упорството й с конюнктурата, че виж искала да води независима политика, че завивала към Русия и т.н. е позата на щрауса. Та и сега, към момента, Турция обучава, подкрепя и насочва креатурата "Ислямска държава" и главорезите в Сирия. Изберем ли позора пред войната /в широкия смисъл/, накрая ще получим и двете. Турция не е спряла да ни се меси и да наглее и преди този казус, дори и след като сами се унижавахме с изивиненията на Пешо Стоянов в Меджлиса за Възродителния процес, дори след като сами си гласуваха нашите продажници такава декларация в предходни парламенти, с която едва ли не признават ВП за етническо прочистване.
Въпросът е принципен и защото актуалните ни "партньори" от запад не спряха да ни дрънкат за измислените си трансатлантически ценности и да ни внисат вини за какво ли не, докато те самите не са преосмислили своите престъпления, а ги повтарят и в момента, подкрепяйки геноцид и други международни престъпления и сега по света - Ирак, Сирия /християните/, Либия, Украйна......
Позицията на АТАКА и по този въпрос е била винаги последователна и принципна, а това, че тя съвпадна с позицията /по кавито и да е съображения/ на Западна Европа, Папата, Русия е още едно потвърждение, че е правилна.
Сега е време останалите партии да споделят и другите тези и проекти на АТАКА, отлежаващи в НС, като геноцида над българите в Османската империя, геноцида над Тракийските българи 1913, обезщетенията им според Ангорския договор.
Стайнбек
26 Апр 2015 09:38
Мнения: 21,409
От: Bulgaria
днешна Турция все още не е изоставила неоосманската си доктрина и политика


Нито "все още", нито "не е изоставила"... Напротив, неоосманистките щения вече се приближават към пика си!
Solace
26 Апр 2015 13:36
Мнения: 4,394
От: Bulgaria
Няколко въпросчета (подредени не по важност)
1. След като Местан иска да не се бъркаме в миналото, защо все за Възродителния процес говори?
2. Е ли ДПС етническа партия, след като налага своеобразно вето върху говорене против Турция, и все защитава турските интереси в България?
3. Кланетата в Брацигово, Перущица, Батак и т.н. защо се омаловажават? Изтребените Изкланите там защо са по-маловажни за днешните български управници, отколкото геноцида над арменците?
4. Какво като Турция изкупува месо от България (дали купуват свинско?)? Трябва ли да се дупим и в тая посока - защото вече сме се надупили в почти всички възможни? И защо сме с ЕС против Русия, но не сме с ЕС спрямо Турция?
5. Стигнахме ли дъното на политическото малодушие, или как?
Firmin
26 Апр 2015 13:42
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
ние сме ДРЕСИРАНИ да мразим турците в интерес на "освободителката"


Тъй си е. Ама не с камшика, ами направо с ятагана. И така 500 години.
БСП
26 Апр 2015 14:52
Мнения: 4,755
От: Bulgaria
5. Стигнахме ли дъното на политическото малодушие, или как?



Стигнахме....и продължаваме да копаем.
читатель
26 Апр 2015 15:59
Мнения: 9,158
От: Bulgaria
Василий Лановой: У Пушкина есть грандиозная фраза: «Гордиться славою своих предков не только можно, но и должно. Не уважать оной есть постыдное малодушие».
http://www.aif.ru/society/people/1389763
Неверния Тома
26 Апр 2015 17:50
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
А цялата тупурдия е защото Бате Бойко преведе "геноцид" на български. Той, горкият, се надяваше че в Турция нямат преводачи.
hrpankov
27 Апр 2015 15:30
Мнения: 236
От: Netherlands Antilles
....тия РЕЗЕНЯЦИ от ДПС да земат и да се определят най-накрая какви са: Българи или Турци???... и без това тая мусулманска тъпоглава сган има едно право повече от всеки нас, и то е: ... ако им домилее за майката-родина то ей къде е Капъкуле!!! БАГАЖА-> КУФАРА-> ГАРАТА-> КАПЪКУЛЕ.... а ние родината си на друго място неможем да я намерим, ТУКА Е!!!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: hrpankov
Добави мнение   Мнения:81 « Предишна Страница 4 от 4 2 3 4