Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
НАТО не е СОД
Добави мнение   Мнения:18 1
otvrat
28 Апр 2015 20:04
Мнения: 22,522
От: South Africa
Много по-аргументирано щеше да е да се реши как точно ще изглежда армията, какви способности трябва да има, как ще се финансира и тогава да се определят и проектите за модернизаци


Топло, топло, но дотук. Ясно е, че не се познава материята. Оня ден писахме, но пак ще повторим. България няма военна доктрина. Военната доктрина определя какво й трябва на армията, защото тя определя евентуалните врагове и съответните отбранителни способности и стратегии. Пишете в началото, че българия трябва да се защитава. От кого? Къде е написано това? Кои са ни враговете? Какво трябва да върши армията? Когато изготвим военна доктрина - тогава ще мислим за въпръжаване. А ако се окаже, че враг ни е само Русия - нема нужда да се въоръжаваме. И в САЩ да се преместим - ще ни затрият.
mick
28 Апр 2015 20:57
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
otvrat
28 Април 2015 20:04

Ами проблемът е, че имаме странна двойственост - влязохме във военен съюз с държавата която ни е най-голям потенциален враг.. Та затова и няма доктрина според мен. Пълна мъгла е. От една страна сме супер защитени, от друга.. има прецедент...

Насила ни вкарват във война с Русия.. това пък е другата простотия. Само и само едни така наречени "демократи" да получат потупване по рамото и някой и друг долар в сметките си. Още малко и ще сменим официалния език.. да не е български, че е много близък до руския, а това пречи на вижданията на "демократите" с потупванията.

otvrat
28 Апр 2015 21:14
Мнения: 22,522
От: South Africa
Та затова и няма доктрина според мен.


Да, това е една от причините. Двама от предишните ни евентуални противници сега са ни съюзници. Изглежда не е удобно да кажем, че Турция и Гърция са евентуална заплаха. Може да се обидят. Но тогава от кого ще се защитаваме? Сърбия също се натиска за НАТО. До десетина години ще стане. И тогава пак питам : от кого ще се защитаваме? Това с ИДИЛ и Близкия Изток е просто смешно. За Русия е ясно, че ни е противник, но дори да се въоръжим повече от САЩ - пак няма да се опазим. Следователно : не ни трябва да пръскаме пари за ненужно въоръжение. Това е реалността и тя трябва да бъде отразена съответно в някаква доктрина. Просто искат да ни приберат паричките, защото "националната сигурност" е много докачлива тема. Ако ще ставаме агресори и ще нарушаваме международното право с НАТО като участваме в инвазии по света - това въоръжение ни стига.
hubavetza
28 Апр 2015 21:22
Мнения: 3,500
От: Bulgaria
Тази статия е много тенденциозна - НАТО наистина е "паникбутон" и той може да бъде натискан при опасност... Ние нямаме армия по настояване на САЩ, за да не дразним Турция - САЩ ни е гарант за националната ни сигурност...
otvrat
28 Апр 2015 21:27
Мнения: 22,522
От: South Africa
Когато бяхме във Варшавския договор всичко беше простичко и ясно. Имахме си конкретни врагове и стратегии. И съответното въоръжение, отговарящо на това на противника. Тогавашните съюзници бяха задължени по договор да се намесят веднага. Сега НАТО не е длъжно да ни помогне с военна намеса. Всеки има право да помага с каквото иска или може. Дания може да ни изпрати суха храна, а Холандия - превързочни матряли. Значи, казваме официално, че Турция ни е враг (както гърците) и почваме да се въоръжаваме съответно.
Stirlic
28 Апр 2015 23:39
Мнения: 2,275
От: Cape Verde
Ето задълженията ни - Вашингтонски договор:
Article 3
In order more effectively to achieve the objectives of this Treaty, the Parties, separately and jointly, by means of continuous and effective self-help and mutual aid, will maintain and develop their individual and collective capacity to resist armed attack.
Отговорността за отбраната е индивидуална и се разчита на помощ. Горните полу-политически/полу-експертни напъни (за вътрешна употреба и успокояване на електората) приличат на зле-режисирана художествена самонадейност на селска вечеринка
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Stirlic
imco1
28 Апр 2015 23:49
Мнения: 1,115
От: Bulgaria

otvrat
28 Апр 2015 21:14
За Русия е ясно, че ни е противник


Я пак? И чак в Южна Африка набрахте кураж да го споделите?...
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: imco1
aldycrown
29 Апр 2015 00:00
Мнения: 7,421
От: Bulgaria
Негодниците знаят, че една боеспособна армия, която е в състояние да осигури суверенитета на държавата, е много опасна за тях. Защото като нищо може да дойде време, в името на опазването на териториалната цялост и суверенитет, негодниците да бъдат арестувани и прибрани на място, което отдавна заслужават. Затова се прави всичко възможно да се осуети създаването и поддържането на адекватни въоръжени сили, съответстващи на Маастрихтските критерии...
Хулиган
29 Апр 2015 02:04
Мнения: 1,969
От: Bulgaria
Тези дни, като гледам как облъчват биороботите да свикват с мисълта, колко било важно да се харчат пари за войската, започвам да си мисля, че никак не е лошо да се върне задължителната казарма.
Няма по-успешен начин да отвратиш младите хора от тоталната идиотия на схмемата за превръщане на нормални човеци в пушечно месо...
ablepsia
29 Апр 2015 05:37
Мнения: 26,566
От: Bulgaria
За Русия е ясно, че ни е противник


На кого е ясно?
Да, вече ни е противник, защото вътре в две-три години успяха (онуй, въдвореното в плезиденството, и банкянският пандурин, и кукловодите зад тях) зорлем да я превърнат в наш противник.
Като в навечерието и по време на ВСВ.
Изводите и последствията остават за вас/нас.
dobadoba
29 Апр 2015 09:52
Мнения: 5,891
От: Bulgaria
Доктрината би трябвало да е тази за отбранителна достатъчност.
За това са необходими добре подготвени сухопътни сили, действащи на терен.
Подобни на 'зелените човечета' в Крим.
С подходящо оръжие/екипировка.

Отделно на това са отговорностите ни като НАТО-вска страна.
Boyana
29 Апр 2015 14:09
Мнения: 361
От: Bulgaria
"Театрото" е същото какъвто ни е президента-треторазряден!
Boyana
29 Апр 2015 14:10
Мнения: 361
От: Bulgaria
"Театрото" е същото какъвто ни е президента-треторазряден!
tedavenger1
29 Апр 2015 19:02
Мнения: 341
От: Bulgaria
За Русия е ясно, че ни е противник


Какво ни е Русия? Абе този откъде пада? Противник са ти тези дето бомбардираха столицата ни през Втората световна и тези дето ни клаха 500 години, а не тези благодарение на които можеш да си говориш на родния език.
wreckage
29 Апр 2015 19:09
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
Панайот Ангарев
inventus
29 Апр 2015 19:11
Мнения: 3,194
От: Bulgaria
Не мога да разбера какво са се вторачили в тази съвместимост.Съвместимост е нужна ако се провеждат съвместни операции със НАТО.Това означава въвличането ни във военен конфликт.Ако е до едната отбрана то тя може да се извършва и със несъвместимо оръжие.Със каквото има може да се извършва.Казано е "юнака и кол от оградата ще изтръгне и пак ще се отсрами"Н а страхливеца и пушка да му дадеш пак ще побегне.Не че ще избяга далеч ...само дето като го хванат ще му я наврат...да не кажа къде.И по втората теза че било старо въоръжението ни.Няма старо въоръжение.Щом е оръжие може да върши работа и е национално предателство да се унищожава.Хора!У дома на стената ми виси една 250 годиша пушка която дори не е оръжие по смисъла на закона а само музеен експонат и въпреки всичко ако я напълня със джепане пак ще гръмне и ще ме отсрами...не че нямам и друго ! Не трябва да допускаме с лека ръка да унищожат остатъците от армията ни и въоръжението и!
Гладиатор
30 Апр 2015 22:07
Мнения: 8,326
От: Bulgaria
inventus 29 Април 2015 19:11
Не мога да разбера какво са се вторачили в тази съвместимост. Съвместимост е нужна ако се провеждат съвместни операции със НАТО. Това означава въвличането ни във военен конфликт. Ако е до едната отбрана то тя може да се извършва и със несъвместимо оръжие. Със каквото има може да се извършва. ....
И по втората теза че било старо въоръжението ни. Няма старо въоръжение. Щом е оръжие може да върши работа и е национално предателство да се унищожава.
Така си е. Ако идва някой да ти краде къщата или да те трепе, дори и да е въоръжен и много опасен, ще се замисли, ако знае че имаш оръжие, колкото и да е старо.
Оръжието, показва опитът от историята е сдържащ фактор. Народите с въоръжение са опасни и рядко се еб_ават с тях. Оръжие се пази и консервира, докато има джепане за него и докато можеш да си произведеш или купиш от някъде джепане за него.
Гладиатор
30 Апр 2015 22:11
Мнения: 8,326
От: Bulgaria
политическия елит, за него НАТО е нещо като фирма за осигуряване на охранителни услуги. При атака от вражеска държава срещу България просто натискаш паникбутона и веднага всички съюзници идват със самолети, танкове и пехота.

Всички знаем, че не е така. България, на първо място, има задължение да гарантира собствения си суверенитет и след това да допринася за колективната сигурност на НАТО и на Европейския съюз. Тази е една от основните функции на всяка държава. В противен случай означава загуба на суверенитет.

Който и да военен съюз осигурява само допълнителна сигурност
Главната сигурност си я осигуряваш сам

Добави мнение   Мнения:18 1