Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Жесток недостиг на работна сила заплашва България след 10 г.
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:92 « Предишна Страница 4 от 5 2 3 4 5 Следваща
Мързела
02 Юни 2015 08:30
Мнения: 9
От: Bulgaria
Ама и тая статистика на заплатата . Махнете осигуровките , данъка и после добавете и броя на неработещите членове в семействата на работещите и да видим какво става . И после що бягат .
Patriot1965
02 Юни 2015 08:37
Мнения: 6,184
От: Cape Verde
България, както и всяка друга страна, членуваща в ЕС, няма как да е заплашена от недостиг на работна сила.
Някои от писалите по-горе, са обяснили защо.
Недоумявам, обаче, защо уважаемия вестник разпространява подобни недомислици?
hamer
02 Юни 2015 08:52
Мнения: 10,867
От: Bulgaria
Ако доживеем - ще видим! Все пак 10 г. не са много. Вече видяхме 25 години как изчезна производството, как рухна икономиката и как работната сила се изнесе и държавата стигна дъното. Сега ни убеждават, че само за 10 години ще постигнем небивал разцвет и ще търсим работна ръка. Вярно е, че по-лесно е да се руши, ама все пак рушиха цели 25 години. А да се гради е много по-трудно и едва ли за 10 години може да се построи нещо по-вече от молове и хотели, е, и някоя и друга половинка магистралка. Но пък и да са нужни за това 1-2 милиона работници...
Ку-Ку
02 Юни 2015 09:12
Мнения: 4,128
От: Bulgaria
не вярвайте на митовете за огромните заплати


На митове не вярвам, но аз работех като програмист за 1500лв. още като бях студент, преди вече близо 15 години. Дори тогава ми се видяха малко и напуснах. Оттогава за български фирми не съм работил, но от приятели и познати знам, че заплатите са се вдигнали доста. На практика икономическа емиграция в тия среди няма.
posledna
02 Юни 2015 09:16
Мнения: 4,721
От: Bulgaria
Неслучайно работодателите напоследък засилват натиска за ускоряване на процедурата за издаване на работни разрешителни за чужденци.


Да стават работодатели в чужбина.
ЗИП
02 Юни 2015 09:26
Мнения: 34,590
От: Bulgaria
Отдавна е пределно ясно, че Мамковината се топи , като ланшния сняг. Процесите са необратими. Всичко друго е схоластика......



независим
02 Юни 2015 09:39
Мнения: 2,390
От: Israel
Не след 10 г. , а доста по-рано никой няма да си спомня за тази "прогноза"...
кол4о
02 Юни 2015 09:47
Мнения: 331
От: Bulgaria
Недостига на квалифицирани, можещи и готови да работят за без пари е перманентен проблем навсякъде.
Rambuteau
02 Юни 2015 11:01
Мнения: 303
От: Bulgaria
Брех, един дава за инженер 3 бона, друг кача на 6, трети сигурни ще скочи на 10-тина... при това на месец... Нещо вземам да се чудя кво правя зад океана с едва ли не по-ниска заплата... Е, вероятно щото съм тъп и неграмотен, разбира се..


Не знам какво правиш зад океана, това си е твое решение. Сигурно си имаш причини. Аз просто казвам, че малкото читави хора в БГ могат да взимат доста пари и реално с тях да си позволят живот близък до средното ниво на "Запад". Говорим само за покупателна способност, разбира се - далеч съм от мисълта, че другите фактори (социална система, инфраструктура, ниво на корупция, отношения с работодателите и т.н.) са сравними.

Колко голяма е тази класа в БГ (не много голяма?) и къде се намира тя (София?) е друг въпрос. Но ако някой го учудват заплати от порядъка на 3-6 хиляди лева на месец в БГ до такава степен, че да се заяжда по форуми или не е тук и не е наясно (простимо), или, както казах по-горе, е оставил развитието си някъде в 1990 г (непростимо).
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Rambuteau
bat izo
02 Юни 2015 11:50
Мнения: 1,366
От: Bulgaria
ако някой го учудват заплати от порядъка на 3-6 хиляди лева на месец в БГ до такава степен, че да се заяжда по форуми или не е тук и не е наясно


Наясно е - това са заплати за чужденци наети по заповед от предприятието майка, или на съответния собственик родата или в най-добрия случай някой нещастник го разсипват така, че след 10-ина години за тия пари ще си е със съвсем истински ТЕЛК!
Дежурния
02 Юни 2015 11:57
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
Колко голяма е тази класа в БГ (не много голяма?) и къде се намира тя (София?)

Около 200 хил човека, никак не са малко. Ако от 7 милиона се извадят децата и пенсионерите, без студенти и пр отиват на към 7-8%. Още 7-8% прилично свързват двата края без проблеми. Общо да кажем 15%, толкова са и реално мизерстващите. Проблемът е в доста от матрияла между тези две групи, а той е към 70%.
Jerry7
02 Юни 2015 11:58
Мнения: 116
От: Bulgaria
Клоака
Бай Драган
02 Юни 2015 13:08
Мнения: 12,047
От: Bulgaria
...продължи да се развива с добри темпове...

Rambuteau
02 Юни 2015 13:12
Мнения: 303
От: Bulgaria
Наясно е - това са заплати за чужденци наети по заповед от предприятието майка, или на съответния собственик родата или в най-добрия случай някой нещастник го разсипват така, че след 10-ина години за тия пари ще си е със съвсем истински ТЕЛК!


Грам не си наясно. Ама грам. Заплати за чужденци?! Хаха, ти сериозно ли си мислиш, че чужденец ще дойде в България назначен от "предприятието майка" за 4 000 лева на месец? Сигурно има, ама се броят на пръсти и са по скоро авантюристи.

Ква рода, кви пет лева. Аз не ти говоря за фирмичката на бай Кольо дограмаджията, дето прави добри пари, жена му е или счетоводител, или управител на фирмата (ама най-вече си лакира ноктите по цял ден), а 4-те му служители мизерстват. Аз ти говоря за големи модерни бизнеси, където отдавна се е разбрало, че ако искаш да получиш качество, трябва да се бръкнеш. Има такива и то доста. И не само че има, ами и им е трудно да намерят хора с търсените качества. Виждам го всеки ден. От месеци се опитваме да намерим хора в най-различни направления и йерархични нива и на интервютата идват или разни носталгици по отминалото време на по 50-60 години, на които от 100 метра им личи как са се скатавали цял живот, или пък млади хора, които са буквално полунеграмотни и абсолютно апатични.

И не защото не плащаме добре - просто защото няма читави хора. Не сме изолиран случай.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Rambuteau
XYZxyz
02 Юни 2015 14:17
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
Че ще има недостиг на работна сила стана ясно още от далечната 1991 година, когато започна демографската катастрофа в България. Нищо смислено не виждам в "алармирането" за проблема от страна на БАН, 25 години след като това се случи и е ясно за всички.
Причината за демографската катастрофа също е ясна - мизерното заплащане на труда в България. Някой от управлявалите през тези 25 години демократи, направи ли нещо за да няма демографска катастрофа в България? Никой нищо не направи, заети да крадат докато са на власт, но така е при демокрацията и пазарната икономика в България, за която едни преди много години подрипваха и ревяха като магарета по площадите.
Rambuteau
02 Юни 2015 14:26
Мнения: 303
От: Bulgaria
Никой нищо не направи, заети да крадат докато са на власт, но така е при демокрацията и пазарната икономика в България, за която едни преди много години подрипваха и ревяха като магарета по площадите


Демокрация и пазарна икономика в България? Да видим някои от основните елементи на демокрацията и пазарната икономика (когато се прави по правилния начин):

- наличие на конкурентна среда. Тя (конкуренцията) трябва да става на базата на качеството на продукта и неговата цена.
- наличие на независима и работеща съдебна система
- сравнително честни и справедливи избори, позволяващи избора на възможно най-добрите кандидати за политическите постове
- цялостна прозрачност на управлението и "страх" на политиците от избирателите
- неприкосновеност на частната собственост
- сравнително независими медии (то не че някъде медиите са наистина независими, ама тук е просто някакъв кошмар).

Я ся ми кажи кое от тия неща ги има в България и после пак ще си говорим за пазарна демокрация.

И последно - никой от "подрипващите" не е подрипвал за такава демокрация, извършена от нагли ченгета, комунисти и мутри, които си действат и сега точно както преди "демокрацията" да стане факт.
kaily
02 Юни 2015 14:27
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Някой от управлявалите през тези 25 години демократи, направи ли нещо за да няма демографска катастрофа в България?

Те са възпитани по друг калъп и големио брат така ги тазначава - они са безмозъчни неолиберали, а неолибералите разчитат на пазара да оправи даже самия господ бог.
XYZxyz
02 Юни 2015 15:04
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
Подрипваха и ревяха като магарета - за това им плащаха, а и това им беше трамплина да се изкатерят нагоре в властта, защото те си бяха пълни некадърници. Те са тези, които направиха демокрацията и пазарната икономика в България, такава, каквато е през последните 25 години. Логично е да я направят такава, за да могат тези демократи да крадат докато са на власт. Още по-логично е да отклоняват вниманието от себе си и да обвиняват ченгетата, комунистите. марсианците и каквото там се сетят за модела на демокрацията и пазарната икономика насаден ни от тях самите в България.
plam111
02 Юни 2015 15:56
Мнения: 162
От: Bulgaria
Колко емигр анти вече пристигнаха и колко от тях работят??? Имигрантите които идват в България не стават за работа. Те се вливат в сивия ссектор и в икономическата престъпност на дребно. Търгуват незаконно забранени стоки и рядко някой се е наел на работа. Няма толковабедни хора по света, които да дойдат да работят в България като наемни работници. Квалификацията на тези дето идват е никаква, а като прибавим и незнание на езика..... Какви стандарти за безопасност и безаварийност ще се спазват??? Та емигрантите са по зле и от циганите. Единственният изход е дасе спрат помощите за циганите и те ще заработят в селско стопанство и заводи. Глада лекува всички видове тарикатлък и мързел.
Работя с филипинци. Ако една филипинска медицинска сестра не изпраща в къщи 500 долара на месец, забравете че ще се хване на работа. Ако една българска мад. сестра може да спестява 500 долара на месец, ни една няма да ходи в Гърция или Германия.
4o4ko_4
02 Юни 2015 16:04
Мнения: 1,871
От: Bulgaria
plam111 02 Юни 2015 15:56
Добави мнение   Мнения:92 « Предишна Страница 4 от 5 2 3 4 5 Следваща