Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Скъпи гърци, добре дошли в СССР от 1991 г.!
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:71 Предишна Страница 3 от 4 1 2 3 4 Следваща
Muktata
02 Юли 2015 23:39
Мнения: 3,272
От: Mayotte
.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Muktata
Oraсle
03 Юли 2015 00:13
Мнения: 15,092
От: Bulgaria
"Блумбърг" звучи като име на някакъв кърлеж , добре насмукал се с кръвчица , бамбурясъл , блумбъргясъл... A Бершидски ? Има ли смисъл да казвам на какво ми звучи ?

Че на кого му пука? Важното е че се изказа по същество.
Тъмно пиво
03 Юли 2015 00:20
Мнения: 13,758
От: Canada
Първо се обладаха медиите!
Даааа! Първи бяха медиите! Тошо Тошев /агент Бор/ и Петьо Блъсков - първите борци против социализма. ДВЕПМ!
Yantar
03 Юли 2015 01:54
Мнения: 5,304
От: Bulgaria
Но ситуацията като цяло е идентична: и в двете страни има ляво правителство, неспособно да изпълни своите социални ангажименти, да поддържа работеща за гражданите инфраструктура, което е лишено от достъп до външен ресурс.
Много се насилих да дочета, след този параграф. А след това последваха идиотиите за достъп до кредитни пазари и трагедията на свиващата се с 5% икономика... Ама това сякаш е писано от някой инфантил от форума (те се знаят кои са). Този пасквил представлява едно пълно поругаване на фактите, че и на обикновената логика, за да може да се нагоди на някаква странна идеология и да даде търсен отговор - нещо като това което ни се представяше до 89-та, ама много по зле скалъпено и бая по-обиждащо за разума и нивото на интелект. Въобще писано като за идиоти. Други няма как да му се вържат. Напомня писаниците на онзи Сульо - дали не са го пуснали в Блумбърг под псевдоним?
annetaz
03 Юли 2015 03:54
Мнения: 1,778
От: Bulgaria
Но ситуацията като цяло е идентична: и в двете страни има ляво правителство, неспособно да изпълни своите социални ангажименти, да поддържа работеща за гражданите инфраструктура, което е лишено от достъп до външен ресурс.

А, ако правителството е дясно, ще направи чудеса?! Ще намери утре 300 милиарда?! Пълни глупости! Просто кредиторките искат да махнат Ципрас. Те вече управляват света. Или през фалити, или през бомби. Държавите вече нищо не значат. Хората нищо не значат. Спират им кранчето и всички загиват. Докъде я докарахме, а?! Кои са тези и отде взеха толкоз пари?! Играят си с някакви милиарди, сякаш са стъклени топчета Защото малоумните политици им позволиха да не плащат данъци и да трупат колосални печалби на гърба на същите тези държави и хора, които сега се опитват да унищожат.
VOCI
03 Юли 2015 06:34
Мнения: 28,177
От: Antigua and Barbuda
Гърците гласуват с ОХ! , излизат от еврозоната и отварят корекоми в които ще могат да си купуват дънки , уиски , тоблерони и телевизори с български левове.
Веселба.
Drug
03 Юли 2015 08:35
Мнения: 8,635
От: Bulgaria
"Но ситуацията като цяло е идентична: и в двете страни има ляво правителство, неспособно да изпълни своите социални ангажименти, да поддържа работеща за гражданите инфраструктура, което е лишено от достъп до външен ресурс."

***
С незначителното допълнение, че в Гърция преди това правителството си беше дясно. А левите и беднотията днес му сърбат попарата. Затова пък у нас, у нас едни оракули, едни десни тесни специалисти без каквото и да било образование... май подариха липсващия пенсионерски залък на Юнкеровата завера. Плачете или по желание злорадствувайте над гърците. И след фалита ще са по-умни и по-добре от вас.
Mrx++
03 Юли 2015 09:24
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Колапсът на СССР се дължи на други причини, които нямат нищо общо с Гърция. Всяка страна в даден момент трябва да направи някакви реформи. Когато дойде Горбачов, това се очакваше от него не само в СССР, а и в СИВ. Правилният път беше китайския. Вместо това той нищо не правеше, а пусна неговите Гласност и Перестройка. Тогава националистите в отделните републики взеха връх. Нека да напомня, че в конституцията на СССР имаше точка, че ако дадена република реши да се отецпи от СССР, тя може да направи това. Националисте използваха именно това. Друг е въпроса, че имаше референдум в СССР, където 70% от гражданите бяха против разделянето. И при разделянето на СССР по времето на Елцин, въобще не се проведоха референдоми в отделните републики. Така Украна беше отделена от трима души- Елцин, Шевернадзе и Кравчук, ако не се лъжа.
Професор Вутчков беше нападнал много яко САЩ по Евроком, но между другото цитира един интересен факт. Няма никакъв документ, с който да се придава Крим на Украйна. Въпреки, че политбюро са се събирали, всички са отказали да подпишат такъв документ. Крим е отдаден по лични устни указания на Хрушчов.
Justinian2
03 Юли 2015 09:41
Мнения: 8,033
От: Antigua and Barbuda
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Justinian2
Белкис Будур
03 Юли 2015 09:43
Мнения: 4,930
От: Bulgaria
За златният фонд на Форума
Ципрас и Варуфакис са харизматични лидери Това са политици от друго измерение. Те са леви , но не са някакви прошляци , хванати от заводите или нивите... Специално Варофакис е титаничен ум , интелект от световна величина. Признат от колегите си от цял свят , в т.ч. центровете на англоскса - САЩ , Кралството , Австралия... Истински късмет за гърците , като народ , че в тези драматични времена за тях , в които те са вкарани НЕ ПО ВИНА НА СИРИЗА , те намериха за свои лидери такива личности. Браво комшии ! Можем само шапки да ви свалим , мислещите българи , разбира се , не козяците... Аналогиите с нашите плужеци Буда и оня невзрачник , минфина , будят дълбока тъга...
rorik
03 Юли 2015 10:16
Мнения: 15,950
От: Bulgaria
Това са политици от друго измерение.


Ммм даа,
друго измерение - лунатици - ходят по покривите на сън .
Не трябва да се будят щото ще паднат и ще се пребият.
Има надежда до неделя , все още сами да се доберат до леглото и да се събудят без пребиване.
След неделя обаче няма начин , ще се наложи други да ги събуждат.
Justinian2
03 Юли 2015 10:24
Мнения: 8,033
От: Antigua and Barbuda
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Justinian2
dobadoba
03 Юли 2015 10:40
Мнения: 5,891
От: Bulgaria
Mrx++, ,
Гърция няма нищо общо със СССР.
Като цяло икономиката е в частния сектор, на пазарен принцип.
Ситуацията е коренно различна.
Ганий
03 Юли 2015 10:54
Мнения: 15,029
От: Bulgaria
Да обобщим дискусията...

Както би казал колегата Кокошкво: `Капитализма е недоношче!` - и ще е прав...

Капитализмът, вкл. този в Гърция, е недоношче!
vance
03 Юли 2015 11:01
Мнения: 3,385
От: Bulgaria
Бае Бершитски писАл есе за "Алабама Дейли Мейли Обзервер Таймс" па им аресАло на "Блумбърг" , де имали задача да пишат за Албания ... ищЕ ще !
ВладиГео
03 Юли 2015 11:25
Мнения: 3,701
От: Bulgaria
И кое не е вярно в статията ?

То кое ли й е вярно, ама... Ето и по-конкретно

Съветската икономика не можеше да се скапе и не се скапа заради липсата на достъп до някакви си външни пазари, валутни или каквито и да било. Тя бе далеч по-затворена и автономна от сегашната руска, която всички сме свидетели как на ембаргото отвръща с още по-голямо ембарго и си работи без доларови кредити. А съветските предприятия бяха карали 70 години без долари и можеха да изкарат още 170, колкото и да лъже Блумбърг в обратния смисъл.
Но не можеха да произвеждат и спряха да работят без доставките от свързаните заводи. Тези доставки не зависеха от чужди валути, а от изпълнението на съветските планове, като гаранцията за изпълнението им беше безпрекословната власт на КПСС. Плановете спряха да се изпълняват както трябва още от момента, в който Горбачов започна да ограничава властта й и окончателно се сринаха с разпадането на СССР.
Пример: Челябинският тракторен завод, ЧТЗ, бе най-големият производител на трактори в света, произвеждаше повече от Катерпилар и Комацу, взети заедно. В началото на 1990-те години имаше всичко друго, включително и много долари, но нямаше едно електродвигателче, доставяно дотогава от Грузия. А грузинците не можеха да го произведат срещу никакви долари, поради неизпълнението на плановете от техните доствчици. Така ЧТЗ започна да прави някакви малки тракторчета, вместо големите машини, където бе лидер и постепенно излезе от пазара, където се върна след близо 10 години.

Гръцката икономика е диаметрално противоположна, пазарна е и зависима от външноикономическите връзки. Това я прави уязвима от тях и не толкова заради ограничаването на достъпа до външно финансиране, както си съчинява Блумбърг, колкото заради външнотърговския дефицит. Той е около 25 млрд. евро годишно и на гърците не им остава нищо друго, освен да го намаляват. Някои стоки, като новите автомобили, наистина ще поизчезнат, а други, като бялата и черната техника, ще се купуват по-рядко. Не е ясно кои ще бъдат по-нещастни от това - гърците или европейските им и далекоизточните производители

Редактирано: 1 път. Последна промяна от: ВладиГео
Федя
03 Юли 2015 12:09
Мнения: 7,159
От: Bulgaria
бонго-бонго
02 Юли 2015 21:52
Драги ми авторе Бершидски / апропо , с "типична" руска фамилия......./, това което го преживяхте в Русия и СССР през 1991 и след това до идването на Подполковника на власт ,го дължите на тези , които бяха поставени на власт в Русия благодарение на безхаберието на Петнистия комбайнер от Ставропол и пияния Елцин именно от този днешен кръг , който не иска да допусне горда и независима от колониалната политика на банкстерския интернационал и гейропските чиновници Гърция.


Това, което те преживяха в СССР, го преживяхме и ние в България под мъдрото управление на другаря Луканов. Та не е до човешкия фактор, както правилно загатва др. Бершидски.
А Гърция я чака да преживее нещо подобно на онова, което преживяхме под мъдрото ръководство на др. Виденов.

Сега са на етап Луканов 1990г. Само да припомня на забравилите, че именно Луканов през 1990г спря плащанията по дълга. Ако и Ципрас спре, не виждам никакво основание резултатът за Гърция да бъде по-различен. А до Виденов едва ли ще я докарат. Ама кой да ти каже? Каквото сам си направиш, никой не може да ти направи.
жоревец
03 Юли 2015 12:22
Мнения: 1,217
От: Egypt
Белкис Будур
03 Юли 2015 09:43


Достоен цитат от самоопределилите се като участници в най интелигентния форум на света.
" Без Кутев по кутевски !"
Федя
03 Юли 2015 12:57
Мнения: 7,159
От: Bulgaria
Yantar
03 Юли 2015 01:54

Много се насилих да дочета, след този параграф.
......
Въобще писано като за идиоти.

И въпреки това, някои хора нищо не са разбрали от написаното.
Yantar
03 Юли 2015 13:14
Мнения: 5,304
От: Bulgaria
И въпреки това, някои хора нищо не са разбрали от написаното.
Е, идиотите си мислят, че са разбрали. Все пак е като за тях написано.
Добави мнение   Мнения:71 Предишна Страница 3 от 4 1 2 3 4 Следваща