Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
"Гражданска отговорност" ще може да се сключва и за 3 години
Добави мнение   Мнения:15 1
аман бе
05 Авг 2015 21:00
Мнения: 1,735
От: Bulgaria
Пък ако се сетят да направят полицата и двуезична. Или поне в частта й, където се обяснява, че важи на територията на страните от ЕС и ЕИП.
plam111
06 Авг 2015 09:11
Мнения: 162
От: Bulgaria
Застрахователни лобисти правят закони в интерес на застрахователите. За какъв пазар става дума след като застраховката е задължителна??? Имам мотопед 50 кубика. Карам го само през летните месеци. Спомагам за намаляване на задръствания и не заемам паркомясто. Стимулират ме със задължителна 1 годишна застраховка, която е повече от половината на застраховка за автомобил. Законите за застраховането убиват пазара и продължават да крепят застрахователи от мутренски тип, които отдавна биха фалирали ако имаше пазар. Какво пречи да има и ефтини застраховки не включващи хилядите условия, които и без това никой не ползува. Разбирам да се въвеждат данъци в полза на държавата и съгласно някаква политика за обществени цели, но данъци в интерес на частни компании си е недопустим и престъпен лобизъм.
tudor
06 Авг 2015 09:55
Мнения: 1,035
От: Bulgaria
Две неща:
1, ГО трябва да е на лице (шофьор), а не на автомобил. "Гражданска" е в името. Ерго гражданинът отговаря. А не е "Автомобилна".
2, Не само тригодишна застраховка да има, но и тримесечна. На принципа на винетките поне да е. Кому е нужна едногодишна застраховка ГО, ако управлява само лятото (примерно) автомобила си.
Та в горните две посоки трябва да се работи.
Иначе както е сега:
1, Добре, е че и Босна, Македония, Черна Гора, Турция влизат вътре.
2, Като обаче много хора не управляват автомобил извън БГ, то защо да не е диференцирано заплащането (премията)? Оправдават, се че вдигат премията по ГО, защото в ЕС били много по-големи обезщетенията. Следователно, ако в БГ има произшествие и са много по-ниски тези обезщетения, то тези които само тук си управляват МПС-тата да плащат по-малко.
Основното е да се определи следното: застрахователният сектор и нормативните актове свързани с него ще улесняват хората или идеята е да се подпомагат застрахователните компании? Като това се определи е лесно да се коригират нормативните актове.
Lufthans
06 Авг 2015 10:24
Мнения: 529
От: Germany
Tudor,

това че в България е избрана да се нарича Гражданска няма нищо общо с гражданите, а към кого се носи отговорност. Оригинала е TPL / Third Party Liability. Там на кого на името да е тогава полицата- на пострадалия ли? Хайде стига с тия упражнения, че трябва да е на човека. При една катастрофа или нанесена щета повечето гледат да се изсулят като пръдня из гащи, въпреки че в България досега бонус малус не е имало и последсвия за причинителя няма. Колите струват по 1000 лева. Значи блъскам, зарязвам колата и като ме намерят като собственик казвам че не съм карал аз. Пострадалия да го д..ха. Застраховката е на човека, нали така? Или поне си представи, че си от пострадалата страна и трябва да намериш/докажеш причинилия ти вредата. Кое е по-лесно> по контрлен номер на автомобила или по не ти знам името?
редник
06 Авг 2015 11:05
Мнения: 9,547
От: Bulgaria
Срокът от 1 година остава, но при желание клиентът може да поиска по-дългосрочна застраховка, а цената ще се определи още преди сключването на договора.

Това не го разбрах...
Не разбирам и защо няма ДЗИ, след като държавата направи ГО задължителна?...
редник
06 Авг 2015 11:15
Мнения: 9,547
От: Bulgaria
И още:
Google създаде отделна компания за автомобили

Основната идея е колите да са безпилотни - тогава на чие име ще е застраховката?
tudor
06 Авг 2015 11:17
Мнения: 1,035
От: Bulgaria
Lufthans,
Добре, приеми, че не е откъм шофьора, а откъм пострадалият. Плащаш не ламарини, а щети на Гражданин. А че идвало от Third part...., то може отвсякъде да идва. Отговорност кой носи - ламарината или шофьора?? А кой е причинил щетите по тялото (недай си Боже смърт) на пострадалият? Колата сама или някой я е управлявал? Хайде стига с това да търсим по-лесният начин на застрахователите. Всеки автомобил си има собственик, а всеки собственик знае на кого го е дал да управлява. Колата сама не се управлява. Поне докато дойдат колите на Гугъл в бъдещето. Но говорим сега. Защото, ако е по твоята логика - ами да правим влогове на името на автомобили в банките щом те ще плащат. Имаш книжка - управляваш автомобил. Ерго имаш отговорността да се застраховаш, ако евентуално причиниш нечие страдание. Жена ми е лекар - прави си всяка година застраховка за професионална отговорност, ако погрешно увреди някой пациент. Уви и това може да се случи. Дори и най-големите "джигити" не искат да утрепят или наранят някой на пътя. И с това превключвам на следващо ниво - споменатото от теб бонус-малус. Ми да ги въведат. А аз, ако имам книжка, но не управлявам кола как ще ме третират? Давам си колата на роднина, колега и той прави катастрофи. И като видят, че моята кола се дъни ми дават един голям малус. Защо? Затова трябва да я направят персонална. Виж ми последният абзац - първо да се реши кого ще обслужват нормативните актове - ще улесняват хората (съвестните) или зоб за компаниите да има?
Nickolas
06 Авг 2015 11:20
Мнения: 8,500
От: Bulgaria
Lufthans
Това със застраховка само за месеците, през които се кара (както например моторите май-октомври) го има и другаде, но е свързано с регистацията, с номера на мпс-то. Има номер - има застраховка, няма номер - няма застраховка.
Друг е въпросът, че мпс-та без номер нямат работа по обществените улици и площади, и трябва да се прогонват със заплаха с масивни глоби.
А и бонус-малус е свързано и със срока, в който някой е имал мпс, на негово име. Въобще сложна работа. Все по-трудно ще стане да не се плаща по ГО. Номерът с къоравата баба ще минава още годинка-две.
Nickolas
06 Авг 2015 11:27
Мнения: 8,500
От: Bulgaria
А аз, ако имам книжка, но не управлявам кола как ще ме третират? Давам си колата на роднина, колега и той прави катастрофи. И като видят, че моята кола се дъни ми дават един голям малус.

Не ти дават малус, а ти вземат от бонуса. Твоят колега/роднина може да си купи кола или да си вземе под наем. Защото иначе всеки може да взема коли и да прави каквото му скимне с тях. Нали е чуждо! Чувството за отговорност към ближния не е измежду силните у българина. Той не искал, ама ... После от кого ще вземат парите за нанесените от него с твоята кола щети, ако е от тия 50% българи, които нямали спестявания? А и да има спестявания, колко ще са те и ще стигнат ли за издръжката на семейството и лечението на инвалид вследствие на ПТП, предизвикано от същия роднина или колега с твоята кола? Междувременно тия неща се измерват в милиони евро, тъй като са последствия за цял живот. Май беше по-хубаво да не беше му давал колата си.
А ако имаш книжка и нямаш кола - съответно нямаш и бонус. Нямаш и застраховка ГО за МПС. И си живееш спокойно.
Шефът на автомобилния клуб ADAC като излезе на пенсия, се оказа, че никога не е имал собствена кола и трябва да плаща 225% като "млад" шофьор. Пък той е карал цял живот коли. И един застраховател му се смили и му даде бонус от 225 на 125%, та започна със 125%, човекът, докато връстниците му отдавна бяха на 25%.
Редактирано: 4 пъти. Последна промяна от: Nickolas
tudor
06 Авг 2015 15:07
Мнения: 1,035
От: Bulgaria
Nickolas,
примерът ти е чудесно онагледяване за това за което аз говоря. Този човек е управлявал все автомобили, въпреки, че не са били негови. И ако е имал лична застраховка е щял да бъде третиран по друг начин. Както винетките - купуваш винетка за определен срок и караш. Така си купуваш и ГО. Па дори и да се води (все още) на автомобил. Защото от твоят пример излиза, че наказват човека само защото не е имал собствена кола. Сега ние бонус-малус ще правим като поощряваме добрите шофьори и наказваме по-лошите или ще е според това каква движима собственост има?? Пак да се потретя - за кого се прави всичко това? Да се улесняват съвестните шофьори или за повече приходи на застрахователните компании?
Друг пример - имам две коли. Следователно и на двете трябва ГО да направя според сегашното състояние. Мога ли да ги карам и двете едновременно?? Не. А ще ми направят ли отстъпки застрахователите и да ми дадат да платя по половин премия? Явно не. Е за какво говорим тогава? Всички катастрофи стават с участието на водач. Колата сама не върви.
Купувам си годишна винетка, защото ми е по-изгодно и карам често и в провинцията. Какво пречи ГО да е на водач? И аз пак бих си взимал годишна застраховка ГО, защото знам, че карам редовно. Но ако не карам (а имам кола), защо да плащам ГО тогава? Винетка купувам ли, ако не карам в провинцията? Ей такива едни неща ми се въртят в главата...
А иначе съм съгласен изоставени коли да няма по улици и тротоари. Защото и да не карам моята кола (представи си, че имам, но карам и служебна) си плащам данъка в общината и я стягам преди да ида на ГТП. Така че може да си стои паркирана цяла година пред блока и няма сама да тръгне. Карам служебната. Е в такъв случай за какво е ГО на таз кола пред блока? По-скоро кестените падат върху нея и щети търпи тя.
А примерите, че някой си купил кола за 1 000 лева, па участвал в ПТП и побягнал.... Тинтири-минтири. Тогава съвсем други неща са ти на главата. А и има свидетели, има друга страна, полиция. Така се бяга от местопроизшествие. Днес съм решил да ударя някой и да бягам през полето.
Apolitichen
06 Авг 2015 17:19
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
мпс-та без номер нямат работа по обществените улици и площади, и трябва да се прогонват със заплаха с масивни глоби
Отдавна опявам, че пешеходошматките и колоездачите нямат работа на уличното платно без да имат ГО и валиден технически преглед (ходят на кокили опс на токчета или без спирачна система). Това са най-опасните участници - 50% от тежките катастрофи са заради тяхно участие - мятат се на уличното платно кат луди. Също увреждат имущество на трети лица - чупят огледала, драскат броня, а някои опитват и опит за убийство с дупчене на гуми, рязане на маркучета. Не може здравната осигурителна система да е солидарна, а застрахователната пътна система да е в тежест само на едните участници. Размерът на полицата може да е различен, но всеки участник би следвало да има застраховка.
Nickolas
06 Авг 2015 17:21
Мнения: 8,500
От: Bulgaria
Тодор, има много за дискусия и обясняване, но сега съм възпрепятстван технически. Друг път.
Nickolas
06 Авг 2015 17:22
Мнения: 8,500
От: Bulgaria
Да се чете tudor.
Nickolas
06 Авг 2015 17:33
Мнения: 8,500
От: Bulgaria
Ще се опитам да напиша още нещо. Тудор, по-вероятно е да стане това, което аз разказвам, отколкото това, което ти се иска. Звучи малко грубо, но ние живеем десетилетия с тия правила, а при вас сега ще ги въвеждат. Даже няма как да завърша и с "ще видим", защото това е сигурно като "амин" в църквата. Приятен ден.
БратяГрим
06 Авг 2015 17:43
Мнения: 1,893
От: Bulgaria
Няма нужда от откриване на топлата вода. Да го направят както е в западните страни на ЕС. ГО е на автомобил /не е на шофьра!/ , но ставките са различни съобразно много неща - стаж , произшествия , марка на колата , кубатура , дори това дали има гараж или е на открито. ГО може да върви интегрално заедно с КАСКО-то . Плащането е месечно през текущата сметка. Така както се плаща тока , телефона и т.н. В момента в който си продадете колата или я извадите от движение - веднага ви се спира ГО ! Не се набутвате и месец. Коректните задтрахователи на запад дори ви връщат остатъка от месеца , ако вече е дръпнато...
Добави мнение   Мнения:15 1