Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Ами ако Русия успее в Сирия?
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:322 « Предишна Страница 16 от 17 14 15 16 17 Следваща
67AF
10 Ное 2015 23:25
Мнения: 17,775
От: Tuvalu
Историята на света щеше да е друга.
Те така , бачи Кольо.

Бачо Кольо, а аз те поздравявам с любимата си песен на тоз лад:
http://www.youtube.com/watch?v=I7sIvDpmz-8 Натисни тук
Напълно е в духа на дискусията.
Но мы-то ушлые потомки:
Больше знаем, глубже бурим.
В исторической науке
Всё иначе запендюрим.

Основал Москву не Долгорукий,
Даже не Лужков, что, в общем, странно.
Основали Рем и Ромул - внуки
Японского кагана Чингис-хана.

Был такой Чингис - каган японский,
Его варвары прозвали Брахмапутрой,
Он же Александр Македонский,
Он же Ярослав и он же Мудрый.

В древнем скифском городе Париже
Жили персы, а точней булгары,
Ну, они же турки и они же
Не вполне разумные хазары.
Bacho Кольо
10 Ное 2015 23:27
Мнения: 24,761
От: Bulgaria
Александър искал Цариград да е негов
Е, и? Че то и Симеон Велики е искал същото. Що , в такъв случай не разпространяваш мита за /още по-/ вековния стремеж на българите към Проливите? Ъ?
VOCI
11 Ное 2015 00:46
Мнения: 28,177
От: Antigua and Barbuda
Това също е истина. Крум , Симеон - стремели са се да влязат в Цариград . Нищо срамно. Само дето не са могли.
бонго-бонго
11 Ное 2015 01:20
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Защо да не са лични светоусещания, Бонго? Ти нямаш рецептор вероятно, но аз имам и дори е прекалено, болезнено развит. Руската музика ме е омагьосала от дете - тази песен например съм я слушал по 20-30 пъти на ден:


Ми чудесно , че говориш за личните си светоусещания - но говори за твоята духовна близост към Русия, а недей да се изказваш за "народа" като последна инстанция.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: бонго-бонго
Паскалин
11 Ное 2015 01:33
Мнения: 1,517
От: Canada
А коя е "последната инстанция", която има правото да се произнася от името на народа т.е. и от мое име?
бонго-бонго
11 Ное 2015 01:47
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Апропо, ако Русия действително е имала такива намерения, защо не го направи на 3-ти март 1878 г.?!? Та предните отряди на руската армия бяха на половин топовен изстрел от Долма бахчъ . Кога за последните 1000 г. /пък и за следващите 1000/ На Русия се е отдавал или ще се отдаде друг, толкова сгоден случай?!? На тоя въпрос усърдните разпространители на митове никога не отговарят. Ама никога!

Защо ти трябва да лъжеш? Отговаряно ти е много пъти: Конкретно в плаановете на войната 1977/78 г. не фигурира целта да се окупират Проливите. Нито Русия оценява своите възможности за подобна акция, когато прави плановете за войната, предвид недовършената военна реформа, непреодолените последици от Парижкия мир 1856 г и т.н. Затова плановете на войната първоначално поставяли за цел достигането на Балкана. Сетне нито международната ситуация позволява, нито Горчаков е склонен да се съгласи с плана на Бисмарк за подялба на Балкааните между Русия и Австрия. А и английският флот доближава Дарданелите успоредно с напредването на руската армия към Цариград.
Но с войната Русия си поставя за цел да си осигури предмостие в подстъпите към Приливите. Затова тя държи да има автономна руска област под руско покровителство, чиято администрация и войска Русия да изгради. Апропо, аналогична е целта на Австро-Унгария, която вече в резултат на руските военни успехи е готова да ревизира позициите си и да допусне по-голям териториален обхват и излаз на тази българска област на Егея при условие, че и тя има възможноста да формира една автономна Македонска област под свой протекторат досами Солун, чиято администрация и местна милиция да бъдат организирани от нея. Горчаков и Александър категорично отхвърлят подобна възможност и се договарят с Англия за едни орязани бъдещи граници на България и недопускане на каквито и да е промени в статуса на земите в Македония. Всичко това заляга в Берлинския когрес.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: бонго-бонго
бонго-бонго
11 Ное 2015 01:50
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Е, и? Че то и Симеон Велики е искал същото. Що , в такъв случай не разпространяваш мита за /още по-/ вековния стремеж на българите към Проливите? Ъ?

Защо мит? Сремежът на средновековните български царе да завладеят Цариград е доста добре изследван и е )или поне беше) добре отразен в българските учебници по история.
VOCI
11 Ное 2015 03:00
Мнения: 28,177
От: Antigua and Barbuda
Така е , ама страстта е да се пише из форумите , не да се четат книжки.
unperson
11 Ное 2015 03:09
Мнения: 6,088
От: Bulgaria
Му чудесно , че говориш за личните си светоусещания - но говори за твоята духовна близост към Русия, а недей да се изказваш за "народа: като последна инстанция.

Темата е прекалено обширна, и понеже не ми се пишат фермани, дадох 1-2 примера, крайно недостатъчни но все пак насочващи. Очаквах благородният опонент Бонго да види зад примерите една по-обща картина, и евентуално да я потвърди или отхвърли. Каква е тази по-обща картина? Твърде много българи, много повече отколкото при други националности, показват ранно, дълбоко и трайно пристрастяване към руската култура. Вземи манията "Висоцки" - всичките ми приятели и познати, почти без изключение, бяха луди по него. Знаеха му песните наизуст и ги пееха. Манията "Окуджава" - същата работа. Вземи някогашните многобройни и безкрайни смешни вицове - в голямата си част бяха с руски произход. Изобщо, в младежките ми години, около мен бъкаше от руска култура, без каквато и да било връзка с господстващата идеология. И винаги е било така в България - ето ти един последен пример на духовно родство:

...И стало беспощадно ясно
жизнь прошумела и ушла.
А. Блок

Като безумната закана
на Бог злопаметен, злорад,
крила отпуща вечер ранна
над моя скръбен виноград.

Пристъпят мълком сенки строги
и с тях пристъпя странно сам
часът на черните итоги -
на разкаяние и срам...

Де мойта свежа, росна зелен,
де грозда, в късен зной налян? -
Ах, моят труд бе труд безцелен
и блян безплоден - моят блян!

И де сега сърце да скрия,
де сетен плам да приютя?
- Далече тътне лиха сприя
и дебне в мрака, дебне - Тя!...
Bacho Кольо
11 Ное 2015 07:19
Мнения: 24,761
От: Bulgaria
Защо ти трябва да лъжеш?...Конкретно в плаановете на войната 1977/78 г. не фигурира целта да се окупират Проливите. Нито Русия оценява своите възможности за подобна акция, когато прави плановете за войната,своите възможности за подобна акция, ...впредвид на недовършената военна реформа...

Ахаааа, през 1877/ 78 "не фигурира", значи... Ами , че първия път когато пуснах моя коментар, разобличаващ мита за руските проливни мераци /на един 3 март преди 3 или 4 години/ аз опровергавах точно такова твърдение, че "Конкретно в плаановете на войната 1977/78 г." фигурира целта да се окупират Проливите." Така , с пяна на устата ни убеждаваха твоите колеги- генетичните русофоби - че фигурирало! Затова го написах. По конкретния повод , наречен "Руско-турска Освободителна война 1877-1978" Именно за тази война!

Оказа се, точно тогава не фигурирало като цел. Добре, така да е. В такъв случай ти предстои да отговориш на няколко прости въпроса:

1. В плановете на коя точно война "фигурира целта да се окупират Проливите". При кой руски цар? През коя точно година Русия е оценила положително "своите възможности за подобна акция" , впредвид вече "довършена военна реформа"?
2. Какво конкретно е станало през тази конкретна война? Защо Русия не е осъществила целта си, въпреки че "вековния стремеж" не е отменян и, че целта "конкретно фигурира"?

На тези въпроси трябва да отговориш - без шикалкавене, без обичайните русофобски мантри, с които от години заливаш форума
В противен случай всички форумци ще научат това, което аз знам отдавна - че не аз, а ти лъжеш.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Bacho Кольо
ИлияНиколов
11 Ное 2015 10:45
Мнения: 4,180
От: Bulgaria
Само в България комунистите го празнуват.


Не сме го празнували. Празнувахме 1-ви май, 24-ти май, 9-ти септември, 7-ми ноември и Нова година. За битката при Жабокрек ни показваха една картина(мисля, че съм я виждал в Музея на революционното движение на бул. "Руски" в София и в учебниците по история) и толкоз. Нито някой се е превъзнасял пред нея, нито са я мъкнали по манифестации и чествания, нито някой се е опитвал да ни промива мозъците с нея. Разбира се, говоря за 70-те години на XX-ти век, ако някой по-голям от мен има спомени от предишни години, да сподели ако желае.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: ИлияНиколов
бонго-бонго
11 Ное 2015 12:11
Мнения: 26,313
От: Swaziland
. В плановете на коя точно война "фигурира целта да се окупират Проливите". При кой руски цар? През коя точно година Русия е оценила положително "своите възможности за подобна акция" , впредвид вече "довършена военна реформа"?
2. Какво конкретно е станало през тази конкретна война? Защо Русия не е осъществила целта си, въпреки че "вековния стремеж" не е отменян и, че целта "конкретно фигурира"?

И кво - като стана ясно, че брътвежите за "мита за руския стремеж за овладяване на Проливите" не минаха, сега отчаяно се хвана за плановете във войните. Ама пак греда: руски планове за окупация на Константинопол има във връзка с войните, в които Русия воюва с Османската миперия: войната 1806-1812; Кримската война и Първата световна война.. В хода на Руско-Турската Освободителна война, нека цитирам Александър Широкорад:
Таким образом, в декабре 1877 г. — январе 1878 г. русские войска легко могли занять берега проливов, и в течение буквально двух-трех недель стать неприступной крепостью. Но для этого требовалась политическая воля, отсутствовавшая у Александра II и его приближенных. Царь отдавал противоречивые приказы: то готовиться к занятию Константинополя, то стоять и выжидать. Русские войска подошли к турецкой столице и остановились в 15 верстах от нее, как вкопанные.

Тем временем турки стали оправляться от поражений и наращивать силы в районе Константинополя. 3 февраля английская эскадра адмирала Горнби в составе четырех броненосцев и одного парохода вошла в Мраморное море и стала возле Принцевых островов. Узнав о движении британского флота, царь 10 февраля хотел было приказать главнокомандующему ввести войска в Константинополь. Однако Горчаков и военный министр Милютин возразили ему, и царь изменил свое решение: лишь высадка английского десанта должна стать сигналом для оккупации турецкой столицы. Но когда советники ушли, Александр II, оставшись один, снова передумал и опять склонился к тому, чтобы занять Константинополь. Кончил же он совершенно неожиданным решением: отправил главнокомандующему одну за другой телеграммы с обоими приказами.

На втория въпрос отговорът е неизменно един и същ: не и достигат силите на Русия да го направи.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: бонго-бонго
Дорис
11 Ное 2015 12:37
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
ако някой по-голям от мен има спомени от предишни години, да сподели ако желае.


Аз съм по-голяма! Не знаех като пионерче и комсомолче за никакъв Жабокрек. Може и да са ни разказвали нещо в училище, но нямам емоционален спомен, дори за комичното име на селото. Докато не гръмнаха скандали през демокрацията, която се ровичкаше в де що види възможност да трупа антикомунистическо гюбре. Което ме и отблъсна от "синята идея", преди да затъна в нейното тресавище.
ИлияНиколов
11 Ное 2015 12:42
Мнения: 4,180
От: Bulgaria
Благодаря, Дорис.
Свежарков
11 Ное 2015 13:19
Мнения: 2,583
От: Bulgaria
бонго-бонго
10 Ное 2015 22:16
Историчаринот е неуморен обаче в агресивното си невежество. Има подходяща нашенска поговорка за оня, що умора нявал.
Bacho Кольо
11 Ное 2015 14:09
Мнения: 24,761
От: Bulgaria
Не знаех като пионерче и комсомолче за никакъв Жабокрек.
Аз знаех. По причини - чисто регионални, местно-патриотични. Участие във викторини за партизанското движение в Пиринския край. А екскурзията до Рилския манастир в шести клас задължително се отбиваше през лобното място на Парапунов и през скромния паметник в Жабокрек.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Bacho Кольо
Bacho Кольо
11 Ное 2015 15:40
Мнения: 24,761
От: Bulgaria
бонго-бонго
11 Ное 2015 12:11
За никакви планове не съм се хващал. Ощо по-малко пък - отчаяно. Ако ти не беше използвал като аргумент, че в руските планове от 1877/78 не "фигурира целта" за превземане на проливите, аз тая дума даже ни бих я споменал.
А сега си погледни внимателно последните три писания и виж в колко противоречия си нагазил /и какви автоголове си вкарваш, хващайки се като удавник за сламка в чужди писания със съмнителна фактологична чистота/

През 1877/78 руснаците искали ли са да превзеват Цариград или не са искали?
През 1878 г. руснаците могли ли са да превзеват Цариград или не са могли?

И въобще, що не се откажеш от тоя изхабен мит? Какви ли не професионални пируети ти се налага да правиш, само за да омаловажиш великата саможертва на руските хора през Руско-турската Освобовителна война 1877 - 1878 г.

И още нещо: тоя мит не обслужва и настоящето. След Керченския, в Русия няма мерак за никакви проливи. Спи спокойно! Константинопол, люлката на православието е в сигурни, ердоганско-османски ръце!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Bacho Кольо
бонго-бонго
11 Ное 2015 19:26
Мнения: 26,313
От: Swaziland
И въобще, що не се откажеш от тоя изхабен мит? Какви ли не професионални пируети ти се налага да правиш, само за да омаловажиш великата саможертва на руските хора през Руско-турската Освобовителна война 1877 - 1878 г.

Кой мит, че досега ти артикулира няколко "мита", па те се оказаха не толкова митологични. Да повторя: през 1877 Русия не планира. Но когато - в началото на 1878 г.- се чоертава подобна възможност възниква ситуацията,описана от А.Ш.
А с какво жертвите и усилията на войнците се омаловажават от агресивния характер на руския царизъм? Нима в името на жертвите и усилията на загиналите - да речем - при Чаталджа, трябва да лъжем , че Фердинанд не се е опитал да завладее Цариград и да бъде коронясан в Света София?
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: бонго-бонго
Staninski
11 Ное 2015 22:05
Мнения: 252
От: Bulgaria
VOCI- Комунистите не са на власт и затова няма кой да го изнася!? И ток, бол! Интригуващо наистина, много интригуващо ! А би ли бил любезен да ни осведомиш кои са на власт? И кои са "токопроизводителите " ? На мен са ми добре известни ,но някои коментари ме изкушават да попитам- а бе , вие дали сте с всичкия си?
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Staninski
dementor
13 Ное 2015 13:30
Мнения: 3,992
От: Bulgaria
. . . Наполеон е предлагал . . .

И ако бяха успели, сега всички ромеи в България, щяха да са французи Психиатър трябва - да, когато имаш гласове които ти го говорят . И на висок глас трябва да се казва, че форумът на СЕГА не чете. По-вярното е, че не разбира достатъчно това което чете. Или просто го играе - пропаганда, презокеанска .
~~~~~~~
Kutuzov cleverly exploited the news of Narbonne's journey to Vilna. The Turks were convinced that it indicated a Russian peace with Napoleon - why else would Napoleon enter into negotiations with the Tsar.

~~~~~~~
https://www.youtube.com/watch?v=yJAihjh6QUg
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: dementor
Добави мнение   Мнения:322 « Предишна Страница 16 от 17 14 15 16 17 Следваща