Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Кабинетът ще довърши "Хемус" въпреки двойната цена и липсата на финансиране
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:33 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
ВладиГео
15 Дек 2015 19:38
Мнения: 3,701
От: Bulgaria
И силата да бъде с вас
водопроводчик
15 Дек 2015 20:07
Мнения: 18,847
От: Bulgaria
Магистрала "Хемус" след Ябланица ще бъде довършена, въпреки че строителите предложиха двойно по-висока цена от предвидената от кабинета.
Разбират от бизнеса си. И какво могат да получат.
Кой каза р.овч?
водопроводчик
15 Дек 2015 20:10
Мнения: 18,847
От: Bulgaria
В момента разклонът Плевен-Ловеч е на 4 км от Ябланица. Необходимо е да се уточнява, че става дума за бъдещия разклон Плевен-Ловеч.
Billy-Joe Winchester
15 Дек 2015 20:11
Мнения: 2,255
От: Bulgaria
На печелившите - честито!
Атанас Димитров
15 Дек 2015 20:11
Мнения: 23,428
От: Palestinian Territory, Occupied
Магистрала "Хемус" след Ябланица ще бъде довършена, въпреки че строителите предложиха двойно по-висока цена от предвидената от кабинета.


"Хемус" ще се строи скъпо от фирми, свързвани с Делян Пеевски и Валентин Златев
Участниците с най-ниски цени за двата лота на магистралата бяха отстранени


Строителите на новия най-голям проект на втория кабинет "Борисов" бяха избрани учудващо бързо. Офертите бяха отворени преди седмица и само седем дни по-късно Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП) публикува крайното класиране на строителите на 60 км от магистрала "Хемус". От него стана ясно очакваното: 500 млн. лв. отиват в консорцум на "ПСТ груп", свързвана с Делян Пеевски и Първа инвестиционна банка, а 300 млн. лв. - в "Джи Пи груп", сочена за близка до генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев. Така предколедно управляващите разпределиха почти 1 млрд. лева (ако се добави ДДС) на две групи, които редовно печелят държавни поръчки.

Офертите на победителите надвишаваха почти два пъти прогнозната стойност, а и изборът им беше очакван - те получиха най-много точки за техническа оферта. От класирането сега става ясно, че държавата е елиминирала от конкурса кандидатите с най-ниските цени. Отстранени са офертите на Сдружение "Хемус БГ" ("ИСА 2000" и "ОРС Инфраструктура" за отсечката Ябланица – Угърчин и на турската "Ташяпъ Иншаат Тааххют" за пътя между Угърчин и разклона за Ловеч и Плевен. Цената на "Хемус БГ" е с 23.41 млн. лв. по-ниска от тази на класирания на първо място участник, а тази на турската компания – с 50 млн. лв. по-евтина. Ако двата кандидата не бяха елиминирани, "Хемус" можеше да струва с над 70 млн. лева по-евтино.

Държавата: Няма начин да е евтино

Кандидатите с най-ниски цени трябваше да представят обосновка, с която да докажат, че могат да изградят обекта за посочената стойност. Тръжната комисия обаче е отхвърлила и двете обосновки. Според НКСИП аргументите на "Хемус БГ" нямат отношение към формирането на крайната цена.

"Посочената методика за образуване на цените по настоящата поръчка съдържа общо изложени механизми за ценообразуване без наличие на каквато и да било конкретика как тя се отразява на предложената цена. Приложената информация за добри търговски взаимоотношения с няколко доставчика на строителни материали също е без посочено конкретно влияние върху ценообразуването. Не са представени разходни норми и/или ценоразпис на машиносмените на пътностроителната техника, механизацията, оборудването и автотранспорта, които ще бъдат използвани от участника, поради което не може да се прецени тяхното отражение върху крайната предложена цена", пише в решението за отхвърлената обосновка на обединението на "ИСА 2000" и "ОРС инфраструктура".

"Ташяпъ Иншаат Тааххют Санайи ве Тиджарет" (една от големите турски компании в сектора) са мотивирали ниската си цена с оптимизиране на трасето на магистралата, но от НКСИП са категорични, че това противоречи на предварително обявените условия. "Несъстоятелни са и доводите на участника относно предложеното от него техническо решение, което е довело до ниската цена, тъй като не са представени каквито и да е доказателства как оптимизацията на част от дейностите се отразява при ценообразуването", пише в решението на НКСИП.

Турската компания е представила и доказателства за наличие на държавна помощ от турското Министерство на икономиката – факт, който според НКСИП е самостоятелно основание за отстраняване. Не може да се установи законовото основание за тази държавна помощ, както и дали е в съответствие със законодателството на ЕС, казват от инфраструктурната компания. Комисията е констатирала редица несъответствия между техническата, ценовата оферта и обосновката на участника с предварително поставените изисквания, което е основание за отстраняване, пише НКСИП.

Няма смисъл от жалби

"Освен да се присъединим към протеста, друго не ни остава", коментира пред "Капитал" Юлиян Инджов, собственик на "ИСА 2000". Той каза, че нещата са решени набързо и не вижда никакъв смисъл да подава жалба пред Комисията за защита на конкуренцията за отстраняването им. "Не защото не искам, а защото ще се убедим за пореден път, че е безсмислено", каза предприемачът. "Моят коментар е, че пращаме ДАНС да залови 30 митничари и 150 хиляди лева, а ние тук даваме 73 млн. лева", допълни Инджов.

Решението на НКСИП може да бъде обжалвано в 10-дневен срок след получаването му от страните. Таксата за обжалване е 2% от прогнозната цена на договора, но не повече от 15 хиляди лева.

Турската "Ташяпъ Иншаат Тааххют" не беше открита за коментар. Тя се представлява от юриста Десислава Стефанова, която се ангажира да предаде въпросите на шефовете на фирмата.

От решението на НКСИП става ясно, че три от допуснатите до втория етап на процедурата кандидати въобще са се отказали да подават оферти. Това са турското обединение "Гюлермак – Йсе ЖВ", австрийската "Страбаг" и италианската "Чи Ем Чи Ди Равенна". "Гюлермак" (също много голяма строителна компания) е позната от търга за новия лъч на софийското метро. Тя даде с 40 млн. лв. по-ниска цена за най-скъпата позиция в конкурса (200 млн. лв.), но обосновката й също беше отхвърлена. Поръчката отиде при втория в класирането - обединение на турската "Доуш" (която отдавна работи по софийското метро) и българските "Виа конструкт груп" и "Ултрастрой".


Спечелили са правилните фирми
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Атанас Димитров
водопроводчик
15 Дек 2015 20:13
Мнения: 18,847
От: Bulgaria
Теренът по трасето е доста неравен и едва ли ще може да се мине с малко пари.
wvw
15 Дек 2015 20:14
Мнения: 863
От: Bulgaria
Със затрогваща лекота министър Лили раздава милионите... нали ги събра от винетките!
mick
15 Дек 2015 20:17
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Явно е имало ултиматум.. или поръчките или .. насъскват Цацаров, той нали си е дружка с Пеевски.. и ДПС. А и ДПС изведнъж да спре подкрепата си и правителството да падне безславно. Все пак те са бизнес партия и си искат мангизите да текат като пълноводна река.

mick
15 Дек 2015 20:19
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
И пак стигаме до РъБатите.. благодарение на тяхната глупост става всичко това. Подариха на ДПС и Пеевски цялата държава.
jordanovski
15 Дек 2015 20:20
Мнения: 441
От: Bulgaria
И най жалкото е,че няма измерен и доказан трафик оправдаващ строежа на магистрала.Всичко става по заповед на ЩУКАТА.Остаава парламента да одобри и това беззаконие и се вземат нови милиарди НОВИ заеми.И всичко това за път,който никога няма да е натоварен.
mi6osp.
15 Дек 2015 20:54
Мнения: 5,428
От: Bulgaria
Мистър 10% вече втори мандат е сменен от Мутра 50%.
Ще се строи, защото има едни много пари за прибиране.
Мутренски времена на едро- много пари за крадене, защото се рекетира не фирма, а държава.
Липсата на финансиране при 16 + Х милиарден заем е смехотворна причина , няма такъв проблем.
Пак фирма на В.Златев бе подготвена да е посредник, през който щеше да преминава финансирането на АЕЦ Белене, когато Борисов се засили да договорира двойна, че и четворна цена на централата. Там Путин спря далаверата/ Ние финансираме половината, ти си намираш инвеститор за втората половина и от него си взимаш комисион/
Тук няма кой да спре далаверата.
aver4e
15 Дек 2015 20:59
Мнения: 12,201
От: Bulgaria
Мачкай Асфалтирай Баце ! Народът /???/ е с Теб
zumer
15 Дек 2015 21:11
Мнения: 347
От: Bulgaria
"mick
2015-12-15 20:19:10
И пак стигаме до РъБатите.. благодарение на тяхната глупост става всичко това. Подариха на ДПС и Пеевски цялата държава."

Напротив ДСБ се усетиха, че ГЕРБ е еднолилично дружество / исках да кажа партия/ на АхДоганнн. Разбраха, че лъвския пай или каквото остане от по големите хапки е за ДП/ ДПС/ и само трохичките са за тях.

И поради горното, Вожда е наредил на придворната дама да се избере правилната фирма и да се строи, защото се притеснява да не му се кара началника /този който е и началник на ДП/. Какво като няма пари, държавата винаги може да предостави някой теренче за обезщетение, край новопостроената магистралка.
mick
15 Дек 2015 22:08
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Дсб са по големи болшевики и от комунистите. Само дето са дакелчета и друго освен да лаят не могат.... а да и да лаят на могат както трябва и поканиха вълка в кошарата.


Вечният печеливш дпс. 2ма се карат третият печели.
Тъмно пиво
16 Дек 2015 00:03
Мнения: 13,758
От: Canada
И пак стигаме до РъБатите.. благодарение на тяхната глупост става всичко това. Подариха на ДПС и Пеевски цялата държава.
Въпрос на гледна точка. Аз бих казал, че Баце и Гоце не позволиха на ДСБ да отнеме държавата от ДПС.
mick
16 Дек 2015 04:02
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Тъмно пиво
16 Декември 2015 00:03


ДСБ са лилипути и няма как да сами и копчета да си зашият. Вярно егото им е огромно.. ама то трябва и умения и сили да имат, не само его.
Бай Драган
16 Дек 2015 07:46
Мнения: 12,047
От: Bulgaria
После Масларова била виновна !
vputin
16 Дек 2015 08:12
Мнения: 1,956
От: Bulgaria
Под такива клептомански хроники традиционно ни липсват умниците с "глиганите" и "прасетата" ....
аменеменема
16 Дек 2015 10:12
Мнения: 9,138
От: Bulgaria
Въпрос на гледна точка. Аз бих казал, че Баце и Гоце не позволиха на ДСБ да отнеме държавата от ДПС.
След всяко ос..не на вашите хора виновният се оказва някой друг. Интересно, че точно същото е и при Баце (Станишев е виновен, Орешарски е виновен, ...). Просто няма начин седеро-гербериатът да е нещо крив.
Асол
16 Дек 2015 10:18
Мнения: 47,690
От: Bulgaria
Крадееем, братя, крадееем!
Stern
16 Дек 2015 10:45
Мнения: 10,462
От: Bulgaria
Според нея(Талпата) всяко подобно съоръжение било 10 пъти по-скъпо от линеен километър магистрала.

Значи при 13,3 млн за км. сложен участък, 10 пъти по-скъп от линеен километър,то обикновеният километър трябва да струва 1,3 млн.
Защо тогава 5-те км в полето около Бойколината струваха 66 млн., като за трасе с тунели и виадукти?
Добави мнение   Мнения:33 Страница 1 от 2 1 2 Следваща