Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Северна България остава в капана на кризата
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:104 « Предишна Страница 5 от 6 3 4 5 6 Следваща
Асол
21 Дек 2015 01:37
Мнения: 47,690
От: Bulgaria
Уау, от собствен опит ли говорим?


Да! А ти си избра сам първата част от изречението - пълзението! А аз дадох възможност и на физиономията!
Пикачу
21 Дек 2015 09:08
Мнения: 8,152
От: South Africa
Статията слага каруцата пред коня!
Бизнесът в Севера е зле не защото квалификацията на работната ръка е ниска, а обратното - това, че утрепаха бизнеса в Севера, накара кадърните да се изнесат в големите градове, в София и на Терминал 2. Та по места останаха само мангали и маргинали, които при всяка власт и страй са си измет!
Firmin
21 Дек 2015 09:32
Мнения: 33,549
От: Bulgaria

Стайнбек
21 Дек 2015 00:08


Аман, бе! Колко години още ще се оправдавате с това робство? За 500 още 500 ли? А стига си ревал, де! Ако си толкоз патриот, замисли се. Тези, дето са правили Съединението, тези, дето са градили държавата в началото на ХХ век, тези, дето учудиха Света при Одрин ... Кой от тях е мрънкал и подсмърчал ама, ние, таковата, робството, ама ние, таковата, турците, ама ние таковата, Европата, ама ние, таковата, Русията ... Върши си работата без да мрънкаш. Като тях. Ако можеш, де. И резултатите ще дойдат. Графа "оправдания" е гумена - колкото сложиш, толкова ще поеме и к`во от това?
Стайнбек
21 Дек 2015 09:44
Мнения: 21,409
От: Bulgaria
zdran
Кава агресия са проявили българсите турци? Че са искали да се казват Мехмед ли?
Браво бе...

Политическите причини, довели до Възродителния процес са свързани и с противодействие на амбициите на Турция за разширяване в западна посока, както и с работата на нейните служби, проникващи в България.

На 30 август 1984 г. „протурски“ терористи извършват Августовската терористична атака. Взривени са бомби в железопътна гара Пловдив и на аерогара Варна, като и на двете гари в този ден е планирано посещение на държавния глава Тодор Живков. Загива жена и 44 души са ранени. Общо извършените атентати са няколко, следствието на Държавна сигурност установява 3 виновници, които са осъдени на смърт и разстреляни през 1988-1989 г. Някои смятат, но не е доказано, че са били предадени на Турция, вместо да бъдат убити.

На 9 март 1985 г. на гара Буново от „протурски“ терористи е взривен вагонът за майки с деца на влака София-Бургас. При Атентата на гара Буново загиват 7 души - 3 деца и 4 жени, тежко ранени са 9 души (включително 2 деца). Във Варна през 1985 г. е образувана организацията „Турско национално-освободително движение в България“.

И т.н.
Стайнбек
21 Дек 2015 09:56
Мнения: 21,409
От: Bulgaria
Колко години още ще се оправдавате с това робство? За 500 още 500 ли? А стига си ревал, де!

Грубо.
Въпросът е, че те реват за възр. процес, за да се чувстваме виновни, а те не се чувстват виновни. Щото било отдавна...
И няма защо да ми се нахвърляш! Аз няма за какво да се оправдавам, а да рева имам право, защото това робство е спряло развитието на родината ми.
Ти като си такъв патриот, игнорирай го...
Firmin
21 Дек 2015 10:14
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
а да рева имам право, защото това робство е спряло развитието на родината ми.
Ти като си такъв патриот, игнорирай го...


И? Тези преди нас го ускориха развитието. Ние?

Хубаво, не го игнорирай робството. Фиксирай се връз него. Потопи се в травмата си, щото това си е травма, пар екселанс. Направи си един клип с клишенца - по един мустакат османлия с ятаган, малко пожари, един на кол - пекат го бавно, тук таме някоя по-пищна мома с раздрани пазви, пеленачета с голи коремчета, сополиви, трият сълзи и пепел, до мъртви майки. И живей ... в него. После не се оплаквай, че те ... програмират.

И не, недей мен да проклинаш. Аз не казвам, че това по-горе не е историческа истина. Истина е. Свята истина. Но в тази истина можеш да си се въртиш като хамстер в колело. Вечно. При което ятаганът няма да е прекъснал само онези животи, а ще бръкне и в твоя - през мозъка ти.

А СЕГА се сети, че тези, които създаваха свободна България, до един са родени в игото. До един. И за тях ужасът по-горе не е кинематографичен, а ... биографичен. Как те успяха да преодолеят травмата си от кланетата и да доживеят живота си не просто съществувайки, а създавайки? За това се запитай. Робството спря ли ги да развият Родината си? Тях не спря, а теб спира ако не, то ... спъва, видимо.

А то е просто. Ще ти дам акъл и спирам. Ти ако щеш слушай. Изчисти Робството от ума си и фокусирай съзнанието си върху ... Свободата. Помага. Помогнало е на тях, ще помогне и на теб. Нали си и ти патриот.
tatul
21 Дек 2015 10:49
Мнения: 517
От: Argentina
Всичките проблеми на Северна България идват от материала, който за съжаление е некачествен! Появили се нещо читаво оттичасе навън или към Южна България. Сега да минем, към икономика. Големите заводи гиганти изчезнаха с изчезването на соца и дотирането им, значи цял ден да си бараш макарите и да ти дават заплата утиде! Новата икономическа програма съставена и реализирана от пишман икономиста Иван Костов още повече задълбочи проблема на икономическа ерозия. България да се развива в две посоки земеделие и туризъм. Северна България прегърна земеделието и 10 земеделеца я орат, а останалите 3-4 милиона човечета, що да правят, пак си барат макарите и чакат социализма, но за това пари повече не дават!?
Да завършим и с манталитета, не може да вариш 300 литра ракия и прегъчиш 1000 литра вино и да работиш!
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: tatul
kaily
21 Дек 2015 11:08
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Всичките проблеми на Северна България идват от материала, който за съжаление е некачествен! Появили се нещо читаво оттичасе навън

С второто изречение инвалидираш първото. Очевидно логиката ти е некачествена.
Manrico
21 Дек 2015 11:32
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
С второто изречение инвалидираш първото. Очевидно логиката ти е некачествена.

Много си му е добра логиката, може да се упрекне само, че е пропуснал многословно да употреби навсякъде "мнозинство" и "малцинство" - което тук често се използва, когато няма други аргументи, да се "обори" някакво мнение. Очевидно е, че когато се говори за "материала" в Северна България, както и за която и да е група от хора, се има предвид мнозинството от групата. Очевидно е, че в Северна България има и много свестни хора. Обаче в много райони или населени места калпавият материал преобладава. И това задвижва верижна реакция - свестните хора се изселват, районът става още по-калпав и т.н. Този ефект се наблюдава на много места по света, в градовете се вижда най-често на ниво квартал. Как се излиза от такава спирала, не знам.
Стайнбек
21 Дек 2015 11:37
Мнения: 21,409
От: Bulgaria
Фирмин, ти явно не си прочел внимателно защо повдигнах този въпрос.
Съгласен съм с теб и поначало така смятам и аз.
Не споменавам робството, ако няма защо и ако не ме нападат с "гузна съвест" за възр. процес. Защото двете са несравними. Но непрекъснато ни го тикат в очите, нали? Мине се не мине и трябва да ни вменяват чувството за вина и да ни извиват ръцете на тази почва. Тук пък аз казвам "аман"!
Тъй че не ми давай съвети, които и аз бих давал. Само че не бих ги поднесъл така агресивно.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Стайнбек
dementor
21 Дек 2015 11:53
Мнения: 3,992
От: Bulgaria
Под подобна тема само може да се тържествува. Преди всичко Северна България, си има Западна, Централна и Източна част. И едва ли всички те, а и подразделенията им биха се съгласили с извод от типа - остава в капана на кризата. А идеи за читва бизнес много:
1) Заобикаляш Габрово на Томислав 25%-та и строиш Идеал-Стандарт в Раковски - всички печелят само ГЕРБ не;
2) Заобикаляш гьола на Мизия и строиш Белене и Козлодуй - всички печелят само ГЕРБ и Валентин машиниста - не;
3) Заобикаляш Плевен на Зелено Горският и Стойков и строиш рафинерия за масла в Русе - всички печелят без ГЕРБ и РБ;
4) Заобикаляш Видин, на който и да е, и строиш завод за текстил и трикотаж в Бяла Слатина и Търново - всички печелят ГЕРБ и РБ не;
и т.н. Бизнеси да искаш - крадци да искаш. Край нямат
https://youtu.be/d9eSfSACgmI
Vatamov
21 Дек 2015 12:00
Мнения: 1,217
От: Bulgaria
Хубаво, не го игнорирай робството. Фиксирай се връз него. Потопи се в травмата си, щото това си е травма, пар екселанс.


Продължавам да се питам - писал съм го и друг път - защо не се учим от евреите? Това е нашия Холокост! Можем да извличаме само ползи - нямам предвид материални дори. Защо?
tatul
21 Дек 2015 12:47
Мнения: 517
От: Argentina
Vatamov

"Хубаво, не го игнорирай робството. Фиксирай се връз него. Потопи се в травмата си, щото това си е травма, пар екселанс."

Продължавам да се питам - писал съм го и друг път - защо не се учим от евреите? Това е нашия Холокост! Можем да извличаме само ползи - нямам предвид материални дори. Защо?



posledna
21 Дек 2015 14:08
Мнения: 4,721
От: Bulgaria

Асол
20 Дек 2015 21:46

сами се погребват, гласувайки за БСП,


Факт! ДемократЕте на власт у столицата не простиха гласуването на определени райони! Само че аз не бих го определила като самопогрепване.


Чисто самопогребване е!
Не само не го простиха!
Аз бих определила последвалото, като политически геноцид!
kaily
21 Дек 2015 14:33
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Много си му е добра логиката

понеже познавам твойта логика и нееднократно съм ти казвала, че не си я изучавал внимателно в часовете в училище, а може пък просто да не ти е била силен предмет ... та не е материалът некачествен и той сам го потвърждава в следващото изречение - качественият материал изчезва скорострелно, отсейва се, демек първопричината е онова, кето отсейва качествения материал и го изстрелва другаде
bokoto1971
21 Дек 2015 14:48
Мнения: 502
От: Tokelau
Стайнбек
2015-12-20 21:48:35
Защо умишлено се оставя да запустее Северна България?
Някой тук има ли отговор?

Гледал бях някакви статистики, че България има най-висок процент първокласни обработваеми земи (някакъв клас А или АА беше, не помня вече) измежду ръжавите в ЕС или изобщо Европа (и за това не съм сигурен точно в кое от двете). Чернозема от северозападната част е точно такава земя.
Та като се има предвид тенденцията в световен мащаб за намаляване на ресурсите, пъзела започва да се сглобява. Или както е казал М.Твен: "Купувайте земя момчета, не я произвеждат вече".
Предполагам, че ако човек се разрови из поземлените регистри, много полезно инфо може да изкочи.
posledna
21 Дек 2015 15:24
Мнения: 4,721
От: Bulgaria
Manrico
20 Дек 2015 21:49

И да си задам редовния въпрос за Северозапада - някой има ли идея какъв бизнес - съвременен, даващ добри заплати и поне малко печеливш - би открил в този регион?


За какъв бизнес в България изобщо говориш, Манрико?
Който е отварял поне баничарница 90-те години знае и как се прави бизнес, и как се затрива, и как се рекетира и "пази" от силови групировки.
Затова дребен и среден бизнес няма. Ако и да има някой оцелял, то той едва свързва двата края, за някакво развитие и звук не може да се издаде!
Останаха едни "големи, умни, предприемчиви, коректни и креативни" дерибеи, над които има чадър, включително и силов!
Бизнесът е техен!
Само дето оставиха България без производство същите.
На заеми и еврофондове.
Европейските пари за тях, заемите за нас.
Пък ти ако искаш направи някакъв бизнес - съвременен, даващ добри заплати и поне малко печеливш, давай!
Идея някаква?

tatul
21 Дек 2015 16:16
Мнения: 517
От: Argentina
Кайле,
тебе мизирията на севера, где те отстреля навън или на юг?
Стайнбек
21 Дек 2015 16:32
Мнения: 21,409
От: Bulgaria
Чернозема от северозападната част

Бокото, и аз си мислех, че Монсанто, искайки чернозема на Украйна, сигурно няма да подмине и България.
tatul
21 Дек 2015 17:31
Мнения: 517
От: Argentina
Чернозема не е в Северозападна, а в Североизточна България Добрич и Силистра.
Добави мнение   Мнения:104 « Предишна Страница 5 от 6 3 4 5 6 Следваща