Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Но... кипна баща ми. И ме плясна отзад
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:37 Предишна Страница 2 от 2 1 2
Дорис
19 Яну 2016 13:19
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
А като стана въпрос за бащата - от време оно се знае , че страха от Бащата е начало на всяка истина.


SIGMUND FREUD:
At bottom God is nothing more than an exalted father.
Шаман
19 Яну 2016 13:31
Мнения: 1,054
От: Bulgaria
Абе, накипяло му на народа. Може и да вярно, но по-старите знаят - и едно време народът си мърмореше тип "Благодарим ти Партийо любима, за месото и бензина." Хем тогава нямаше картели и т.н.
Истината е, че преди Десети ноември и властимащите крадяха, и простите хора също крадяха. Да ме прощават другарите от ДПС, но помня как когато почнаха да се изселват някои турци и бяха временно заменени от хора от града, маслеността на приеманото мляко изведнъж скочи. Или кравите са били комунисти и са искали да помогнат на БКП, или яко се е сипвала вода преди това.
И в заводите беше така, и навсякъде. Повечето хора не знаеха продават ли се болтове и гаечни ключове по магазините - всичко се крадеше от работа. А хранителни продукти, платове - бедна ви е фантазията. Крадеше се поголовно.
А сега не може. Сега един на десет краде, а останалите девет се облизват и им накипява. Не, те не искат да се прекратят кражбите - ако искаха, щяха да протестират срещу Ченалова например. Или срещу грабежите с Мариците и БГА Балкан, РМД-тата и т.н. Не, те просто искат някакси ако може и те да крадат. Това им е основната причина да не приемат капитализма.
Все повече се убеждавам - класиците на марксизма са прави. Има класово съзнание, според което не трябва да се гледат някакви си писани закони, а към коя класа принадлежи човека. Ако е богат и част от елита на обществото - виновен е. Ако е беден - вижте докъде докараха учителките, да обират банки. А че после тази учителка ще възпитава децата им - какво толкова. Важното е , че е бедна (всъщност тя не беше, но това е друг въпрос).
Ако питаш голяма част от новобогаташите - джиповете трябва да са винаги с предимство и винаги невинни в случай на катастрофа. Ако питаш безработните пред блока - джиповете винаги са виновни.
И на никого не му пука за някакви си там закони, по които живеел цивилизования свят (случат "Враца" го доказа).
Когато един народ е в плен на простотията и взаимната злоба, много трудно е да търсиш виновни. Понеже не се искат много пари да си пуснеш Хистори Чанел, но нито мутрите, нито безработните го правят. И защо, като има Биг Брадър?
Пенчо бре
19 Яну 2016 14:11
Мнения: 20,364
От: Bulgaria
Ако искате децата ви да бъдат интелигентни, четете им приказки. Ако искате да бъдат по-интелигентни, четете им повече приказки – Алберт Айнщайн


„Може да не можем да подготвим бъдещето за децата си, но поне можем да подготвим децата си за бъдещето”– Франклин Рузвелт


„Децата трябва да бъдат учени как да мислят, не какво да мислят“ – Маргаред Мийд


„Как се пише любов? – попита Прасчо. – Тя не се пише, тя се чувства… – отвърна Пух.“ –„Мечо Пух“, Алън Милн


Mavrodinov
19 Яну 2016 14:17
Мнения: 870
От: Bulgaria
Освен бащината (или майчината, че от нея по-боли) плесничка по дупето, обществото преди се е крепило и на други принципи - страх от Бог, срам от обществото, уважение към авторитета (старейшини/сенатори, учители, свещеници). Не съзирам днес масовото прилагане на тези принципи. Може би само в добрите семейства, които от страни изглеждат старомодни в очите на "разкрепостените" мутри или парвенюта. Когато се цени какво имаш (власт, пари, имоти, "мускули", а не кой си и какво можеш - така ще бъде. Лошото е, че когато ИМАЩИТЕ разберат, че освен тялото си и честта си нямат нищо, ще бъде късно. Те ще се изправят пред Създателя голи и без душа, но ще са унищожили съдбата на мнозина... а може би и на Родината ни.
Mavrodinov
19 Яну 2016 14:24
Мнения: 870
От: Bulgaria
Шаман 19 Януари 2016 13:31
Когато един народ е в плен на простотията и взаимната злоба, много трудно е да търсиш виновни. Понеже не се искат много пари да си пуснеш Хистори Чанел, но нито мутрите, нито безработните го правят. И защо, като има Биг Брадър?

Браво! А в "Биг брадър" и разни лордове на Итън..... http://www.parliament.uk/biographies/lords/lord-brown-of-eaton-under-heywood/3654
dissidentbg
19 Яну 2016 16:51
Мнения: 9,716
От: United Kingdom
Тогава какво се е променило, та сме така настръхнали?

Липса на възпитание и уважение към другите.

Преди много години ми разкаваха: Двама българи в чужбина отиват на футболен мач. Купуват билети с места, които не са едно до друго. Те сядат един до друг, като единият седи на чуждо място. По едно време идва човека с билет за нястото и казва: Извинете но това тук е моето място. Може ли да ми кажете къде е вашето за да седна там или вие да се преместите? Нешенците коментират след това какъв загубеняк е чужденеца и колко е бил уплашен.

След много смъртни случаи и разбити животи по затвори, може и българите да се научат на култура и да уважават хората около себе си.
dissidentbg
19 Яну 2016 17:01
Мнения: 9,716
От: United Kingdom
Глуповато е от тази трагедия да се прави политика.
Има статистика за криминални прояви за всяка държава, изразена в коефициент.
За САЩ е 48.87, България - 41.42, Румъния - 29.72
Извод: Румъния е най-уредената и най-проспериращата държава от трите.
Всичко опира до култура и възпитание.
Дорис
19 Яну 2016 17:13
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Извод: Румъния е най-уредената и най-проспериращата държава от трите.


Сигуранцата пипа най-здраво. Не знам така ли се казва сега, това наименование е отпреди ВСВ. Помня го оттук:

— Сигуранца проклятая! — закричал Остап, поднимая босую ногу. — Паразиты!

Офицер медленно вытащил пистолет и оттянул назад ствол. Великий комбинатор понял, что интервью окончилось. Сгибаясь, он заковылял назад, к советскому берегу.
spanopolski
19 Яну 2016 18:19
Мнения: 552
От: Bulgaria
хикса
19 Яну 2016 18:22
Мнения: 5,046
От: Bulgaria
Понеже не се искат много пари да си пуснеш Хистори Чанел, но нито мутрите, нито безработните го правят. И защо, като има Биг Брадър?


E, има и друго. Ако си само полуидиот, ти е трудно да мислиш толкова бавно, колкото тия от Хистъри разказват, а ако имаш основно, не се случва често и да ти кажат нещо ново.
хикса
19 Яну 2016 18:28
Мнения: 5,046
От: Bulgaria
Преди много години ми разкаваха: Двама българи в чужбина отиват на футболен мач. Купуват билети с места, които не са едно до друго. Те сядат един до друг, като единият седи на чуждо място. По едно време идва човека с билет за нястото и казва: Извинете но това тук е моето място. Може ли да ми кажете къде е вашето за да седна там или вие да се преместите? Нешенците коментират след това какъв загубеняк е чужденеца и колко е бил уплашен.


Един познат, фен на Тотнъм, беше ходил на техен мач, седнал така, където му падне и стюардите го бяха извели и предали на полицията. Полицаите го бяха откарали в РПУ-то или както се казва там, разпитали го защо се опитва да седне на чуждо място, дали не се опитва да скрие самоличността си от камерите, такива неща. Веднага го бяха пуснали, откарали го обратно до стадиона и си беше изгледал почти целия мач, ама го проверили случая.
Boev
20 Яну 2016 17:13
Мнения: 2,544
От: United States
Преди 3-4 години се прибирам в България с домочадието. Първо реших да отида до Пловдив, да видя роднини след дългото ни отсъствие.
Купуваме 4 билета от София до Пловдив за автобуса, на билетите са написани местата.
В автобуса 2 как да ги нарека .... полови труженички от малцинствата... са заели 2 от местата ни.
Казвам им: това са нашите места, моля идете си на вашите.
Едната кака са обръща и вика - ами иди и седни на друго място, рейса е полу-празен.
Ами викам, СЕГА е полу-празен, ама ще дойдат други пътници и ще ме вдигнат оттам. Освен това искам да седим всички заедно, като пътуваме да показвам места на хлапетата, които не са идвали в България МНОГО отдавна.
Оная ми отговаря: абе вие от чужбина к'во се праите на голямата работа.
Шофьора присъства на цялата кавга, ама вика: проблема си е ваш, оправяйте се.
За миг ми мина през главата да награбя парцалесите и да ги изхвърля от автобуса, но си спомних, че съм възпитан.
Освен това сигурно щяха да се обядят по GSM-a на маалата, и да ме чакат на автогарата в Пловдив..
Отстъпих.
Те така те.
Шаман
20 Яну 2016 18:07
Мнения: 1,054
От: Bulgaria
Boev

Принципно си прав, но може и другояче.
Преди петнадесет години пътувам от София до Русе с автобус (голяма зима, с колата опасно). Крайната спирка на автобуса е Силистра. На задната седалка имаше четири-пет силистренски цигани, които май ходили до София за продадат някаква кола (да не си помислите, че крадена?)
Та - в един момент юнаците си събуха обувките да им отпочинели краката. Влизал съм в кочина, нищо не е. Автобусът след пет минути замириса на екарисаж, а на една жена й стана лошо.
Някакъв възрастен мъж им каза да се обуят, те го пратиха на строго определено място. Той се обърна към шофьора и оня каза както и на теб - аз какво да направя? И тогава стана един мъж на средна възраст и каза - я да станат мъжете и да ги изхвърлим тези от автобуса - още тук, насред полето. Станахме десетина души, но все по сто килограма, а циганчетата - на вид като Джъстин Бийбър. Докато стигнем до тях, вече се бяха обули. Накарахме шофьора да спре, те взеха да се молят, единият се разплака. Проветрихме автобуса и поне докато сляза в Русе, на тези не им се чу гласът.
То хубаво - со кротце, со благо, ама трябва и малко кьотек. Друг е въпросът какво би станало после в съда (макар че те докато стигнат населено място, ние щяхме да сме слезли. Как ще ни намериш?) и дали махалата няма да излезе на протест "за по-справедлива съдебна система".
ИлияНиколов
21 Яну 2016 10:40
Мнения: 4,180
От: Bulgaria
И тогава стана един мъж на средна възраст и каза - я да станат мъжете и да ги изхвърлим тези от автобуса - още тук, насред полето.


Шаман, кефиш.
Dax
23 Яну 2016 13:27
Мнения: 4,462
От: Norway
Сгибаясь, он заковылял назад, к советскому берегу.

" Ще трябва да се преквалифицирам в домоуправител ! "
Сърдитко-Петко
23 Яну 2016 15:08
Мнения: 712
От: Bulgaria
...
И ме плЯсна
...

Уважаеми г-н литератор с висше специално образование, как сте с българската граматика?
Добави мнение   Мнения:37 Предишна Страница 2 от 2 1 2