Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Банките ударно чистят лошите си кредити
Добави мнение   Мнения:10 1
редник
22 Фев 2016 22:30
Мнения: 9,547
От: Bulgaria
Пощенска банка например е продала портфейл от задължения на физически лица за около 280 млн. лв.

Тъй като не съм наясно – доколко това е законно?...
Има ли подобие с продажбата на фирма с големи задължения към държавата на социално слаб член от малцинство?...
Solace
22 Фев 2016 22:44
Мнения: 4,394
От: Bulgaria
редник,
Законно е. Банките формират и лош портфейл, по една или друга причина. За него, по определени критерии, заделят провизии, т.е. пари, с които не могат да оперират. Но сега покрай стрес-тестовете, продажбата на портфейл е най-лесния начин да си оправят качеството на портфейла. Вече, на каква цена продават (склонен съм да мисля, че сделката между Юробанк И Еф Джи и ЕОС Матрикс е около 50% от стойността), е друг въпрос. Някои банки имат дъщерни (или пък просто свързани) дружества, към които чистят подобни портфейли.
viva1234
23 Фев 2016 09:39
Мнения: 839
От: Bulgaria
Хе, хе, 50%, глупости.Продават се несъбираеми, оглозгани кредити, на около 6-8 до 10% максимум от размера на вземането.
Dedovec
23 Фев 2016 11:03
Мнения: 3,803
От: Bulgaria
Голямото пролетно чистене на банки да започне СЕГА!
Solace
23 Фев 2016 11:14
Мнения: 4,394
От: Bulgaria
Viva1234,
аз работя в банка, имам поглед и върху колекторите в цялост. Та, знам какво са продали.
Тези проценти, за които говориш, се дават за вземания на компании, предоставящи комунални услуги - защото им е по-евтино това, отколкото да плащат на хора да ги събират. А банките си имат цели дирекции, занимаващ се с това. И чистят не несъбираемите, а необезпечените с материален актив кредити.
Недей да приказваш щуротии, моля.
onzitam
23 Фев 2016 15:44
Мнения: 4,334
От: Bulgaria
И чистят не несъбираемите, а необезпечените с материален актив кредити.

Или казано на прост език: Бай Геле бачка от доста години в едно и също предприятие. В един прекрасен ден му звънят от банката в която той получава заплатата си и му предлагат овъдрафтче или кредитна карта с лимит от 1000-1500 лева. Бай Геле веднага си прави сметка, че с тези пари ще отремонтира банята или ще купи една плазма за хола. Минава време и бай Геле го съкращават. Той пропуска три вноски, през това време няколко пъти му е звъняла мила девойка от кредит контрола на банката и след като са се убедили, че бай им Геле е тотал щета, решават, че няма смисъл да се занимават за тези пари и го плъзгат към фирмите за събиране на задължения. Оттам вече го подхващат както си трябва. В началото любезно го съветват да плати, предлагат му варианти и ако бай Геле се окаже твърд или просто няма възможност, процедура минава през хард вариант и накрая нашият герой осъмва с изпълнителен лист без дори да е подозирал, че срещу него е имало дело. Лошото е, че задължението му от 1500 е станало 6500, с всичките му там такси и адвокатски хонорари!
VicKing
23 Фев 2016 16:12
Мнения: 2,058
От: Bulgaria
Освен паричното изражение има и политическо. Това се превърна в чудесен начин за купуване на влияние. Преди години се сещам за една цесия към Алфата на 7-8 % от стойността. За малко пари се заробват някои хора!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: VicKing
Solace
23 Фев 2016 17:44
Мнения: 4,394
От: Bulgaria
Onzitam,
В известен смисъл си прав. Аз лично се карам на колеги, които с цел изпълнение на планове, дават кредити на всеки. Най-правилно е кредитна консултация, в която клиентът да обясни за какво са му парите, а банковият служител да го посъветва какъв кредит е най-подходящ. Лошото е, че и клиентите спестяват малко информация, което води до още по-калпава консултация. Защото овърдрафт и кредитна карта трудно се връща, издумкаш ли ги веднъж.
А преди прехвърляне на кредит към колектор (рядко срещана практика в банките), има дълъг път - предоговаряне, преструктуриране и други похвати. Защото, както споменах, за лоши кредити се заделят провизии (а с отрицателния лихвен процент на БНБ, банките няма защо да държат пари над МЗР). И в много крайни случаи вземанията се отписват.
aazz
23 Фев 2016 17:57
Мнения: 576
От: Bulgaria
Така е, защото България май остана единствената държава в Европа (не в ЕС), която няма закон за фалита на физически лица. Дори и Русия има. Отделно няма и абсолютна давност. Давността може да се подновява колкото си ще от днес до края на света.Така бай Геле се превръща в доживотен длъжник заради един хладилник, че и наследниците му.
onzitam
23 Фев 2016 18:48
Мнения: 4,334
От: Bulgaria
Защото овърдрафт и кредитна карта трудно се връща, издумкаш ли ги веднъж.

Обаче това никой не го обяснява. Имам служителка която яко изрева миналата година. Женицата си беше извадила три карти с по 1000 лева всяка, като една от тях беше прословутата "Бяла карта". Издумкала ги и решила, че ще покрива дълговете с минималните револвиращи месечни вноски. Ясно ти е какво се случи две години по-късно. Българинът е с изключително ниска кредитна култура и банковите служители са длъжни да обясняват бавно, че кредитната карта не е потребителски кредит!!!
Добави мнение   Мнения:10 1