Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Съдебната реформа изисква промяна в политическата култура
Добави мнение   Мнения:5 1
Forza NATO
17 Май 2016 19:41
Мнения: 11,582
От: Bulgaria
Съдиите често имат недостатъчна квалификация и опит

по важни въпроси, свързани главно с прилагането на икономическите закони като Търговския закон, Закона за търговския регистър и др., като се десезират от духа на закона и от чувството за справедливост, а прилагат формално една или друга норма, дори да противоречи на друга. Това се отнася особено по въпросите на дружественото право и несъстоятелността, също и при по-сложните търговски сделки. Пряка последица са излишните забавяния на съдебните решения, но и което е по-важно, абсолютната непредвидимост относно изхода на спора и често изненада от неадекватно и несправедливо решение. Става дума за непредсказуемост на сроковете и съдържанието на решението, които твърде често са противоречиви.

Тук старото пушкало е напълно прав.
В нашия съд формализмът и скатаването шестват триумфално връз отдавна изстиналите трупове на справедливостта и личната отговорност.

Всъщност, има един много важен въпрос, за който реформи няма открити, няма открити.
И той е - редно и/или разумно ли е някой, независимо от връзките, които има, да може от студентската скамейка да прелети през един пунта-мара стаж от половин година + един формален изпит за правоспособност + един инак сериозен за невръзкарите изпит за съдия + едногодишно обучение в институт за магистрати и да кацне в съдийска тога на подиума, от който да раздава правосъдие?
Може ли някой, който до момента може и да не е спечелил сам и един лев, който има ограничен социален и прочие опит, да почва да определя съдбите на хората на 27 - 28 г.? Особено пък и ако заслугата му да стане съдия е предимно в областта на генеалогията?

Какво чувство за справедливост да очаква у такива хора почитаемият Пенков?
Къде да го изградят, кога?
В университета? Кой ще им помогне? Преподавателите, които още си циркулират из сите факултети на рОдината, отмятайки учебни часове и продавайки учебници?
Или в института за обучение на магистрати, за който в момента точи мистрия Антон Станков?

Не всичко опира до бройката в тая или оная квота, за съжаление...
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Forza NATO
Firmin
17 Май 2016 21:37
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Все пак по този въпрос може да се поддържа и подобна на действащата в Германия система, която предвижда разпределението на делата да се извършва първо към най-добрите специалисти по даден вид въпроси и области, след това на по-свободните съдии и чак след това по принципите на случайното разпределение.


Руската рулетка е за предпочитане. Все пак на тоя с пистолета у слепоочието следва да се даде някакъв шанс. Иначе не е интересно.

Така ами! Току виж попаднал си на некорумпиран съдия.
enlil
17 Май 2016 22:06
Мнения: 372
От: Bulgaria
Статията не прочетох, защото останах в на плен на логическата изтънченост, която струи от заглавието. Значи така: Политическата култура твори качеството на правораздаването, което се нуждае от реформа, която изисква промяна в политическата култура. Готово. Мисля, че схванах основната авторова идея. Лека нощ.
хипер
17 Май 2016 22:14
Мнения: 31
От: Bulgaria
Статията прилича на истинска, ама не е.Произвола на съдиите в търговските
колегии е пълен.Правят си всякакви своеволия.Контрол никакъв.Все едни и същи
вещи лица с по 200 дела годишно, все едни и същи синдици с по 20-50 дела едновременно,
което уж е забранено.От моя скромен опит - решението за откриване на производство по
несъстоятелност един съдия не го публикува 9 месеца, а срока е 1 ден.Но за това време се заметоха
доста имоти.
Решението е едно : на собствен ход към Белене, те си знаят защо.
annetaz
18 Май 2016 04:19
Мнения: 1,778
От: Bulgaria
Самостоятелност на прокурорите, самостоятелност на съдиите.. Резултат? Некадърност, пълна безотговорност, корупция! Всъщност т.нар. общество трябва да реши дали приема единоначалието, каквото има във всяка фирма, когато някой отговаря за свършеното, поставя задачите и му се търси отговорност, а той търси отговорност от подчинените си. Или приема анархията: всяка коза за свой крак, началник няма, отговорност също. Анархията уж ще се контролира от етична комисия. Ха да видим кога тази комисия ще накаже съдия или прокурор, че не си върши работата или е съсипал нечий живот?! Поради некадърност, поради мързел или заради пари. Защо досега не са осъдили министри, чиновници? Да, може би вината е на прокурорите.. Но да не забравяме, че присъдите ги пишат съдиите. И, докато в НПК като си вземеш мастит адвокат, може и да се отървеш и да си виновен, проблемите в ГПК, където няма прокурори, са ужасяващи. Фирмите, гражданите се жалват и са недоволни от това. За тези "гнили ябълки" говореше и френския посланик. Там е очевадната неграмотност и тоталното безхаберие. Просто не им пука кой ще си изгуби имота, парите, правата. Ако познават адвоката на едната страна, съдят в негова полза. Ако не, гледат направо в тавана. Това да си четат делата, да назначат независими и различни експерти, просто не чакайте.
Добави мнение   Мнения:5 1