Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Спорно е дали задължителният вот противоречи на конституцията
Добави мнение   Мнения:13 1
генек
24 Май 2016 20:46
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Годините...
--------------
Сайтът на Генек
wreckage
24 Май 2016 21:13
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
Така че аз
(и Парата)
смятаме, че гласуването е не само право, но и функция на всеки гражданин при формиране на държавните органи.[/quote]
Dr_Mengele
24 Май 2016 22:27
Мнения: 348
От: Canada
Аз съм консервативен човек и съм "за" запазването на конституционното статукво
Не, посттодорживковската конституция не може да продължи да действа. Дори не е трябвало никога да действа.
wreckage
24 Май 2016 22:47
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
Дори не е трябвало никога да действа.

А кво да има вместо нея, друга конституция ли?
Ми тя пак щеше да е посттодорживковска, щото би била пост-Тошо.

На моменти си мисля кво щяхте да правите с машината на времето, ако такова устройство съществуваше и не се искаше книжка за управлението му.
Сигурно още щяхте да копате на заден ход около 1989г.
Pacem
25 Май 2016 00:37
Мнения: 873
От: Bulgaria
„Това е основната теза, но съществува и друга. Тя изхожда от съдържанието на чл.1 от конституцията, че властта принадлежи на народа, т.е народът оформя както органите на властта, така и основните въпроси, свързани с нея…”

Да,ама не! Властта да принадлежи на народа по чл.1, но това не означава, че тя се реализира чрез гласуване.
Ето как Фондация „Китайска Медицина” вижда тази Конституция на 21-век:
Член 1
(1)България е името на територията, върху която живее и се труди постоянно целокупният народ обединен в една общност на интереси и въжделения. Нейните граници са надлежно заявени в Секретариата на ООН.Нейната територия е неприкосновена.
(2)Републиката като юрисдикция е организация на реда и дисциплината върху тази територия.
(3)Република България е демократична териториална общност на всички населяващи я граждани, съставляващи един народ.
(4) Цялата републиканска власт произтича от народа. Тя се осъществява от него самият, който е единственият суверен и източник на правомощията.
(7) Суверенитетът се разпростира върху цялата територия на България.
(8) Референдумите и свободните избори са колективните проявления на суверенитета.
(9) Демократична Република България и България са равнозначните наименования.
(10) В качеството си на страна по международен договор, България се изявява като представителна демокрация25.5.2016 г.
Цитирам нарочно действащия текст, за да се подразбере, че този бивш конституционен съдия не бива повече да бъде фактор при оформяне на мнението на хората, защото ги подвежда с погрешно цитиране на Конституцията : Чл. 1. (1) България е република с парламентарно управление. (2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция. НИКЪДЕ НЕ СЕ КАЗВА,че ВЛАСТТА ПРИНАДЛЕЖИ НА НАРОДА ИЗРИЧНО, както той твърди тук в това негово интервю.Слаб(2) по Конституционно Право.
Apolitichen
25 Май 2016 02:00
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
А кво да има вместо нея, друга конституция ли?
Търговски договор ... и "свободният пазар" решава. Който има, купува, опс гласува; който няма, спестява, опс "ивестира в светлото бъдеще" с бране на мухоморки.
Ама за Менгеле и една Прокламация при държавен преврат е достатъчна... стига превратаджията да е "правилния" продажник.
Апропо, Кимон Георгиев успял ли е да суспендира Конституцията на Царство България при поредния преврат, на 08.09.1944 г., или директно е договорил републиканско управление (на Отечествения фронт) с англо-саксонската дипломация?
Така не разбрах от Историята ни, кой отмени монархическата ни конституция и въведе републиканската (наричана в началото Димитровска, а понататък в зависимост от силата на духа на култа било към личността или към демократическите ценности)? Тия, дето ни бомбардираха, или тия, дето ни окупираха при все че нямаха военни бази като сегашните?
Също не ми е ясно как така се "възстановила" Търновската конституция с едната "монархическа" институция Велико народно събрание, но без другата "монархическа" институция Цар на България. Да не говоря за вандалско "отнетото право" на народа от сините болшивики, че всяка конституция на България влиза в сила след одобрението й на референдум. Основен принцип в правото - веднъж дадено право (референдум за конституция) не се отнема ... освен ако властта не е вземе тиран или олигархия.
Firmin
25 Май 2016 02:35
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Работата отива на ... схизма, да ви река. Ще има да се чудим властта отде изхожда и отде произхожда, подобно как се чудихме за Светия Дух.

Види се, учените наши конституционалисти считат, че властта "изхожда" от народа подобно на ... е, да речем ... на благ мехлем от тубичка. Което допуска и даже предполага, сещате се, туй да става под натиск. Демек, ако народът не ще да изходи власт, следва да се понатисне, та изхождането да се подпомогне.
annetaz
25 Май 2016 05:22
Мнения: 1,778
От: Bulgaria
Аз смятам задължителното гласуване за диктат, недопустим за една демокрация. Направил си елита партии, пише си листи и като не щем доброволно да им узаконим властта, ще ни накарат насила?! Лъжа е, че имаме избор! Просто ни предлагат да изберем как да си разделят баницата. И като изберем, пак не сме избрали. Защото сделките вървят след изборите. Колкото повече партии, толкова повече сделки и повече безотговорност. Плаващите мнозинства са извинение за всякакви безумия. Българина реши наивно, че повече партии ще го представляват. Само че тези партии не представляват никой. Освен елитите си и икономическите субекти, които стоят зад тях. Както и партиите майки от ЕС. За това не искаме да гласуваме. Да ви пикам на конституцията, която може да се тълкува и тако и вако. Правилата трябва да са ясни. И КС да контролира спазването им, а не- да си ги тълкува според това коя политическа клика ще събере мнозинство там.
tatyana1
25 Май 2016 13:26
Мнения: 4,668
От: Bulgaria
За бога, само без нова конституция! Не искам тия от сегашното народно събрание нито да я пишат, нито да я приемат! И предполагам, че следващото ще е още по- калпаво! И народно събрание пиша с малки букви нарочно, а не случайно.
Pacem
25 Май 2016 14:44
Мнения: 873
От: Bulgaria
[size=3]Аполитичен, питаш, кой отменил монархическата конституция.Първо трябва да знаеш от историята, че в Италия се провежда референдум на който населението се изказва дали да има монархия или република. Мнозинството е за република. У нас референдума е по-късно; на 04 декември новата конституция влиза в сила.Този ден се празнуваше като ден на юриста и никой не възрази срещу неговата промяна. За което всички юристи от от онова време заслужават най-малкото една цветуща, ама продължително цветуща.[/size=3]
enlil
25 Май 2016 19:39
Мнения: 372
От: Bulgaria
Бе то като видиш какво е ставало, когато държавата е била по Търновската конституция управлявана, няма как да не заподозреш, че в нея (и всички следващи) все за едно и също се говори - за някой си Годо, който непременно щял да дойде след като влезне в сила.
Apolitichen
26 Май 2016 00:19
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
се провежда референдум
Нали, все някой трябва да го е поискал и организирал този референдум.
Някои факти:
Възстановяването на Търновската конституция, по същество суспендирана след преврата от 1934 г., става на 2 септември 1944 г. от правителството на Константин Муравиев, но това изобщо не е в неговите компетенции
Какво става с конституцията на 9.09.1944 г.!? -
В 6:25 новият министър-председател Кимон Георгиев прочита по радиото предварително подготвена Прокламация към българския народ и обявява състава на новия кабинет. Малко след това при него са доведени от Чамкория регентите Кирил и Никола Михов (третият регент Богдан Филов е в провинцията), които подписват указ за назначаване на правителството, след което са арестувани

Февруари 1945 г. - Ялтенска конференция:
The Declaration of Liberated Europe is a declaration that was created by Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt, and Joseph Stalin during the Yalta Conference. It was a promise that allowed the people of Europe "to create democratic institutions of their own choice". The declaration pledged, "the earliest possible establishment through free elections governments responsive to the will of the people."
Казусът става още по-заплетен от конституционното изискване Великото народно събрание да бъде предшествано от Обикновено народно събрание

След края на военните действия в Европа през май 1945 г. правителството взима решение да се проведат избори за нов парламент. Основната цел на това решение е да се легитимира правителството, което трябва да води преговори за сключване на мирен договор, слагащ край на участието ни във Втората световна война.
Първоначално изборите са насрочени за 26 август 1945 г., но под натиска на представителите на Съединените щати и на Великобритания в Съюзната контролна комисия те са отложени за 18 ноември, като е разрешено легалното функциониране на опозиционните партии и са нанесени изменения в избирателния закон. Въпреки тези промени, опозиционните партии смятат, че в страната няма условия за провеждане на демократични избори и отказват да участват в тях.
Сиреч за бързи избори за ВНС са настоявали САЩ и Англия. Що ли са ги отлагали? Едва ли е ще заради утвърждаване на "окупацията".
И като е избрано 6-то Велико народно събрание в духа на Ялтенската конференция приело Конституцията на Народна република България от 1947 г., известна още като Димитровска конституция, на 4 декември 1947 г.
А "Тодорживковата" е приета след постъпването на над 14 000 писмени предложения. Последната редакция на конституционния текст е одобрена на заседание на 5-то народно събрание. Взето е и решение за провеждане на референдум. Проведен е на 16 май 1971 г. От 6 174 635 гласоподаватели в референдума участват 99,7 %, от които 99,96% гласуват „за“. На 18 май 1971 г. конституцията е приета на тържествено заседание на 5-то народно събрание.
И на 12 юли 1991 г. едни пикльовци от 7-то Велико народно събрание отмениха конституция, приета с референдум, при това без да са лигитимни - ВНС, монархическа институция, е отречена не с един, а с цели два референдума, без да броя трите суспендирания преди това.

Та това е с "трябването" и "нетрябването" по Менгелеевски - "каквото повикало, такова се е обадило" и за Димитровската, и за Тодорживковата, и за сегашната конституция - най-нелегитимна от трите републикански конституции..
enlil
28 Май 2016 22:51
Мнения: 372
От: Bulgaria
Моля за извинение! По повод на горните коментари ще си позволя да споделя с вас своята лична, малка теория за неизбежното видиотяване при четенето на закони, която е годна за употреба при всякакви полеви условия. Тя гласи: Всеки закон, писан от идиоти, е идиотски. Всеки разумен човек, който се опитва да намери здрав смисъл в един идиотски закон, е обречен на видиотяване. Масовото видиотяване неминуемо води до всенароден консенсус, че държавата ни е нормална, тоест "правова". Следователно никой в нея няма право да мисли нещо друго по въпроса....
Добави мнение   Мнения:13 1