Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Св. синод не може да провали обречен всеправославен събор
Добави мнение   Мнения:11 1
Рики Еповери
14 Юни 2016 20:09
Мнения: 5,553
От: United States
Няма да минат и 10 века още и православните фундаменталисти ще седнат на една маса .........празна.
Don
14 Юни 2016 21:16
Мнения: 19,057
От: Bulgaria

Е така трябва да се пише за православието, а не като Сула да сипе клетви и проклятия към клира.
Garabed
14 Юни 2016 22:02
Мнения: 565
От: Bulgaria
Е - рече Агоп - какво значи не може да съсипе събора, като на практика пръв Кирил, а след него Неофит, забиха брадвите в основата му?
Forza NATO
14 Юни 2016 22:04
Мнения: 11,582
От: Bulgaria
Дали наистина Светият синод на БПЦ направи "грандиозен гаф", отказвайки да участва във Всеправославния Велик събор...? Такива упреци се появиха в медиите непосредствено след като Синодът обяви решението си на 1 юни. ... Освен това в мотивите му беше провидяна дългата ръка на Москва.

Да бъдем екзактни:

Терминът "грандиозен гаф" беше въведен от доскоро уважавания от мен Горан Благоев, който напоследък нещо изтрещя геополитически...
http://www.mediapool.bg/
grandiozen-gaf-na-sinoda---bpts-provalya-vsepravoslavniya-sabor-news250034.html

Такивата упреци пък се появиха не просто в "медиите", а най-вече (да не кажа - само) в Икономедиите, при това гарнирани с небивала антисинодална, антицърковна и антиправославна коментарна вакханалия от страна на форумните партньори.
За пример - вижте коментарите тук:
http://www.dnevnik.bg/analizi/
2016/06/03/2770544_shte_provali_li_bulgarskata_pravoslavna_curkva/

Въобще - бей БПЦ, спасай русоборчества!
Изключително грозна и манипулативна работа...

За балансираната и информативната статия на Ясен Бориславов, за която имам обосновано предположение, че няма да бъде публикувана където трябва като отговор на горанблагоевата филипика:
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Forza NATO
Davidoff
14 Юни 2016 23:30
Мнения: 844
От: Bulgaria
Браво за статията! СЕГА по-добре да не дава църковните теми на сульовци и пульовци разни. Лошото на нашите старци е, че, ако не им каже Москва, нямат позиция. И не смятам, че е достойно забележките си относно "та практика" на събора да се пазят до последно. Имаше купища предсъборни срещи - да се бяха изказали там нашите спец-владици. Сигналът към света е грозен - да не се отиде на среща с братятя...
щурчо
14 Юни 2016 23:55
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Тези от Фанар беха обявили българите за схизматици.
И Ботьов беше писал нещо за православните скотове.
Кой разбрал, разбрал...
Kotka
15 Юни 2016 01:33
Мнения: 13,187
От: Aruba
Гърците да учат църковно славянски. Хем са много малко, хем са слаби.
nikolay_rs
15 Юни 2016 03:56
Мнения: 11,720
От: Bulgaria
Цар Калоян имаше правилно виждане къде ни е мястото.
Neopol
15 Юни 2016 06:52
Мнения: 5,944
От: Bulgaria
Коректно написана към православието статия, която с фактите ни напомня, колко не сме прави, когато го възприемаме просто като етикет, с който нямаме нищо против да се кичим неосъзнавайки съдържанието му.

А съдържанието му видно е толкова неадекватно за нормални хора през 21 век, че трябва да бъде пратено в музея на средновековието, редом до Светата инквизиция и продажбата на индулгенции. Както и жреците му.

Статията е убедителен аргумент, каква ценност е секуларизма, свободата на съвестта, свободният избор на вяра или неверие, колко неадекватни, опасни, макар и смешни са фанатиците. Тя е аргумент, припомнящ, че в днешно време църквите са просто едни НПО-та, което не бива да забравяме и да им позволяваме да си приписват значения по-големи от това.
Красносело
15 Юни 2016 09:17
Мнения: 1,554
От: Bulgaria
Поредната поръчкова сопосоидна статия.
http://zavtra.ru/content/view/urok/
В официальном заявлении, опубликованном по результатам Священного Синода говорится:
«Поддержать предложения Антиохийской, Грузинской, Сербской и Болгарской Православных Церквей о переносе проведения Всеправославного Собора на время, которое надлежит в дальнейшем установить по итогам общеправославного обсуждения и при непременном условии согласия Предстоятелей всех общепризнанных Поместных автокефальных Православных Церквей;
- незамедлительно направить соответствующее предложение Святейшему Патриарху Константинопольскому Варфоломею и всем Предстоятелям Поместных Православных Церквей;
- в случае, если и это предложение Святейшей Константинопольской Церковью не будет принято, а Собор на Крите, несмотря на отсутствие согласия ряда Поместных Православных Церквей, все же будет созван, — с глубоким сожалением признать невозможным участие в нем делегации Русской Православной Церкви».
KaraKoliu
15 Юни 2016 09:59
Мнения: 2,142
От: Bulgaria
Neopol Само не съм съвсем съгласен с
Тя е аргумент, припомнящ, че в днешно време църквите са просто едни НПО-та, което не бива да забравяме и да им позволяваме да си приписват значения по-големи от това.
. БПЦ и др. православни църкви не са НПО, а бизнес организации (корпорации), които ползват специален статут и са освободени от данъци. Основанието ми за това твърдение е, че всичко каквото се прави в тях е срещу заплащане и основната цел на съществуването им е придобиване на имоти, пари и власт. Затова и бойкотират събора. Сегашният им статут и бизнес модел, който им дава значителни права при липса на сериозни отговорности напълно ги устройва и нямат нужда от промяна.
Добави мнение   Мнения:11 1