Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Разломът
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:56 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща
zzz07
27 Юни 2016 19:54
Мнения: 5,983
От: Luxembourg
Уважаеми аФторе, преди да заченете писанието си да бяхте прочели поне две три статии, нещо ма-а-алко по-съвременно от Работническо дело или старото забравено Паралели!
findbringer
27 Юни 2016 20:45
Мнения: 744
От: Bulgaria
засто зуззис, засто, малко ли влиза в сметцицата от фондацийката?
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: findbringer
генек
27 Юни 2016 21:37
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
С две думи - гласът народен е вреден... За кого?
--------------
Сайтът на Генек
Boev
27 Юни 2016 21:40
Мнения: 2,544
От: United States
Хубавото е, члед такива референдуми хората започват да се замислят.
Засега може и да няма отговори на въпросите.
Но рано или късно отговорите ще дойдат.
Вероятно тези отговори няма никак да се харесат на "градинарите".
Ама демокрация е, бе (както много сполучливо се майтапи един форумен корифей - уважавания Параграф)
Шаман
27 Юни 2016 21:41
Мнения: 1,054
От: Bulgaria
"Дано час по-скоро пукнат всички носталгици!" - каза ми ядно една литераторка преди седмици, инак нежен лирик, по повод поколенията в България, които още бленували по безплатното здравеопазване и билетчето по 6 стотинки за трамвая..."
/

Носталгията не е по безплатното - освен може би само сред най-изкукалите пенсионери. Но и тях ако ги разпиташ по внимателно, ще ти кажат, че най-хубавото на социализма било:
1. Имало работа за всички (без абсолютно никакво изискване за лични резултати. Затова толкова се говореше за колектив - за да може талантливите да носят на гърба си некадърниците за едни и същи заплати. Естествено, че некадърниците подобно нещо ги устройва. А че десет души вършели работата на трима...)
2. Човек можел "да си вземе" - разбирай да открадне. Крадеше се всичко с размери по-малки от паметника на Бузлуджа. Крадеше се и се разменяше - аз на теб месо, ти на мен - електроди и маска. Натурална размяна както в някое африканско племе или комунистическа Венецуела.

Проблемът е съвсем друг - младите и бедните. На думи те искат социализъм (разбирай - работа) и топлят душите на старата гвардия, а на практика социален капитализъм. Тоест, да има работа, но за другите, а те или да получават помощи, или нещо там експерти към профсъюзите, да учат стачниците с коя ръка да държат байрачето. Може и нещо по евроинтеграцията, но важното е работата да не изисква преобличане в началото и края на деня. И това са млади хора, не знаещи и неумеещи нищо, недоказали се и на 1 %.
Носталгия по въображаемото бъдеще - това имаме ние. А навремето техните връстници са гледали майстора в ръцете, за да "откраднат" занаята.
Село_
27 Юни 2016 21:43
Мнения: 5,494
От: Bulgaria
автора
Дорис
27 Юни 2016 21:47
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Сещам се за две твои познати, които могат да бъдат нежния лирик поотделно или заедно.

Но пък имаш и позната носталгичка, че и сталинистка - в мое лице.

Какво смяташ да ни посъветваш? Нали трябва да има вечна обич? Да не я докараме дотам, че някой ден да те разкъсаме като вакханки - Орфей? Остави ни на бесовете, ценностите и идеалите ни.
пил_и_пял
27 Юни 2016 22:15
Мнения: 4,790
От: Georgia
инструменталистиката на демократичните практики 
а ако инструментариумът включва само вокал, пак ли ще е инструментален?
/\\eko
27 Юни 2016 22:46
Мнения: 4,397
От: Bulgaria
Десетки души от форума могат да напишат нещо по смислено от горното.Но знам,че това е предназначено за печатното издание.За матряла...
Шаман
28 Юни 2016 00:04
Мнения: 1,054
От: Bulgaria
И какво като пукнат, ще настане "вечна обич, вечна правда на света" ли? - попитах я аз в унисон с класика*. Общество на трайната красота и хармония ли ще настъпи тутакси и завинаги? Тя помисли и не отговори. Ясно беше.

Прекалено силна е аналогията с Мойсей, за да не я забележи човек. Той защо обикалял четиридесет години из пустинята, докато умре и последният, помнещ робството? В случая авторът бърка НЕОБХОДИМО с ДОСТАТЪЧНО условие, ако мога да се изразя като човек, завършил математическа гимназия.
А вечна обич, правда, хармония и т.н. не може да настъпи никога, понеже ако в една система няма противодействащи сили, тя практически умира. Това беше нещото, което поколения комунистически агитатори не можаха да опровергаят и пишеха глупости, че противоречието било кой с колко да преизпълни плана. А човекът е устроен и да бъде подъл, и отмъстителен, и роб на егото си, и фанатик, и селски тарикат. Просто е така.
Шаман
28 Юни 2016 00:16
Мнения: 1,054
От: Bulgaria
Но пък имаш и позната носталгичка, че и сталинистка - в мое лице.

Аз съм още по-луд - антисталинист, но фен на Лаврентий Павлович. Дълго е за обясняване, но има логика.
Incognito
28 Юни 2016 01:07
Мнения: 1,919
От: France
Носталгия по въображаемото бъдеще - това имаме ние.

Много ми допадна! Нещо като бъдеще време в миналото...

В следващото си мнение обаче нещо се отклоняваш от ученото в математическата гимназия и залиташ по посока на диалектиката, която е ама па баш на другия край на скалата на науките!
А вечна обич, правда, хармония и т.н. не може да настъпи никога, понеже ако в една система няма противодействащи сили, тя практически умира.

Всеки ще ти възрази, че в едно семейство, което живее в мир и разбирателство, съвсем не е необходимо жената да е агънце, а мъжът да е изверг. Подобна комбинация може и да е достатъчна по твоята математическа терминология, но не е необходима. Социалните структури са подобни на химическите: и двата типа се състоят от елементи, които могат да се обединяват в различни конфигурации. С едни и същи въглеродни атоми ще получиш и графит, и диамант, че и сажди. Така е и при хората - едни и същи индивиди в дадена социална структура ще се самоизядат, е в друга ще живеят щастливо и ще просперират. Българите сме твърде подходящ пример: великолепно се адаптираме към условията на работа в чужбина и сме тотални саботьори в родината си. "Никой не иска нищо да върши" със съответния извод чудесно ни описва. Да можехме да се организираме, пък дори носталгията да ни "пренареди", щяхме да задминем и корейците, и поне румънците, ама не щем!

ПП Антисталинист, пък поклонник на Лаврентий Палыч... Какво бях чел, че Берия бил убил Сталин?
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Incognito
KaraKoliu
28 Юни 2016 01:30
Мнения: 2,142
От: Bulgaria
Аз съм още по-луд - антисталинист, но фен на Лаврентий Павлович. Дълго е за обясняване, но има логика
"Сталинистки", "фенове на Берия". Някои са готови на какво ли не само за да се правят на интересни. Даже да са фенове на психопати и масови убийци.
VOCI
28 Юни 2016 02:02
Мнения: 28,177
От: Antigua and Barbuda
Старите, грозните и злите AНГЛИЧАНИ прецакаха младите, умните и красивите АФРОАЗИАТЦИ
комар
28 Юни 2016 02:11
Мнения: 1,910
От: Bulgaria
Какво бях чел, че Берия бил убил Сталин?

това е едната версия, другата е, че, напротив, самият той е бил убит, в частност, защото е бил на път да разбере кой е поръчал убийството на Сталин
http://colonelcassad.livejournal.com/2815887.html
ata
28 Юни 2016 02:31
Мнения: 2,197
От: Bulgaria
Авторът да цитира президент и кандидат... що за........ нивото трябва да се вдига, не да пада... .
Пенчо бре
28 Юни 2016 10:38
Мнения: 20,364
От: Bulgaria
Във Великобритания имат добро здравеопазване и живеят по-дълго!

Чудя се кой Тук избира Борисов, Цветанов и Плевнелиев! А половината не гласуваме! При това сме младите и умните!
Шаман
28 Юни 2016 11:02
Мнения: 1,054
От: Bulgaria
"Сталинистки", "фенове на Берия". Някои са готови на какво ли не само за да се правят на интересни. Даже да са фенове на психопати и масови убийци.

Виждаш ми се малко неподготвен за дискусията. Да, по нареждане на Берия са убити много хора (но всички по-известни - всъщност по нареждане на Сталин). Но - не по-малко за убити по времето на Ежов, Ягода, Абакумов и т.н. Тоест, не е важно кой е шеф на НКВД, ако не текат реки от кръв, него го сменят. А реките пресъхват със смъртта на Сталин.
От друга страна - без Берия руснаците щяха да видят атомна бомба, когато си видят ушите без огледало и светът щеше да е друг. Сам Курчатов признава колко пъти е искал от Берия информация, която те със собствени сили не могат да постигнат. Че бомбата е крадена, не знае само баба Пена от нашето село.
Когато за кратко време взема властта, Берия спира репресиите и освобождава много хора. После виза в конфликт с Политбюро, настоявайки да се разреши обединението на двете Германии.
Има и много друго, но засега стига.
Дорис
28 Юни 2016 11:16
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
а ако инструментариумът включва само вокал, пак ли ще е инструментален?


В такъв случай съпроводът е консонантен.
Дорис
28 Юни 2016 11:18
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Да, по нареждане на Берия са убити много хора (но всички по-известни - всъщност по нареждане на Сталин).


Пътищата Сталински са неизповедими. Не се ръгай в небесата.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Дорис
Дорис
28 Юни 2016 11:39
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Аз съм още по-луд - антисталинист, но фен на Лаврентий Павлович. Дълго е за обясняване, но има логика.


Ааа, и аз съм фен на Лаврентий. С него и Сталин си избърсаха мрсните кунки разни Хрушчовци и хората на Ежовци и Йехудисти.
Добави мнение   Мнения:56 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща