Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Кадрова криза в образованието - пенсионират се двойно повече учители
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:29 Предишна Страница 2 от 2 1 2
tatyana1
26 Сеп 2016 10:10
Мнения: 4,668
От: Bulgaria
Ами чувам от познати учители, че новата 'риформа" ги засипва с нови дебилизми, и че писмените отчети и програми стават повече, голямо писане падало. Нищо чудно, че няма много млади ентусиасти. Ама то млади ентусиасти има само за области със заплати над 1000-1500лв и ненатоварваща работа- нещо с проекти, дето "много се забавлявали, докато ги правят".
lubomir.gavrilov
26 Сеп 2016 11:24
Мнения: 760
От: France
Захо да не внасяме уçители от Македония? Нали стават масово български граждани. И ако останат свободни места - защо не от Сирия?
Патиланец2
26 Сеп 2016 12:07
Мнения: 259
От: Bulgaria
И кой се чуди от тази "новина"? ...
По нашенско са само шепа хора онези, които се опитват да подкарат някак си промяната. Като се говори за "Образование" наистина малцина знаят за какво става въпрос, къде сме (ние българите) и къде желаят да стигнат. От останалите едните нехаят и тикат по навик децата си в грозни училища, другите се правят на важни, говорят глупости и се смеят на ония - малкото луди глави (като онези от http://www.novoobrazovanie.org).
България от никого не е избирана за какъвто и да експеримент, уважаеми. Ние просто предпочитаме да плямпаме по форумите, отколкото да се погрижим (да действаме демек), че да помръднем нещо в желаната посока... То първо формулирането на "желаната посока" е една такава мъка, че
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: Патиланец2
Пенчо бре
26 Сеп 2016 14:14
Мнения: 20,364
От: Bulgaria
това не е редно и учителите са в правото си да искат да им бъде изплатена цяла сума.

Тези учители да не са обзети от мания за величие и да се мислят за милиционери!
zzz07
26 Сеп 2016 14:53
Мнения: 5,983
От: Luxembourg
В момента не знам как е с висше педагогическо, но такова не трябва да има.
Дстатъчно е който иска да става педагог да усвой 2-3 предмета свързани с педагогиката след дипломирането по основното висше образовение.И после се чудим защо образованието ни на нищо не прилича! Ей го бай ни Драган цял рИформатор!!! А като ти трябват кадри Драгане, и като дойдат едни млади хорица неграмотни като тия от махалите и като нито могат да си напишат името правилно, нито дисциплината която са изучавали им е понятна и все едно им иде като от Марс? "Ама аз това трябва ли да го зная?!" - цитат.
Още от 1907-1909 г. у нас така е тръгнало - за даскал става всеки който е готов да работи за без пари. Такава е била логиката на управляващите.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: zzz07
Bonjorno
26 Сеп 2016 15:59
Мнения: 3,927
От: Bulgaria
но ги спира високата цена на магистратурата за учителска правоспособност.


Не е необходима за всички позиции - ясно е, че ако не си магистър не може да си началник в учебно заведение, но за много от другитеп озиции може и само с бакалавърско ниво.

Не разбирам, защо са толкова изненадани от министерството.


Ами май ще се окаже, че това ударно освобождаване е резултат от дейността на инспекторатите по места. И май причината е в парите - освободиха сума ти учители от детските градини и училищата така, че да не им изплатят новото гласувано възнаграждение (увеличиха се броя на заплатите, които трябва да се дават при пенсиониране). Една съседка се оплака че на малкото и дете в четвърта група са махнали учителката 3 седмици преди крайното тържество, защото иначе трябвало да и се платят тези повече заплати.

Защо България беше избрана за такъв експеримент


Никой не иска образовано общество, защото то не взема заеми (т.е. не е лесно манипулируемо с този инструмент), вярва на рекламите (можеш да му продадеш всички боклуци замо защото някоя "светска икона" е в рекламата), а и лесно се прогнозират реакциите и със сегашните средства за социално инженерство.
Вярно, за да се прокара такава реформа е необходимо и съответното количество "политици", ама ние по тези земи сме си ги имали винаги.

Паисий
26 Сеп 2016 19:00
Мнения: 3,940
От: Bulgaria
В Министерството защо се правят на ощипана Янка? Всяка година им се сервира информация описваща учителите отгоре до долу, включая и тяхното ЕГН, което директно означава - тяхната възраст! Толкова ли не могат да си направят една статистика колко от хората наближават пенсионна възраст? За какво трошат маса народна пара за специален софтуер, ако не могат да си обобщят една елементарна справка?! Да беше нещо по желание, пък то полагаемо право, което се придобива само при ред условия (повтарям, данните за които Министерството получава ежегодно!).
многострадалка
27 Сеп 2016 23:19
Мнения: 1
От: Bulgaria
Ако в София са пенсионирали имащите право на това учители, то това не се случи в Русе и русенско. Тук масово си работят пенсионери, дори се назначават такива, въпреки младите кандидати. Безработните обикалят училищата с документите си напразно, защото местата са формално обявени, а се назначават тези, които са били освободени принудително в края на учебните занятия, за да си спестят бюджет. Има ли го някъде това, по кой Кодекс ти се връчва заявление с нарочен текст, че желаеш да бъдеш назначен до края на учебните занятия. След това пак отначало с папката с документи обикаляш като луд и незнаеш, защо не са те предпочели, защото интервюта няма, критерии за подбора също. Приемат се на работа хора със странни специалности -например информатика и ИТ и история. Нали се сещате, колко ще е компетентен и адекватен историка с току-що сдобилата се специалност информатика и ИТ в часовете пред този с голям опит и стаж!
Но какво от това ....той е предпочетен сещате се защо нали? Ако се направи справка за тазгодишните назначения, че и миналогодишните, че и 7-8 години назад в Русенско е все едно и също. Чудя се защо не приемат документите в РУО /риформираното РИО/ на кандидатите за работни места, както беше едно време и си ги разпределят по училищата, така поне ще спестяват ходенето на учителите, а и хартия ще се спестявя...
Добави мнение   Мнения:29 Предишна Страница 2 от 2 1 2