Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
През 2016 г. България ще отбележи рекорд за най-малко родени деца
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:174 Предишна Страница 2 от 9 1 2 3 4 Следваща »
Majorov
29 Дек 2016 15:07
Мнения: 10,360
От: Slovakia
Тази новина е руска пропаганда. Ние трябва като Чехия да филтрираме новините. Само правилни новини да се пускат.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Majorov
JollyRoger
29 Дек 2016 15:08
Мнения: 12,108
От: Belize
Данните обезмислят всички останали "статистики" и биене в гърдите на Почетния сюнетен Брат...
Намесващите и под тази дописка Путин, да не забравят, освен хапчетата, да си вземат от аптеката и вазелин...
жана д`арк
29 Дек 2016 15:11
Мнения: 26,641
От: Bulgaria
но причината не е само в това, както и в емиграцията.

Причините са комплексни и е работа на държавата да ги анализира и да вземе спешни мерки чрез провеждане на адекватни политики в много области на обществения живот, но все пак твърдя, че на първо място трябва да се започне с борбата с бедността. При такива доходи и липса на работещо трудово законодателство, скоро демографската криза ще изчезне заедно с българите.
Утринен зов
29 Дек 2016 15:12
Мнения: 1,538
От: Bulgaria
С оправдания не става, Жана. Освен това за голямата част от тия, които не се женят или нямат второ дете причината не е бедността.
маргаритка2
29 Дек 2016 15:14
Мнения: 21,348
От: Bulgaria
Така е.

Един работещ младеж трябва да изхранва освен евентуалните си деца /с био-продукти/, също и старите си родители, щото пенсиите са под линията на бедност.
Към това се добавя и данък, щото депутатите имат нужда от нови лимузини, а бочко - от хеликоптерче, и ей ти демографска криза!
маргаритка2
29 Дек 2016 15:15
Мнения: 21,348
От: Bulgaria
Точно бедността е причината.

не, че са бедни, ами не искат децата им в бъдеще да са бедни.
маргаритка2
29 Дек 2016 15:15
Мнения: 21,348
От: Bulgaria
Явно този пост се оказа фундаментален, та машината реши да го дублира
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: маргаритка2
Ловкия
29 Дек 2016 15:16
Мнения: 56,087
От: Ghana
но все пак твърдя, че на първо място трябва да се започне с борбата с бедността.

Бедните раждат повече от добре платените.
Не е само до пари.
GeniusLoci
29 Дек 2016 15:16
Мнения: 3,433
От: Bulgaria
Разходите започват още с началото на бременността и за един мъж е огромен комплекс ако не може да ги поеме.

Ъхъ. Затова си лекува комплексите с айфон седмица в задния джоб, а разходите за цигари и бира не се броят.

Бедните раждат повече от добре платените.
Не е само до пари.

Безспорно.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: GeniusLoci
жана д`арк
29 Дек 2016 15:18
Мнения: 26,641
От: Bulgaria
С оправдания не става, Жана.

Къде видя оправдания? Аз нямам нужда да се оправдавам, нито да оправдавам младите. Погледни лъскавите детски стоки в магазините, как мислиш, дали всеки баща не би искал да осигури една част от тях за детето си? А дали не иска детето му да е на топло, добре облечено и добре нахранено? И какъв баща би бил ако не може да осигури добри условия на детето си? А как става това с 600 лв. заплата и пълна несигурност дали утре и нея ще получаваш?
жана д`арк
29 Дек 2016 15:20
Мнения: 26,641
От: Bulgaria
Бедните раждат повече от добре платените.

Имаш предвид циганите, но от данните, които виждаме, и те са намалили чувствително възпроизводството, значи и на тях вече не можем да разчитаме
namo
29 Дек 2016 15:24
Мнения: 1,143
От: Bulgaria
Причините са комплексни и е работа на държавата да ги анализира и да вземе спешни мерки чрез провеждане на адекватни политики в много области на обществения живот


Държавата е твръде отдалечена от своите граждани, отделно е и безумно бавно действащ механизъм, който скърца и забива, когато трябва адекватно да решава проблеми. Ако няма и предвидени средства, то липсва и интерес към проблема.
Точно поради тези причини смятам, че адекватното ниво за решаване на подобен проблем е местната община/общност. Никой друг няма по-силен непосредствен интерес от решаването на демографския проблем от самите хора, които живеят заедно от години и за години. За съжаление, обезлюдяването на малките населени места май е необратимо и бялото знаме е вдигнато високо.
Ловкия
29 Дек 2016 15:34
Мнения: 56,087
От: Ghana
Имаш предвид циганите, но от данните, които виждаме, и те са намалили чувствително възпроизводството, значи и на тях вече не можем да разчитаме

Ако имах предвид циганите, щях да го кажа.
Просто имам лични впечатления, познавам и от едните, и от другите, жена ми също.
И общото ни мнение е, че бедните наистина раждат повече.
А и по телевизора непрекъснато ни показват истории на бедни семейства, българи, с три, четири, че и повече деца, които всичките учат, а семейството едва свързва двата края, щото нямат работа. Ама нямат работа от бая години, а не от 2009-та.
Още от Татово време мерките за повишаване на раждаемостта си беха мижи да те лажем, но откак ни огря демокрацията вече е съвсем зле.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Ловкия
Кире
29 Дек 2016 15:35
Мнения: 4,947
От: Bulgaria
Кой точно да ражда? В момента трябва да се репродуцира (основно) поколението, родено в периода 1985-1995 г. А тия хора са масово в чужбина.

А емиграцията има ясни причини.

ПП. Разбира се, като ни изхвърлят от ЕС, ще се пооправи и кризата. В това ни е надеждата. Тъй ще е, като не сложихме изходни визи овреме.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Кире
жана д`арк
29 Дек 2016 15:35
Мнения: 26,641
От: Bulgaria
Точно поради тези причини смятам, че адекватното ниво за решаване на подобен проблем е местната община/общност.

Общините не трябва да се изключват от този ангажимент, но пък възможностите им са крайно ограничени. Те по никакъв начин не могат да накарат частните фирми да повишат заплатите, нито да намалят работното време, нито пък могат да приемат изменения в данъчните закони. Евентуално биха могли да направят някакви отстъпки за младите семейства в местните данъци и такси, но това е на практика твърде незначително, че да повлияе на трайната негативна тенденция. За да вземаш важни решения за бъдещето си и да поемеш дългосрочна отговорност, трябва в живота ти да има някаква предвидимост. Без такава планове не се правят, както и отговорности не се поемат. Да създадеш Гаврошче само за да повишиш броя на електоралните единици, граничи с престъпление срещу невинно човешко същество.
len
29 Дек 2016 15:37
Мнения: 5,045
От: Bulgaria
Не са само бедните цигани, дето раждат повече деца. Щото има и доста богати цигани. Но наистина в световен мащаб е вярна статистиката, че бедните раждат повече деца. Въпросът не е само до бедните и богатите. Щото демографската криза е в цяла богата Европа, например Германия. Значи не са само парите причината. Промяната в ценностите, консумеризма, там някъде е една от причините. А иначе - народът си го е казал - роди ме, мамо, с късмет, па ме хвърли на смет. Всеки човек идва на тоя свят със своята мисия и независимо в бедно или богато семейство ще се роди - предначертаният му път си е негов. Друга причина за ниската раждаемост, пряко свързана с отлагането на раждането в гонене на кариера и прочие - медицинска причина. Все повече се увеличават жените, които трудно забременяват. Най-добрата възраст за раждане на деца е 18-26. Биологията си е биология и колкото и да е напреднала съвременната медицина, ин-витро ала-бала, има си време за всичко под слънцето, както е казано в Библията.
жана д`арк
29 Дек 2016 15:38
Мнения: 26,641
От: Bulgaria
Ама нямат работа от бая години, а не от 2009-та

Значи са създали децата си преди 2009 г., а към днешна дата броят на родените е шокиращо нисък. Все пак в момента обсъждаме броя на децата, които са се родили през тази година, не преди 7-8, нали тъй?
жана д`арк
29 Дек 2016 15:41
Мнения: 26,641
От: Bulgaria
Щото демографската криза е в цяла богата Европа, например Германия. Значи не са само парите причината.

Лен, говорим за България. Всяка държава сама да си анализира причините за ниската раждаемост. При това говорим за различни неща. В Германия раждат по 1-2 деца, а тук младите дори едно не могат да си позволят.
Old_BG
29 Дек 2016 15:45
Мнения: 22,342
От: Kiribati
Като дойдат танковете на руснаците, Путин и деца ще ни направи.

Ти се пробвай от сега, че току виж и там дефектен излезеш.
Само ше губиш времето.
len
29 Дек 2016 15:51
Мнения: 5,045
От: Bulgaria
И това го има, ама и другото. Голямата щерка има две. Живеят под наем в София, ама оправят се. А и доста жени познавам с голяма разлика на децата - 10 и повече години. В един момент се решават да имат второ. Не са само парите причина. Където едно, там и две. Нагласата за деца е важна. Да не говорим, че има някои /скоро из нета циркулираше една статия от едно момиче на около и над 30, която едва ли с гордост изтъкваше един тон причини, защо не иска да има деца и какво му е толкова страннното да няма човек деца! Коментарите под статията бяха разнопосочни, хората с деца естествено изтъкваха, че най-голямото щастие са децата, но имаше и коментари на "модерни" девойки, които подкрепяха подобно неестествено мнение.
Добави мнение   Мнения:174 Предишна Страница 2 от 9 1 2 3 4 Следваща »