Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Виновен ли е плоският данък за бедността
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:30 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
Денебал
05 Апр 2017 20:07
Мнения: 302
От: Bulgaria
разходите за електричество на домакинствата през 2014 г. и след това са по-ниски от тези за мобилните телефони на един-двама от техните членове.

Що за глупост ?! Интересно откъде си черпят данните тези " специалисти" по "непазарна" икономика...
Неверния Тома
05 Апр 2017 20:48
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
Този "икономист" наукообразно ни разказва старата приказка за свинско със зеле.
Плоският данък може би не пречи на печалбите и произвоството, но увеличава неравенството. (Не разбрах как определя "коефициента на неравенство".) А неравенството подрива стабилността на държавата и обществото.
tatyana1
05 Апр 2017 21:00
Мнения: 4,668
От: Bulgaria
Много ми е драго да чета как България вървяла нагоре и все нагоре. Ама никой не може да обясни защо при тоз незапомнен възход работната сила все повече се деквалифицира, неграмотните растат, а безхаберието се разраства на всички управленски равнища. Не казвам, че е от плоския данък, ама с незапомнения растеж и цъфтеж със сигурност има общо? А?
showstopper
05 Апр 2017 21:08
Мнения: 540
От: Bulgaria
Обикновено спорът е дали намаляването на данъците / ниските данъчни ставки ускоряват растежа на икономиката. Преобладаващото мнение сред икономистите е, че такава корелация не съществува, още по-малко причинно-следствена връзка (According to a 2012 report from the nonpartisan Congressional Research Service (referenced by the New York Times' David Leonhardt in a 2012 column), top marginal tax rates and economic growth have not appeared correlated over the past 60 years). Особено странен е въпросът дали намаляването на данъците / преминаването към плосък данък води до обедняване? Такъв въпрос може да се постави само в България, където няма нито работеща демокрация нито работещ свободен пазар. Логиката е, че плоският данък ще намали постъпленията в хазната и оттук ще пострадат социалните програми, което ще увеличи бедността. Очевидно хората не очакват плоския данък да стимулира растежа на икономиката и оттам да се подобри икономическото положение на всички включително и на бедните. Авторът не прави никакви сериозни статистически анализи (регресионни анализи за корелация и ли Грейнджър анализи за причаинно следствени връзки), а ни предлага смехотворни бакалски сметки. Картината допълнително се изкривява от масовия износ на доходи от страната с инструментариума на трансферното ценообразуване за да не се плащат данъци изобщо (Лукойл и много други) и трансферите на средства от българските емигранти (над 1.6 милиарда лева), които притъпяват рязкото обедняване на значителна част от населението. Без необходимата информация и правилните статистически анализи ще е трудно да определим ефекта на плоския данък върху икономиката като цяло и тези, които смятаме за бедни.
j_boyadjiev
05 Апр 2017 21:20
Мнения: 338
От: Bulgaria
обикновен соросоизъм
kаily
05 Апр 2017 21:52
Мнения: 3,409
От: Bulgaria
Красен Станчев*

аха, четох дотук
noooo
05 Апр 2017 22:05
Мнения: 5,158
От: Bulgaria
След грандиозните успехи (според автора) ние имаме най-нисък БВП, най-нисък БВП на човек от населението, най-ниски заплати. Ако не беше това гениално изобретение - плоския данък - най-вероятно пак щяхме да бъдем на последно място, но с него поне имаме с какво да се хвалим.
Отдавна не бях чел такива глупости.
tryy
05 Апр 2017 22:33
Мнения: 1,325
От: Andorra
Не само плоският данък е вреден, но и облагането на ниските и най-ниските доходи от първия лев са разрушителни за обществото.
На практика, облагането на най-ниските доходи води до "укриване на доходи" от бедняци!!!, защото са оставени без избор.
Превръща ги от почтени граждани в заложници на системата принудени да мълчат, защото и "те крият".
Но когато управляват неграмотници или откровени разбойници е така!
ablepsia
06 Апр 2017 01:12
Мнения: 26,566
От: Bulgaria
Бе що тъй всички услужливо подминават липсата на необлагаем минимум? Навсякъде, където е въведен плосък данък, има и необлагаем минимум. А у нас, щото сме най-бедни в Европа, обирджилъкът - най-голям (т.е. сме най-бедни, щото обирджилъкът най-безсрамно безогледен), дори въвеждането на необлагаем минимум им се зловиди при минимална заплата от 230 евр. А горният автор с популистко-соросоидните му внушения за тока и мобилните телефони не си заслужава обсъждането.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: ablepsia
SvSophia
06 Апр 2017 07:03
Мнения: 36,140
От: Bulgaria
аха, четох дотук

И аз.
atlantis
06 Апр 2017 08:10
Мнения: 16,163
От: Bulgaria
аха, четох дотук

И аз.


Аз четох повече.
Ле-ле-ле-ле ... И това е част от книга. Поне, има писмено доказателство, че сме в дъното на световната икономика / напоследък се изтарикатиха да ни сравняват само с ЕС / защото ни управляват такива "професионалисти икономисти" тип Красен Станчев. Такава боза, че ако не сме съвременници на описаното икономическо "развитие" на родината, щяхме да добием таман никаква представа за отминалото време. Но от "труда" на г-н Станчева се разбира, че в това, което имаме като НСИ с годините служителите му могат да променят статистическите данни както им е угодно. Другото което разбрах, че "топ икономистите" у нас пак от породата Станчев, пишат "анализи и стратегии" които раждат умовете им след един приятно прекаран работен, обилна вечеря с подходяща храна и напитки, легнали си в удобно топличко легло в уютното си жилище. И преди да заспи си казва - "Че какво не и харесват на нашата икономика, я как се развива добре, я каква хубава заплата имам, а тия социалисти искат да ми я орежат. Пфу, още утре, ще седна напиша какви са мизерници и как заработи икономиката ни след като ги притиснахме да въведат плоския данък. Я колко пари влизат в хазната след като вдигнахме ДДС-то за книги и лекарства. Я как само ми расте заплатата. Пфу мизерници ниедни."

Не го прочетох цялото, та не знам дали е засегнал и темата за пенсиите. Възможно е съвсем "аргоментирано" да е обяснил, защо при това бурно развитие и този възход на икономиката е задължително пенсиите да са мизерни.
mick
06 Апр 2017 08:17
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Не е проблемът в плоския данък. А в липсата на адекватен данък върху собствеността - който е реално данък богатство. В момента една голяма част от богатството на хората не се облага, а доходите/те са функция на богатството/ лесно се крият. Само трудовите доходи не могат да се скрият, но те са малка част от общите доходи на хората.

А защо богатите трябва да плащат повече данъци - ами защото получават много повече услуги от държавата. Инфраструктурата около имотите им е много повече и по-скъпа, щото имат много повече и по-скъпи имоти. Държавата им пази собствеността, а те имат много повече. МВР.. Армията даже. Съдът, законите пазят повече тях. Защитата да частната собственост, не идва от въздуха, а от държавата - и колкото повече собственост имаш.. толкова повече разходи прави държавата за да защитава тая собственост, че и инфраструктурата около нея да поддържа/и това не е само за недвижимата собственост, ами и за авторското право.. и всякаква друга собственост.. чиновници си има.../ Ами и чиновниците - разходите за тях, не трябва да се плащат само с ДДС и ДОД - щото пак богатите повече им изпозлват услугите.

В момента няма данък върху земеделските земи, горите.. няма адекватен данък върху данък сгради - и резултатът? Ами скъпи имоти.. и ниски заплати. Парите не стигат за нищо.

http://mickideas.blogspot.bg/

Едва когато - бюджета започне да се пълни според това кой повече услуги получава от държавата.. едва тогава няма да има бедност. Сега - бюджетът се пълни от работещите и купуващите - но не те са най-големите ползватели на услуги в държавата.
mitkomm
06 Апр 2017 08:54
Мнения: 347
От: Bulgaria
Та ние сме се запътили към рая, с големе крачки!И пак с пъти назад от цяла Европа, всички комшии са по- добре от нас, макар и някои, не членове на ЕС.Каква я смятахме, каква стана!
mick
06 Апр 2017 09:23
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Ясно е какво трябва да се направи.. но повечето собственост в държавата се притежава от 200-300 максимум семейства.. и те нямат интерес от нормален данък върху собствеността, щото ще този данък ще ги удари много сериозно. Затова.. и сини и червени и пембени/естествено членове или бизнес приятели на тия с голямата собственост / .. само за данъка върху доходите говорят.. щото тях не ги засяга тоя данък.

Затова и всички говорят удобно за доходи, но не и за богатство.
pigeon2
06 Апр 2017 09:28
Мнения: 1,180
От: Bulgaria
Полезно четиво!

Корнелия Нинова и Румен Гечев трябва да го наизустят и да спрат да дрънкат глупости!
mick
06 Апр 2017 09:29
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Представяте ли си Иво Прокофиев.. Сашо Дончев.. Пеевски.. Божков, Златев.. да трябва да си плащат нормален данък върху собстеността.. както и техните фирми офшорки.. дето в момента са или на загуба или на много малка печалба.

Та те изведнъж ще глътнат вода. Имат толкова много активи.. И за разлика от данък печалба която може да се скрие със счетоводни еквилибристики.. то данъкът върху собствеността не може да се крие.

Та така. Ще продължаваме да живеем в скъпа мизерия. И колкото и да вдигат доходите.. толкова повече ще се вдигат цените на имотите.. и толкова повече мизерията в инфраструктурата ще става все по-голяма, щото много по-малко ще може да се поддържа със събраните данъци. И пак ще се надяваме само на помощи на Европа.. да ни чисти и мете и ремонтира къщата наречена държава.
pigeon2
06 Апр 2017 09:31
Мнения: 1,180
От: Bulgaria
Цитирам колегата Мик:

"А защо богатите трябва да плащат повече данъци - ами защото получават много повече услуги от държавата. Инфраструктурата около имотите им е много повече и по-скъпа, щото имат много повече и по-скъпи имоти. Държавата им пази собствеността, а те имат много повече. МВР.. Армията даже. Съдът, законите пазят повече тях. Защитата да частната собственост, не идва от въздуха, а от държавата - и колкото повече собственост имаш.. толкова повече разходи прави държавата за да защитава тая собственост, че и инфраструктурата около нея да поддържа/и това не е само за недвижимата собственост, ами и за авторското право.. и всякаква друга собственост.. чиновници си има.../ Ами и чиновниците - разходите за тях, не трябва да се плащат само с ДДС и ДОД - щото пак богатите повече им изпозлват услугите.."

Ти наистина ли мислиш, че "държавата им пази собствеността и че съдът и законите пазят повече тях"?!?!?!? Октъде го измисли това?!?!??!

Да не би всичките социални служби да обслужват богатите?!?!??

Направо изби рибата!
mick
06 Апр 2017 09:58
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
pigeon2
06 Април 2017 09:31

То не става само с оплюване.. трябва и мислене.

Който разбрал разбрал.
tantus
06 Апр 2017 10:09
Мнения: 2,108
От: Bulgaria
Че сме бедни спрямо ЕС, бедни сме. Обаче че има напредък, също е очевидно за хората, които успяват да погледнат на ситуацията не само от собствената си камбанария, а от малко по-трезва и неутрална гледна точка.

Освен изброените в статията макроикономическите данни, това се вижда и от много други практически показатели. При това въпреки бруталната криза и мутренските управници, която ни сполетяха през това време.

А дали този напредък е благодарение или въпреки плоския данък - това е доста сложен въпрос за форумно разнищване. От лична гледна точка аз считам, че 10% кражба от джоба ми са приемлива цена за това че работя в България. Ако станат повече, се изнасям на секундата - в чужбина ще плащам повече, но поне аз и хората в нужда ще получават нещо в замяна. Така се чувстват и доста хора и фирми....


Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: tantus
SvSophia
06 Апр 2017 10:27
Мнения: 36,140
От: Bulgaria
Ле-ле-ле-ле ... И това е част от книга.

Ще го професорират божем?
tryy
06 Апр 2017 11:45
Мнения: 1,325
От: Andorra
ablepsia
06 Април 2017 01:12
Бе що тъй всички услужливо подминават липсата на необлагаем минимум?...


Не просто го подминават. На път са и там където го има да го премахнат!
В Гърция, необлагаемия минимум беше около 12.000. С две деца и някои признати разходи стигаше 24.000. Обикновения грък нямаше нужда да крие доходи. След първото му орязване сега са на път да свият необлагаемия минимум под 6.000 т.е. на път са да направят всички гърци укриватели на данъци.

Тези политики се спускат от хора без морал - като ей тази другарка, чиито няколко-стотин хиляди са необлагаеми по закон!
(снимка: натиснете тук)

Тези негодници - защото няма как иначе да бъдат наречени - считат, че приноса им за обществото е по-голям от на Нютон, че особите им са по важни от на останалите хора и че упражняват единствената философия водеща до благоденствие.
А са просто посредствени негодници!
И им личи!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: tryy
Добави мнение   Мнения:30 Страница 1 от 2 1 2 Следваща