Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Капитал за посев
Добави мнение   Мнения:11 1
Engels
09 Апр 2017 21:58
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
А как се сее капитал, може лесно да се научи и да се ползват чужди модели с доказана отдавна ефективност. Сега е моментът да се мисли и сее.

Toва го могат само нормалните бизнесмени.
За булгаристанските е съмнително.
Мика
10 Апр 2017 08:05
Мнения: 495
От: Bulgaria
Емил Хърсев

Дали има кой да ви чуе?
Шако
10 Апр 2017 08:55
Мнения: 1,224
От: Saudi Arabia
И къде са точно тия български "рискови" проекти, които търсят капитал, за да стартират?
Нещо линк към сайтче където да прочетем и ако ни хареса да сложим някой лев.
Има много лаладжийство и фантасмагории. Идеи родени на маса (няма лошо) за откриване на велосипеда, без грам сметка. Нито са наясно колко точно пари им трябват, кой ще им купува продукта и как мислят да си избият инвестицията.
И при Епъл и при Гугъл от момента НУЛА в екипа е имало счетоводител, човек който да мисли и действа отговорно с капитала.
У нас мераклиите за стартъпи под капитал разбират - кинти да ходим на Банско и да се напушим, да приличаме на Стив Джобс.
ТъйДе
10 Апр 2017 09:53
Мнения: 144
От: Bulgaria
Абе точно държавата да сее рисков капитал изобщо не ми се струва добра идея. Той "нерисковият" (уж) потъва като вода в пустинен пясък, т.е. без да остави следа, пък какво остава ако "по проект" е предвиден да изчезва.

А и на търговските банки май не им е много-много работа да се занимават с "бизнес ангелствуване". Дори и в щатите си имат отделни фондове за рисков капитал ("venture capital funds", както би казал автора). Лошо няма такъв фонд да е собственост на банка, ама да не го захранва със спестяванията без съгласието на спестителите, че като се обърне колата пак ще викат държавата да помага.

Така че в тази връзка може би трябва да се иска от държавата да изгради зоконова рамка за фондове за рисков капитал, ако все още няма такава, и след това "Сей, инвеститоро, сей!".
fraxinus
10 Апр 2017 12:18
Мнения: 852
От: Bulgaria
Рисковото финансиране у нас никога няма да се случи, докато съществува напълно безрисково финансиране на тъпи, прости и печеливши дейности като строителство да речем. А тия дейности са печеливши с такива големи маржове заради особеностите на националната корупция.

Няма капитали които да скокнат в рисковото при положение че има не-рисково с големи печалби.

Наливането на държавни и ЕС пари в и около технологичните фирми ги прави зависими от тези пари.
bistr
10 Апр 2017 14:19
Мнения: 30
От: Bulgaria
авторът на това материалче Греши (и май това не му е за пръв път...) в Бг поне от няколко години има формално такива фондове - но г-н Хърсев, изглежда прекалено фокусиран върху собствената си камбанарийка , е пропуснал този влак и сега с последни усилия се опитва да му се метне отгоре. в бг има поне 3 такива фонда, те работят, рискуват. Сега колко са успешни тези инвестиции е друг въпрос, но както казват съвсем правилно горните 2 коментатора, не е за държавата да рикува парите на данъкоплатеца (особено ако Хърсев се оптва и там да се намъкне)
фелдкурат О. Кац
10 Апр 2017 17:04
Мнения: 653
От: Bulgaria
Шако 10 Април 2017 08:55
И къде са точно тия български "рискови" проекти, които търсят капитал, за да стартират?
Нещо линк към сайтче където да прочетем и ако ни хареса да сложим някой лев.

Шако, нима очаквате някъде да бъдат публикувани проектите за които се търси такова финансиране?
Това по правило е елемент от кореспонденцията между финансиращата фирма и тази, търсеща финансиране.

Иначе има достатъчно информация за фирмите, уж финансиращи рискови начинания, даже си имат и национална асоциация, там търсете контакт за да си вложите лефчетата.
За съжаление (частично поради причините, описани от Хърси) техните условия се разминават с рисковото финансиране.
Шако
10 Апр 2017 18:49
Мнения: 1,224
От: Saudi Arabia
Държавни или европейски - все тая. Кинтите минават през мазните политически кунки. Дори и да сложат едни 100млн настрана от общите, изберат борд (политически, няма как да се пръкне друг) и се разинвестират - изхода от цялата галимация е предопределен.
Значи остават частни "ангелски" инвестиции.
И сега, айде се опитаме да си представим как на Балканите, в София, България миноритарен "ангел" захвърлял на пет места по 100К, на 4 е тотална щета, на едното му се отваря парашута с 10х ще успее да си кешира печалбата, за да продължи да си играе на "ангел"?
Прецакването на миноритарни акционери, кражба от собственика(собстевниците) си е национален спорт по тези земи от както се е появил капитал и съответно капитализъм.
"Консултантите" по напълно законните измами са на една ръка разстояние в София и всички ще те считат за абсолютен балък, ако тръгнеш да се правиш на интересен и не прецакаш партньорите си и като резултат загубиш една добра сума.
Много ни е рано дори да си говорим за тия неща.
След 50-100г може би.
doodle
10 Апр 2017 22:32
Мнения: 777
От: Bulgaria
Преди да се сее, се оре, а земята е спечена от много жега и без напояване.
Gautama
11 Апр 2017 15:11
Мнения: 81
От: Bulgaria
Още в първи курс в УНСС ни учеха, че икономическите теории не са добри или лоши - има само такива, който са или не са приложими в конкретните условия.
Та и с идеята на Хърсев е така - не, че е лошо това което предлага (напротив - много красиво звучи), но в условията на крадливата българска политико-икономическа среда 100 мл. пари за "посев" лесно (разбирай задължително) ще се превърнат в 100 мл. откраднати пари.
tantus
20 Апр 2017 16:40
Мнения: 2,108
От: Bulgaria
Та и с идеята на Хърсев е така - не, че е лошо това което предлага (напротив - много красиво звучи), но в условията на крадливата българска политико-икономическа среда 100 мл. пари за "посев" лесно (разбирай задължително) ще се превърнат в 100 мл. откраднати пари.


Така си е - ще потънат парите.

Вижте само сайта на т.нар. Тех Парк - изглежда ужасно остарял и никак ....Тех.
http://sofiatech.bg/

Но не се съмнявам, че е струвал един куп пари.

Но Хърсев е прав, че в БГ не са прави нищо да се стимулират по-рисковите начинания, а начини има. Само не и чрез директно наливане на пари от държавата.

Добави мнение   Мнения:11 1